Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Dobos Károly 2010. augusztus 22., vasárnap 10:45 389.
Klauzál Gábor egészalakos szobrának a felállításához, melyet a Klauzál Gábor Társaság közgyűlése 2009. februárjában kezdeményezett nagy szükség van a Klauzál Gábor Társaság által szervezett adománygyűjtő tevékenységből származó bevételre.
Örömmel adok róla hírt, hogy a magánadományozok száma és az adományozott összegek szépen nőnek.
Eddig az alábbiaktól érkeztek a számlára adományok (időrendben listázva), összesen a mai napig 232 000 Ft értékben:

Dobos Károly
Janóczki Katalin
Munkácsy Károly
Gönczi János
Szigeti Zoltán
Kovács Zoltán
Tapolcsányi Valéria
Zatykó Lajos/né
Dr Grófné Domokos Mária
Németh Gitta
Budatétényi Polgári Kör
Janzsó János
Mátyássy László
Zimányi Mária Magdolna
Lics László
Szász Erzsébet

Köszönjük mindenkinek!

  Munkácsy Károlyné 2010. július 25., vasárnap 20:00 388.
Hálás szívvel köszönöm - magam és a családom nevében - mindenkinek, hogy drága férjem, Karcsi elhunyta alkalmából nagy szeretettel emlékeztek meg Róla. Köszönöm továbbá azoknak, akik elkísérték utolsó földi útjára, részvétnyilvánításukkal osztoztak fájdalmunkban, és a megemlékezés virágait elhelyezték a síron:

Munkácsy Károlyné, Lujzi
  Hajas Ervin 2010. július 20., kedd 23:45 387.
Ma elköszöntünk Kerületünk POLGÁRÁTÓL attól az embertől aki valóban kiérdemelte ezt a címet,hogy ELSŐ legyen a DÍSZPOLGÁROK sorában.Sokan voltunk az emlékezők a szerető szívvel Rá gondolók akik különböző módon szerették, tisztelték, becsülték Munkácsy Károlyt sokunk, talán mindannyiunk Karcsi bácsiját.Ma is emlékszem díszpolgárrá avatására és a rá jellemző kérdésre miért Én ?Ma ugyan úgy fogalmazódott meg bennem miért Ő? Az első kérdésre is Neki nehéz a válasz , nekünk egyszerű mert úgy élt, hogy példát mutatott mindnyájunknak, család szeretetből, hivatás szeretetből, művészet szeretetből, sport szeretetből , ember szeretetből , barátságból és mindabból ami talán mai világunkból sokunknak hiányzik.
A második kérdésre csak Isten tud válaszolni.
Ma akivel találkoztam és szót váltottam, mindenki az emberi nagyságát és ugyanakkor közvetlenségét, természetességét mindig minden helyzetben kiegyensúlyozott kedvességét említette.
Ma úgy éreztem, hogy a legjobb barátot, legkedvesebb ismerőst de még inkább a legszeretettebb rokont búcsúztatnám.

Janser Frigyes mondata marad nekem is a végére, sajnos, hogy már csak múlt időben fogalmazódhatnak meg gondolataink de te Karcsi bácsi velünk maradsz.

  Stumpfné Bekes Margit 2010. július 20., kedd 15:53 386.
Ma elbúcsúztunk szeretett Karcsi Bátyánktól a budafoki temetőben.Mély megrendüléssel álltunk koporsója előtt.Nagyon sokan emlékeztünk. Szivünkben örökké élni fog az a csupa nagybetűs EMBER,akinek nagysága 1938 -óta meghatározta Budafok szellemi és fizikai életét.Több generáció tekintette példaképének joggal,mivel kedvessége,tisztessége ,emberi habitusa ezt kiváltotta belőlünk.Nyugodj békében Karcsi Bácsi !
  Dobos Károly 2010. július 10., szombat 11:52 385.
Munkácsy Károly, Budafok-Tétény első díszpolgára elment közülünk. Karcsi bácsira, akivel személy szerint és az egyesület révén is felejthetetlen élmények kapcsolnak össze, nem lehet szeretet nélkül gondolni. Pozitív gondolkodásának emlékét, beszédeit a díszpolgártalálkozókon, számos segítő részvételét nem lehet elfelejteni!
Emlékedet megőrizzük! Az Általad is támogatott Klauzál szobor létrejöttén tovább dolgozunk!
  Zimányi (szül. Györgyi) Magdolna 2010. július 9., péntek 17:12 384.

