Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Dobos Károly 2006. október 25., szerda 20:50 141.
A Petőfi rádióban a Batthyány sorozat most szombaton este folytatódik és minden második szombaton este hallható este fél 11-től. A Batthyány emlékév nagyon ígéretesen alakul. A Klauzál Napok Tétényben rendezvényén örömmel csatlakozunk hozzá 2007 áprilisának utolsó hétvégéjén.
  Bartos Mihály 2006. október 12., csütörtök 22:38 140.
Örömmel olvastam, hogy a rádióban sorozat indul Batthyány Lajos gróf emlékére. Az egy műsor-egy város közé vélhetőleg Promontort (a későbbi Budafokot) nem fogják felvenni, holott Batthyány a sorsdöntő időkben két alkalommal is járt itt.

Az első alkalommal, mint az Országos Honvédelmi Bizottmány 1848. december 31-i döntése alapján Windisch-Graetzhezt indított békeküldöttség tagja. Történt pedig, hogy 1849. január 1-én délután a békeküldöttség - melynek tagjai Batthyány, Deák, Lonovics, valamint a két Majláth, Antal és György - Promontorba, a feldunai hadtest Savoyai-kastélybeli főhadiszállására érkezett. A delegációt - Görgei tábornok távollétében - Bayer József Ágost vk. őrnagy fogadta. A küldöttség tagjai a kastélyban megebédeltek, majd két tiszt vezetésével Tétény-Érd irányába tovább utaztak.

A második alkalommal pedig, mint Budáról szállított politikai fogoly. Történt pedig, hogy - a fővárosokhoz közeledő magyar seregek elől - a visszamaradó várvédő erők kivételével, az osztrákok megkezdték elvonulásukat Buda és Pest városából. A kiürítés keretében 1849. április 23-án szállították el a politikai foglyokat, közöttük Batthyányt is. A menet - melyben gróf Batthyány Lajos a fogolyszállítmányt kísérő kapitánnyal utazott közös kocsiban - a várpalotából indulva, a Fehérvári országúton vonult el. A szekerek Promontor és Tétény között letértek az országút melletti legelőre pihenőt tartani. A foglyok a szekerekről leszállhattak, s mivel kellő idő állt rendelkezésükre, a faluból kihozott ételt-italt fogyasztva, ebédeltek is. A pihenő után a menet visszakanyarodott az országútra, s folytatta útját Fehérvár felé.

