Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32
  Hódi Szabolcs 2024. január 8., hétfő 17:34 653.
2023. december 7-én, 93 éves korában elhunyt Kószó Jenő (1930-2023+), a szegedi Klauzál emlékezéseken megismert örökifjú barátunk, amíg egészsége engedte 2019-ig mindegyik szegedi megemlékezésünkön körünkben tisztelhettük a szegedi Klauzál Gábor Gimnázium 1949-ben érettségizett utolsó évfolyamának utolsóként eltávozott öregdiákját...
Kedves Jenő, nyugodj békében!
  Dr. Róbert Péter 2023. december 30., szombat 14:12 652.
Kedves Klauzál Társaság!

Köszönöm, hogy ott lehettem az idei ünnepségükön is a Záborszky-kuriában.
Ahogy az előző években, most is remekül sikerült, mindenki jól érezte
magát. A borok ismertetése is nagyon érdekes volt, a kötetlen beszélgetés
közel hozta a meghivottakat egymáshoz. Szép környezet, a pince bemutatása
méltó szinhelyet adott a hangulatos estének. Házigazdáink immár valódi
hagyományt teremtettek. Hálásak lehetünk nekik ezér!.

Boldog újévet kivánok
Dr. Róbert Péter
  Boros András 2023. december 22., péntek 6:59 651.
Kedves Klauzálosok!
Köszönjük a meghívást az Önök rendezvényére!
Nagyon jól éreztük magunkat!
Nagyszerű volt a program és a borok is! A kedves közvetlen fogadtatást is köszönjük! Örülök, hogy itt énekelhettünk, mint a Bikahang kórus néhány tagja.
Manapság kevés ilyen jó szellemiségű társasággal találkozom.
Azóta utána olvastam Klauzál Gábor munkásságának és jó hogy Önök ezt népszerűsítik!
tisztelettel Boros András a Bikahang egyik alapítója
  Zuberecz Márton 2023. december 15., péntek 10:23 650.
Kedves Klauzálosok !

Kedves barátaink meghívására az idén is újra részesei lehettünk Klauzál Gábor születésnapjának megemlékezésén. A tavalyihoz hasonlóan, a Záborszky Kúria adott otthont a rendezvénynek. Zoad Wine Pincészet borkóstolójával egybekötött pódiumbeszélgetés nagyszerű hangulatot teremtett, amit a tárogató szívmelengető és varázslatos játéka folytatott. A pincelátogatás felejthetetlen élmény maradt. Köszönet Géczi Gábornak.

Köszönjük Hódi Szabolcsnak fáradhatatlan munkáját és a sok szorgos Klauzálosnak a finom sajtokat, szendvicseket és sütiket.

Újra nagyszerű hangulatban egy kellemes estet tölthettünk el a Klauzálosok jóvoltából.

Halasan köszönjük az emlékezetes estet.

Zuberecz Márton
  Dr. Nagy Ferenc 2023. december 14., csütörtök 17:32 649.
Tisztelt Elnök Úr!

1836-ban jelent meg báró Jósika Miklós-nak az Abafi c. regénye.
A Figyelmező c. újság megjelenéskori számában a Szontágh nevű kritikus örvendezve adja hírül a regény megjelenését, dicsérve a művet. A kritikáját a következők szerint kezdte:

"Uraim le a kalappal!"

Nos én kölcsönveszem a kritikusnak a dicsérő szó/mondat használatát a következők miatt:

