Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Dr Simon Gyula 2009. május 11., hétfő 16:30 308.
Számomra illetve a Klauzál Lions Klub számára megtisztelő volt hogy meghívást kaptunk Önöktől, hogy vegyünk részt az ünnepi megemlékezésükön. Nekem nagyon kedves emlék marad ez a koszorúzási ünnepség és az Önökkel töltött idő. Remélem kapcsolatunk hosszú távra megalapozza egy gyümölcsöző együttmüködés lehetőségét.
  Nagyné Bitter Ilona 2009. május 8., péntek 9:11 307.
Örömmel vettem részt a rendezvénysorozat két alkalmán. A kellemes, bensőséges hangulatban eltöltött néhány órában a Szt. Mihály kápolnában, valamint , a Klauzál villánál hallott ismeretekért , gondolatokért köszönet. Hasonlóképpen köszönöm a szervezők munkáját. Diákjaink az iskolák szinvonalas vetélkedőjén vehettek részt. Gratulálok minden közreműködőnek!
  Hajas Ervin 2009. május 5., kedd 14:23 306.
Köszönet a meghívásért és a nagyon színvonalas és jól összeállított program sorozatért, de sajnálom, hogy más programok miatt "csak" két helyen lehettem ott.

Érdekes előadást hallhattunk Ráday Mihálytól és Dr Dobos Károly Elnök Úrtól mielőtt lehetőségünk nyílt megtekintenünk Klauzál Gábor születésének helyszínét.

Több éven keresztül sokszor megfordultam a főváros épületében de csak most láttam ezt a nagyon szép kivitelű emléktáblát.

A következő napon Klauzálék esküvőjének helyszínén jutottunk új információkhoz a Szent Mihály kápolnában.Remélem Jövőre módom lesz részt venni sokkal több helyszínen erre már most ígéretet teszek ha meghívtok.

  Danyilakisz Katalin 2009. május 4., hétfő 14:35 305.
Örömmel vettünk részt a Klauzál Gábor Társaság rendezvénysorozatán.
Gratulálunk a szervezéshez, a minőségi előadások, a Szent Mihály Kápolnában és a Nagytétényi Kastélymúzeumban színvonalasak voltak és új ismeretekkel gazdagabban tértünk haza.
További sikert kívánunk a KGT Egyesületnek a hagyományőrző munkához.

Baráti üdvözlettel:

Danyilakisz Katalin
Reneszánsz Hölgyek Társasága
  Markó László 2009. május 3., vasárnap 21:30 304.
A "véletlen szerencsének" köszönhetően az idei KNT-s rendezvénysorozat minden helyén és eseményén sikerült részt vennem. Ennek köszönhetően tapasztalhattam, hogy az új, "péntek/szombati" napokra tett időzítés helyes volt. Ezt igazolta a különböző helyszíneken, az érdeklődő közönség szép száma, mely KGT-tagokból és - a Társaságunk legjelentősebb tavaszi programját jelenlétével megtisztelő - érdeklődőkből, meghívottakból állt.

Két helyszín ill. az ott lezajlott esemény különösen megragadott. Elsőként említeném , hogy hosszú évek után - nem csak fényképen -, hanem eredeti helyén, a Városháza épületében sikerült megcsodálnom a Klazál Gábor tiszteletére vörösmárványból készült emléktáblát.

A pénteki nap második, számomra valószínűleg sokáig emlékezetes maradó programja volt a lelkes és jól felkészült iskolások vetélkedője az 1848-as, tétényi "ütközetet" eseményeiből.

Úgy érzem, hogy a mindenre kiterjedő, alapos és közösen elvégzett sok-sok előkészítő, szervező munkának köszönhetően, a megalakulásunk óta lezajlott KNT-s rendezvények legszinvonalasabbikán sikerült résztvenni és Klauzál Gábor életéről, családjáról, tevékenységéről, koráról újabb érdekes ismereteket szerezni.

"Éljen Klauzál" és Társasságunk lelkes működése révén , az eddigi színvonalon folytatódjon Klauzál Gábor munkásságának megismertetése az iránta érdeklőknek!

