Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Magyarország Kassai Főkonzulátusa 2013. november 27., szerda 11:06 483.
November 25-én bensőséges hangulatú, méltó megemlékezésen volt alkalmunk részt venni a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol az itt örök nyugalomra helyezett, kassai születésű művészettörténész, Henszlmann Imre kettős évfordulójára emlékeztünk, s leróttuk tiszteletünket Gerster Béla mérnök sírjánál is, aki ugyancsak Kassa neves szülöttje.
Köszönöm minden résztvevőnek a felemelő múltidéző sétát, külön köszönet a Klauzál Gábor Társaságnak a szervezésért és az odaadó kalauzolásért. Nagyra értékelem a kassai Henszlmann Imre Történelmi Társasággal ápolt szoros együttműködést, s bízom benne, hogy a történelmi múlt hagyatékainak, értékeinek megőrzése, a helytörténet terén kifejtett értékes tevékenységükben a továbbiakban is segítik egymást.

Tisztelettel,

Czimbalmosné Molnár Éva,
Magyarország kassai főkonzulja
  Kincses Katalin 2013. október 23., szerda 10:52 482.
Dr. Dobos Károly a KGT elnöke, 2013. október 21-én az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tartott nagy sikerrel előadást Klauzál Gábor életéről, érintve a társaság munkálkodását is. A 7. 8. évfolyamos tanulók óriási tapssal fejezték ki véleményüket.
Az Érd TV- ben jövő héten kerül adásba az előadásról forgatott riportfilm.
Köszönjük a nagyszerű előadást! Visszavárjuk az előadót.
  Géczi Gábor 2013. október 18., péntek 9:58 481.
Sajnálhatja, aki nem jött el az ercsi Eötvös-túránkra, mert igazi "sárszlalom" autózásban is volt részünk! Én a reggeli infóhiány miatt, csak késve tudtam indulni Ercsibe. Minden olyan helyen jártam, ahol az időben indulók voltak, de nekem csak egyszer kellett a "sárszlalomos", állítólag könnyebb utat végigjárnom, amely kb. 3 km volt, viszont a másik irány amiről mobilon le akartak beszélni, nem volt vészes, mert csak kb. 300 métert kellett "jégautózási technikával" leküzdenem!

Eötvös nyomában, Ercsi városában több emlékhelyet felkerestünk, sőt még a II. vh. után, hirtelen elhatározásból lebontott "öreg kastély" alig látható falmaradványait is felkerestük, továbbá szörnyülködtünk az "új kúria” / fúria épület elmaradt hasznosítási lehetőségén!

Végezetül a volt vendégházban kialakított múzeumot tekintettük meg, amely bemutatja Eötvös József életútját, és családjának a történetét, valamint tevékenységét a magyar közoktatásért, 1848-ban, majd a kiegyezés utáni éveket, amelynek kiteljesedésének, csak az 1871-ben váratlan halála vetett végett.

Viszont, "nincs új a nap alatt", a múlt évszázadokban használt elemi iskolai palatábla mérete, kísértetiesen hasonlít, a manapság divatba kerülő "7 colos tablet" méretéhez. Aki nem hiszi járjon utána, menjen el Ercsibe, lehetőleg családjával még az "Eötvös Emlékév Ercsiben" 2013.szeptember 1. – 2014. február 2. között időszakban. Nem fogja megbánni ezt a "tanulmányi kirándulást"!

Mivel a beharangozott közös ebéd elmaradt, így én mert ugye Duna partján voltunk, egy kirántott süllővel, és csalamádéval adóztam a kulináris élvezeteknek!