A Klauzál Gábor Társaságot - emlékezetem szerint - 2009-ben ismertem meg a Szegedi Közéleti Kávéház révén. A Társaság megismerésében ezen túl döntő szerepe volt még Kecskeméti Tibor szegedi barátomnak is (meg kell jegyeznem, hogy időközben Tibor budapesti lakos lett). A minden év őszén Szegeden szervezett, Klauzál Gáborral kapcsolatos szakmai előadásokon általában részt veszek. Legutóbb 2023. 11. 16-án a SZAB székházban volt egy színvonalas előadás. Anyagilag (szerény módon) támogattam az egész alakos Klauzál Gábor bronz szobor, Budatétényben 2012-ben történt felállítását. Ott voltam a szobor avatásán a Klauzál Gábor Művelődési Központ előtti kis téren. Az ünnepséget megtisztelték prominens vezetők is: az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetője, Budapest főpolgármestere. Úgy emlékszem, hogy a szoboravatáson Szegedről, rajtam kívül, csak Kószó Jenő vett részt (amennyiben Kecskeméti Tibort már a fővárosi résztvevők közé sorolom). Ott voltam a Klauzál Gábor emléktáblájának, Szegeden a Kis Virág cukrászdában történt avatásán 2016-ban. Több alkalommal részt vettem Kistétényben a Klauzál Gábor villája (nyári lak) előtti, valamint a Szent Mihály Kápolnában (ahol 1853. 04. 27-én házasságot kötött Klauzál Gábor) a minden év április végén megszervezett délelőtti ünnepségen, majd ezeken túl a Nagytétényi Kastélymúzeumban délután tartott tudományos üléseken is.

Eddig még nem vettem részt a szintén minden évben ősszel (Klauzál Gábor születésnapjának megemlékezésén) Budapesten a Nagytétényi út 22-24. sz. alatti Záborszky Kúriában tartott estéken. Ennek logisztikai okai (hogyan jutok oda, s onnan vissza kvázi valamilyen "bázisra") voltak és vannak is. Ugyanis ezek az esték mindig 18 órakor kezdődtek. 2023. 11. 24-én "megtört a jég". A feleségemmel részt tudtam venni a születésnapi megemlékezés elején (18 - 20 óra között) a Záborszky Kúriában a borkóstolóval egybekötött Pódiumbeszélgetésen. A vendég Szűcs Zoltán borász volt a ZOÁD Pincészet képviseletében. A pódiumbeszélgetést Lükő Szabolcs és Lükőné Őrsi Gabriella vezette kiválóan. Szűcs Zoltán úr nagyszerű előadást tartott az Etyek-Budai Borvidékről, valamint a Pincészetük bemutatása kapcsán. Kiváló fehér borokat hozott kóstolni, többnyire couve-ket, esetenként kivételes házasítási formákban. A borkorcsolya összeállítás, finom volt, valamint jól illeszkedett a borokhoz.

A Klauzál Gábor Társaság a fentiekben vázolt rendezvényeket kitűnő szervezéssel bonyolítja évről évre a Budatétényi és Szegedi helyszíneken.

"Uraim le a kalappal a Klauzál Gábor Társaság vezetése, valamint lelkes tagjai teljesítménye előtt!"

Isten áldjon Téged/Titeket:
Dr. Nagy Ferenc Szegedről
  Tóth Melinda BPK elnök 2023. december 14., csütörtök 16:22 648.
Kedves Klauzál Gábor Társaság!
Kedves Szabolcs!
Nagyon köszönöm a meghívást, a Klauzál Gábor születésnapja alkalmából rendezett összejövetelre. Számomra különösen fontos, hogy a kerületünkben őshonos borászat aktuális titkait minél nagyobb körben megismerjék az érdeklődők. Nagyon érdekfeszítő előadás volt, jó kérdésekkel, szép borokkal. Külön öröm, hogy a hallgatóság most nagy odaadással figyelte a borász szavait. Remélem, hogy még sok hasonló találkozót szerveztek, ahol minél többen részt tudunk venni. Fontos a közösség összetartó ereje, ami nagyrészt a kerületi civil szervezetek felelőssége. Szépen ápoljátok a Klauzál hagyományokat és sok örömteli pillanatot szereztek a rendezvényeitekre meghívottaknak is. Sok erőt és kitartás kívánok a jövőre nézve!
  Dr. Ligeti Dávid 2023. december 5., kedd 14:38 647.
Köszönöm a jó hangulatú estet mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek. Megtiszteltetés volt a meghívás és hogy pár szóban köszönthettem a vendégeket.
  Mercs Évi 2023. november 30., csütörtök 18:40 646.
A Klauzál Gábor Társaság Budafok Borvárosban található : Záborszky kúriában nagyon szép megemlékezést tartott. Az esemény Nemzetes Szlavoviczi Klauzál Gábor első felelős magyar Miniszter születésnapja alkalmából. Tény, hogy a társaság máig ápolja emlékét, őrzik szellemi örökségét. Kimondottan sokan voltunk (és másnap facsemete ültetéssel folytatódott a szép program...) SŐT! Még Szegedről is érkeztek vendégek e szép ünnepségre.
Hangulatos és nagyon érdekes, értékes délutánt tölthettünk együtt. Nagyon szépen köszönöm én is a lehetőséget, hogy ott lehettem és tanulhattam új dolgokat.
ZOAD wine pincészetet - már itt Budafokon is egyre többen ismerik! Szűcs Zoltán borász a Promontorium Borlovagrend tagja és cég társtulajdonos , igen érdekes pódiumbeszélgetését hallhattuk és közben a borait kóstolhattuk. Bizony, igen érdekes infókat osztott meg velünk. Finom falatokról Klauzál Gábor Társaság tagjai gondoskodtak. Itt is szeretném, én is megköszönni munkájukat.

