Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Janzsó János 2019. szeptember 23., hétfő 17:41 574.
Kedves Pákozdon helytálló Klauzálosok, Barátok !

Csodálatos időben, csodálatos helyen kitűnő társaságban telt ez a Pákozdi-kirándulás és szüret-mustra.
Külön köszönet Lics Balázsnak, szolgálatkész nejének, a röplabdázásra készülő Tamás fiának és a mi Szabolcs titkári rangú "vezérünknek".
Régóta vágytam hasonlóra.
A Pákozdi-birtok megismerése arra késztet már most, hogy tervezzük a jövő évi szüreti látogatást.
Míg a nagy többség a szőlészet gépesítettségével ismerkedett, addig két szorgalmas lány: Dorka és Borostyán, darálták a szőlőt egyre ügyesebben, később mások is nagy mennyiségben gyártották a mustot velem együtt.
Így aztán, ha nem is sok, de egy kis palack húsz fokos must is mindenkinek jutott, meg szőlő is.
Ha sikerül a kísérletem egy ötliteres demizsonban forró borból pohárnyi kóstoló talán lesz Klauzál születésnapja táján.
Csak el ne felejtsem (felejtsük ).
Azt ugyan nem tudtuk meg, hogy a pákozdi csata a mai szőlőbirtok helyén is folyt-e, de a közeli emlékpark, meg az óriás Miskahuszár ezt sejteti.
Föl-föl vitézek... Tiborral ezért próbálgattuk a kardforgatást is...

Vivat Klauzál! Vivat patria nostra!
Janzsó János
  Dr. Vihar Judit 2019. szeptember 20., péntek 16:59 573.

Örömmel írok a Klauzál Gábor Társaság honlapjára a magyar-japán kapcsolatok felvételének 150. évében megjelent örömteli írásukra reflektálva. A 2019-es év még más újdonságot is hozott Japán és a nagyvilág számára. Ebben az évben ugyanis május 1-jétől új korszak köszöntött be Japán történetében és ez a Reiva-korszak. Ettől az időponttól kezdődik Naruhito császár uralkodása, amit a japán időszámítás is jelez. A japánoknál amikor új császár kerül a trónra, új időszámítás is kezdődik. Naruhito császár császári neve Reiva lett, ami boldog harmóniát jelent. Ez uralkodásának jelmondata. A császárt ünnepélyesen októberben fogják beiktatni. Kívánjuk, hogy korszakában valóban legyen boldog harmónia.
A kifejezést különben az első japán versantológia, a 759-ben készült Manjósú, azaz a Tízezer falevél című gyűjtemény egyik versében találták meg, amely a sárgabarack virágzásáról szól. A sárgabarack virága a japánoknál az a virág, amely először nyílik, így az érkező tavasz jelképét is jelenti.

Boldog Reiva-korszakot kívánok:

Dr. Vihar Judit
Magyar-Japán Baráti Társaság
elnök
  Kecskeméti Tibor 2019. augusztus 8., csütörtök 18:14 572.
Kedves Klauzálosok!

Klauzál Gábor Társaság és a Szegedi Közéleti Kávéház Klauzál Gábor életművét, szellemiségét tisztelve immár 10 éve baráti kapcsolatot ápol. Megemlékezik születésének és halálának évfordulójáról. Idei szegedi Klauzál kegyeleti nap előestéjén, 2019. augusztus 2-án (pénteken) 18,00 órától a Szegedi Közéleti Kávéház meghívására 15 éve alakult meg a Klauzál Gábor Társaság címen - kötetlen beszélgetéses és archív kép vetítéses - kávéházi estet tartottunk a Szegedi Városháza Sajtószobájában.
Est vendége Meréteiné Helyey Magdolna a Klauzál Társaság tagja, házigazdái Papp Éva tanár, az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportjának elnöke és Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató, a Szegedi Közéleti Kávéház tagja és Társaságunk tiszteletbeli tagja volt.

Kávéházi esten résztvevő 20 fős hallgatóság rendkívül érdekes előadást hallhatott Magdolnától, aki szegedi kötődéséről és dédapájáról - Szmollény Nándor (1860-1915) szegedi felső kereskedelmi iskolai mérnök tanár, író és színháztörténész - emlékezett meg. Papp Évától több történelmi érdekesség mellett hallhattunk a Batthyány-kormány (1848. március 23. - október 2., Magyarország első felelős "ministeriuma") tagjainak, gróf Széchenyi István és Klauzál Gábor miniszterek munka kapcsolatáról.
Hallgatóság köréből érdekes, Klauzál Gáborral kapcsolatos adalékokat hallhattunk a volt %u201EKlauzálos%u201D diáktól Kószó Jenőtől, a szegedi helytörténésztől dr. Nagy Pétertől és Társaságunk történész Phd doktori hallgatójától Sáfrány Tímeától. Archív képeket és a Klauzál Gábor Társaság honlapját http://klauzal.hu/ Kecskeméti Tibor mutatta be.