Tisztelt Bartos Mihály Tamás, tisztelt Klauzál Társaság!

Nagy örömmel és érdeklődéssel olvastam a Klauzál Gábor Társaság honlapján 2009. szept. 15-én megjelent "Ki érdemet vetett, dicsőséget arat" c. cikket, melyben Bartos Mihály Tamás a Giergl Alajos ötvös által készített Klauzál-kardot szakértelemmel, gondos alapossággal és sok képpel illusztrálva ismerteti.

http://www.klauzal.hu/cikk/416.html

Köszönettel nyugtázom, hogy Bartos Mihály Tamás rátalált és hivatkozott az általam, elsősorban családi használatra összeállított honlapra

http://www.kfki.hu/~mzimanyi/giergl/giergl.html

A Budapesti Történeti Múzeum 2006/2007-ben kiállítást rendezett "Művészgenerációk - a Györgyi -Giergl család három évszázada" címmel, amely a család számos művésztagjának műveit bemutatta. Így Giergl Alajos ötvös mellett fiának, Györgyi (Giergl) Alajos festőnek, kártyafestőknek, üvegművészeknek, építészeknek a munkáit. A kiállítás alkalmával elkészült a Giergl-család adatokban jóval gazdagabb

http://www.giergl.hu

honlapja.

A kiállítás 250 oldalas katalógusában (szerk. Basics Beatrix et al., BTM kiadása, 2007) többek között olvasható Kiss Erika sok képpel illusztrált tanulmánya Giergl Alajos ötvösről. A kiállításon Giergl Alajos számos munkája szerepelt, kelyhek, kávés- és tejeskancsók, cukortartók, étkészletek, a Batthyány Kazimír lóversenydíj, a gróf Ráday Gedeon és Szilassy György számára készült agarász serleg. Giergl Alajos munkái láthatók a Magyar Nemzeti Múzeum "Magyarország története" állandó kiállításán is. Bemutatták műveit azon az ötvösművészeti vándorkiállításon is, mely az Egyesült Államokat járta be az 1980-as évek végén. Munkásságának alapos ismertetését adja P. Brestyánszky Ilona "A pest-budai ötvösség" c. könyvében (Műszaki Könyvkiadó, 1977.).

Giergl Alajos ötvösnek a Belvárosi plébániatemplom anyakönyvei alapján már ismerjük pontos születési adatait, 1793. február 22-én született.

Időközben húgomtól. dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutatótól értesültem arról, hogy nyomtatott könyvben is megjelent a Klauzál-kardról szóló tanulmány, ennek őszintén örülök.

Rátaláltam az Interneten Bartos Mihály Tamás "Régi idők műhelye" c. honlapjára és blogjára is. Gratulálok hozzá, igen érdekesnek és szépnek találtam. Különös érdeklődéssel néztem a visegrádi királyi palota számára készült ládazárakat, nagyon szép, korhű munkák.

Köszönettel és üdvözlettel

Zimányi (szül. Györgyi) Magdolna
Giergl Alajos ötvös ükunokája

mzimanyi@mail.kfki.hu
  Juhász Péter 2010. július 8., csütörtök 20:20 383.
Karcsi bácsi mindenkinek a szívéhez nőtt, mindenkinek vannak vele kapcsolatos élményei. Idős korában, ismerkedtem meg vele. Ismeretlen jövevény voltam, mégis megkaptam ugyanazt a szeretetet, barátságot, bizalmat, amit régi ismerősei. Rendkívül kedves, jó gondolatokat és érzéseket sugárzó, befogadó szívű jó ember volt, aki élete végéig aktív volt: adni kívánt és tudott is a belőle fakadó gyógyító-jobbító forrásokból. Nagyon sajnálom, hogy elment, jó pihenést kívánok neki, maradjon meg legjobb emlékezetünkben.
  Hódi Szabolcs 2010. július 7., szerda 19:19 382.

