Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Babarczy Tamás 2005. július 8., péntek 10:19 61.
"Egy nap Csongrád megyében - Klauzál Gábor nyomában - 2005. 06. 25."

A kirándulásunk nagyon jól sikerült, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk
Gyönyörű nyári napunk volt. Vendéglátó barátaink sok hasznos információval gazdagították az ismereteinket.
Nagyszerű élmény volt Szegváron a vármegye házában azon falak között lenni, ahol Klauzál ülésezett Csongrád megye képviselőivel.
Felemelő érzés, hogy leróhattam kegyeletemet a szegedi temető hűs árnyat adó fái tövében Klauzál sírjánál.
Csak azt sajnálom, hogy két fiam nem lehetett velem, akiknek pont erre a napra esett a gimnáziumi évzárójuk. Remélem, hogy augusztus 6-án Kalocsán már ők is velem lesznek.
  Prim György 2005. július 7., csütörtök 19:48 60.
Engedtessék meg nekem (amint a régi-régiek mondták volt: „primus ibat Horatius”) egy szóra visszatérni június 25-én tett egész-napos kirándulásunkra Klauzál nyomában:

Számomra nagy élmény volt a tömény szombati nap. Kezdve a martfűi kitérőnkkel, ahol is Magyarország minden bizonnyal legifjabb (és a maga nemében különleges) templomát fotóztuk egy remélhetőleg nyélbe ütődő, nagyszerűnek ígérkező budatétényi előadás előzményeként, majd versenyautó-sofőrünk biztos kezei által Szegvárra kormányozva sajnálkozhattunk a szebb időket látott, jobb sorsra érdemes megyeház mostani állapotján. De ami Szegváron igen megragadott, az a gólyafészkes falumúzeum. Egész csodás, hogy értő kezek (és persze elmék) milyen gazdag bemutatót tudtak elénk tárni, egy teljes nap is kevés lenne minden részlet megismerésére. (Csak így zárójelben tudok ismételten sajnálkozni, hogy mi itten a kerületben képtelenek vagyunk valami hasonlót összehozni:()
És aztán Szeged. Nekem egyik kedvenc városom, most ugyan már vagy 15 éve nem voltam ott, de annak idején sok nyáron élveztem mediterrán hangulatát. És mindig csak nyáron, ezért nem tudom összehasonlítani, hogy más évszakban milyen lenne, minden esetre nyáron nagyon tetszik. Ami pedig már – ismerve az utóbbi évtizedben a vidéki településeken végbe ment pozitív változásokat – szinte meg sem lephetett, az Szeged megszépülése. Mindenhol – amerre jártunk – virág-mezők (még a villamos sínek közén is!), tiszta, graffiti-mentes, frissen festett épületek, és a belváros díjazott térségei mind-mind kellemes érzetet keltettek, amit még csak fokozott a mindenfelé érezhető hársfa-illat. A Klauzál tér meg egyenesen szuper, mi még az esti hallé-vacsora után is kicsit időztünk a téren (engedve egyeseknek a téri fagylajtozók utáni áhítozása tekintetében), azt kell mondanom, varázslatos volt.
(És ez hiányzik itten mifelénk, nincs a városnak, a kerületnek központja, ahol jó hangulatban érezhetné magát az embör. Erről jut eszembe, hogy nagyon tetszett, amikor idegenvezetőinkből csak-csak kibukott itt-ott az ő-zés, embör, gyerök és a legjobb volt Jenő úrtól a hentös.:)
A Klauzálos vonatkozásokra fölfűzött városnézésünkért köszönet a vendéglátó Rimóczi Károlynak és Jenő barátjának, nemkülönben az egész napi program szervezőjének, Markó Lacinak. Noha én már egyes ojjektumokat ismertem, mégis így egy csokorban segített megérezni, mit is jelenthetett Klauzál Gábor a saját korának, nem volt véletlen, hogy Szeged teljesen magáénak tudta.
És már előre várom a kalocsai kirándulást, mivel ott mindig csak átutazóban voltam, most talán meg is ismerhetem a várost kicsinyég.