Szegedi Városháza Sajtószobájában megtartott kávéházi est képei a következő tárhelyeken nézhetők meg és tölthetők le,
- OneDrive: https://1drv.ms/u/s!BBe3pHKx6r-KhN5MzIds4b7yLMpM9w?e=rHfix2
- Google Drive: https://drive.google.com/drive/folders/1DGKOWcBYn-qoaVVVBpQFJRGLIpwCl7vz?usp=sharing

Kávéházi estre készülve megtudtam, idén 30. éve alakult meg az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja http://www.szechenyi-kor.hu/30-eve-apoljuk-szechenyi-emleket-szegeden/ és 2019. június 1-jén tartották meg ünnepélyes közgyűlésünket a szegedi Városháza dísztermében. Bízom benne, e két kiváló hazafi emlékét ápoló történelmi Társaság jövőbeli együttműködésének alapja lesz a múlt pénteki kávéházi est.

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Kecskeméti Tibor 2019. augusztus 1., csütörtök 16:04 571.
Kedves Barátaim!

Tegnap olvastam Szeged város honlapján - https://szeged.hu/hirek/29899/meghalt-peter-laszlo-szeged-diszpolgara - életének 93. évében elhunyt a társaságunkat is nagy lelkesedéssel méltató, Klauzál Gábor szegedi emléktáblájának állítását támogató nagytiszteletű Dr. Péter László Professzor úr.
E rövid kis méltatás tegnap este jelent meg Róla a Szeged TV - https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/730614717341728/ - facebook oldalán. Nyugodj békében Professzor úr!

Szomorú szívvel,
Kecskeméti Tibor
  Hódi Szabolcs 2019. június 18., kedd 11:29 570.

Tegnapi szomorú hír: 2019. június 17-én, 66 éves korában elhunyt: Labádi Lajos főlevéltáros, a Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltárának ny. igazgatója, szülővárosának jeles helytörténésze. Labádi Lajos személyében, a Klauzál Gábor Társaság: megismerkedésünk (2006 nyári első találkozásunk) óta kutatásainkat mindig önzetlenül és örömmel segítő támogatóját, beszélgetéseinkben, levélváltásinkban atyai jó barátját veszítette el. Honlapunk őrzi több írását: Szentes a reformkorban (2006), 140 éve hunyt el Klauzál Gábor (2006), Gróf Széchenyi István emlékezete (2010), Klauzál Gábor emlékezete (2016), s személy szerint őrzöm majd negyvennyi levélváltásunkat, köztük: Klauzál Gábor szentesi kötődéseiről, Klauzál Jánosnak a Szentesi Levéltárban őrzött 1793-as latin nyelvű armális nemességszerző okmányáról, Klauzál Gábor 1866-os halálának szentesi gyászbeszédeiről, Hutiray (Lukácsy) Lajos 1848/49-es honvéd őrnagyról, s legutóbb éppen szeretett Csongrád megyéje névváltoztatásáról...

Kedves Lajos, nem felejtünk, őrizzük emlékedet!
Őszinte részvétünk a családnak, osztozunk mély fájdalmukban...
  Gálné Országh Mária 2019. május 24., péntek 8:46 569.

Egy indokolt megközelítés

Kinek nem fordult még meg a fejében, hogy sorsfordító politikusaink döntéseinél is meghatározó az a bizonyos oldalborda?
Különleges téma, üdítő meglepetés érte a hallgatóságot, amikor egy szombati délelőttön a Klauzál Gábor Társaság tagja, Dr. Szász Erzsébet történelemtanár előadássá komponálta az első magyar felelős kormány minisztereinek legmeghatározóbb döntéseit. Már ami a "nő-ügyeket" illeti. Örök hűséget esküdni, vagy anélkül megélni a biztonság érzetét. A lényeg egy: a Hazát erős államférfiként szolgálni, ám a gyengébb nem segítő támogatásával.

