Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Andrási Anna és Géczi Gábor 2008. november 21., péntek 22:32 261.
Mint ötletgazdák, mi is nagyon jól éreztük magunkat, melyet köszönünk a szervezőknek, rendezőknek. Még sok ilyen élményekben gazdag estét kívánunk a társaságunknak!
  Fodor Péter 2008. november 21., péntek 13:21 260.
Köszönjük a szíves vendéglátást, és szeretettel gratulálunk az ötlethez, a szervezéshez és a lebonyolításhoz is!
  G. Tamás 2008. november 21., péntek 8:48 259.
Én is, mi is nagyon jól éreztük magunkat. Gratulálunk a szervezőknek és köszönjük a meghívott vendégek magas színvonalú előadását!
  Bartos Mihály 2008. november 20., csütörtök 13:51 258.
Az elhangzott dicséretekkel, köszönetekkel egyetértve, azok sorát megtoldom azzal a reménnyel, hogy a - Márk Gergely bácsi által nemesített és az este során örökségként átvett - 12 tő "Árpádházi Szent Erzsébet rózsája" elültetvén megered és évek hosszú során keresztül fogja hirdetni e szép nap emlékét! Jövőre, Veletek, ugyanitt!
  Örsi Gabriella 2008. november 20., csütörtök 11:47 257.
Köszönjük a szemnek, fülnek, szájnak egyaránt nagyszerű élményt nyújtó estét. Nagyon jól éreztük magunkat. Külön öröm volt közelebbről is megismerni a véletlen folytán asztalszomszédi közelségbe került Priska József Tamás díszpolgárunkat. Remélem, kötetbe rendezett verseivel-írásaival is találkozhatunk majd hamarosan (szponzorok, előre!).
  Reneszánsz Hölgyek Társasága 2008. november 20., csütörtök 9:10 256.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!

Gratulálunk a Záborszky Pincében, a Klauzál díszhordónál megtartott, különleges és rendhagyó születésnapi megemlékezéshez!
Mely reméljük, új hagyományt teremt a kerület életében, s ez a nap a továbbiakban igazgyöngyként fog majd tündökölni a kerület jeles eseményeinek gyöngysorán.
Egyben köszönjük a Társaságnak, hogy a Chevaliers Pezsgőrend és a Madárdal együttes szereplése mellett,- reneszánsz kóstolónkkal- mi is hozzájárulhattunk e nap, Klauzál szellemiségéhez hű és méltó megünnepléséhez.

Tevékenységükhöz további sok sikert és kitartást kíván:
A Reneszánsz Hölgyek Társasága
  Andrásofszky Csilla 2008. november 19., szerda 23:36 255.
Tegnap a Záborszky pincében kellemes estén vehettünk részt Klauzál Gábor születésének 204. évfordulóján. Azt nem tudjuk, hogy Társaságunk névadója két évszázaddal ezelőtt hogyan ünnepelte születésnapjait. Törley pezsgőt biztosan nem ivott, de volt-e bor, zene, reneszánsz hölgykoszorú az évfordulókon?
Tegnap a szervezők kiváló munkájának köszönhetően jutott mindenből:
A faragott Klauzál-hordónál kezdődő megemlékezésen kitűnő pezsgők kóstolója a pezsgőgyártás történetével fűszerezve; Reneszánsz hölgyek Madárdal zenével és reneszánsz falatokkal; borok és a pince megtekintése. Köszönjük a vendéglátók és szervezők fáradozását!
  Juhász Péter 2008. november 19., szerda 13:16 254.
Köszönöm azoknak, akik megszervezték ezt az estet. Jó látni, hogy az egykori hatalmas pincerendszer nem pusztul el, szakaszokban elkezd újjáéledni jó gondolatok és szorgos kezek nyomán. Nagy élmény volt a szépen felújított pincében eltölteni ezt az estét, és egy kis betekintést nyerni a pincehálózat további részeibe is. A vendéglátás pazar volt. Végigfényképeztem az étkeket. Aki nem tudott jelen lenni, annak elárulom: nem csak a látvány volt nagyszerű, az ízek is. Mint megrögzött alkohol-nemivót csodálattal tölt el a pezsgő- és borkészítés tudománya, magam részéről szívesen hallgattam volna tovább a pezsgőrend képviselőjét. A "Fél Madárdal" zenekar is kellemes meglepetés volt, zenéjük "keretezte" a nem mindennapi, kútnézővel fűszerezett pincesétát.
  Réffy Balázs 2008. november 19., szerda 10:42 253.
A megemlékezés és az est méltó volt Klauzál szelleméhez. Köszönjük a szervezők, vendéglátók és összes közreműködők áldozatos munkáját!
  Dobos Károly 2008. november 19., szerda 7:40 252.
Az első ünnepélyes megemlékezésünket sikeresen megtartottuk november 18-án, Klauzál Gábor születésnapján a Záborszky pincében a faragott Klauzál díszhordónál! Több mint 60-an jöttünk össze, ahol az egyesületünk tagjain kívül együttműködő partnereinket hívtuk meg. A Klauzálról szóló rövid megemlékezés után örömmel köszönthettük körünkben többek között Helyey Lászlót, Ráday Mihályt, Dinyés Lászlót, Pálmány Bélát is. Az est során a Chevaliers Törley Pezsgőrend volt a vendégünk és Quirin Károly ceremóniamesterrel egy talk-show és pezsgőkóstoló keretében megismerkedhettünk a Törley pezsgőkkel is. Az estet színesítette a Reneszánsz Hölgyek Társasága bemutatkozása, Danyilakisz Katalinnal az élén. Jövőre újra ünneplünk november 18-án!
  Gábriel Tibor 2008. november 18., kedd 13:50 251.
A Budapesti Honismereti Társaságnak Budapest Főváros Levéltárában tartott Budapesti Históriák sorozata 2008. november 5-én tartott előadóestjén a Klauzál Gábor Társaság tevékenységéről dr. Simor László, a társaság tagja tartott vetítettképes prezentációt, amely a jelenlévők közt nagy érdeklődést keltett. Többek közt beszámolt a társaság céljairól, alapításáról, szerteágazó tevékenységéről, évente ismétlődő programjairól, kirándulásairól, honlapjáról, kiadói tevékenységéről, stb. A tájékoztatást a Budapesti Honismereti Társaság nevében ezúton is köszönjük és sok sikert kívánunk munkátokhoz.
  Dobos Károly 2008. november 17., hétfő 16:47 250.
Örömmel csatlakozom Márk Gergely fővárosi díszpolgári címének ünnepsége napján. A Klauzál Gábor Társaság kétszer jelölte őt kerületi díszpolgári címre. A Magyar Örökség díj után ismét méltó elismerésben részesült Márk Gergely!
  Juhász Péter 2008. november 17., hétfő 9:04 249.
Társaságunk tiszteletbeli tagja, Márk Gergely rózsanemesítő fővárosi díszpolgári kitüntetésének ünnepélyes átadására ma délelőtt 10 órakor kerül sor a Fővárosi Közgyűlés dísztermében.