Társaság elnöke : Hódi Szabolcs , első pillanattól remekül levezette a nagyszerűen megszervezett ünnepséget. A nagyszerű társaságban, fantasztikusan éreztük magunkat.
Én is köszönöm szépen. Mercs Évi
  Kolláthné Hollóssy Rita 2023. november 27., hétfő 13:36 645.
Kedves Klauzál Gábor Társaság!
Köszönjük a meghívást a XVI. Klauzál születésnapi ünnepségre.
Szokás szerint nagyon jól éreztük magunkat.
Rohanó világunkban nagy értékkel bír egy-egy ilyen jellegű rendezvény!
A jó borok kóstolgatása mellett azonos érdeklődésű barátok kötetlenül beszélgethetnek.
Budatétény arculata szinte napról napra változik. Ki emlékszik már arra, hogy itt valaha szőlővel beültetett terület volt, hogy itt élt Klauzál Gábor a családjával? A Klauzál Gábor Társaság felvállalta, hogy őrzi és terjeszti ennek emlékét.
További sikeres tevékenységet kívánunk!
Kolláth Rita, Ernő
  Kecskeméti Tibor 2023. november 25., szombat 17:37 644.
Kedves Klauzálosok!

Klauzál Gábor (1804-1866) születésnapjának 219. évfordulójára emlékezve társaságunk 2023. november 24-én (pénteken) a Budafoki Záborszky Kúriában 16. alkalommal tartotta meg %u2013 hagyományosan a Klauzál díszhordónál kezdődő %u2013 megemlékezését. Emlékbeszédet Hódi Szabolcs elnök mondott.

Borkóstolóval egybekötött pódiumbeszélgetés vendége Szűcs Zoltán borász, az Etyek-Budai Borvidék Zoád Wine Pincészet alapító társtulajdonosa volt. Nagy érdeklődéssel kísért pódiumbeszélgetést Lükő Szabolcs és Lükőné Őrsi Gabriella vezette. Est kitűnő hangulatát Ambrus Karcsi mesterien megszólaltatott tárogató játéka nyitotta és Janzsó János alkalmi nótakara zárta.

Est nagyszerű hangulatát e néhány - felhős tárhelyemen elérhető - fotográfiával szeretném felidézni.
https://drive.google.com/drive/folders/1iOMQj9kf3LM_JIcxLPOUomenphs8WRXM?usp=sharing


Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Hódi Szabolcs 2023. július 4., kedd 15:40 643.
Életének 71. évében 2023. július 4-én elhunyt Jandó Jenő (1952-2023+) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Budafok-Tétény 1998. évi díszpolgára, a 2004 óta minden évben megrendezett díszpolgártalálkozók állandó részvevője, az Egyesületünk által közadakozásból állított Klauzál-szobor megvalósulását támogató díszpolgári jótékonysági koncert fellépő zongoraművésze...
Örök mosolyának emlékét megőrizve búcsúzunk Tőle...
  Kecskeméti Tibor 2023. június 22., csütörtök 22:35 642.
Kedves Klauzálosok!