A helyszín és az időpont választása sem volt véletlen. Az érdeklődő közönség a Budatétényi Szent Mihály kápolnában gyűlt össze, barokk örökségünk egyik gyöngyszemében, mégpedig napra pontosan egy házasságkötés 166. évfordulóján. Az akkor 48 éves reformkori - így kétszeresen '48-as! - miniszterünk, Klauzál Gábor és Schmidt Emma - az aradi vértanú, Nagysándor József jegyese - 1853. április 27-én esküdött örök hűséget egymásnak.
A korábbi nevén kistétényi kápolna a tehetséges fiatalember mecénási tevékenységét is dicséri. A Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterének nevét pedig közeli utcácska őrzi, ahol a maga termelte borok kortyolgatása közben a politikus szőlősgazda nem mással, mint Deák Ferenccel töltött értékes órákat.

A haza bölcse címet kiérdemlő igazságügy-miniszterünk ugyan nem megházasodással köteleződött el, de gondoskodó természete által többszörös keresztapaságot vállalva nyilvánította ki a gyengébb nem, mint olyan, tisztes távolságának és közelségének szükségességét. Számára ez jelentette a biztonságot. Méltatói szerint életútja és habitusa révén vívódott bár, mégis: a haza nagy kérdéseinek megválaszolását végül önállóan vállalta.

Tanulságos és figyelemfelkeltő bemutatót hallhattunk a Batthyány-kormány többi tagjának feleségeit illető meghatározó szerepről is.
Egyfelől szerencsés reformpolitikusok hosszú, aktív pályafutására, másfelől érdekesen alakuló életutakra, napjainkig kiható összefüggésekre, olykor pedig a történelem kíméletlen sodrásában megkeményedett özvegyek hűségére, és nagy magyarjaink emlékének tisztes ápolóira csodálkozhattunk rá újra és újra.

Előadónk vetítéssel kísért, finom ívű gondolatvezetéssel hangolt rá bennünket a sorsunkat jó másfél évszázaddal ezelőtt meghatározó minisztereink döntéseinek értékelésére. Döntések, amelyek nem elismerten közügyek, ám tagadhatatlanul meghatározóak. Ily módon Budatétény egyik ikonikus alakjának révén szemléletünk formálását segítő, frissítő elmélkedéssé kikristályosodó előadás részesei lehettünk. Olyan megközelítésű témában, amelyik a nő és a férfi közös felelősségét újratanítja: biztatni, bátorítani, de ha kell, menedéket nyújtani egymásnak. Mi más vinné előre hazánk, népünk, nemzetünk sorsát a jövőben is!

Köszönöm az élményt.
  ambruskarcsi 2019. május 17., péntek 0:42 568.
A Megyeri-híd látogatok második csoportja május 16-án 10 órától örülhetett a magas szintű szakmai vezetéssel megvalósult lehetőségnek.
A híd nyújtott "A" betű formát idéző pilonjai közül a pesti oldaliban elhelyezett ferde lifttel jutottunk fel az összekötő tartóig, majd onnan egy függőleges lifttel az üvegablakokkal védett 21-es szintre. Innét jól belátni az egész hidat, de még a környező tájat is.
Az acélrácsos lépcsőn lefelé megbizonyosodtunk arról, hogy elég magasan voltunk, miután kisétáltunk a pesti oldali meder pillér alapjára. Itt megismerkedtünk a hajózás biztonságát szolgáló berendezésekkel és továbbmentünk a parti hídszakasz szekrénytartóinak belső megtekintésére.
A híd méretei lenyűgöztek bennünket, a hídmester pedig minden kérdésünkre választ adott.
A csapat nagyon fegyelmezett volt, amit csoport-felelősként külön köszönök minden résztvevőnek.
  Kincses Katalin 2019. május 11., szombat 20:51 567.
2019. május 11-én délelőtt különleges helyen járt Hódi Szabolcsnak köszönhetően. 20 fős csapatunk A Megyeri hidat látogattuk meg belülről. Lifteztünk a pilonban, másztunk létrán le és fel. lépcsőztünk egy keveset, apró nyílásokon másztunk ki és be, utaztunk karbantartókosárban (ezt a szerkezetet nem így hívják szaknyelven :)). Megismerkedtünk a híd tervezésével, építésével, sőt szakszerű hídászképzést is kaptunk. Köszönjük a lehetőséget két lelkes kalauzunknak!
  Kecskeméti Tibor 2019. április 18., csütörtök 12:42 566.
Kedves Klauzálosok!