KGT-s üdvözlettel:
Góbor, aki sokat kóborol, akár egyedül is, ha nincs útitársa!
  Dobos Károly 2013. október 16., szerda 11:19 480.
MEGHÍVÓ!
Kedves Érdeklődők!
Ezúton szeretettel meghívjuk az érdi Kőrösi Csoma Sándor Iskolában 2013. október 21-én hétfőn reggel 10 órakor tartandó
"Mit köszönhet hazánk Klauzál Gábornak?" című kb 1 órás vetített képes előadásra.
Cím: 2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 19-21. 20-as terem.
előadó: Dr Dobos Károly
  Devescovi Balázs 2013. október 15., kedd 13:40 479.
A 2013. évi Klauzál Napok Tétényben rendezvény-sorozat keretein belül április 27-én tartottam a Társaság felkérésére a Nagytétényi Kastélymúzeumban előadást Eötvös József életéről anekdoták tükrében címmel. Az előadásból készült tanulmány igen színvonalas, képekkel illusztrált módon került fel a Társaság honlapjára (http://www.klauzal.hu/cikk/643.html). Örömmel csatlakoztam tehát Hódi Szabolcs ismételt megkeresése után az október 13-i Ercsi kirándulásukhoz.

Remek szervezésű látogatást tettünk Ercsibe, élvezett volt hallgatni Mosonyi Mihály helytörténész, Eötvös-kutató, nyugalmazott ezredes előadását az Eötvös-kápolnánál és a kastélynál, a felújított Emlékmúzeumban tett Oláhné Katona Ildikó nyugalmazott igazgató, gimnáziumi tanár, múzeumi gondnok által vezetett látogatás is nagyon tanulságos volt. Kellemes meglepetésként a kiránduló csoportot a városba érkezve maga Szabó Tamás polgármester úr fogadta és vezette el a kápolnához. vezetett látogatás is nagyon tanulságos volt. Kellemes meglepetésként a kiránduló csoportot a városba érkezve maga Szabó Tamás polgármester úr fogadta és vezette el a kápolnához.

Örömmel értesülhettünk a polgármester úrtól, hogy a lehangoló állapotban lévő (harminc éve még jó állapotban lévő, a lakosok által sokszor látogatott, pihenőhelyként használt) kápolna ismételt felújítására szükséges pénz egy része már összejött egy pályázatból.

Ködben érkeztünk a városba, a Dunához le sem lehetett látni az Ybl-obeliszktől. Kitisztult az idő, amikor a Társaság megemlékezésül gyertyát gyújtott az Eötvös-sírnál, és egy szál rózsát (Eötvös kedves virágát) helyezett el emlékezésül. Az Emlékmúzeumban tett látogatás után pedig már szikrázó napsütésben búcsúztunk el egymástól.

Köszönöm Hódi Szabolcsnak a szervezést, még sok ilyen szép és hasznos kirándulást kívánok a Társaság tagjainak.

Devescovi Balázs
irodalomtörténész
ELTE BTK
XVIII-XIX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tsz.
  Juhász Péter 2013. október 13., vasárnap 20:44 478.
A mai napon Hódi Szabolcs szervezésében Eötvös József emléktúrán vehettünk részt. Tartalmát és szellemiségét tekintve hihetetlen gondossággal előkészített rendezvény volt egy fantasztikus család emlékhelyeire. Tegnap az őszi időponthoz képest még ragyogó napsütés aranyozta be a késő őszi színekben pompázó tájat, a rendezvény reggelére azonban éjjeli zivatar áztatta fel a földeket, és burkolta sűrű ködbe a környéket. Reménytelen szürkeség és sárdagonya indította a reggelt, elképzelhetetlenül elhanyagolt és értelmetlenül elpusztított emlékhelyen gyülekezett a komor arcú, de színes társaság. A méltatlan feledés és értelmetlen pusztítás nyomai számomra elfedték a kiváló és felkészült előadó szavait, ugyanakkor érezhető volt a levegőben, hogy itt nem a barbárok, hanem a megmentők, de legalábbis a szembenézők, nemzeti örökségünk e szeletének legalább hírét megmenteni vágyók gyűltek egybe. Ahogy az előadó szavai általában, úgy itt sem jutottak el az elmémig, hiszen én gyűjtöm hangarchívumunkat, utólag legalább tíszszer meghallgatok minden felvételt, mire archiválható hangdokumentum lesz belőle, így később, lassan-lassan a szavak értelme is eljut a tudatomig. Amit viszont azonnal éreztem, azt képeimmel próbáltam kifejezni, és úgy érzem, ezúttal sikerült is.

