Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Komorny László 2012. június 27., szerda 19:33 462.
Elnézést kérek, hogy névtelenül írtam, de megszoktam itt a neten. És bizony igen ritka az olyan fórum, ahol mindenki teljes névével szerepel.
Mindössze annyit szerettem volna, hogy 23 éve csak ez megy, de lényegében semmi olyasmit nem sikerült teremteni KÖZPÉNZBŐL, ami a jövőben is pénzt hozna az országnak, az embereknek.
A csőd szélén állunk. Tele az ország hajléktalanokkal, ill. a legtöbb állami dolgozónak a fizetése is olyan gyatra, hogy örülnek már annak is, hogy a villanyszámlájukat be tudják fizetni.
De a Parlament díszkivilágítására, Palotaőrségre, és persze szobrokra minden mennyiségben futja.
Én úgy gondolom, hogy ezt pénzt azoknak kellett volna kifizetni, akiknek ez a szobor olyan nagyon fontos.
A fizetésükből, nyugdíjukból.
Ideológiák jönnek s mennek és velük persze a szobrok is...
  Bartos Mihály 2012. június 26., kedd 7:10 461.
Kedves "laca" Úr/Hölgy!

Általában a névtelen levelekkel nem szoktam foglalkozni, mert nem sokra tartom azokat, akik az ismeretlenség köntösébe bújva próbálnak meg - nem egyszer akár okkal, vagy csak minden alap nélkül - véleményt nyilvánítani, bírálatot megfogalmazni, másokat kritikával illetni. Amiért most mégis reagálok a bejegyzésére, azzal csupán segíteni szeretnék Önnek! 
A Klauzál Gábor Társaság honlapján - ha eddig nem tűnt volna fel - mindenki teljes névvel, azonosítható módon, tisztességes emberként, becsülettel vállalja véleményét, jegyzi írásait. Vélhetőleg eltévesztette a fórumot, ahová levelét szánta, így az ország gazdaságpolitikai kérdéseivel, az egyes rétegek, foglalkozási csoportok anyagi helyzetével, továbbá a helyi önkormányzat megítélésével kapcsolatos gondolatait javasolom a téma szerint illetékes helyeken fejtse ki!
Végezetül egy dologban azonban igazat kell adnom Önnek: valóban szégyen, ami itt folyik! Ugyanis egy ilyen nagy formátumú férfiúnak, mint amilyen Klauzál Gábor volt, már régen állnia kellett volna az országban egy egész alakos bronz szobrának! Ezért köszönöm, hogy Önnek sem kerülte el figyelmét az az örömteli tény, miszerint ezt a hiányosságot legalább itt helyben, Budatétényben közösségünk már pótolta...

Üdvözlettel:

Bartos Mihály m.p.
  laca 2012. június 25., hétfő 13:42 460.
Állítólag az Önkormányzatnak ez 5.000.000.-ba került. Szégyen és gyalázatnak tartom, hogy ilyen magyar viszonyok mellett ilyesmire mindig van pénz....
Kinek jó ez? Minek?????????? Nem lehetett volna esetleg ezt a pénzt néhány alulfizetett tanárnak szétosztani, vagy éppen néhány 62.000.-ért güriző hülyének????????
Komolyan mondom, az ember esze megáll már ettől sok értelmetlen pénzkidobástól!
Mellesleg nem egy szobor, amit '89 után állítottunk katasztrofális állapotban van, mert senki nem viseli gondját.
Szégyen, ami itt folyik...
  Andrásofszky Csilla 2012. június 3., vasárnap 19:28 459.
Tegnap délután a Szent Imre Otthonban - a Budatétényi Római Katolikus Egyházközség Kórusának közreműködésével és reneszánsz hangszeres zene megszólaltatásával - került sor a Budatétényi Polgári Kör ünnepségére, melynek keretében átadták az idei „Budatétényért Emlékérmeket”.
Eddigi Budatétényért kifejtett munkássága elismeréséül Társaságunk elnöke Dr. Dobos Károly is a díjazottak között volt. Gratulálunk!

  Dobos Károly 2012. május 9., szerda 22:57 458.
A szoborállítás dokumentálásaként Tóvári Magdolna támogatásával megjelent a 2. videofilmünk:
http://www.youtube.com/watch?v=5_XnKPEVZng

  Juhász Péter és Dorn Zsuzsanna 2012. április 29., vasárnap 8:04 457.
Köszönjük, és gratulálunk!