2019. április 5-én Hódi Szabolcs titkárunk szervező munkájának köszönhetően, közel húsz fős KGT-s csapatunkkal látogatást tehettünk a Szent István Bazilikában. Kitűnő kalauzunk - a budatétényi egyházközségből! - Szivák Tamás bazilikai káplán volt, aki a főtemplom - altemplom - kincstár útvonalon át elkisért a kupola körkilátó feljárójáig. Emlékezetes szakvezetett sétánk képeit felidézhetitek az OneDrive:
https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhNVe9LkU67RYuiOC1w
és/vagy a Google Drive:
https://drive.google.com/drive/folders/1TehAZyVRo0ZM1jjULY4H4kVSIfN64wyO?usp=sharing
alkalmazások galériáit nézegetve.

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Andrásofszky Csilla 2019. március 15., péntek 0:48 565.
Ma este - immár ötödik alkalommal- fáklyás emlékmenetet szerveztünk Klauzál Gábor és az 1848. március 15-ei forradalom emlékére. A Klauzál-villától vonultunk fáklyákkal és zászlókkal, Kossuth nótákat énekelve, Ambrus Karcsi tárogatójával kísérve a Klauzál-szoborig, ahol ünnepi megemlékezésünk zajlott. Hódi Szabolcs köszöntője és Kincses Katalin emlékező beszéde után rövid éneklés és tárogatójáték következett, majd a koszorúk elhelyezésével zárult ünnepségünk. Tisztelet a márciusi ifjaknak, a forradalom és a szabadságharc hőseinek! Éljen Klauzál! Köszönet a szervezőknek és a résztvevőknek!
  Kecskeméti Tibor 2019. január 31., csütörtök 22:34 564.
Kedves Klauzálosok!

2019. január 29-én, kedden Tóth Avanti Péter tagtársunk szervezésében meglátogattuk a Mátyás-templomban Mátyás király és az egyház - 1458-2018 című kiállítást.
Kiállítás érdekessége az eredeti Corvina 15. századi (Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye) hasonmás kiadása, a MÁTYÁS-GRADUALE mely a Pytheas Könyvmanufaktúra - Kelemen Eörs és Felesége - munkájaként 2018-ban jelent meg.
Mátyás-templombeli látogatásunk során készült képek itt nézhetők https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhNFP8M7-BoPsW4l85A meg.

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Hódi Szabolcs 2018. december 5., szerda 12:38 563.
Tisztelt Fodor Áron!

Köszönjük örömteli megkeresését.

Az aradi vértanúk legnagyobb hazai kutatója, az 5 éve elhunyt Katona Tamás történész, 2004-ben volt elsőként meghívott vendégünk, az idén már 15. alkalommal megrendezett történelmi szalonest sorozatunkban. Emlékezetes előadásában a tizenhármak utolsó napjait elevenítette fel.
"Az aradi vértanúk" c. könyvében, a kötél általi halára ítéltek közül elsőként kivégzett Pöltenberg Ernő tábornok két, feleségének címzett levelét közli: 1849. augusztus 28-i és október 5-i keltezéssel, míg a golyó által kivégzett Schweidel József tábornok feleségéhez írt aug.25-szept.2. illetve szept.22-okt.5-e között vezetett fogsága naplója teljes terjedelmében olvasható, mindkettő magyar nyelven.

Az eredeti kéziratokkal kapcsolatban továbbítottam megkeresését, a nálunknál sokkal illetékesebb: aradi vértanúk özvegyeivel kapcsolatos kutatásokat végző Hernády Zsolt történész barátunk felé, kinek e témában nagyszerű előadását szintén volt szerencsénk meghallgatni, a 2011. évi Klauzál Napok Tétényben rendezvényünkön, s talált ránk gondolom a honlapunkon is olvasható tanulmánya kapcsán: http://klauzal.hu/cikk/536.html.

Sok sikert kívánva kutatásaihoz, örömmel vennénk, ha eredményeiről értesítést kaphatnánk, esetleg az elkészült tanulmányát elolvashatnánk (persze magyarul...)

Tisztelettel:
Hódi Szabolcs
a Klauzál Gábor Társaság titkára
  Fodor Áron 2018. december 4., kedd 13:17 562.
Tisztelt Klauzál Társaság!

Fodor Áron vagyok, a krakkói Jagelló Egyetem elsőéves doktorandusz hallgatója. Alapképzésen a Debreceni Egyetemen tanultam olasz és francia szakon, a mesterképzésen pedig ugyanott egy magyar–olasz–angol fordító–tolmács szakot végeztem el. Ezenkívül alapszinten beszélek németül és spanyolul is.

