Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Dobos Károly 2014. november 19., szerda 12:18 491.
Tegnap sikeresen megtartottuk, immár 7. alkalommal Klauzál Gábor születésnapján ünnepségünket.
A Záborszky pincében együttműködő partnereinkkel ünnepeltünk és a Debreczeni Pincészet jóvoltából kiváló borokat kóstolhattunk.
Köszönet a sok tagi közreműködésért!
  Dobos Károly 2014. július 23., szerda 11:30 490.
A Budapesti Klauzál Gábor Társaság és a Szegedi Közéleti Kávéház Klauzál Gábor (1804-1866) tiszteletére 2014. július 26-án 11.00 órai kezdettel Szegeden, a Fonógyári úti Belvárosi temetőben koszorúzást tart a kiemelkedő államférfi, politikus, ügyvéd, miniszter sírhelyénél (XI. tábla 158-175).
A koszorúzási megemlékezésen minden érdeklődőt szeretettel várunk.
  Gavlik István ny. történelem tanár, helytörténész, 2014. április 29., kedd 7:40 489.
Tisztelt Hagyományápoló Barátok!
Köszönöm a Klauzál Társaság Vezetőinek és Tagjainak, hogy felkérésre 2014. április 26-án - Sáfrány Tímea történész Klauzál Gáborról tartott tartalmas, remek előadása után - rendezvényükön megemlékezhettem a minisztertárs, Kossuth Lajos haláláról és temetéséről. Köszönöm a hallgatóság érdeklődését is!
A kapott félórát átlépve - elnézést kérve - sem mondtam el "Kossuth Lajos díszpolgársága - emlékek - Budapesten és Pest megyében" című könyvemben részletezett - előzményekkel bővített - eseményeket. Ezúton hagyományőrző tevékenységüket is elismerve fogadják ajándékként és olvassák az alábbi - ha a hosszú szöveg nem megy át, a postai úton az Elnökségnek átküldött - sokszorosított részletes
"előadást"!
Tisztelettel és üdvözlettel: Gavlik István
  Dr. Bényi Árpádné alelnök
Kossuth Szövetség
2014. április 28., hétfő 12:09 488.
Az idei Klauzál Gábor évfordulójára rendezett kétnapos ünepségen részt vett Szénási Istvánné elnökasszony, Gavlik István örökös tiszteletbeli elnök / egyik előadó /, Nagy Zsolt tagunk és jómagam.Eddig csak a Kastélyban jártam, így folyton meglepődtem.Mennyi érték létrehozása, megőrzése, megújítása köszönhető Önöknek!Egy csokor Márk- rózsát érdemelnek az igazi, szívbéli, mindenre odafigyelő lokálpatrióták!

Szeretnénk, ha a jövőben kialakulna a két, hasonló elveket valló szervezet között egy gyümölcsöző, egymást erősítő kapcsolat!
  Dobos Károly 2014. március 19., szerda 9:48 487.
Egy neves támogatónk és kiváló előadónk Dr. Szalka András infektológus távozott az élők sorából. A Klauzál Napok Tétényben előadójaként üdvözölhettük, amikor Klauzál egészségügyi miniszterségéről és a '48-as cholerajárvány ellen tett intézkedésekről hallhattunk professzionális előadást.

Emlékét megőrizzük!
In memoriam Szalka András Dr.
  Henszelmann Imre 2013. december 17., kedd 14:40 486.
Távoli rokonság nevében szeretném őszinte szívvel megköszönni a kassai Henszlmann Imre Történelmi Társaságnak, hogy rendületlenül végzik felvállalt őrző feladatukat. És köszönet a honi Klauzál Gábor Társaságnak is azért a segítségért, amit mindehhez adni tudnak. Két évszázad, hat generáció emléke. Idén immáron három társaság (a fenti kettő erősödött a Budapesti Városvédő Egyesülettel) közös szervezése igyekszik felmutatni a múltat, hogy élve a jelent hihessük a jövőt. Köszönet és biztatás: ha van közös akarat, lesz közös eredmény.
  Farkas Balázs 2013. november 28., csütörtök 16:30 485.