Mindkét esemény korabeli dokumentumokkal igazolt, bővebben ld. a "Bartos Mihály-Garbóci László: Promontor és Tétény 1848-49-ben" (Savoyai Jenő Asztaltársaság, Bp. 2000.) 30-31., 34. és 63-64. o.-on.
  Dobos Károly 2006. október 10., kedd 20:23 139.
2007 Batthyány-emlékév lesz.
Ezzel kapcsolatban ma tudtam meg, hogy a Petőfi rádióban szombaton október 14-én este 22.30-tól egy új sorozat indul Batthyány városai címmel.
Bécs, Pozsony, Ikervár stb mennek végig a városokon. Az első alkalommal talán Katona Tamás és Gerő András történészek szerepelnek. Talán egy Batthyány is.
A beharangozóból: Kossuth, Rákóczi, Balassi és Bocskai városai után folytatjuk kalandozásainkat. Egy műsor - egy város. Gróf Batthány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök történelmi korával foglalkozó történészek lesznek a segítőink, meg azok a helytörténészek, kutatók, lokálpatrióták, akik egy-egy város legjobb ismerői. A mikrofon segítségével megpróbáljuk bejárni és bemutatni önnek azokat a helyeket, melyek Batthyány Lajos és a Batthyány család életében fontos szerepet játszottak.
Jó rádiózást az érdeklődőknek!
  Dobos Károly 2006. október 7., szombat 12:34 138.
Október 6-án a Vojnovich villában a csopaki Jásdi pincészet kitűnő fehérborait kóstolhattuk Jásdi úr személyes bemutatásában. Az est során Bakonyi Viktor felkérére röviden bemutattam Klauzál és az Aradi vértanúk kapcsolatát, valamint Klauzál kistétényi borászati emlékeiből egy rövid méltatást. Az est során alkalom volt koccintani néhány újonnan megválasztott önkormányzati képviselővel és a régi-új XXII. kerületi polgármeseterrel Szabolcs Attilával is. Kellemes este volt.
  Dobos Károly 2006. október 5., csütörtök 19:49 137.
Ma este a Szent Imre Házban Golda Magda budatétényi képeiből nyílt kiállítás. Nagy örömünkre szolgált, hogy diópác képen örökítette meg Klauzál Gábor portréját is. Ez a kép főhelyen volt látható a kiállításon. Garbóci László helytörténész, egyben a Klauzál Gábor Társaság tagja a kiállítást méltató beszédében megemlékezett Klauzál Gábor kistétényi jelentőségéről is, elsősorban a képen is látható szőlő és rózsa vonatkozásában.
  Dobos Károly 2006. szeptember 23., szombat 15:38 136.
Ma Nagytétényben zajlik a Nagytétényi Polgári Kör által szervezett Szüreti Felvonulás. A Szelmann ház előtt Lászlóné Varga Éva nyitotta meg a színes felvonulást. A r. k. és református pap megáldotta a szőlőt. Sok ismerős volt jelen, no meg sok Suzukis dolgozó ( ők támogatók voltak ).
  Dobos Károly 2006. szeptember 16., szombat 19:29 135.
Kedves Klauzálosok!
A mai napon örömmel találkoztam Veletek a Nagytétényi Kastélyban az Ókori Napok a Kentaur kertjében rendezvényein. Prim Gyurival, Hódi Szabolccsal, Kincses Katival, Markó Lacival, Andrásofszky Csillával, Janzsó Jánossal, Juhász Péterrel, Dorn Zsuzsával, Garbóci Lacival és Bartos Misivel.
2005 után ismét örökbe fogadtuk a Kentaurt.
Garbóci Laci és Bartos Misi ismét nagyszerű és tartalmas sétát vezetett. Az új templomtörténeti könyv a kerületről nagyon szép lett. Kár, hogy a Szent Mihály kápolnánál Klauzál egyáltalán nem kerül megemlítésre.
Szörényi László irodalomtörténész előadásában Dugonics művét "Téténynek ékessége..." méltatta. Nagyon érdekes volt. a mű igazi forrásmunka. Kár, hogy nem kapható, egyetlen kiadása számozott példányokból áll és 1940-es dátumú.

  Dobos Károly 2006. augusztus 27., vasárnap 20:54 134.
Kedves Érdeklődők!

A Klauzál Gábor Társaság programjai, rendezvényei:

2006. szept. 16-17. Részvétel a Nagytétényi Kastélymúzeum "Ókori víg napok a Kentaur kertjében" rendezvényein. 2005-ben egyesületünk örökbe fogadta a Kentaur szobrot. Időnként fényképeket is készítünk róla.

2006. szept. 28. csütörtök este 6 óra KGT rendezvény és megbeszélés a Dél-Budai Kulturális és Szabadidő Központ 111-es termében

2006. október 14. Nagytétényi Kastélymúzeum - Megemlékező előadás az aradi vár rabjairól az 1848-49-es eseményekkel kapcsolatban

2006. október 26. csütörtök este 6 óra KGT rendezvény és megbeszélés a Dél-Budai Kulturális és Szabadidő Központ 111-es termében

2006. október 29. vasárnap Budatétényi Ősök Napja a Wolf kripta és emlékert területén, Budafok-Tétény Kövei - Kemény Zsolt kiállítása

2006. november egyik szombatja - Koszorúzás Klauzál halálának 140-ik évfordulóján Kalocsán a 10 évvel ezelőtt emelt Klauzál emléktáblánál

2006. november 30. este 6 óra KGT rendezvény és megbeszélés a Dél-Budai Kulturális és Szabadidő Központ 111-es termében