Jelenleg éppen a magyar Népek Tavaszának lengyel áldozatairól írok egy cikket lengyelül. Nem csak a közvetlen, hanem a közvetett áldozatokról is írok. Erről a témáról múlt hét csütörtökön, november 29-én tartottam előadást egy, a Varsói Egyetem által szervezett lengyel–magyar konferencián, most pedig a konferencia után megjelenni készülő kötetbe írom a cikket.

Érdeklődöm, rendelkezésemre tudnák-e bocsátani Pöltenberg Ernőnek felesége, Paulina Kakowska részére, valamint Schweidel Józsefnek Domicella Bilińska részére írt leveleinek eredeti változatait? Amennyiben nem, tudnának-e valamilyen tanácsot adni arra nézve, hol lehetne megtalálni azokat? A lengyel nyelvű cikkhez ugyanis jobban szeretném az eredeti nyelven írt leveleket is megtekinteni.

Válaszukat várva,

Tisztelettel,

Fodor Áron

U.i.: A cikk elküldésének határideje december 9., így hálás volnék, amennyiben ezen a héten segítségemre tudnának lenni.
  Strausz György 2018. november 20., kedd 8:24 561.
Köszönjük újfent a meghívást és a vendéglátást.Élvezetes estét töltöttünk Önökkel.
Örülünk hogy sok kedves és barátságos embert ismerhettünk meg társaságukban.
  Czifráné Zámbó Mária 2018. november 19., hétfő 15:21 559.
Köszönöm még egyszer a meghívást! Nagyon jól szervezett volt az egész rendezvény! személy szerint nagyon jól éreztem magam! További sikereket kívánok a Társaságnak! Üdvözlettel Czifra Marika
  Pálmány Béla 2018. november 19., hétfő 14:21 558.
Kedves barátaim!
A 2018. november 18-i összejövetelen örömmel vettem részt amit a szivélyes és intelligens társaság jó hangulata csak fokozott.
Öröm látni és beszélgetni a régi, hűséges tagtársakkal.
Nagyon finom volt a Skizo pincészet valamennyi borfajtája.
Itt gratulálnék a finom sütemények készítőjének is, aki bizonyára egy tagtárs hölgy lehetett. Várom a következő programot.
Addig is jó egészséget és sikeres új esztendőt kívánok

Pálmány Béla
Albertfalva
  Kecskeméti Tibor 2018. november 19., hétfő 12:06 557.
Kedves Klauzálosok!

Tegnap este, 2018. november 18-án 18 órai kezdettel a Záborszky Kúria - Budafok Borvárosában (1222 Budapest, Nagytétényi út 24-26.) 11. alkalommal tartotta meg a Klauzál Gábor Társaság névadója születésének 214. évfordulóján megemlékezését.
Glattfelder Tamás elnöki köszöntője után néhány gondolatban felelevenítette a Batthyány-kormány egykori miniszterének kistétényi birtokos és gazdálkodó éveit.

Pódiumbeszélgetés színhelyére érkezésünk után társaságunk elnöke és Hódi Szabolcs titkár "Emlékokmány"-t adott át a Piarista Gimnáziumban 2018. november 7-én felavatott névadónk emléktáblájának felállításához nyújtott nagylelkű adományok támogatóinak.
Borkostolóval egybekötött pódiumbeszélgetésen Lükő Szabolcs és Lükőné Örsi Gabriella moderálásával bemutatkozott az est borászvendége Sike Balázs, a badacsonyi Skizo Borháztól.
SKIZO Hegyeink sorozatból való kiváló borai - a Kéknyelű, a Chardonnay, az Olaszrizling és a SKIZO Vörös - kóstolása közben érdekes dolgokat tudhattunk meg a bemutatott bor alapjául szolgáló szőlő történetéről a borkészítés apróbb titkairól.
Bemutatkozó végén örömteli tapssal köszönte meg a hálás közönség a kitűnő előadást és a kiváló borokat.
Jókedvünket Ambrus Károly tagtársunk tárogató hangszeres játékával és az egybegyűltek megénekeltetésével fokozta.
Meghívott vendégeink és érdeklődő tagtársaink részére Géczi Gábor tagtársunk érdekes történetekkel fűszerezett pincelátogatást vezetett.