Az idei Klauzál napok Tétényben rendezvénysorozat igazi, méltó megkoronázása volt a Társaság eddigi tevékenységének. Pénteken 14 órakor kezdődött a szoboravató ünnepség. Ragyogó napsütés, mély kék ég, madárének közepette gyülekeztek a munkából sietők a Klauzálház elé, ahol már felsorakozott a fúvószenekar. Hófehér lepel borította a szobrot, és sorra gyülekeztek az alkalomhoz méltóan ünneplőbe öltözött helybéliek és vendégek. Garbóci László helytörténész számunkra jól ismert érces hangja konferálta fel az eseményeket, és mutatta be a felszólalókat Dr. Dobos Károly elnöktől Réthelyi Miklós miniszteren, Tarlós István főpolgármesteren át Karsai Ferenc kerületi alpolgármesterig. A beszédek közt megszólaló fúvószene, és a művészeti iskola táncegyüttesének műsora az időhöz hasonlóan ragyogó volt. A hatalmas, a szobrot a posztamenssel együtt magába ölelő leplet az ünnepséget megelőző "Klauzál Gábor emlékezete vetélkedő" nyertes diákjai ránthatták le a szoborról. A lepel Klauzál kinyújtott karjánál nyílt meg, majd méltóságteljes siklással, a szobor mellkasánál széttárulva és lassan leomolva tárta fel a szobor fejét, vállát, felsőtestét, az egész szobrot, majd végül a szobrot a magasba emelő posztamenst is. Nagyon szép volt, és a feltáruló látvány lenyűgöző. Az ugyancsak (a Társaság kezdeményezésére) Klauzál Gáborról elnevezett Klauzál Gábor Művelődési Központ sötét vörösesbartna klinkertégla fala előtt szépen mutatott a friss bronz színében pompázó, kora délutáni nap fényétől még plasztikusabb szobor, melynek alulról tekintve a kék égbolt adta meg a csodálatos keretet.

A leleplezett szobor életének első reggelén elmentünk megnézni, hogy mutat a délelőtti nap fényében. Nem várt kellemes érzéssel töltött el az, hogy a szobor színes ruhákban csoportosuló fiatalok tömegéből emelkedett ki, és továbbra is igen jól mutatott a környezetében.

Az idő a KNT második napján is kegyes volt. A Szent Mihály kápolnában az alkalomhoz illően történelmi nagyjaink emlékszobrairól hallhattunk tudományos igényű, összefoglaló előadást.

Klauzál Gábor emléktáblájának megkoszorúzását követően a Klauzál-villa pincéjében, Dobos Károly közvetlen hangú vetített képes beszámolójából ismerkedhettünk meg a szoborállítás folyamatának különleges, felemelő és nehéz pillanataival. Számunkra az eseménysorozatnak a záró csoportkép kattintásával ért vége. Nagyszerű 24 óra volt, köszönet érte!
  Dobos Károly 2012. április 22., vasárnap 19:01 456.
Ma felkerült az internetre a Tóvári Magdi által támogatott videomeghívó a szoboravatásra, egyben a szoborbeemelés dokumentálása is.
http://www.youtube.com/watch?v=dX7nm1jL15Y
  Abermann Péter 2012. április 21., szombat 6:27 455.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!


Április 20.-án délelőtt szállították ki Benedek György szobrászművész alkotását,Klauzál Gábor egész alakos szobrát a róla elnevezett művelődési központ elé.
Éppen kijöttem az uszodából,amikor ez történt.
Szoktam fényképezni,volt is gép az autómban,és időm is éppen volt.
Így hát a szobor helyre tételéről elég sok fényképet készítettem,kéretlen civilként.
Ezekből válogattam össze egy rövid sorozatot.Megpróbáltam dokumentálni az esemény egyes mozzanatait.

A képeket feltöltöttem az internetre,ahol az egyéb képeimet is közzé szoktam tenni.

A 10 képből álló sorozatot itt tekinthetik meg:

http://indafoto.hu/pabermann/image/15177365-b3901531

Tisztelettel

Abermann Péter
  Dobos Károly 2012. április 19., csütörtök 16:14 454.
Ma felállítottuk az ország első, egészalakos szobrát Klauzál Gáborról Budatétényben.
Ünnepélyes avatás 2012. április 27-én délután 2 órakor.
  Mezei Attila 2012. március 25., vasárnap 20:23 453.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!