Priska József Tamás
Elhunyt az '56-os forradalom hőse, Budapest XXII. kerületének díszpolgára.
Elment az öreg harcos. Amikor utolsó útja végén megállt a motor, ki tudja, hogyan szállt ki, hogyan lépett ki az életből: biztosan szokása szerint lassan, akkurátusan tette. Aztán itt felejtette a kalapját. Bennünket, közelebbi és távolabbi ismerőseit.
Isten nyugosztalja.
  Mészáros Péter 2013. november 27., szerda 17:59 484.
Megrendülten értesültünk ma reggel Priska József Tamás díszpolgárunk, 56-os szabadságharcos haláláról. Az 56-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója után méltán vehette át kerületünk vezetőitől a díszpolgári címet, sőt, nekünk volt megtiszteltetés, hogy körünkben üdvözölhettük. Díszpolgári "beiktatásán" a 2007 tavaszi díszpolgár találkozón a Lics pincében szarkasztikus, szellemes verssel debütált, majd ezt a további években is folytatta, így dr.Mercz Árpád következő évbeli méltatásával, későbbi hozzászólásaival. Szikár alakja mindig tartást, tekintélyt sugárzott, ünnepségeken, a Jókai utca sarkán, vagy a 33 -as busz peronján egyaránt. Sokat tett hozzá történelmünkhöz, múltunkhoz, jelenünkhöz, jövőnkhöz.
  Magyarország Kassai Főkonzulátusa 2013. november 27., szerda 11:06 483.
November 25-én bensőséges hangulatú, méltó megemlékezésen volt alkalmunk részt venni a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol az itt örök nyugalomra helyezett, kassai születésű művészettörténész, Henszlmann Imre kettős évfordulójára emlékeztünk, s leróttuk tiszteletünket Gerster Béla mérnök sírjánál is, aki ugyancsak Kassa neves szülöttje.
Köszönöm minden résztvevőnek a felemelő múltidéző sétát, külön köszönet a Klauzál Gábor Társaságnak a szervezésért és az odaadó kalauzolásért. Nagyra értékelem a kassai Henszlmann Imre Történelmi Társasággal ápolt szoros együttműködést, s bízom benne, hogy a történelmi múlt hagyatékainak, értékeinek megőrzése, a helytörténet terén kifejtett értékes tevékenységükben a továbbiakban is segítik egymást.

Tisztelettel,

Czimbalmosné Molnár Éva,
Magyarország kassai főkonzulja
  Kincses Katalin 2013. október 23., szerda 10:52 482.
Dr. Dobos Károly a KGT elnöke, 2013. október 21-én az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tartott nagy sikerrel előadást Klauzál Gábor életéről, érintve a társaság munkálkodását is. A 7. 8. évfolyamos tanulók óriási tapssal fejezték ki véleményüket.
Az Érd TV- ben jövő héten kerül adásba az előadásról forgatott riportfilm.
Köszönjük a nagyszerű előadást! Visszavárjuk az előadót.
  Géczi Gábor 2013. október 18., péntek 9:58 481.
Sajnálhatja, aki nem jött el az ercsi Eötvös-túránkra, mert igazi "sárszlalom" autózásban is volt részünk! Én a reggeli infóhiány miatt, csak késve tudtam indulni Ercsibe. Minden olyan helyen jártam, ahol az időben indulók voltak, de nekem csak egyszer kellett a "sárszlalomos", állítólag könnyebb utat végigjárnom, amely kb. 3 km volt, viszont a másik irány amiről mobilon le akartak beszélni, nem volt vészes, mert csak kb. 300 métert kellett "jégautózási technikával" leküzdenem!

Eötvös nyomában, Ercsi városában több emlékhelyet felkerestünk, sőt még a II. vh. után, hirtelen elhatározásból lebontott "öreg kastély" alig látható falmaradványait is felkerestük, továbbá szörnyülködtünk az "új kúria” / fúria épület elmaradt hasznosítási lehetőségén!

Végezetül a volt vendégházban kialakított múzeumot tekintettük meg, amely bemutatja Eötvös József életútját, és családjának a történetét, valamint tevékenységét a magyar közoktatásért, 1848-ban, majd a kiegyezés utáni éveket, amelynek kiteljesedésének, csak az 1871-ben váratlan halála vetett végett.