2023. június 21-én 17:00 órától a Budai Ciszterci Szent Imre Templomban szentmisét tartottak elhunyt elnökünk, Glattfelder Tamás lelki üdvéért.
Búcsúztatót Tamás esztergomi Ferences Gimnáziumában volt osztályfőnöke, P. Hován Ágoston OFM atya celebrálta.

Szentmise történéseit e néhány képsorral örökítettem meg:
https://drive.google.com/drive/folders/1zK-WlscjCuzuuFCohVGL3Reue3Ed7Jso?usp=sharing

Requiescat in pace Tamás! - Nyugodj Békében Tamás!
Tibor
  Kecskeméti Tibor 2023. április 12., szerda 19:18 641.
Kedves Klauzálosok!

Ma délelőtt Janzsó Jánossal tagtársammal részt vettünk az áprilisi törvények szentesítésének 175. évfordulója alkalmából rendezett Kossuth Lajos téri - kiváló szervezésű - ünnepségen.
Nagy érdeklődéssel várt ünnepi főbeszédében Dr. Csorba László professor emirátus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora megemlékezését a tér névadójának személye köré fűzte.
(Erről János hamarosan küldeni fog egy tartalmas beszámolót. Melynek vázlatát a 08. kép tanúsága szerint, Kossuth Lajos tér egyik fájának dőlve már el is kezdte azon nyomban, frissében jegyzetelni.)
Ünnepség végén a szoborcsoport Klauzál Gábor egészalakos szobrának lábánál elhelyeztük társaságunk koszorúját.

Az ünnepi eseményről készült képek a Google Drive tárhelyem lenti elérhetőségéről letölthetők:
https://drive.google.com/drive/folders/1fc5O2_eNf9M4recWX__12JsGgxIkuiXi?usp=share_link

Érdekességként megemlítem, a 15. képen János Kossuth Lajos oldalági leszármazottjával, Kossuth Gáborral látható, akit egy véletlen folytán ismertünk meg.
(Őt kértük meg - akkor még ismeretlenül, fényképezőgépemet kezébe adva - készítsen rólunk képet.)

Éljen Klauzál!
Mindenkit üdvözlök,
Kecskeméti Tibor
  Hódi Szabolcs 2023. március 31., péntek 17:01 640.
Életének 83. évében 2023. március 31-én elhunyt Karacs Zsigmond (1940-2023+) történész barátunk, az apai ágon kun, anyai ágon székely őseire mindig büszkén emlékező szenvedélyes kutató, számos civil egyesület, így többek között az Országos és a Budapesti Honismeretei Társaság, a Kossuth Szövetség, a Néprajzi Társaság, a Karácsony Sándor Társaság, az Irodalomtörténeti Társaság tagja, szülővárosa Földes díszpolgára, kimeríthetetlen ismeretei megosztásával egyesületünknek 2008-óta folyamatos támogatója, rendezvényeinknek 15 éve visszatérő, mindig mosolygó, örömmel látott vendége...
Kedves Zsiga, hiányozni fogsz, emléked megőrizzük, nyugodj békében!
  Hódi Szabolcs 2023. március 31., péntek 16:50 639.
Életének 82. évében, 2023. március 30-án váratlanul elhunyt városrészünk köztiszteletben álló borásza, Lics László (1941-2023+) barátunk, a Magyar Borakadémia és a Promontor Borlovagrend tagja, a budafoki központtal 1989-ben általa alapított Lics Pincészet vezetője, a Budafoki Pezsgő-és Borfesztiválok állandó részvevője, a 2004 óta minden évben megrendezett kerületi Díszpolgártalálkozók kezdetektőli házigazdája, városrészünkért végzett több évtizedes munkája elismeréseként 2012-ben Podmaniczky-díjban, 2013-ban "Kultúra 22" díjban, míg 2016-ban "Év Budafok-Tétény Vállalkozója" kitüntetésben részesült...
Kedves Laci, köszönünk mindent, nyugodj békében!
  Bolvári Ferdinánd 2023. március 20., hétfő 16:52 638.
Szervusztok!
Szuper volt a műsorotok, gratulálok!
https://www.youtube.com/watch?v=nLciS7F-Z0M
Üdv:
Ferdinánd
  Markó László 2023. március 20., hétfő 16:03 637.
Klauzál Gábor Társaság
Hódi Szabolcs titkár Úr,
Kedves KGT tagok!