A kárászi Faluszépítő Egyesület március 15-i ünnepeit minden éven más személyiség köré építi, idén Klauzál Gáborra esett a választás. Életrajzának keresése közben találtunk az Önök Társaságára - levelünkkel tudatni szeretnénk, hogy megemlékezésünkkel az ő tevékenysége, szerepvállalása előtt hajtottunk fejet.
Munkájukhoz jó egészséget kívánunk:

Mezei Attila
elnök
  Stumpfné Bekes Gitta 2012. február 19., vasárnap 16:00 452.
Nagy örömömre szolgált,hogy volt kollégámat,Bartos Mihályt javasolhattam a XXII.ker.Diszpolgára cimre. Szakmai munkájában és emberi magatartásában példamutató ember,aki nagy lelkesedéssel és odaadással vállalt magára olyan tevékenységet,ami a közösség számára maradandó értéket teremt.Szűkebb pátriája a XXII.ker.valamint Budapest helytörténeti értékeit kutatja fel és ismerteti a helyi lakóssággal,ezzel megmutatja múltunkat,amely a jővő elfogadásának és továbbfejlesztésének alapja.Bizom benne,hogy a kerületünk vezetése méltányolja és elismeri a közösségért végzett munkáját és az idei évben Misi fogja megkapni,ezt a hozzá méltó cimet! Igen,a hozzá méltó cimet és nem forditva.Ugyanis ezt Ő már rég kiérdemelte. Nagyon várom a pozitiv döntést úgy magánemberként mint a Klauzál Társaság tagjaként.
  Petz Nándor 2012. február 9., csütörtök 13:10 451.
Tisztelt Elnök Úr!

Bár nem vagyok tagja Klauzál Gábor Társaságnak, örülök, hogy javaslatukban Budafok-Tétény szellemi és kulturális életének meghatározó, nagy formátumú személyeit - Bartos Mihályt, a Lics-házaspárt és Sarnóczay Györgyöt - jelölték e kitüntető címekre. Bízom benne, hogy jelölésüket a XXII. kerületi Önkormányzat is támogatja fogja.

Üdvözlettel: Petz Nándor
  Dobos Károly 2012. január 29., vasárnap 10:27 450.
Tegnap szombaton a készülő Klauzál szobor 1:1-es gipszmakettje, szakszerűen öt részre vágva elszállításra került a karcagi öntödébe.
  Kerékgyártó László 2011. november 28., hétfő 10:58 449.
Fontos helyreigazítás !!!

Tévedtem amikor azt írtam, hogy Klauzál Gábor ott volt azon a megbeszélésen,
amikor Görgey Artúr találkozott a Béke Párt tagjaival 1849.VI. 1.-én Debrecenben.
Klauzál Gábort 1848. okt elején szélütés érte így Debrecenben már nem jelent meg.
" Az országgyűlés fenntartotta számára az igazolás lehetőségét." Ezen tévedésemből is tanultam. Nem lehet, nem szabad csak emlékezetre hagyatkozni. Mindenkitől elnézést kérek.
Nagyon sajnálom az esetet.
Tisztelettel:

Kerékgyártó László


  Kerékgyártó László 2011. november 26., szombat 14:55 448.
Tisztelt Elnök úr és Titkár úr !