Viszont, "nincs új a nap alatt", a múlt évszázadokban használt elemi iskolai palatábla mérete, kísértetiesen hasonlít, a manapság divatba kerülő "7 colos tablet" méretéhez. Aki nem hiszi járjon utána, menjen el Ercsibe, lehetőleg családjával még az "Eötvös Emlékév Ercsiben" 2013.szeptember 1. – 2014. február 2. között időszakban. Nem fogja megbánni ezt a "tanulmányi kirándulást"!

Mivel a beharangozott közös ebéd elmaradt, így én mert ugye Duna partján voltunk, egy kirántott süllővel, és csalamádéval adóztam a kulináris élvezeteknek!

KGT-s üdvözlettel:
Góbor, aki sokat kóborol, akár egyedül is, ha nincs útitársa!
  Dobos Károly 2013. október 16., szerda 11:19 480.
MEGHÍVÓ!
Kedves Érdeklődők!
Ezúton szeretettel meghívjuk az érdi Kőrösi Csoma Sándor Iskolában 2013. október 21-én hétfőn reggel 10 órakor tartandó
"Mit köszönhet hazánk Klauzál Gábornak?" című kb 1 órás vetített képes előadásra.
Cím: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 19-21. 20-as terem.
előadó: Dr Dobos Károly
  Devescovi Balázs 2013. október 15., kedd 13:40 479.
A 2013. évi Klauzál Napok Tétényben rendezvény-sorozat keretein belül április 27-én tartottam a Társaság felkérésére a Nagytétényi Kastélymúzeumban előadást Eötvös József életéről anekdoták tükrében címmel. Az előadásból készült tanulmány igen színvonalas, képekkel illusztrált módon került fel a Társaság honlapjára (http://www.klauzal.hu/cikk/643.html). Örömmel csatlakoztam tehát Hódi Szabolcs ismételt megkeresése után az október 13-i Ercsi kirándulásukhoz.

Remek szervezésű látogatást tettünk Ercsibe, élvezett volt hallgatni Mosonyi Mihály helytörténész, Eötvös-kutató, nyugalmazott ezredes előadását az Eötvös-kápolnánál és a kastélynál, a felújított Emlékmúzeumban tett Oláhné Katona Ildikó nyugalmazott igazgató, gimnáziumi tanár, múzeumi gondnok által vezetett látogatás is nagyon tanulságos volt. Kellemes meglepetésként a kiránduló csoportot a városba érkezve maga Szabó Tamás polgármester úr fogadta és vezette el a kápolnához. vezetett látogatás is nagyon tanulságos volt. Kellemes meglepetésként a kiránduló csoportot a városba érkezve maga Szabó Tamás polgármester úr fogadta és vezette el a kápolnához.

Örömmel értesülhettünk a polgármester úrtól, hogy a lehangoló állapotban lévő (harminc éve még jó állapotban lévő, a lakosok által sokszor látogatott, pihenőhelyként használt) kápolna ismételt felújítására szükséges pénz egy része már összejött egy pályázatból.

Ködben érkeztünk a városba, a Dunához le sem lehetett látni az Ybl-obeliszktől. Kitisztult az idő, amikor a Társaság megemlékezésül gyertyát gyújtott az Eötvös-sírnál, és egy szál rózsát (Eötvös kedves virágát) helyezett el emlékezésül. Az Emlékmúzeumban tett látogatás után pedig már szikrázó napsütésben búcsúztunk el egymástól.

Köszönöm Hódi Szabolcsnak a szervezést, még sok ilyen szép és hasznos kirándulást kívánok a Társaság tagjainak.

