Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28
  Mészáros Péter 2011. november 16., szerda 13:07 438.
Nagyszerű este volt ma a Klauzálházban a díszpolgárok a Klauzál szoborért jegyében. Minden reményemet felülmúlta a részvétel, kb. 250 en voltak, fizető közönség. Igaz, olyan extraklasszis művészek fellépésével, mint Jandó Jenő, Hegedűs Endre, és Csák József díszpolgáraink, utóbbit Hegedűs Katica kísérte zongorán.
Jövő áprilisban szoboravatás lesz a Ház előtt.
Hogy ezek után milyen feladat marad a Klauzál Társaságnak? meglátjuk, ill. meglelik maguknak.
  Dobos Károly 2011. november 15., kedd 22:32 437.
Ma nagy sikerrel közel 250 nézővel megtartottuk a Díszpolgárok a Klauzál szoborért koncertet!
Köszönet a fellépőknek, szervezőknek!
  Dobos Károly 2011. november 5., szombat 12:54 436.
Beharangozó riport a koncerthez a Promontor TV-ből:
http://www.promontortv.hu/aktualis/20111104_6
  Kirtsch Annamária 2011. november 4., péntek 22:48 435.
Kedves Klauzálosok!Nagy örömmel vettünk részt testvéremmel az október 9.-én a történelmi szalon rendezvényén, A szép és értékes előadás meghallgatása után ismét jó érzés volt a kellemes társasággal való beszélgetés. Örömteli gondolatokkal lehettünk gazdagabbak a Lengyel- Magyar barátságra gondolva.Mindkét nép vérzett a szabadságért és 1848-ban is ez a közös nemzeti ideál hozta oly közel a lengyelt és magyart. Emelkedett hangulatban távoztunk és még egyszer köszönjük a szép estet .Kirtsch Annamária és Szabóné Kircsfalusy Katalin
  Stumpfné Bekes Gitta 2011. október 15., szombat 16:23 434.
Sok szeretettel gratulálok Garbóczi Lászlónak a kitüntetéséhez. Ha valaki önfeláldozóan,lelkesen és olyan odaadással tudja kutatni a múltat,mint Ő,akkor biztosak lehetünk abban,hogy a jővő teljes szépségében kinyilik azok előtt,akik olvassák sorait.További munkájához sok sikert,erőt és egsézséget kivánok!
  Géczi Gábor 2011. október 15., szombat 14:48 433.
Nagyon örültünk a két ország több mint ezredéves kapcsolatainak felidézésének.
Külön köszönjük, hogy az előadó egy másik nemzet, nem akármilyen nemzet, a lengyelek szemszögéből értékelte a dicső 1848/49-s hazai eseményeket.
Ismereteink ismét bővültek, az elbukott 1831-s lengyel felkelés igen csak hatott a hazai költőinkre, mert műveikben sokat foglalkoztak vele.
Talán nem késői bele magyarázás, hogy Vörösmarty SZÓZATÁ-nak egyik részlete mind a két nemzet sorsában bekövetkezett:

" Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körűl,
S az ember millióinak
Szemében gyászköny űl.

A költő féltő gonddal tekintett 1836-ban a nemzetünk jövőjére,
pedig csak a lengyelek példája, sorsa lebegett a szeme előtt!

Váteszi gondolatai mennyire járultak hozzá korai halálához,
azt ma már megítélni nem tudjuk!
http://erettsegi.com/irodalom/vorosmarty-mihaly-szozat-i-elemzes/

Köszönjük az előadónak és a szervezőknek, hogy a Történelmi Szalon ismét kiegészítette hiányos történelmi ismereteinket.
  Kolláthné Hollóssy Rita 2011. október 14., péntek 15:39 432.
Évezredes barátság magyar és lengyel között

Lengyelországi tartózkodásunk alkalmával módunkban volt megtapasztalni azt, hogy ez nem csak szóbeszéd, hanem igazi tartalommal bír.
A Klauzál Gábor Társaság által szervezett előadást ezért nagy érdeklődéssel vártuk. Nem csalódtunk! Tapasztalatunk megerősítést kapott. Felelevenedett előttünk történelmünk viharos évszázadai abból a szempontból, hogy hogyan vált a közös sors barátsággá. Kovács István széles látköre, egyéni tanulmányai és személyes tapasztalata is megmutatkozott az előadása során. Így ismereteinket nem csak felelevenítette, hanem azokat gyarapította is. Kellemes este hasznos tudnivalókkal gazdagította a hallgatóságot.
Köszönet a szervezőknek és a rendezvényt befogadó házigazdáknak!

Kolláthné Hollóssy Rita
Budatétényi Polgári Kör elnöke
  Csontos Sandra és Varga Adrienn 2011. október 13., csütörtök 22:02 431.
Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy mint érdeklődők részt vehettünk Kovács István egykori krakkói főkonzul előadásán. Az est megszervezésében és tartalmában is tökéletes volt. Azt gondoljuk, hogy minden résztvevőt megérintett a két nép bajtársi szeretete, amely azáltal él és épül, hogy ezeket a történelmi eseményeket ismerjük, ápoljuk és a jövő generációjának átadjuk. Köszönettel tartozunk ezért Kovács Istvánnak, és a program szervezőinek, és bízunk abban, hogy ez a barátság folyamatosan épül, és a következő évek során még sok ilyen előadás részesei lehetünk!