Kedves Szabolcs, azt hiszem, ma az időjárás is Neked dolgozott. Kívánom, hogy ahogy ma a napfény átderengett a szürke tájon és lassan felszívódott a köd, munkád nyomán az elmékre és szívekre is süssön a szellem napja, hogy a szépséges, de mindent elfedő köd felszálljon, és szabaddá tegye a tájképet e hazában.
  Dobos Károly 2013. szeptember 21., szombat 15:39 477.
Ma délután a budatétényi Canonica Visitatio keretében Erdő Péter bíboros urat fogadtuk az egyesületünk által gondozott Wolf kriptában.
  Juhász Péter 2013. május 27., hétfő 13:43 476.
Köszönet Gabinak, Szabolcsnak és a gyerekeknek, hogy annak idején tudták, mit kell ide ültetni, sőt nemcsak tudták, de meg is tették.

Aki megteheti, a napokban látogassa meg a Wolf emlékkertet, páratlan látványban lesz része. Vállalkozóbb kedvűek megkísérelhetik megszámolni, vagy legalább megbecsülni a kinyílt és a még ki nem nyílt bimbók számát.

  Kincses Katalin 2013. április 26., péntek 20:32 475.
A Klauzál Gábor, Eötvös József emlékezete versenyen a mai napon a következő eredmény született: I. Bartók Béla Általános Iskola , II. Baross Gábor Általános Iskola, III. Herman Ottó Álatános Iskola. Gratulálunk! Köszönjük a tanulók felkészülését, valamint a tanárok áldozatos munkáját!
A versenyről részletes beszámolót hamarosan olvashatnak az érdeklődők.
  Hódi Szabolcs 2013. március 31., vasárnap 20:08 474.
34 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Mészáros Csaba, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ (Klauzál Ház) 2011. szeptemberétől új igazgatója. Személyében egyesületünk programjait részt vételeivel is támogató, az általa vezetett intézmény előtt felállított Klauzál szobor ügyét segítő barátot veszítettünk el. Szomorú szívvel osztozunk a család, felesége és három kisgyermeke gyászában...
  Hódi Szabolcs 2013. március 31., vasárnap 20:03 473.
95 éves korában elhunyt Hirtling Ferenc ny. gépészmérnök, a budatétényi r.kat. egyházközség tagja (hosszú éveken át a Szent István király plébániatemplom gondnoka). Kezdeményezője és tevékeny köreműküdője volt a leromlott állapotú műemléki Szent Mihály kápolna megújításának. A helyi közélet aktív résztvevőjeként a Budatétényi Polgári Kör alapító tagja is volt. Személyében egyesületünk szárnya bontogatásának egyik támogatójától búcsúzunk...
  Juhász Péter 2012. november 29., csütörtök 16:34 472.
Most kaptam a szomorú hírt a családtól, hogy az ország minden bizonnyal legnagyobb rózsanemesítője, Budapest és Törökbálint díszpolgára, családapa és férj, távozott az élők sorából.

Márk Gergely nyolcvankilenc éves volt, nemrég ünnepeltük születésnapját a róla szóló filmek ősbemutatójával. Egész életét kemény munkával töltötte, már egyetemi évei alatt vagont rakodott a megélhetésért, akkor ismerkedett meg későbbi feleségével, Icuka nénivel, akivel attól kezdve egész életükben együtt éltek, dolgoztak, küzdöttek.