Devescovi Balázs
irodalomtörténész
ELTE BTK
XVIII-XIX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tsz.
  Juhász Péter 2013. október 13., vasárnap 20:44 478.
A mai napon Hódi Szabolcs szervezésében Eötvös József emléktúrán vehettünk részt. Tartalmát és szellemiségét tekintve hihetetlen gondossággal előkészített rendezvény volt egy fantasztikus család emlékhelyeire. Tegnap az őszi időponthoz képest még ragyogó napsütés aranyozta be a késő őszi színekben pompázó tájat, a rendezvény reggelére azonban éjjeli zivatar áztatta fel a földeket, és burkolta sűrű ködbe a környéket. Reménytelen szürkeség és sárdagonya indította a reggelt, elképzelhetetlenül elhanyagolt és értelmetlenül elpusztított emlékhelyen gyülekezett a komor arcú, de színes társaság. A méltatlan feledés és értelmetlen pusztítás nyomai számomra elfedték a kiváló és felkészült előadó szavait, ugyanakkor érezhető volt a levegőben, hogy itt nem a barbárok, hanem a megmentők, de legalábbis a szembenézők, nemzeti örökségünk e szeletének legalább hírét megmenteni vágyók gyűltek egybe. Ahogy az előadó szavai általában, úgy itt sem jutottak el az elmémig, hiszen én gyűjtöm hangarchívumunkat, utólag legalább tíszszer meghallgatok minden felvételt, mire archiválható hangdokumentum lesz belőle, így később, lassan-lassan a szavak értelme is eljut a tudatomig. Amit viszont azonnal éreztem, azt képeimmel próbáltam kifejezni, és úgy érzem, ezúttal sikerült is.

Kedves Szabolcs, azt hiszem, ma az időjárás is Neked dolgozott. Kívánom, hogy ahogy ma a napfény átderengett a szürke tájon és lassan felszívódott a köd, munkád nyomán az elmékre és szívekre is süssön a szellem napja, hogy a szépséges, de mindent elfedő köd felszálljon, és szabaddá tegye a tájképet e hazában.
  Dobos Károly 2013. szeptember 21., szombat 15:39 477.
Ma délután a budatétényi Canonica Visitatio keretében Erdő Péter bíboros urat fogadtuk az egyesületünk által gondozott Wolf kriptában.
  Juhász Péter 2013. május 27., hétfő 13:43 476.
Köszönet Gabinak, Szabolcsnak és a gyerekeknek, hogy annak idején tudták, mit kell ide ültetni, sőt nemcsak tudták, de meg is tették.

Aki megteheti, a napokban látogassa meg a Wolf emlékkertet, páratlan látványban lesz része. Vállalkozóbb kedvűek megkísérelhetik megszámolni, vagy legalább megbecsülni a kinyílt és a még ki nem nyílt bimbók számát.

  Kincses Katalin 2013. április 26., péntek 20:32 475.
A Klauzál Gábor, Eötvös József emlékezete versenyen a mai napon a következő eredmény született: I. Bartók Béla Általános Iskola , II. Baross Gábor Általános Iskola, III. Herman Ottó Álatános Iskola. Gratulálunk! Köszönjük a tanulók felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját!
A versenyről részletes beszámolót hamarosan olvashatnak az érdeklődők.
  Hódi Szabolcs 2013. március 31., vasárnap 20:08 474.
34 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Mészáros Csaba, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ (Klauzál Ház) 2011. szeptemberétől új igazgatója. Személyében egyesületünk programjait részt vételeivel is támogató, az általa vezetett intézmény előtt felállított Klauzál szobor ügyét segítő barátot veszítettünk el. Szomorú szívvel osztozunk a család, felesége és három kisgyermeke gyászában...
  Hódi Szabolcs 2013. március 31., vasárnap 20:03 473.
95 éves korában elhunyt Hirtling Ferenc ny. gépészmérnök, a budatétényi r.kat. egyházközség tagja (hosszú éveken át a Szent István király plébániatemplom gondnoka). Kezdeményezője és tevékeny köreműküdője volt a leromlott állapotú műemléki Szent Mihály kápolna megújításának. A helyi közélet aktív résztvevőjeként a Budatétényi Polgári Kör alapító tagja is volt. Személyében egyesületünk szárnya bontogatásának egyik támogatójától búcsúzunk...
  Juhász Péter 2012. november 29., csütörtök 16:34 472.
Most kaptam a szomorú hírt a családtól, hogy az ország minden bizonnyal legnagyobb rózsanemesítője, Budapest és Törökbálint díszpolgára, családapa és férj, távozott az élők sorából.