Megrendüléssel vettük a szomorú hírt, hogy születésnapja előtt egy nappal, 87. életévében ma reggel elhunyt Munkácsy Károly díszpolgár, ny. testnevelő tanár, szobrászművész, a mindannyiunk által szeretve tisztelt, feledhetetlen emlékű Barát.

Őszinte részvétünk a hozzátartozóknak. Osztozunk mély fájdalmaikban...
  Janzsó János 2010. június 4., péntek 15:52 381.
Kedves Borissza és Bornemissza Klauzálosok!

Kik azok a Klauzálosok, hallom itt-ott egy-egy beszélgetés közben. A választ minden Klauzálos tudja, de a legtöbb nem Klauzálos csak sejti. Ha van idő és kíváncsiság, röviden el szoktam mondani.

Ez a háromnapos kombinált rózsa- és borfesztivál jól sikerült, jobban szervezett volt, mint a korábbiak. A Klauzálosok legalább tucatnyian jó néhány órát eltöltöttek e szellemes nevű víkenden. Kétnapos bérlettel három napon át lehetett bolyongani a ROZÁRIUM rózsa-erdőjében és a kitelepült borsátrak között, péntek és szombat este a szervezőknek is biztosan tetsző sokaság forgatagában.

Kultúrált volt a beléptetés, volt elegendő étel, ital és sajt, meg népművészeti mustra lehetőség. A programok, zenék próbáltak többirányú ízléshez közelítő közönséget vonzani. A helyszín ismételten bizonyította, hogy ezt így érdemes és kell megőrizni magunknak meg a jövendőnek, mert helyette nem lesz máshol ily szép Hatholdas rózsakertünk (Babits M.). Az aláírásgyűjtés, hogy mentsük meg, gördülékenyen ment. Elismerés a szervezőknek.

Amit hiányoltam, hogy a budafoki borászok közül csak ketten képviseltették magukat, pedig elfértek volna még néhányan. Nem hiszem, hogy távolmaradásuk kívánatos, bár a résztvevők nevezési díját nem ismerem. Garamvári pincészeténél kóstolgattunk Dobos Karcsiékkal, az esti fotóból is látszik talán néhányunk borkóstoló kedve. A szoborbizottság, Glattfelder Tamás, Gonda Dorka, Györök Nataliék jóízűen kóstolgattak. Rövid, de kellemes beszélgetéseket folytathattunk többekkel, régi és új ismerősökkel. Közülük is Géczi Gábor barátjával Zolival is. Beszélgettünk Szirtes Edittel, a Német Kisebbség elnökével, Jurás Lacival az Ipartestület elnökével, aki elújságolta elnökünknek, hogy az Ipartestület ötvenezer forinttal támogatja Klauzál szobrát. A rövidnadrágos leendő államtitkárral Németh Zsolttal is kedélyesen szót váltottunk. Ő az, aki bizonyára sokáig lehet szponzorgyűjtő támogatója ennek a rendezvénynek is, meg a Klauzál szobornak is, a kettős állampolgárság elfogadásából következő öröm olvasható volt az ő arcán is. Nagyon sok ismeretlen arcot láttunk, akik bizonyára jó hírverés miatt jöttek el.

Kolláthné Hollóssy Rita és férje Ernő is minden ilyen összejövetelen részt vesz. Ritával és másokkal elmélkedtünk a valószínű kezdetekről, amikor a Budatétényi Polgári Kör (most ünnepelte tizenöt éves fennállását) még egyedül hívogatta egy szombat délutáni koncertre az érdeklődőket.

Péntek este tizenegy körül értem haza, majd két kilométert gyalogolva a májusi éjszakában erdélyi magyar honfitársammal, Tiborral. Szombat este végre találkoztam Prim Gyurival is, aki most igen visszafogottan kóstolt. Fideszes és LMP-s politikusokat láttam kóstolgatni, mások most itt nem mutatkoztak, miként a Hősök Vasárnap-i budatétényi és nagytétényi emlékezéseken sem. Itt és ott is most is a Klauzál Gábor Társaságban is tagtársaink Garbóci László és Bartos Mihály emlékeztettek e vasárnapok fontosságára. Bartos Mihály egy különösen szép verssel örvendeztette meg a hallgatóságot. A verses kötet reprint megjelentetését akár a Klauzál Társaság is támogathatná.