2006. december 28. este 6 óra KGT évzáró vidám rendezvény és megbeszélés a Dél-Budai Kulturális és Szabadidő Központ 111-es termében

2007. március 15. Koszorúzás Budatétényben a Klauzál villánál, a Klauzál emléktáblánál

2007. április 28-29. Klauzál Napok Tétényben
április 28. szombat délután történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeum dísztermében a Batthyány emlékév (Klauzál és Batthyány, Klauzál és a Batthyány kormány)
április 29. vasárnap kiállítás a Wolf kriptában, délután az iskolások vetélkedője Klauzálról és a Batthyány kormányról


  Dobos Károly 2006. augusztus 13., vasárnap 20:25 133.
1866. augusztus 3-án 140 ÉVVEL EZELŐTT HUNYT EL KLAUZÁL GÁBOR!

Ebben az évben először rendeztük meg a Klauzál Napok Tétényben ( KNT ) című hagyományteremtő rendezvényünket ( lásd a beszámolókat a honlapunkon az Archívumban ). A Klauzálra is kiemelten emlékező történelmi előadásokat Deák Ágnes történész segítségével valósítottuk meg, aki maradandót alkotott Klauzál Gábor és Deák Ferenc barátságának a megörökítésével ( lásd az írását a honlapon ). Ekkor emlékeztünk meg Klauzál Gábor Schmidt Emmával Kistétényben 1853-ban kötött házasságáról is ( ez adta az április végi rendezés apropóját is ). A budatétényi temető mementójaként egyesületünk által ápolt Wolf kriptában pedig Klauzál Gábor emlékkiállítást szerveztünk. A közadakozásból létrejött Klauzál emléktábla avatása Klauzál egykori kistétényi nyári lakán külön emelte a 140. halálozási évforduló jelentőségét. Az iskolások vetélkedője Klauzálról szintén hozzájárult Klauzál emlékének a megőrzéséhez.
A halálozás helyszínén Kalocsán az ősz folyamán szervezünk megemlékezést és köszorúzást az emléktáblát 10 évvel ezelőtt állító kalocsai városvédők és a Katona István Társaság tagjaival.

A Klauzál Napok Tétényben 2007-ben is folytatódik. Az időpontja ismét április utolsó hétvégéje lesz. Remélhetőleg a helyi civil szervezetek nem szerveznek más nagyobb eseményt a Klauzál Gábor Társaság évi legfőbb rendezvényének az idejére.
  Dobos Károly 2006. augusztus 2., szerda 22:38 132.
Kedves Barátaim! Kedves Klauzálosok!

A nyári szezonban is dolgoznak a szorgos kezek - immár Piróth Béla jóvoltából a locsolóval is - a Wolf kriptában és emlékkertben. Dél-Erdélyi nyaralásunk során újabb kapcsolatokra tehettünk szert. Itt most külön a Brassóban működő Brassai Társaság szíves vendégszeretetét szeretném kiemelni és megköszönni. Szabolcs jóvoltából Batthyány Lajosra is emlékezhetünk szombaton.
  Dobos Károly 2006. július 12., szerda 21:11 131.
Kedves Lajos!

Igen köszönjük kedves soraid, mi is rendkívül szívesen emlékszünk a szentesi látogatásra!

Üdvözlettel:
Dobos Károly
  Labádi Lajos 2006. július 12., szerda 10:30 130.
Kedves Szabolcs, Károly, Katalinok, Tamások és Dorottya!