Gergely bácsit a növénynemesítés foglalkoztatta, rózsákat és gyógynövényeket nemesített. Budatétényben már a tizenkilencedik században számottevő kertészetek voltak, és virágzott a kereskedelem is, így mind a nemesítésnek, mind a szaporításnak hagyományai voltak. Itt talált munkát és feladatot Gergely bácsi, aki elkezdte gyűjteni a rózsafajtákat: az egész világba leveleket írt, rózsatöveket, szaporítóanyagokat kért, hogy hozzájárulhasson Európa egyik legnagyobb és legnagyszerűbb rózsagyűjteményének kialakításához. Ebben a közegben, a Dísznövénykutató keretei közt maga is nemesíteni kezdett, miközben figyelte, kutatta, próbálta megérteni a rózsák tulajdonságait, és rájönni, hogy hogyan lehet kihozni különböző fajták keresztezésével tulajdonságaikból a legjobbakat. A nemesítés maga egy folyamat, munkaigényes mezőgazdasági és szellemi munka, de hasonlóan nagy falat a fajták dokumentálása és hivatalos elismertetése. Ő mindkettőbe belevágott, és mindkettőben eredményes volt, ráadásul az új fajták névadási gyakorlatával egy történelmi értékőrzési missziót is teljesített: Magyarország településeiről és nagyjairól nevezte el a fajtáit. Munkájával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Budatétényben igazi rózsaözön legyen (ebből egy kis ízelítőt kaphat, aki megnézi a Hatholdas rózsakert című, Babits írása alapján készült tévéfilmet) Budatétényben. Az országos és nemzetközi ipari, mezőgazdasági kiállítások fénykorában itt Budatétényben is alakulóban volt valami, a rózsakiállítások képzőművészeti és zeneművészeti eseményeket is vonzottak.

Gergely bácsi gondolkodására, furfangjára jellemző, ahogy a mészkő-pincék és a rózsakiállítás adottságait összekombinálta: hűtőházra nem volt pénze a rózsakertnek, de amikor még vágott rózsát is értékesítettek a rózsakiállításon, egy pincébe egész télen fújták be a jeges kinti levegőt, mire az úgy áthűlt, hogy nyáron akár hetekig is el lehetett tartani benne a vágott rózsát.

Nyugdíjba vonulása és a budatétényi kertből való távozása után Gergely bácsi nem hagyta abba. A környék talán legrosszabb földjét kibérelve, az autópályák deltájában önerőből új rózsakertet hozott létre, folytatta a nemesítést, a fajtafenntartást, és továbbra is újabb és újabb fajtákat nemesített, és regisztrált. Társaságunknak is volt módja a helyszínen megtekinteni fantasztikus munkásságát.

Az utóbbi hónapokban Gergely bácsi már nem tudott kimenni a kertbe, de az utolsó pillanatig az volt a leghőbb vágya, hogy ott lehessen a rózsák közt. Kórházban, sorozatos betegségekkel sújtva küzdötte végig utolsó heteit-hónapjait. Az utóbbi néhány évben a munkásságát tisztelő egyszerű emberek, szakemberek, botanikusok, rózsakereskedők együtt ünnepelték születésnapját, és egyebek közt azzal foglalatoskodtak, hogy Gergely bácsi rózsái minél több helyen ott lehessenek Magyarországon és a világban egyaránt.

Gergely bácsi emlékét megőrizzük szeretettel, a kerületünkben is egyre több helyen felbukkanó Márk-rózsákban továbbra is itt fog élni velünk. Gergely bácsi, köszönet a rózsákért, a példamutatásért, jó utat!
  Lászlóné Varga Éva 2012. november 26., hétfő 14:39 471.
A Nagytétényi Polgári Kör elnöksége nevében köszönöm a meghívást a rendezvényre.
Színvonalas előadásokat hallottam, melyekből sokat tanultunk.
A Klauzál Társaság nagyon értékes kutató munkát végez, törekvését elismerés illeti.
Gratulálunk az idén felállított Klauzál szoborhoz. A Társaság hasonló kezdeményezését a jövőben is támogatni kívánjuk.
A Nagytétényi Polgári Kör szeretné elérni, hogy a Nagytétényi Kastélymúzeum parkját Márk Gergely által nemesített rózsákkal telepítsék be. Reméljük, ez a cél közös ügyünkké válhat.
Érték teremtő tevékenységükhöz további erőt és kitartást kívánok.