Kolláth Rita ügyes szervező erőfeszítéseivel kb. 2000-től megtartott rózsakerti koncertek után 2006 őszén beindult a Kárpát-medencei Budatétényi rózsás bormustra, kezdetben még igencsak furcsa fogadtatással az akkori városvezetés részéről. Nehéz kezdet, örömszerű folytatás. Ez lenne a titok??? Szerintem egyre színvonalasabb. A helyi művészek esetleges jobb bevonása, a táncos és táncoltató, énekeltető programok, népzenés, néptáncos, táncházas hangulat és modern táncos kiterjesztéséhez ezen a helyszínen minden feltétel adott, miképpen ahhoz is, hogy e Budatétényi hétvégéből akár két-három hétvége programja is megszervezhető legyen! Hasonló rendezvényekből ilyen pompás helyszínnel nagy hiány van Budapesten. Sajnos elmulasztottunk kitenni egy pénzgyűjtő kosarat a Klauzál szobor vagy az árvízkárosultak javára. Erről is beszélgethettünk egy keveset Örsi Gabiékkal, Lükő Szabolccsal, akik a legvidámabb esőűző ruházatban élvezték a harmadik napot, amikor vasárnap délután zuhogó esőben is élvezettel néztük a Nádasdy néptáncosok pazar néptáncát, köztük gyermekeinket...

Jövőre Veletek Klauzálosok ugyanitt, s lehet, hogy egy Vaskeresztesi borkóstolóm is beiktatható lesz. VIVAT Klauzál. Barátsággal emlékezve a rózsás-boros víg napokra.

Janzsó János
  Dobos Károly 2010. május 30., vasárnap 19:43 380.

Közben egyesületünk tagjai május 28-án pénteken este kilátogattak a Nemzeti Rózsakertbe, ahol nem csak az alapító Klauzálra emlékeztünk a Rózsafesztiválon, hanem megkóstoltuk a Kárpát-medencei Borászok V. találkozóján több kiváló pincészet borait is. Külön köszönet Garamvári Vincének, akinél egy kicsit több időt is töltöttünk, "felkészülvén" a november 18-i pódiumbeszélgetésre.

A Klauzál Gábor Társaság által meghirdetve, sok segítővel kivitelezve egyúttal a borfesztivál mindhárom napján az alábbi szövegű tiltakozó aláírásgyűjtést bonylítottuk le:

Tiltakozom a Klauzál Gábor által 1858-ban létesített kistétényi faiskola és rózsakert helyén több mint 60 éve, 1949-ben alapított, a mai Budafok-Tétény, Budapest, XXII. ker. Nagytétényi út - Park utca keresztezésénél fekvő "Budatétényi Rozárium" területének privatizálása illetve beépítése ellen, és követelem, hogy a már több mint 150 éve rózsakertként hasznosuló terület továbbra is a rózsafajták nemesítését, megőrzését és bemutatását szolgálja, a nagyközönség által látogathatóan, kerületünk országosan egyedülálló büszkeségeként!

  Juhász Péter 2010. május 29., szombat 18:52 379.
Amikor a Klauzál Gábor Társaság gondozásába vettea Wolf-kertet, a Társaság tagjai és csemetéi úgy ölelkeztek össze, mint a répamese szereplői, hogy erejüket egyesítve egyenként húzzák ki az embermagasságú gazokat. Ebben a kertben most teljes pompájában virágzik Márk Gergely nemesítése, az "Árpád-házi Szent Erzsébet emléke" rózsa.  Janzsó János 2010. május 28., péntek 19:53 378.
Valahol a város peremén, fönt a hegyoldalban Kistétényben több mint kétszáz esztendeje építettek egy kis házat és áll e kis kápolna, a Szent Mihály kápolna. Innen valamikor messzire lehetett látni, egész a Dunáig és még azon is túl, hogy jön-e Bécs felől a bárka. Klauzál nyomában évek óta idejár egy maroknyi, de lelkes Klauzál-Hívő sereg, hogy Klauzál emlékezetét, ébren tartsa, az általa 150 éve vallott értékeket megismerje, fölfrissítse, valahogyan terjessze. Azt érzem belül, hogy már várom e közös zarándoklatot és már régen nem az a fontos, hogy milyen lesz az idő, meg hogy százan leszünk-e vagy tízen, húszan, harmincan, hanem, hogy van egy hely, amely elevenné teszi a múlttal való kapcsolatunkat.