  Tapolcsányi Valéria 2009. április 30., csütörtök 23:24 303.
Első alkalommal vettem részt a Klauzál Napok Tétényben rendezvénysorozaton.
Szombat délelőtt a Szent Mihály kápolnában nagyon meghitt, bensőséges előadást tartott Kincses Kati.
A Klauzál villánál tartott koszorúzás a hagyományt erősítette.
A délutáni " A tétényi csata " és "Az első egészségügyi miniszter " előadások fantasztikusan sikerültek, köszönhetően Hermann Róbertnek és Dr. Szalka Andrásnak.
Jövőre nehéz lesz ezt a magasra tett mércét túlszárnyalni! De hajrá! / Ilyen elnökkel és titkárral szerintem megoldható/ Éljen Klauzál!!!
  Kludák Erzsébet 2009. április 29., szerda 9:22 302.
Harmadízben vettem részt a Nagytétényi Polgári Kör nevében a rendezvényen, és ezt találtam a legérdekfeszítőbbnek. Köszönet a szervezőknek, kiváltképp a fáradhatatlan Titkár úrnak. Legyetek szívesek értesíteni minden eseményről!
  L. Örsi Gabriella 2009. április 27., hétfő 19:10 301.
Köszönjük az előadóknak és a szervezőknek a Klauzál Napok tartalmas programjait! Mindegyik jó volt, amire eljutottam, de különösen lenyűgözött a kastélybeli a '48-as hadi eseményekhez köthető egészség- és járványügyi elemzés a koleráról, no meg a tétényi csatáról is - ami ütközet volt ;-) - élvezettel hallgattam az előadást. No és az ólomkatonák! (Remélem, sikerül összehozni majd térben és időben azt a terepasztalt.)

  Dobos Károly 2009. április 25., szombat 21:21 300.
A mai napon sikeresen zártuk a Klauzál Napok Tétényben 2009-es rendezvényeit, amelyet idén április 24-én pénteken és április 25-én szombaton tartottunk.
  Stumpfné Bekes Margit 2009. április 24., péntek 14:15 299.
2009.április 18-án tartották meg a kerületi civil szervezetek a "Civilek Fóruma" elnevezésű rendezvényüket,a Baráti Körök Tóth József utcai székházában.Társaságunkat Stumpfné Bekes Margit képviselte.A rendezvényen megjelent kerületünk országgyűlési képviselője,Lendvai Ildikó,valamint Szabolcs Attila polgármester,aki az eseményt ünnepélyesen megnyitotta.

A meghirdetett program első részében a kerületünkben élő kisebbségek mutatták be műsorukat,tánccal,énekkel,felolvasással stb.

Ugyanezen rendezvény keretében került sor a civilek számára meghirdetett sütemény sütő versenyre,valamint a saját termelésű borok versenyére.Ez utóbbi két esemény a továbbiakban meghatározta a rendezvény hangulatát,amely vidám csevegéssel,szórakozással zárult.
  Dobos Károly 2009. március 27., péntek 23:00 292.
Ma este a Lics pincében tartott 6. XXII. kerületi díszpolgártalálkozó alkalmából felavattuk az egyesületünk által állított Díszpolgárok falának nevezett keretezet tablókat a díszpolgárokról és a díszpolgártalálkozókról.
  Kincses Katalin 2009. március 20., péntek 16:00 291.
Ma megtartottuk felkészítő beszélgetésünket a Társaság április 24-re meghírdetett vetélkedőjének jegyében. Köszönet Garbóci László és Bartos Mihály helytörténészeknek, valamint Ócsai Károly szobrászművésznek. Kitünő előadásokat hallhattak a tétényi csatával kapcsolatban az érdeklődő gyerekek és tanáraik. Köszönjük a Kastélymúzeumnak, hogy a hideg időben befogadtak minket. Találkozunk a KNT rendezvényein áprilisban.
  Dobos Károly 2009. március 14., szombat 19:03 290.
Ma harmadik alkalommal gyűltünk össze a Klauzál villánál budatétényi március 15-öt ünnepelni. Kétszeresen is megemlékeztünk névadónkról. Ma volt először elérhető a Klauzál Gábor: Iratok, beszédek, megemlékezések könyv. Másfelől Karacs Zsigmond történész kitűnő írásával méltón emlékeztünk meg Klauzál Gábor március 15-i szerepéről. Köszönet Lükő Szabolcsnak, aki Karacs Zsigmond betegség miatti távollétében felolvasta a megemlékező beszédet. Örömünkre szolgált, hogy a Budatétényi Polgári Kör, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör, a Kossuth szövetség, számos díszpolgár, Szabolcs Attila és Hajas Ervin polgármesterek, Lendvai Ildikó parlamenti képviselő együtt ünepeltek velünk.
  László Tamás 2009. március 9., hétfő 23:17 289.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság, Tisztelt Uraim, Kedves Budapesti Barátaink,
bár késve, de ezúton is szeretném utólag megköszönni Maguknak a múltév december 29-i Fiumei (Kerepesi) úti Sírkertben Henszlmann Imre – Magyarország művészettörténészet alapítója nyughelyénél tett közösen szervezett megemlékezésünkön és azt követő temetősétán való részvételüket. Ez alkalomból és ezen kívűl számos híres személységek sírját sikerült megtekinteni, köztük pl. a kassai születésü Gerster Béláét – a Korintuszi csatorna főtervezőjét vagy Korizmics László sírját is. Egyúttal örömünkre szólgált személyes megismerkedésünk Magukkal és a többi Budapesti vendégekkel és résztvevőkkel. Nagyon remélem, hogy a két történelmi Társaságok továbra is kapcsolattartását fejlesztenni fogják és folytatják a kölcsönos együttműködést. Tisztelettel