Megkaptuk a Titkár úr köszönő levelét, és a mellékelt fotókat. A képek nyomán is rendkívül jó érzés volt felidézni a Veletek töltött órákat, itt Szentesen! Miután búcsút vettünk Tőletek a Kossuth téren, Csúcs Béla kollégámmal lenyeltünk még egy hideg sört, és természetesen értékeltük a lezajlott programot. Évente számos csoport megfordul intézményünkben, de egybehangzóan megállapítottuk, hogy ritka az olyan komoly érdeklődésű, tudományos igényű, ugyanakkor közvetlen modorú, barátságot ébresztő társulat, mint amilyen a Klauzál Gábor Társaság. Csodálatos volt számunkra, amilyen őszinte vehemenciával érdeklődtetek a Klauzál dokumentumok, emlékek, képek, szobrok iránt. Szimpátiánk és elismerésünk csak fokozódott, amikor megtudtuk, hogy nem hivatásos történészek, hanem orvosdoktorok, műszaki mérnökök, tanárok...stb. ápolják a reformkor egyik legnagyobb, legmeghatározóbb történelmi személyiségének, Klauzál Gábornak az emlékét. Ma divatos a "civil" szervezetek emlegetése. Ha létezik ilyen, akkor a Tietek valóban az, a leghasznosabb, hiánypótló fajtából!
Jó volt Veletek, s reméljük, hogy találkozásunk nem az első és utolsó volt. A helyi lapban (Szentesi Élet) tervezek egy tömör beszámolót a látogatásotokról, mintegy példát is adva, hogy milyen tartalmas és fontos dolgok vannak, amelyekre érdemes időt és energiát "pazarolni". (Ha az írás megjelenik, küldöm.)

Kedves Szabolcs! Küldeni fogom az általad kért egyéb ismertetőket is, de légy egy kis türelemmel. A képek nagyon jók, köszönet értük!
A Klauzál Társaság valamennyi tagjának jó nyaralást kívánva búcsúzom