Lászlóné Varga Éva
NPK elnöke
  Vámos Eszter 2012. november 9., péntek 15:12 470.
Október 6-án este egy nagyon érdekes előadás résztvevői voltunk a Vojnovich-Huszár Villában. Szőnyiné Szerző Katalin mutatta be nekünk a XIX. század második felében élt két nagy magyar zeneszerző Erkel Ferenc és Liszt Ferenc akkori magyarországi munkásságát és egymáshoz való viszonyát. Bemutatott a századvég kulturális életében több kiemelkedő szerepet betöltő nagy egyéniséget, mint Klauzál Gábor és Deák Ferenc. Az előadást Kassai István zongorajátéka színesítette.
  Juhász Péter és Dorn Zsuzsanna 2012. november 6., kedd 22:15 469.
Kedves Gyöngyi és Zoltán!
Örülök, hogy találkoztunk. A köszönet azonban Szabó Gábort illeti, ő is ott volt, csak beléfojtottam a szót, neki köszönhetjük, hogy a kert rendben van, nincs égig érő gaz, és minden lámpa működik. (Én ennél sokkal többet is köszönhetek neki, de ez más téma, a lényeg, hogy mindig önzetlenül, csendben segít.) Meg illeti köszönet Lükő Szabolcsot, Gabit és a gyerekeket, akik a dzsungelharc után beültették a kertet egyebek közt a jó illatú levendulával és a hihetetlen rózsával, Gabi fantasztikus csokrokat is hoz az ilyen rendezvényekre, mint aminek a végén találkoztunk. Meg Prim Gyurit, aki mindig ontotta az ötleteket, hogy mit kellene felkarolni, elkezdeni, ötleteire mindig furcsán néztek, de lám, számos hagyományt teremtett. Meg Hódi Szabolcsot, az élő lexikont és szervezőtitkárt, meg Karcsit, aki ezt az egész egyesületesdit kitalálta, meg Kincses Katit, meg... nem sorolom, itt az archívum.

Mi csak köszönettel élvezzük a rózsa csodáját, idén sikerült az első kifakadó bimbót is lefényképezni, és hálásak vagyunk, hogy ha már távoli őseink, rokonaink sírját nem tudjuk látogatni, itt gyertyát gyújthatunk az Ősök napján.
Zsuzsi és (aki a szót fojtotta,) Péter

  Péter Zoltán és Farkas Gyöngyi 2012. november 5., hétfő 15:48 468.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!

Körülbelül egy éve költöztünk Budafokra és mindig csodálattal töltött el minket a Wolf-kripta felújított szépsége, a mellette lévő XIX. század eleji megmaradt sírok, amelyek azonban egy évig a hallgatás és zártság titokzatosságába burkolóztak. Tegnap azonban fényárban úszva találtuk és néhány ember beszélgetett a bejárat melletti fantasztikus rózsabokrok mellett és sikerült a titokról fellebbenteni a fátylat. Köszönet érte Juhász Péternek, aki lelkesen elmondott minden tudnivalót a kriptáról, a környék múltjáról, a megmaradt egy parcelláról, a rózsanemesítésről és megmutatta azt a különleges fotókiállítást, amelynek a kripta ad helyet.

Lelkesen vennénk, ha a helység többször lenne nyitva különböző helytörténeti információknak, kiállításoknak adva helyet.