Márk Gergely nyolcvankilenc éves volt, nemrég ünnepeltük születésnapját a róla szóló filmek ősbemutatójával. Egész életét kemény munkával töltötte, már egyetemi évei alatt vagont rakodott a megélhetésért, akkor ismerkedett meg későbbi feleségével, Icuka nénivel, akivel attól kezdve egész életükben együtt éltek, dolgoztak, küzdöttek.

Gergely bácsit a növénynemesítés foglalkoztatta, rózsákat és gyógynövényeket nemesített. Budatétényben már a tizenkilencedik században számottevő kertészetek voltak, és virágzott a kereskedelem is, így mind a nemesítésnek, mind a szaporításnak hagyományai voltak. Itt talált munkát és feladatot Gergely bácsi, aki elkezdte gyűjteni a rózsafajtákat: az egész világba leveleket írt, rózsatöveket, szaporítóanyagokat kért, hogy hozzájárulhasson Európa egyik legnagyobb és legnagyszerűbb rózsagyűjteményének kialakításához. Ebben a közegben, a Dísznövénykutató keretei közt maga is nemesíteni kezdett, miközben figyelte, kutatta, próbálta megérteni a rózsák tulajdonságait, és rájönni, hogy hogyan lehet kihozni különböző fajták keresztezésével tulajdonságaikból a legjobbakat. A nemesítés maga egy folyamat, munkaigényes mezőgazdasági és szellemi munka, de hasonlóan nagy falat a fajták dokumentálása és hivatalos elismertetése. Ő mindkettőbe belevágott, és mindkettőben eredményes volt, ráadásul az új fajták névadási gyakorlatával egy történelmi értékőrzési missziót is teljesített: Magyarország településeiről és nagyjairól nevezte el a fajtáit. Munkájával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Budatétényben igazi rózsaözön legyen (ebből egy kis ízelítőt kaphat, aki megnézi a Hatholdas rózsakert című, Babits írása alapján készült tévéfilmet) Budatétényben. Az országos és nemzetközi ipari, mezőgazdasági kiállítások fénykorában itt Budatétényben is alakulóban volt valami, a rózsakiállítások képzőművészeti és zeneművészeti eseményeket is vonzottak.

Gergely bácsi gondolkodására, furfangjára jellemző, ahogy a mészkő-pincék és a rózsakiállítás adottságait összekombinálta: hűtőházra nem volt pénze a rózsakertnek, de amikor még vágott rózsát is értékesítettek a rózsakiállításon, egy pincébe egész télen fújták be a jeges kinti levegőt, mire az úgy áthűlt, hogy nyáron akár hetekig is el lehetett tartani benne a vágott rózsát.

Nyugdíjba vonulása és a budatétényi kertből való távozása után Gergely bácsi nem hagyta abba. A környék talán legrosszabb földjét kibérelve, az autópályák deltájában önerőből új rózsakertet hozott létre, folytatta a nemesítést, a fajtafenntartást, és továbbra is újabb és újabb fajtákat nemesített, és regisztrált. Társaságunknak is volt módja a helyszínen megtekinteni fantasztikus munkásságát.

Az utóbbi hónapokban Gergely bácsi már nem tudott kimenni a kertbe, de az utolsó pillanatig az volt a leghőbb vágya, hogy ott lehessen a rózsák közt. Kórházban, sorozatos betegségekkel sújtva küzdötte végig utolsó heteit-hónapjait. Az utóbbi néhány évben a munkásságát tisztelő egyszerű emberek, szakemberek, botanikusok, rózsakereskedők együtt ünnepelték születésnapját, és egyebek közt azzal foglalatoskodtak, hogy Gergely bácsi rózsái minél több helyen ott lehessenek Magyarországon és a világban egyaránt.

Gergely bácsi emlékét megőrizzük szeretettel, a kerületünkben is egyre több helyen felbukkanó Márk-rózsákban továbbra is itt fog élni velünk. Gergely bácsi, köszönet a rózsákért, a példamutatásért, jó utat!
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)