Így volt ez az idén is. Klauzál és Széchenyi a két vitathatatlan érdemeket szerző reformer férfi ereje teljében akart egy jobb, igazságosabb hazát. Talán ezt is akarjuk mi is, amikor a tőlük olvasott mondatokat, gondolatokat aktualizálni akarjuk."EGYNEK minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Olvashattuk Széchenyitől ezt és tudjuk, hogy így van ez az élet legtöbb területén.

ÉLJEN KLAUZÁL, aki már bizonyos, hogy általatok és bennetek és gyermekeitekben újraéledt, de még virulhat is.

Janzsó János
  Dobos Károly 2010. április 24., szombat 18:43 377.
Ma a KNT 2. napját szerveztük meg. Csodaszép napsütéses időben zajlott a Szent Mihály kápolnánál és a Klauzál villánál az esemény. Délután a történészek előadásait a Nagytétényi Kastélymúzeumban élénk megbeszélés követte.
  Dobos Károly 2010. április 23., péntek 19:22 376.
Ma sikeresen lezárult az 5. alkalommal rendezett Klauzál Napok Tétényben első napja.
A Fiumei úti nemzeti Sírkert Kegyeleti Múzeumában a Kossuth szoborcsoport történetét méltattuk majd az iskolások vetélkedőjén Széchenyi és Klauzál volt a téma.
  Szigeti Zoltán 2010. április 16., péntek 14:44 375.
Felhívásotokra a mai napon 10.000.- Ft-ot utaltam a Klauzál szobor állításának segítésére.
  Lendvai Ildikó 2010. április 6., kedd 14:26 373.
Számomra már az ünneplés hagyományos része, hogy részt veszek a Klauzál Gábor Társaság március 15-i megemlékezésén. Talán azért fontos nekem, mert nélkülöz minden hivatalosságot és átpolitizáltságot - márpedig ez a két betegség szokta tönkretenni az ünnepeket.
  Dobos Karoly 2010. március 14., vasárnap 16:53 372.
Ma délután 3 órakor hideg szélben közel 100 fő részvételével megtartottuk a 4. március 15-i ünepséget a Klauzál villánál.
  Györök Natália 2010. március 5., péntek 19:49 371.
Kedves Klauzálosok, barátaim!

Péter mesélte, hogy a február 25-i taggyűlésen megszavaztátok, hogy tiszteletbeli tag legyek a Klauzál Gábor Társaságban.
Tudom problémákat vet fel egy ilyen szituáció, mint az enyém, mégis nagy öröm, hogy tagtársatok maradhatok hivatalosan is. Bár lélekben sosem szakadtam volna el a KGT-től.
Ez nagyon megható és megtisztelő számomra, köszönöm.
ui.: Nekem az a szoborterv tetszett jobban, amin egy asztalka is van.

  Dobos Károly 2010. február 20., szombat 11:58 370.
Csatlakozzon ön is adományával Klauzál Gábor egészalakos szobrának budatétényi felállításához! Kérjük, hogy adományát a Klauzál Gábor Társaság, non-profit, közhasznú társadalmi szervezet 10918001-00000023-61200004 számú számlájára utalja. A közleményben jelölje meg, hogy a Klauzál szoborra szánt adományról van szó. Ezen adományokat elkülönítve könyveljük.
  Hajas Ervin 2009. december 18., péntek 14:27 369.
Kedves Barátaim!
A tegnap este is egy élmény volt, amit közös évzárónk alkalmából és a megalakulás ötödik évfordulója alkalmából szerveztek, mindig aktív szervezőink. Köszönet érte.Mindenkinek Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)