Köszönjük: P. Gy.
  Réffy Balázs 2005. július 4., hétfő 9:59 59.
Enyhe, szinte kellemes izomláz emlékeztet a tegnapi Nagy Kaszálásra. A kert szép lett, remek társaságban telt a délután és az este. Jó volt veletek, éljen Klauzál!
  Dobos Károly 2005. július 3., vasárnap 19:59 58.
Köszönet a résztvevőknek a mai Wolf kripta és környezetének takarításáért ! Gabi javaslatára a fekete ürmöt és egyéb évelőket ( melyek 1-2 m magasra is megnőttek ) kézzel huzogattuk ki. Utána Lükő Szabolcs állt neki benzines damilos kaszálógéppel a terepnek.
  Dobos Károly 2005. június 26., vasárnap 12:19 57.
A szegvári szegedi kirándulásunk kitűnően sikerült.
Remélem, hogy hamarosan részletes beszámolót is olvashatunk a Hírek rovatban.
Addig is köszönet Markó Lacinak a megszervezésért és helyi segítőinknek: Szegváron Kovács Lajos népművelő a Szegvári Napló főszerkesztője volt segítségünkre. Szegeden pedig Rimóczy Károly tanár úr, idegenvezető, aki egyben a Klauzál Radnóti Baráti Kör elnöke is. Segítségére volt Kószó Jenő, akinek szintén köszönjük a közreműködését.
  Markó László 2005. június 12., vasárnap 23:22 56.
"Egy nap Csongrád megyében : Klauzál Gábor nyomában…."
(2005 június havának 25. napján)


Kedves Barátunk!

Téged, ki a világhálón hosszan barangolván megérkezel honlapunk „Társalgó”-i rovatához, kérünk pihenj meg nálunk egy kis időre!

Vess néhány pillantást honlapunkra, annak reményében, hogy megismerhesd Társaságunk eddigi tevékenységét, célkitűzéseit (mely többek között „Klauzál Gábor helyi, országos és határon túli szellemi és tárgyi hagyatékának felderítése, ápolása, megőrzése, továbbadása, megismertetése és elismertetése”..).

Amennyiben hosszabb-rövidebb „lapozgatás” után kedvet érzel Klauzál Gábor - a hajdani országgyűlés Csongrád vármegyei követe, majd reformkori miniszter – életének, ill. ahhoz kapcsolodó néhány fontos helyszínének megismeréséhez, majd meglátogatásához, kérjük, csatlakozz hozzánk a fenti napra meghirdetett emléktúránk újdonsült résztvevőjeként.

Egynapos Csongrád megyei autós-látogatásunk során Szegvár érintésével ( a nemrégiben felújított vármegyeháza megtekintése után) Szegeden található emlékhelyeivel, a város nevezetességeivel (pl. Dóm- és Klauzál-tér, a volt Klauzál Gimnázium) és más látnivalóival ismerkednénk meg, lelkes, szegedi lokálpatrióta vezető segítségével. Közben fejet hajtanánk nyughelyénél, mely a belvárosi temetőben található.

Gyülekező (első állomásunkon): Szegvár, Polgármesteri Hivatal bejárata előtt (Szabadság tér 2.), de.,9:45.kor.
A vármegyeháza és Szegvár jellegzetes épületeinek megnézése után tovább indulunk újabb találkozónk helyszínére, a szegedi Széchenyi téren lévő Városháza főbejárata elé. Innen indul 12:00-kor a városnéző séta és a Dóm téri harangjátékkal fejeződik be.

A szegedi városnézésünket - kb. 18 órakor- egy igazi szegedi halászcsárdában elfogyasztott, kellemes hangulatú vacsorával „koronázzuk” meg.

Kedves Barátunk!

Amennyiben e sorokat olvasván kedved támadt arra, hogy emléktúránk tagja légy, kérlek, keress meg részvételi szándékoddal!

Örömmel fogadjuk jelentkezésedet és várunk Téged, családtagjaidat, barátaidat és ismerőseidet.

Kézséggel állok rendelkezésedre , szívesen válaszolok esetleges kérdéseidre, mint ezen emléktúra szervezője.

Baráti tisztelettel üdvözöllek ismeretlenül is:


Markó László
Az „Egy nap Csongrád megyében…”
szervezője
Tel: (30) 9711 651
email: marko.laszlo@axelero.hu
  Dobos Károly 2005. június 8., szerda 21:32 55.
A mai napon a XXII. kerületi Önkormányzat képviselőivel megtörtént a Wolf kripta bejárása. Beszámoló hamarosan olvasható lesz.
Egyúttal ma értesültünk róla hivatalosan, és a megállapodás is aláírásra került arról, hogy a XXII. kerületi Önkormányzat Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának a Pályázatán 30 000 Ft-ot támogatást ítéltek meg Egyesületünknek.
  Dobos Károly 2005. június 3., péntek 18:59 54.
Köszönjük szépen az invitálást. Igyekszünk minél többen ott lenni.
  Bartos Mihály 2005. június 3., péntek 8:50 53.
Javasolom, hogy minél többen gyertek el a Péter Pál napi rendezvényre, minden évben nagyon jó a hangulat, kellemes a baráti társaság és mindig jó az idő. (Mellesleg megjegyezve, a Péter-Pál napi búcsú volt Promontor legrégebbi közösségi ünnepe. A feljegyzések szerint a Szent Péter és Szent Pál tiszteletére emelt kápolna felszentelésének évében, 1748-ban már megtartották ezt az ünnepet.) Ugyanakkor hátha beindul a "Klauzálosok" fantáziája is, egy kistétényi Klauzál nap(ok)ra...
  Szigeti Zoltán 2005. június 2., csütörtök 22:07 52.
Ha nincs ellenetekre, akkor itt is hírelem, hogy az idei Péter-Pál napi programjaink honlapunkon: http://www.peterpalkor.hu/ már olvashatók. Minden érdeklődőt hívunk és várunk!
  Dobos Károly 2005. május 26., csütörtök 21:50 51.
Joó Ernőnek ezúton is köszönjük az előadását Kistétényről.
A Klauzál forrásanyagai ügyében pedig szívesen megkeresem.