Mint a Görgey Kör elnöke ezúton is szeretném megköszönni a megtisztelő lehetőséget, hogy részt vehettem Klauzál Gábor születésének 207. évfordulóján rendezett emlékező ünnepségen. A Záborszky Pincészetben az önök társaságában eltöltött órák tartalmasak voltak és nagy élményt nyújtottak számomra. Azóta már beszámoltam az eseményről a Görgey Kör tagjainak és jó visszhangra talált.
A két névadó Görgey Artúr és Klauzál Gábor 1849. május 31.-én éjszaka találkozott Debrecenben, amikor Görgey Artúr az általa vezetett Hadügy Minisztériumot megtekintette.
Hasonlóan látták a helyzetet a döntő dolgokban. A találkozón ott volt Nyáry Pál, Kazinczy
Gábor, Kemény Zsigmond stb.
A kapcsolat felvétel szándékával búcsúzom és még egyszer köszönöm, hogy ott lehettem
ezen az emlékesten.
  Priska J. Tamás 2011. november 21., hétfő 19:12 447.
Megemlékezés bórkostolással egybekötve !
A Klauzál Társaság rendezvényei igényesek és történelmi -hűségükben korektek ,
ünnepségeik rendezetten megszervezettek . Az,hogy a 48-as szabadságharcunk jeles Miniszterének emlékére faragott ,míves boroshordó előtt tisztelegtünk a tétényi szőlő és borkultúra megalapítójára és ezt ,összekapcsolván a budafoki pincészetek jeles képviselőivel a Lics Család tagjainak már-már tudományos igényü -borkostolással egybekötött -előadásával az szintén igen-igen jó ötlet volt .A hangverseny a lelkünket más dimenzióba emelte át a Lics Család a testi kulináris örömök szivárványos hangulatát idézte meg . A végén már mindenki más-más hőfokon égett . Köszönjük a Lics Családnak és a Klauzál Társaságnak ! Szép este volt !
Priska J. Tamás !
  Priska J.Tamás 2011. november 21., hétfő 18:54 446.
Gondolatok egy hangverseny után : az írigység az emberi tulajdonságok legrosszabbika .
Én töredelmesen bevallom ,mindhárom Művész magávalragadó előadását írigy-örömmel,
gyönyörködve néztem és halgattam .
Nem is az Ő Művészi teljesítményüket irigyeltem ,- irigylem - hanem a csodát a pillanatok varázsát ,mitől megszépűlnek a szürke hétköznapjaink .-és újra rádöbbentem az óriási hiányosságaimra ,hogy ezt a csodát ,ezt a nagy varázslatot soha nem adhatom meg senkinek .
Nem tudom KI volt az "ötletgazda",de köszönet illeti meg a Díszpolgár Művészeinket és a Klauzál Társaság Tagjait a feledhetetlen estéért !
Priska J. Tamás !
  Zombori Gábor 2011. november 21., hétfő 9:31 445.
Kedves Klauzál Társaság!
Köszönet a szép és tartalmas borkultúra és történelem estért, nagyon jól éreztem magam a Klauzál Társaságban. Csak így tovább. Őrizzétek a tradíciókat! Én magam részéről még egyszer Csávossy Györgyöt idézném: „Szeresd a bort, benne rejlik a hosszú élet titka. Testnek és léleknek istenáldotta orvossága. Gyógyítja a bánatot, a keserű csalódások sebeit, de testet építő, vért és szívet frissítő, balzsam erejű táplálék is. Élet vize, az örök fiatalságé.”
Baráti szeretettel Zombori Gábor
  Danyilakisz Kata 2011. november 21., hétfő 9:23 444.
Tisztelt Elnök Úr! Kedves Szervező titkár Úr!

Nagy megtiszteltetésnek vettük a programjaitokon való részvételt

Immár negyedik alkalommal rendeztétek meg a már hagyományos rendezvényhez, a Klauzál Gábor születésnapja alkalmából megtartott remek találkozóhoz és színvonalas beszélgetéshez.
Ott voltunk az elsőn, 2008. nov. 18-n, valamint a 2009. nov.18-n, a jelenlegi 2011.nov.18-n.
Mindig szívesen veszünk részt - ha tehetjük - amennyiben idők és lehetőségeink megengedi.
Most itt lehettünk, nagy örömünkre ,,illusztris vendégekkel” és kedves barátokkal együtt ünnepelni, és egymást köszönteni.

A délutáni programban ünnepi megemlékezésre került sor a Klauzál díszhordónál.

Az ünnepi beszédet Dr. Dobos Károly a Klauzál Gábor Társasága elnöke mondta.
A továbbiakban került sorra a Lics Pincészet általi bemutatott finom nedűk a Borkóstoló 2011 sor.
Köszönet a rendezőknek és a szervezőknek, a színvonalas rendezvényetekhez őszintén gratulálok, a magam és a Reneszánsz Hölgyek Társasága nevében!
További munkátokhoz kívánok erőt, egészséget és sikeres munkát!

Üdvözlettel:

Danyilakisz Kata
elnök
--
Reneszánsz Hölgyek Társasága
  Felvégi Józsefné 2011. november 19., szombat 7:10 443.
Kedves Klauzálok! Megtiszteltetésnek vettem programjaitokon való részvételt. Babits szavaival élve én is: "Hiszek a művészetben, mely kinyitja elénk a világot, mely kiröpít a pontból és pillanatból." A szobor készítéshez sok sikert kívánok. Bár férjem révén ( Ferwágner Család) mi is "boros emberek" vagyunk, ennek ellenére életemben először vettem részt ilyen felemelő borkóstolón. Hálás köszönet Nektek és a Borművészeknek: Felvégi Marika
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)