Köszönettel:
Csontos Sandra és Varga Adrienn
IKSZ- Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség
  Némethy Zoltán okl.gm. 2011. október 12., szerda 14:17 430.

Nagy élvezettel hallgattam Kovács István úr lengyel-magyar kapcsolatokat ismertető előadását, annál is inkább, mert (Hajdú-)szoboszlón, ahol az I. lengyel dzsidás század megalakult, az emlékművön kívül senki nem tud semmit, sem a múzeum, sem a plébános, aki egyébként lengyelül is misézik, továbbá átadtam Neki, azokat a fényképeket, melyek Siklóson készültek, ahol a második világháború idején a felirat szerint: "lengyel internáló tábor volt". Remélem, mind a két ügyben mint félig-meddig illetékes, fog lépni, hiszen az első komoly hiány, míg a második súlyos hiba.
Köszönöm, hogy ott lehettem!
  Géczi Gábor 2011. október 3., hétfő 13:16 429.
Gratulálunk és jó egészséget valamint további eredményes kutatásokat kívánunk a "Budapestért" díj várományosának Garbóci Lászlónak a Géczi család nevében.

http://www.budafok-teteny.hu/hirek/2208
  Kincses Katalin 2011. szeptember 29., csütörtök 19:58 428.
Garbóci László tagtársunk " Budapestért" díjat kapott.
Ezúton gratulálunk!
Köszönjük mindannyiunkért végzett áldozatos helytörténészi munkáját!
Kívánjuk, hogy hosszú évtizedekig, jó egészségben kutassa Budafok (Promontor)
Tétény történetét!
  Dobos Károly 2011. szeptember 11., vasárnap 14:14 427.
Ma a Klauzál Gábor Társaság - ezúttal ez 1-es sorszámmal - ismét örökbe fogadta a Nagytétényi Kastélymúzeum parkjában lévő Szerelmes kentaur szobrot.

  Dobos Károly 2011. augusztus 31., szerda 20:12 426.
A mai nap, Tarlós István előterjesztése alapján a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján megszavazták az egészalakos Klauzál szobor 1 millió Forintos fővárosi támogatását! Köszönjük!
  Dobos Károly 2011. augusztus 25., csütörtök 20:48 425.
Jó hír, hogy nyilvánossá vált, hogy Tarlós István főpolgármester egyesületünk Klauzál Gábor szoborállításának a támogatására 1 millió Ft-ot terjesztett elő a fővárosi közgyűlésnek elfogadásra. Ezt a hírt több internetes hírcsatorna átvette.
  Primo Luchini 2011. augusztus 2., kedd 10:58 424.
Dear Zsolt Hernády.

His work is fantastic. I search the Internet, since 1997 about the Hungarian Revolution of 1848/1849. I live in Brazil. The grandfather of my wife (Norbert von Ormay) was born in Budapest, and came to Brazil with 16 years in 1894. His father also named (Norbert von Ormay) was born in 1850 and went to Texas in 1885, and ended up giving the name to a small town "Von Ormy" and the research he was the son of Norbert Von Auffenberg Ormai, and Vilma Rozsváry. Norbert here in Brazil, always hid information from children and grandchildren, and always lived without their parents and relatives, who had seemed afraid of something. In my research, I found little about the widow Vilma Rosváry. What happened to her after the death of Norbert Von Auffenberg Ormai? Very grateful for further information. Thank you very much

Primo Luchini
  Dobos Károly 2011. július 17., vasárnap 21:40 423.
2011. július 16-17-én szombaton és vasárnap egyesületünk először volt ottalvós kiránduláson. Ezúttal a Felvidékre Kassára látogattunk, ahol a Henszlmann Imre Társaság vezetőivel találkoztunk. Köszönöm Markó László tagtársunk áldozatos szervező munkáját. Igen élvezetes hétvégében volt részünk!
  M. Laszlo 2011. július 13., szerda 22:38 422.
((Korizmics László mérnök volt. Evidens, hogy járt egyetemre. A pesti műegyetemen végzett 1837-ben.))
  Lukács László 2011. június 30., csütörtök 12:59 421.