  Szigeti Zoltán 2005. május 25., szerda 21:12 50.
A honlapról lemásoltam a május 12-i dr. Joó Ernő előadásról szóló ismertetőt és eljuttattam Ernő bátyánkhoz, mivel neki internet hozzáférése nincs. Az ismertetésnek rendkívüli módon örült, én úgy éreztem a telefonban, hogy szinte meg is hatódott. Ezúton szeretném hálás köszönetét tolmácsolni a meghívásért és az előadás jó fogadtatásáért, és kedvező értékeléséért. Ernő bátyánk elmondta, hogy bármikor készséggel áll rendelkezésünkre, ha esetleg valami Klauzál forrásanyagot keres valaki, vagy ha bárkinek e témában segítségére lehet.
  Dobos Károly 2005. május 16., hétfő 14:32 49.
A Lics család szeretettel meghívja
a Klauzál Gábor Társaság tagjait
május 19-én, csütörtökön este 7 (hét) órára
a fehérvári püspök általi pinceszentelésre,
a pákozdi pincészetükbe.

  Dobos Károly 2005. május 8., vasárnap 15:42 48.
Még nincsen válasz a felajánlásunkkal kapcsolatban.
  librarian01 2005. május 7., szombat 20:47 47.
Van esetleg valami újság a Wolf-kripta-i takarításról?
a köynvtáros
  Dobos Károly 2005. április 30., szombat 21:21 46.
Megtartottuk az első egyesületi rendezvényünket a Dél-Budai Kulturális és Szabadidőközponmt 203-as termében. Sok tárgykört érintettünk, jót beszélgettünk egyszóval felavattuk a termet.
  Glattfelder Tamás 2005. április 18., hétfő 21:57 45.
Igen, a Civilek napján a Klauzál Gábor Társaság képviselte a fiatal nemzedéket, erre mindenképpen büszkék lehetünk.
Az idei téma a természet- és környezetvédelem volt. Remélem, hogy szervezetünk az eddigiekhez hasonlóan aktívan hozzá tud járulni az ökológiai értékeink védelméhez.
  Dobos Károly 2005. április 16., szombat 20:18 44.
Remélem, hogy részletesebb beszámolók is születnek majd a Hírek rovatunkba, hiszen ma is sok minden történt. A Klauzál Gábor Társaság asztalánál egészen nagy volt a nyüzsgés a XXII. kerületi Civil nap alkalmából. Kicsit bemutatkozhattunk, bemutattuk az új Lics pincebéli Klauzál borunkat, melynek számozott példányaira előmegrendeléseket gyűjtöttünk. Részt vettünk a környezetvédelmi fórumon, ahol Szigeti Zoltán volt a moderátor. A legkisebb közös többszörös megtalálásban is részt veszünk egy reménybeli kerületi civil környezetvédelmi manifeszto formájában. A cukrászati versenyen pedig szép sikerként könyvelhetjük el a Deák tortával szerzett 2. helyezésünket. A torta pillanatok alatt elfogyott a nagy érdeklődésre való tekintettel.
Köszönet a szervezőknek, Markó Lacinak, aki asztalmenedzserként felügyelte a bemutatkozó anyagainkat. Glattfelder Tamásnak, aki Lacival együtt szorgalmasan fényképezett, és Prim Gyurinak, aki a bemutató borokat a Klauzál címkével elhozta.
  Dobos Károly 2005. április 16., szombat 9:12 43.
Tegnap sikeresen lezajlott a 2. Lics pincében tartott XXII. kerületi Díszpolgártalálkozó. Köszönet a házigazdáknak, az előadóknak és külön köszönet a díszpolgároknak, valamint a szervezőknek Prím Györgynek és Hódi Szabolcsnak.
  Dobos Károly 2005. április 13., szerda 21:37 42.
Gyertek a szombati XXII. kerületi Civil napra is minél többen a Dél-budai Kulturális és Szabadidőközpontba is.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)