Őszinte nagyrabecsüléssel és barátsággal

Labádi Lajos
  Dobos Károly 2006. július 2., vasárnap 17:48 129.
Tegnap Szentesen nagyon hasznos és tartalmas napot töltöttünk. Számos új tényadatot tudhattunk meg névadónkról Klauzál Gáborról. A szakszerű helyi kalauzolásért a vendéglátásért, fénymásolatokért, könyvekért külön köszönet Labádi Lajosnak a szentesi levéltár igazgatójának. Köszönet Csúcs Bélának a techmikai segítségért és Labádi Lajosnénak, hogy kalauzolt minket a Klauzál Gábor Iskolában, ahol lefényképezhettük Máté István bronzszobrát is.
  Dobos Károly 2006. június 28., szerda 18:17 128.
A nyár előtti utolsó hóvégi csütörtöki gyűlésünkra rendhagyó módon nem a 111-es teremben, hanem a Bortköltők Társaság pincebeli rendezvényteremben kerítünk sort. Ezúton is várjuk a szíves érdeklődőket is. Az aktuális programok átbeszélésén túlmenően egy jót fogunk hüsölni is!
  Bartos Mihály 2006. június 26., hétfő 22:12 127.
Kedves Zoli! A civil szervezetek közötti koordináció, a közös programszervezés, illetve egymás rendezvényeinek támogatása, látogatása valóban nagyon fontos, az összefogás, az együtt gondolkodás és cselekvés egységét is kifejezheti. Sajnos kevés a hétvége, hála Istennek sok a kerületi - erkölcsi értékrendünk szerint is számontartott - civil szervezet, ’s még több a jó program, így szinte elkerülhetetlenek az ütközések. Azzal is egyetértek, hogy a már hagyományos, évenkénti nagyobb programokat illik kölcsönösen tiszteletben tartani. Nos, a Klauzál Gábor Társaság kirándulása nem jelenti azt, hogy a Társaság, tagjain keresztül nem képviselteti magát a Péter-Pál napi búcsútokon. Tudom, többen is ott leszünk és - mint eddig minden évben - most is tartalmasan és nagyon jól fogjuk múlatni kedves baráti közösségetekben az időt!
  Szigeti Zoltán 2006. június 24., szombat 22:23 126.
Kedves Barátaim!
A civil szféra ereje az összefogásban, az összehangoltságban, a koordinált fellépésben van. Ennek érdekében a civil szervezetek évente legalább egyszer találkoznak, esetenként éppen azzal a céllal, hogy legfontosabb rendezvényeik időpontját egyeztessék. A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör legfontosabb rendezvénye a Péter-Pál Nap immár hetedik éve a naptár szerinti Péter-Pál naphoz legközelebb eső pénteken és szombaton kerül megrendezésre, amit rendszeresen, időben közhírré tettünk. A Klauzál Gábor Társaság tagjait tavaly is és idén is ugyanerre a napra tervezett saját rendezvény miatt nem üdvözölhettük, nem üdvözölhetjük Péter-Pál napkor. S ennek fordítottja is igaz: a Péter-Pál utcai polgári kör tagjai közül azok, akik a saját rendezvényt preferálják , s akik a KGT-nek is tagjai, mint jómagam, azok nem tudtak részt venni a KGT megmozdulásán.
Kár, hogy a társaság a tavalyi alkalomhoz hasonlóan az idén sem vette figyelembe a PP-nap időpontját és ugyanekkorra időzítette szentesi kirándulását.
Sajnálom...
  Dobos Károly 2006. június 13., kedd 7:55 125.
A hóvégi utolsó összejövetelünk a Dél Budai Kulturális és Szabadidőközpont 111-es termében az utolsó csütörtök este, azaz június 29-én este 6 órakor lesz.
Ott még mindig nem lesz késő csatlakozni a Szentesre július elsején induló Klauzál nyomában Szentesen kiránduláshoz.
  Dobos Károly 2006. május 21., vasárnap 21:44 124.
Ma újra összeraktuk a Wolf-kriptában a Klauzál emlékkiállítást a bonni önkormányzati delegáció látogatásának a tiszteletére. Köszönet a gyors német anyag összeállításáért és az előmunkálatokért Hódi Szabolcsnak. A nullszériás villámgyors német anyag nyomtatásáért Juhász Péternek. Örömmel fogadták és olvasgatták az anyagot. Ennek a kiérlelt változatát a honlapon is megjelentetjük majd. Köszönet a délelőtti takarítói, kertészeti és zászlódíszítési tevékenységért Janóczki Katinak, Kincses Katinak, Andrásofszky Csillának, Örsi Gabinak és Krieger Krisztinek. A nehezebb tárgyak installációjában nyújtott segítségért Prim Gyurinak, Markó Lacinak és Szűcs úrnak. Az alkalmi gyorssegítségekért Glattfelder Tamásnak és Papp Tibornak. A fényképezésért Prim Györgynek, Szigeti Zoltánnak és Papp Tibornak jár köszönet.
A delegáció érdeklődéssel hallgatta a rögtönzött tárlatvezetést és kérdéseik is voltak Klauzálról, szerepéről, a Wolf kriptáról.
  Dobos Károly 2006. május 11., csütörtök 17:35 123.
Kedves Kitty!
Köszönjük! Javaslom, hogy a Klauzál vetélkedőről írt soraidat tegyük be önálló beszámolóként is a honlapra. Képeket majd teszünk hozzá. Ugye Szabolcs?
  László Kitty 2006. május 11., csütörtök 17:33 122.
Kedves Szabolcs!

A Bartók Béla Általános Iskolából készültünk: Kiss Renátával és Horváth Dáviddal. Felkészítő tanárunk: Hubert Gabriella volt. Már Március 22-e környékén megkaptuk az anyagot, amiből sok gyakorlással a III. helyre jutottunk. Nagyon érdekes dolgokra jöttünk rá a tanulás alatt és ez igen tanulságos volt mindannyiunk számára. Én személy szerint nagyon élveztem, mert jó volt pl. olyan dolgokat megtudni, hogy Klauzál Gábor az első Batthyány-kormány egyik minisztere volt és itt lakott Budatétényben... A verseny annyiban volt más, mint általában, hogy ha valaki (a szóbeli résznél) nem tudta a választ, akkor más csapatokból aki tudta csokit kapott...
A mai napig bele-bele olvasok a feladatsorba és már azt is megtanultam, amit a versenyre nem sikerült... Az emlékkiállítás is nagyon tetszett... Másoknak is ajánlom jövőre ezt a versenyt, mert mégis csak itt élünk, és legalább annyival megtisztelhetnénk az emlékeket, őseinket, hogy körülnézünk kerületünkben...
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)