LÁSZLÓ Tamás
alelnök
Henszlmann Imre Történelmi Társaság, Kassa
  Stumpfné Bekes Margit 2009. február 10., kedd 14:59 288.
Csatlakozva Dobos Károly véleményéhez,nagyon kellemes és élvezetes üzemlátogatásban volt részünk a Törleynél.Kimeritő és alapos tájékoztatást kaptunk a budafoki pezsgőgyártás múltjáról és jelenéről.Reméljük,hogy a jővő is olyan dicső lesz mint a múlt !!!!Köszönjük a szives vendéglátást és benmutatkozást!
  Dobos Károly 2009. február 7., szombat 18:17 287.
Ma élvezetes látogatást tettünk a Törley pezsgőgyárban. 20 egyesületi tagunkat Quirin Károly a Törley Pezsgőrend ceremóniamestere kalauzolta és látta vendégül. Köszönjük!
  Dobos Károly 2009. február 6., péntek 21:48 286.
Ma este Hódi Szabolccsal Karacs Zsigmond történésznél jártunk Klauzál Gábor forrásokat kutatva. Az egyedülállő könyvgyűjteményből számos hasznos forrásanyaggal gazdagodtunk.
Karacs Zsigmondot felkértük a budatétényi március 15-i rendezvényünkre is, ahol forrásanyagai alapján Klauzál Gábor március 15-i vezérszerepéről fog megemlékezni.
  Stumpfné Bekes Margit 2009. február 5., csütörtök 14:47 285.
Nagy örömmel vettem kezembe a Klauzál Gábor Társaság 2008-as évkönyvét. Mint új tag ismerkedtem a Társaság múlt évi tevékenységével, be kell vallanom, sikerrel. A kiadvány szerkezete és tagoltsága hűen mutatja be a névadó életútját, az időközben megszerzett kutatási adatokat, valamint a Társaság múlt évi tevékenységét, életét. Nagy előnye a kiadványnak, hogy egyensúlyban van a szöveges beszámoló, a megjelentetett képanyaggal. Nagyon megkapott a múlt és jelen eseményeinek harmonikus összekapcsolása, a megemlékezésekről szóló ismertetések emberi, közvetlen hangnemben megirt megjelentetése. Így, miután letettem kezemből a könyvet, úgy érzem, mintha egész évben részt vettem volna a rendezvényeken, köztetek lettem volna. Számomra nagyon nagy élményt nyújtott, amiért csak köszönet és elismerés jár a könyv szerkesztőjének, Dr. Dobos Károlynak és az eseményeket kutató, résztvevő közreműködőknek. Köszönöm e nagyszerű élményt!
  dr. Simor László 2009. január 29., csütörtök 10:44 284.
Ezt találtam a szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola honlapján.
Nekem nagyon tetszik!

"Iskolánk névadója

Klauzál Gábor
(Pest, 1804. november 18. - Kalocsa, 1866. augusztus 3.)

Politikus, ügyvéd, miniszter, kistétényi birtokos.

Az egykori Károly kaszárnya Gránátos utcai oldalán (ma a Főpolgármesteri Hivatal) született. A második emelet egyik szobájában szép vörösmárvány emléktábla áll születése emlékhelyén, melyet 1906-ban állított a székesfőváros közönsége.