Gergely bácsi, aki nemrég ünnepelte 85. születésnapját, egyike azoknak az embereknek, akik egész életükben alkotni, és adni akartak. Még akkor is, amikor arra nem volt „kereslet”. Szűken vett szakterületén, a gyógynövény- és rózsanemesítésen túl országban, ő városrészben, teljes egészben gondolkodott és cselekedett.

Az 1848-as forradalom 12 pontja közül második volt a „Felelős minisztériumot Buda-Pesten”. Az első felelős minisztérium ipar- és földművelésügyi minisztere Klauzál Gábor volt, aki felelősségét hivatalának elvesztése (legalább a feje megmaradt, szemben az aradiakkal) után is átérezve újítások sorát vezette be a mai Budatétény területén. Messzire tekintett, messze túl az akkori földhözragadt napi problémákon. A kitörés lehetőségét kereste. Azt vizsgálta például, miért nem olyan versenyképes a magyar bor Londonban, mint a francia. Nem csak vizsgálta, cselekedett is!

Mi, késői utódai nem nagyon léphetünk nyomába. Mindazok a kertészetek, amelyek Klauzál tevékenysége nyomán jöttek létre szűkebb otthonunkban, ma már legfeljebb telekspekuláció tárgyai, semmi közük az alkotó, újító szellemhez, a termőföld, a klíma adományainak méltó felhasználásához.

Gergely bácsi egy azon kevesek közül, akik ezt az alkotó, kreatív szellemet még ma is aktívan képviselik. Munkája nyomán (elismerve természetesen a többieket is, akik a Rózsakert felvirágoztatásán dolgoztak) igazi, forradalmi újítások születtek. A rózsanemesítést összekapcsolta a kultúrával és egy egészséges (akkor még nem kívánatos) kereskedelmi szellemmel is. Európa akkori legnagyobb rózsakertjében nemcsak a génállomány megőrzése folyt, de termelés is. A helyi adottságok okos kihasználására jellemző az a történet, mely szerint a rózsakiállítás idején vágott virágot is kínáltak, ám a virágok nem egy időben nyíltak. Az értékesítésig hűtőházban kellett volna tárolni a levágott rózsaszálakat, de nem volt lehetőség modern hűtőházat építeni. Ezért aztán kihasználva a budatétényi kőbányászat során kialakult pincéket, az egyikbe egész télen fújták egy kis ventillátorral a fagyos levegőt. A természet hidegével így áthűtött pince még a nyár közepén is alkalmas volt a vágott virág hűtőházi feladatait ellátni.