Megemlékezésen készült képek az alábbi OneDrive megosztáson nézhetők meg, illetve tölthetők le: https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhM5ARU8K0-96jmV6YA

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor

  Kecskeméti Tibor 2018. november 17., szombat 23:41 556.
Kedves Klauzálosok!

A Szegedi Közéleti Kávéház 2018. november 15-én 17 órai kezdettel tartotta meg a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Székháza Dísztermében a III. Klauzál Emlékestjét.
Dr. Nagy Péter köszöntője után rövid életrajzi ismertetőt adott Szeged város egykori országgyűlési képviselőjéről, a Batthyány-kormány miniszteréről születésének 214. évfordulójára emlékezve.
Klauzál Emlékesti megemlékezést társaságunk szegedi tiszteletbeli tagja, Dr. Bogoly József Ágoston C.sc. irodalomtörténész és kultúrakutató "Őrségváltás Deák Ferenc és Klauzál Gábor között" címmel megtartotta meg.
Előadás után az emlékest résztvevői átvonultak a Kis Virág Cukrászdába, ahol Klauzál Gábor emléktáblája előtt virágcsokor elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek.

Emlékesten készült képek az alábbi OneDrive megosztáson nézhetők meg, illetve tölthetők le:
https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhM1328WWW7gktPlPQw

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Kecskeméti Tibor 2018. november 8., csütörtök 16:52 555.
Kedves Klauzálosok!

Tegnap elérkezett a várva-várt nagy nap!
Budapesti Piarista Gimnáziumban (1052 Bp., Piarista utca 1.) felavatásra került Klauzál Gábor 1813-1818 közötti eminens diákéveinek emléket állító domborműves emléktáblánk.
Glattfelder Tamás elnöki köszöntője után Bartos Mihály alapító tagunk tartott emlékbeszédet az egykori piarista diákból lett miniszterről.
Gimnázium igazgatója, Horváth Bálint üdvözlő beszédét követően - egy üveg piarista bor ajándékozása mellett - ünnepélyesen befogadta az emléktáblánkat.
Az ünnepi ceremónia fénypontjaként elnökünk és az igazgató úr közösen leleplezte, majd megkoszorúzta a legújabb (harmadik) Klauzál emléktáblát.

Ünnepség végén az emléklapok átadását közös fényképfelvételek készítése követte, majd az igazgató úr a gyönyörűen felújított gimnázium épületének látogatására invitált bennünket.
Ünnepségen készült képek az alábbi OneDrive megosztáson nézhetők meg, illetve tölthetők le:

https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhM0sfgAB0MngeNiKMQ

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Kecskeméti Tibor 2018. október 30., kedd 10:49 554.
Kedves Klauzálosok!

2018. október 27-én, szombaton a május 27-éről elmaradt "Pest-Budai Régi-Országházak túra 3." programunkat 18 fő lelkes résztvevővel - Egyetemi templom-, Központi Papnevelő Intézet Pálos könyvtárának megtekintésével - sikeresen bepótoltuk!

Lelkes csoportunk kisérője dr. Diós István atya, a Pálos könyvtár vezetője volt. Kitűnő előadásában bemutatta az 1715-1780 között épült pálos templom- és kolostor épület-együttesét, felidézte az 1849. június 2-i "egynapos országgyűlés" előkészületinek történetét és ehhez kapcsolódó, templombelsővel kapcsolatos anekdotákat. Megtekinthettük - a látogatók elől egyébként elzárt - híres Pálos Könyvtár bútorzatát. A könyvtár polcain lévő 8 ezer kötetes, az Egyetemi Könyvtárba begyűjtött kolostorkönyvtárak 16-18. századi védett, muzeális gyűjteményét.

Itt készült képek ezen elérhetőségen https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhMwSDW_Qhl2zp-iKCw tekinthetők meg.

Pest-Budai Régi-Országházi túránk végeztével nem hagyhattuk ki a szomszédos Petőfi Irodalmi Múzeumban még megtekinthető bicentenáriumi Arany János emlékkiállítást, a Károlyi-palota Batthyány emlékhelyeit. Itt is kitűnő kísérőnk volt dr. Kalla Zsuzsa gyűjteményi igazgató személyében.
Kiállításon készült képek a https://1drv.ms/f/s!Ahe3pHKx6r-KhMxzwA57d5qcjLXngA elérhetőségen tekinthetők meg.

Köszönjük Szabolcs lelkes szervező munkájaként megvalósult befejező túránkat, a maradandó élményekkel teli szombat délelőttöt!
Jó képnézegetést kívánva, Éljen Klauzál!

Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)