Őszinte tisztelettel tartozom a társaság tagjainak, benne a fő szervező titkár úrnak, hogy a baráti körünk meghívását elfogadva, jelenlétükkel és az ünnephez méltó műsorral kedveskedtek nekünk.
Telitalálat volt Bartos Misit felkérni az ünnepi beszédre, aki gazdag tudásával, felkészültségével igazán precíz történelemórát adott nekünk.
Jó volt hallgatni az énekkart, szépen énekeltek. Mi is köszönjük Szabó Katalin karnagynak a felkészítést. Kiválóan szólt a tárogató és a verbunk szépen színesítette a repertoárt.
Remélem jól érezte magát mindenki a baráti körben, amely így okot ad a további együttműködésre.
Bízom benne, hogy még ebben az évben lesznek közös programjaink!

Őszinte tisztelettel
Markó László
elnök
Viski Károly Múzeum
Kalocsai Múzeumbarátok Köre
  Hódi Szabolcs 2023. március 12., vasárnap 15:20 636.

Életének 77. évében, 2023. február 23-án elhunyt Tamás Györgyné Szekeres Ágnes (1946-2023+) ny. bírósági jegyző, a kerületi Zöld Jövő Egyesület elnökségi, aktív tagja, egyesületünk "külső tagja", rendezvényeinknek több mint 10 éve egyik legrendszeresebb résztvevője...
Kedves Ágnes, hiányozni fog, emléked megőrizzük, nyugodj békében!
  Hódi Szabolcs 2023. január 11., szerda 8:59 635.
Életének 71. évében elhunyt Gerő András MTA doktor, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének professor emeritusa, az Osztrák-Magyar Monarchia korának jeles kutatója, a 2017. évi Történelmi szalonestünk meghívott előadója...
http://klauzal.hu/cikk/840.html
Búcsúzunk Tőle...
  Kecskeméti Tibor 2023. január 10., kedd 18:58 634.
Kedves Klauzálosok!

Klauzál Gábor Társaság 2022. december 28-án, 16 órai kezdettel tartotta meg hagyományos évzáró rendezvényét - immár a VII. Klauzál társasvacsora estet - a budatétényi Borköltők Társasága Pince Étteremben.
Évzáró vacsorán megjelent 30 fő tagtársunk örömteli koccintással búcsúztatta az eredményesen zárt óévet. Koccintást követően Hódi Szabolcs titkárunk Klauzálhoz szerte ágon kötődő, érdekes kiselőadását hallgathattuk meg, majd tagtársaik a 2022-es évről személyes emlékeiket osztották meg.
Kelemen Eörs és felesége Marika jóvoltából kétféle kártyanaptárt és - Bartos Misi által hitelesített - emléklapot kaptunk.
A kitűnően elkészített háromfogásos svédasztalos vacsorát jó hangulatban, baráti beszélgetés mellett fogyasztottuk el.
Mindannyiunk nevében is köszönöm Szabolcs egész éves fáradhatatlan szervező munkáját, melynek eredményeként élményekben gazdag évet tudhattunk magunk mögött!
Évzáró vacsoránk emlékezetes pillanatait megörökítő képek az alábbi felhős tárhelyeken érhetők el,
- OneDrive: https://1drv.ms/u/s!Ahe3pHKx6r-KhYh74PjEFhEjCD_T_g?e=QyaVnc
- Google Drive: https://drive.google.com/drive/folders/1OUIHjNO_FNv0p0ipSQxewiqX59vOIrDU?usp=sharing

Éljen Klauzál!
Mindenkit barátsággal üdvözlök,
Kecskeméti Tibor
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (131)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)