Tisztelettel: Farkas Gyöngyi és Péter Zoltán
  Karaba Anna 2012. október 15., hétfő 16:43 467.
Emlékezetes estében lehetett részünk 2012.október 6-án, a Vojnovich-Huszár villában.
Mind az előadás színvonala, mind témája méltó volt a megemlékezéshez. A Fodor család szellemisége körül lengi és felejthetetlenné teszi az ottlétünket.

Kívánok további sikeres munkát!
Szívélyes üdvözlettel:
Karaba Anna
Budaörs
  Labai Albert 2012. október 15., hétfő 15:02 466.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!
A szalonesteken való részvétel számunkra mindig feltöltődést jelent. Az est témája összecsengett a közelmúltban Doborjánban tett kirándulásunkkal. Nagyszerű előadást hallgattunk.
Köszönet érte!
Labai család
  Koltai házaspár 2012. október 11., csütörtök 9:39 465.
Tisztelt Társaság, kedves Hódi Szabolcs úr!
Nagy köszönettel tartozunk Önnek a gyönyörű estéért, melyet okt. 6.-án szervezett. Nem csak a nívós, szinvonalas előadás, hanem a gyönyörű helyszin a Vendéglátók kedvessége is emelte az est fényét, sikerét.
Különösen a szívünkbe talált a néháy mondatos emlékezés az Aradi Vértanukra. Pár mondatos beszéde nyomán úgy érezhettük, hogy erősödött bennünk az összetartó erő magyarságuk iránt.Ezt külön köszönjük Önnek! Több ilyen estére, délutánra volna szükségünk, hogy erősödhessünk, ne a csüggedés, hanem őseink példáján okulva a kitartás és előrenézés vezesse a mai zűrös világban életünket...
Lehet, hogy szavaim kissé dagályosnak tünhetnek, de mi ott sokan éreztük azt, hogy együvé tartozunk, mélyek és erősek a gyökereink, van mibe kapaszkodnunk és talpon tudunk maradni... Köszönjük!
tisztelettel:Koltai Szilvia, Koltai Béla
  Tóth-Bencze Tamás 2012. augusztus 2., csütörtök 16:25 463.
Az Aradi vértanúk özvegyei cikkhez.

Kiss Ernő 1825 nyarán egy füredi bálon (a helyi hagyomány szerint a leányzó tiszteletére rendezett első füredi Anna-bálon) ismerkedett meg szentgyörgyi Horváth Krisztinával (1805. július 15-én született Baján), majd nem egészen egy év múlva, 1826. május 18-án kötöttek házasságot a Vas megyei Répceszentgyörgyön. (A Horváth család ugyanis idevaló volt.) Az ifjú feleség 1827. február 7-én Pesten elhunyt, miután megszülte első és egyetlen gyermeküket, Ernesztin(á)t, aki 7 esztendős korában halt meg.

Róza és Auguszta nevű leányai azonban nem a Krisztinával kötött házasságából, hanem házasságon kívül (valószínűsíthetően egy Turák Anna nevű hölggyel létesített) kapcsolatából születtek 1822-ben vagy 1823-ban, akiket később Ferenc József törvényesíttetett. Auguszta nevű leányának Dániel János Torontál vármegyei alispánnal kötött házasságából született Eleméren 1843-ban Dániel Ernő. Az unoka a millenniumot követően bárói rangot kapott az uralkodótól, egyébként szintén ő járta ki az uralkodónál Kiss Ernő leányainak utólagos törvényesíttetését is. Dániel Ernő Balatonfüreden hunyt el 1923-ban. A Dániel család 1905 körül vásárolt nyaralót Füreden. Kiss Ernőnek egy N. Turati nevű olasz arisztokrata asszonytól született egy fiú gyermeke is, aki (természetesen) az Ernesto = Ernő nevet kapta keresztségben.

Kiss Ernőnek ma is élnek leszármazottai, közülük egy az egyik, Kiss János, Philadelphiában, az USA-ban.

toth.bencze.tamas@furedkult.hu
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)