Nem tudom, hogy Korizmics László járt-e egyetemre. Festetics György a keszthelyi Georgikont 1797-ben alapította, ide akár járhatott is. Keszthelyen kívül a budapesti Műegyetemen is volt gazdatiszt képzés. Vörösmarty Mihálynak nem csak az édesapja, hanem János öccse és ennek fia Vörösmarty Elek is gazdatiszt volt. Vörösmarty Elek 1920-ig a Bars megyei Tótmegyeren dolgozott, ahonnan a trianoni döntés miatt családjával együtt felesége székesfehérvári birtokára költöztek: a Széchenyi utcai Vörösmarty majorba.
Mivel gimnáziumi osztályfőnököm édesapja is Bars megyei magyar tanító volt, neki is el kellett menekülnie Csehszlovákiából az 1920-as években zajlott hűtlenségi perekben rárótt olmütz-i börtönbüntetés letöltése után. Előbb Tokodon, majd Fehérváron kapott tanítói állást. Lakást pedig a Vörösmarty major egyik cselédházában. Vörösmarty Elek iratai a csalai Agrártörténeti Szakgyűjteménybe kerültek. Az iratok tanúsága szerint Vörösmarty Elek a budapesti Műegyetemen tanult, mint gazdatiszt.

Az Entz család őse a XVIII. században német származású vízimolnár volt a Dunántúlon. Utódai igen tehetségesek, kiemelkedő tudósok (orvos, zoológus, művészettörténész) voltak. Entz Géza művészettörténész tanárom volt az 1970-es évek második felében a Műegyetem műemlékvédelmi szakmérnöki képzésén. Az Új Magyar Életrajzi Lexikonban öt Entz szerepel. Entz Ferenc emlékét Mezőkomáromban ma is ápolják. Id. Kálmán Gyula fafaragó népi iparművész, a Népművészet Mestere fia, ifj. Kálmán Gyula tanár Entz Ferencnek emléktáblát állíttatott. Az emléktábla annak az uradalmi épületnek a falára került, ahol Entz Ferenc uradalmi orvosként lakott, s amelynek kertjében létesítette első faiskoláját.

Lukács László
néprajzkutató
egyetemi tanár
  Borka Mária 2011. június 29., szerda 12:35 420.
Kedves Hódi Szabolcs!

A Nagytétényi Kastély munkatársaként szeretném megköszönni a Klauzál Gábor Társaság titkára támogató lelkesedését és segítségét abban, hogy az idei MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁRA tervezett nyomozós játékunkhoz segített a szereplők toborzásában. A kastély munkatársai és a játék szerzője, Endrődi Judit együttesen sem számítottunk ekkora sikerre, ennyi résztvevőre, és ilyen lelkes szereplői gárdára, akik kerületi lakosként bújtak egy-egy történelmi személy alakjába, ruhájába, személyiségébe. Reméljük, mindenki jól érezte magát ezen az estén a kastélyban! Még egyszer köszönjük!

Borka Mária szervező, Nagytétényi Kastély
  M. Laszlo 2011. június 11., szombat 22:59 419.
Megkésve olvastam egyesületük weboldalán, hogy 2011. áprilisban-májusban Korizmics László (1816-1886) agrármérnökre emlékeztek halála 125. évfordulóján. Ha tudtam volna, szívesen elmentem volna meghallgatni az előadókat. Részben kíváncsiságból, részben pedig azért, mert több évig kutatója voltam KL életművének. /Megtaláltam az 1853-1858. években ceruzával írt naplóját, melyből annak idején Galgóczy dolgozott, láttam az Ellinger által 1881-ben róla készített fotót saját kezű aláírásával, s olvastam az ugyanezen évben kelt végrendeletét 1886. évi törvényhatósági másolatban, stb./

Közterület-elnevezést róla én is nagyon helyeslem, ám engedjék meg azt mondanom: annak nem annyira Tétényben, hanem inkább a Budapest IV. kerületi Istvántelken volna a helye. Korizmics ugyanis kezdettől (1851) szívügyének tekintette a "gazdasági intézetek és alsóbb földmives iskolák" felállítását, amit a korabeli politikai helyzet sajnos sokáig hátráltatott. OMGE alelnökként (1857) fáradhatatlanul sokat tett, hogy földhasználati jogot kapjanak egy pestkörnyéki területre. Miután ez megtörtént (1861), a 150 magyar hold [64,8 hektár] területet egy bizottsági Jelentésben ő nevezte el az adományozóról "Istvántelek"-nek.

Képviselőként az 1871. február 1-jei beszédében így érvelt: "Mielőtt a gazdasági tanintézetek részletes tárgyalásába bocsátkoznénk, méltóztassanak nekem tért és alkalmat engedni (…) E kérdés, t. ház, mely engem különösen képes fölmelegíteni, a gazdasági, a földmivelési iskolák kérdése."

A parkosított, páternoszter öntözőrendszerrel ellátott gazdasági iskola 1875 őszén nyílt meg. A tanévkezdet előtt nem sokkal, Máday Izidor többedmagával megszemlélte a létesítményt és részletes sajtócikkében így méltatta azt: "Szerencsét kivánunk az egyesületnek, főkép pedig jeles alelnökének Korizmics Lászlónak e szép alkotáshoz, mely a közügy körüli törekvéseinek egyik becses és maradandó emléke lesz!"

Bízom benne, hogy a nemzeti érzelmű Korizmics emlékének valamilyen jellegű megörökítése társadalmi összefogással néhány éven belül megvalósul.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2017. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (14)
Egyesületi élet (281)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (2)1848/49 (44)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (98)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (33)
Wolf-kripta (13)