Sajnos kerületünk nem élt a lehetőséggel. A fejlett országokban ilyen lehetőség, ilyen hagyomány elég ahhoz, hogy szó szerint felvirágoztasson egy városrészt. Szerencsére Gergely bácsi tevékenységére ország- és világszerte egyre több helyen figyelnek fel. Úgy tűnik, rózsái is nagyobb megbecsülést élveznek máshol, sorra jelentkeznek a települések, hogy rozáriumot hoznának (vagy már hoztak is) létre Gergely bácsi rózsáiból.

Budapestnek sajnos nem kellett a lehetőség, amikor azt az alkotó szívből, kvázi ingyen ajánlotta. Most sem járunk élen abban, hogy ezzel az adománnyal élni tudjunk. Szerencsére más vidékek lakói befogadják az ajándékot, és nálunk is nő azok tábora, akik tiszteletüket és elismerésüket fejezik ki Márk Gergely rózsanemesítő személye és életműve iránt, és próbálják élesztgetni azt, amit az akkor még nem létező bevásárlóközponttal szemben Gergely bácsi életre hívott. Ezen elismerések egyike a mai díszpolgári kitüntetés.

Jó egészséget, további kitartást kívánok a 85 éves Márk Gergely rózsanemesítőnek, és gratulálok fővárosi díszpolgári kitüntetése alkalmából.
  Ácsné Varga Mónika 2008. november 3., hétfő 13:36 248.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtára és a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt

A Tétényi-fennsík és a Duna-part természeti értékei
című kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja:
Szigeti Zoltán egyetemi tanár,
a Péter-Pál utca és Környéke Polgári Kör elnöke

Időpont: 2008. november 03., hétfő 18 óra
Helyszín: FSZEK Budafoki Könyvtár (1221 Bp., Kossuth lajos u. 30.)
A kiállítás megtekinthető: 2008. november 14-ig.
  Ácsné Varga Mónika 2008. október 9., csütörtök 10:24 247.

Két könyvtári programunkra szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét:
2008.10.10, pétek 20-24 óra: Tini bulitéka
2008. 10.12. vasárnap 10-16 óra: Könyves vasárnap
Kedvezmények - játék - meglepetések a könyvtárban
(Cím: 1221 Bp., Kossuth Lajos utca 30.)
  Dobos Károly 2008. szeptember 25., csütörtök 22:01 246.
Örömmel olvasom, hogy Márk Gergely rózsanemesítő, egyesületünk tiszteletbeli tagja Budapest díszpolgára lett.
  Dobos Károly 2008. szeptember 20., szombat 16:16 245.
A mai napon egyesületünk ismét egy évre örökbe fogadta a Nagytétényi Kasélymúzeum "Szerelmes Kentaur" szobrát.
  Quirin Károly 2008. szeptember 18., csütörtök 14:09 244.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!

Gratulálunk a Záborszky Pince részére Önök által adományozott és a XIX. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál keretein belül ünnepélyesen felavatott Klauzál-díszhordóhoz. Külön öröm számunkra, hogy ez az új faragott hordó az egykori Törley pezsgőalapboros pincében lévő Törley címert ábrázoló díszhordó mellé került, mely szintén Gudricza István fafarogó művész munkája. Bízunk abban, hogy kezdeményezükkel felelevenítették a budafoki pincékben már évszázadok óta hagyományos faragott díszhordók készítésének szokását, és ötletük alapján más civil szervezetek is élnek majd eleinkre ily módon történő megemlékezéssel.
Tiszteletre méltó tevékenységükhöz még egyszer gratulálunk.
Szívélyes üdvözlettel:
a Chevaliers Törley Pezsgőrend nevében
Quirin Károly
ceremóniamester
  Tamás Györgyné 2008. szeptember 11., csütörtök 7:38 243.
Szeretném megköszönni a dombóvári szép napot, melyen a férjemmel együtt nagyon jól éreztük magunkat, és tartalmas időtöltésnek bizonyult a szép nap.

A dombóvári fogadtatás és az ottani helytörténészek jól példázták, hogy szép és jó elfoglaltság a helytörténettel foglalkozni, mely bővíti általános műveltségünket, és a közös összejövetel emberi jó és szép tartalommal tölt el.

Igazán mondhatjuk, hogy érdemes volt együtt lenni, a Klauzálosokkal és a dombóvári lelkes fogadókkal együtt.

Továbbiakban is szeretném, ha számon tartanának és részt vehetnék a munkájukban: Tamásné.
  Dobos Károly 2008. szeptember 10., szerda 7:40 242.
Tegnap este Beke Pál úrral találkoztam, aki az Önkormányzat megbízásából a kerületi kulturális koncepció fejlesztésére tesz javaslatot.
Ugyancsak tegnap este az adók 1%-ával kapcsolatos adminisztrációt bonyolítottuk Krieger Krisztinával.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)