1832-36-ban, 1839-40-ben és 1843-44-ben az országgyűlés Csongrád vármegyei követeként a reformellenzék tagja, Deák Ferenc híve. 1848. április 7-étől szeptember 10-éig a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere, a mérséklő, egyezkedő politika híve. A szeptemberi válság idején lemondott, visszavonult. Az 1861-i és 1865-i országgyűlésen Szeged képviselője a Deák vezette Felirati Párt programjával. Szerepe van a kiegyezés előkészítésében.

Első felesége, Prezetska Mária Antónia özvegy volt, amikor férjhez ment Klauzál Gáborhoz. Húszévi házasság után - amiből gyermek nem származott - 1848-ban tüdőgyulladásban elhunyt. Klauzált ez annyira megviselte, hogy agyvérzés érte.

Az 1848-as szeptemberi válság idején - amikor a bécsi udvarral kiéleződött ellentét a szabadságharc kitörésével fenyegetett - lemondott. A muszka invázió miatt rémképek gyötörték, a világosi fegyverletétel igazolta vízióját. Az osztrák rendőrség az Újépületbe zárta és haditörvényszék elé állították. Iratait és leveleit elkobozták és megsemmisítették. Rendőri megfigyelés alá helyezték. Az 1850-es években szőlőbirtokot vásárolt Kistétényben és visszavonult kistétényi birtokára.

1853. április 27-én feleségül vette az aradi vértanú, Nagysándor József (1804(?)-1849) tábornok jegyesét, Schmidt Emmát. Házasságukból Emma (*1855), Gábor (*1857) és Mária (*1859) nevű gyermekeik származtak. Mindhármuknak Deák Ferenc volt a keresztapjuk. Ez a komaság Klauzál Gábor és Deák Ferenc eszmei rokonságának és barátságának bizonysága. Egyben a kistétényi szájhagyomány alapja, miszerint Klauzál kistétényi házában gyakorta vendégeskedő Deák részben itt fogalmazta meg a Kiegyezés szövegét.

Klauzál Gábor az önkényuralom alatt Kistétényben gazdálkodott, szőlő- és gyümölcsnemesítéssel foglalkozott. Az általa alapított Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat sokat tett a terület jövőjéért. Jó borokat termelt. Nyaralót és présházat épített. A Hugonnay grófok által épített kistétényi kápolnát "saját költségén hosszú időn át jó karban tartotta". A kápolnát 1914-ben felújító bizottság tagjai ezt egy mai napig is látható emléktáblával is megörökítették.

Halálának évében, 1866-ban is, betegeskedéséből enyhülést keresve "felüdült és Kis Tétényre nyári lakába vonult" - írja róla Trefort Ágoston. Ugyanezen évben Kalocsára utazik lányai vizsgáira, ahol váratlanul meghal. Szegeden temetik el a higgadt, igazságszerető és igazi demokrata hazafit. Temetésén legalább 25 000 ember vett részt.

Klauzál bátor, de kitűnő politikai tapintatú ember. "A birtok és a hivatal jogát a haza minden fiára kiterjesztette". Kitűnő elme. Kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, haladó politikus. A kiegyezés megteremtésében és Magyarország századfordulós felemelkedésében (amit már nem élt meg) jelentős szerepe van. Kistétény (ma Budatétény) egyik legnagyobb kisugárzású embere.

Forrás: Klauzál Gábor Társaság
Frissítve: 2007. szeptember 13.

Utólagos engedelmetekkel a Társaságunk nevében, az iskola vendégkönyvében gratuláltam fennállásuk 25 éves évfordulója alkalmából
  Prim György 2009. január 25., vasárnap 2:58 283.
Péntek délután Hódi Szabolccsal látogatást tettünk Karacs Zsigmond történész otthonában, akivel november elején, a Budapesti Honismereti Társaság előadásán ismerkedtünk meg, amikor is a Klauzál Gábor Társaság tevékenységét mutatta be Simor László tagtársunk a honismeretisek meghívására.

Karacs Zsigmond akkori előadása családjuk egy 200 évvel ez előtt született tagja, Karacs Teréz személyével, életével foglalkozott, a XIX. századon végigvezetve hallgatóságát, az előd életén át bemutatva a reformkor történéseit, különösen az oktatás-nevelés területén a nők helyzetét.

Az előadások végeztével a hozzászólások között új kutatási terület is körvonalazódott Karacs Zsigmond hozzászólásában, nevezetesen Klauzál Gábor utódainak XX. századi története.
Ismerkedő látogatásunk reményeink szerint ennek a területnek a közös kibontására adhat indíttatást.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)