Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Dobos Károly 2005. szeptember 20., kedd 20:18 73.
Én például a kerületi Ady Endre úton található Pytheas Könyvesboltból szeretném a Fayer féle reformkori Büntető Törvénykönyvi iratokat hasonmás kiadásbam 3 kötetben megjelent könyvet megszerezni, de még sokaltam a több mint 30 000 Ft-ot értük. A téma azért érdekes, mert Klauzál Gábor is aktív tagja volt ennek a bizottságnak, ami ezt az akkoriban élenjáró, ma már fontos jogtörténeti anyagot összeállította.
Az is lehet, hogy a kiadótól valamiféle támogatásként engedményt kérnénk.
  Bartos Mihály 2005. szeptember 20., kedd 11:28 72.
Kedves Klauzálosok! Tekintettel arra, hogy rendszeresen járom az antikváriumokat, felajánlom - ha lesz rá igény - hogy a kerülettel kapcsolatos helytörténeti könyveket beszerzem a Társaság tagjainak. Gondolok itt: Tétény-Promontor I. (1970), Tétény-Promontor II. (1984) kiadások, CEBA-könyv, Millenniumi album, TKM füzetek, Múzeumi füzetek, stb-stb. Ha az érdeklődőktől kapok visszajelzést, úgy összeállítok egy "előforduló-könyvek"-listáját, kb. árral, amire könyvenként lehet feliratkozni. Az előjegyzési sorrendben - amikor találok az antikváriuban - veszem meg nektek a könyveket. (Ha már cimkézni nincs időm, legalább így tudok vállalni én is valamit!) Megerősítést kérek, hogy foglalkozzam-e tovább a kérdéssel?!
  Dobos Károly 2005. szeptember 10., szombat 15:06 71.
a www.vojnovich.hu honlapon már olvashatjátok az október 7-i programunkat Szabad György akadémikus előadását Klauzál Gáborról.
  Szepesfalvy Márta 2005. szeptember 6., kedd 20:31 70.
A kiállítás világítás-támája még még nem világos (a Szabolcs által újra belinkelt pdf rajz megnézése sem segített ki).
Ott az van, hogy a villanyszerelési anyagok "beszerezvE2 állapotóak.
KZS egy magánlevélben kétféle technikai megoldást vázolt,. de azt kitöröltem, azóta nem írt újabb verziót nekem.
Segítsetek!
Szymarta
  Dobos Károly 2005. szeptember 4., vasárnap 12:41 69.
A Lics pince Borudvarában Budafokon a Kossuth u. 44-ben hétfőtől csütörtökig 8-18 óra között szombaton pedig 8-13 óra között van nyitva a Klauzál bort árusító üzlet.
  Dobos Károly 2005. szeptember 3., szombat 23:27 68.
Többen kérdezték, hogy a Klauzál borokat, amivel támogathatják egyesületünket is, hol és mennyiért lehet megvásárolni.
A 2004-es évjáratú sorszámozott, és egyedileg Lics László és általam aláírt palackokban a Cserszegi Fűszeres és a Cabernet Savignon Budafokon a Kossuth Lajos utca 44-ben a Lics Borudvarban található boltban vásárolható meg. A számozott és egyedileg tintával szignált borok 2004 Ft-ért vásárolhatók meg. Az azonos sorszámmal dobozba csomagolt egy üveg Cserszegi Fűszeres és Cabernet Savignon pedig 5000 Ft-ért vásárolható meg. A támogatóink számára lehetőség van arra, hogy nevüket és címüket a boltban egy táblázatba felírják. Így lehetőségünk van Klauzál Gábor egykori nyári lakának a falára tervezett Klauzál emléktábla avatására meghívni őket.
A borok egyediségükkel, a Klauzál címkékkel, az aláírásokkal, a palackok nyakán lévő kis címkékkel sajátos értéket is képviselnek.
Kérjük, hogy támogassák a tevékenyégünket és vásárolják a sorszámozott Klauzál borokat a Lics borudvarban!
  Dobos Károly 2005. szeptember 2., péntek 21:49 67.
Óriási öröm volt a héten tapasztalni a Klauzálosok aktivitását a tervezett programjainkkal kapcsolatban. Különösen a Klauzál borok körüli teendők mozgattak meg sok embert.
  Dobos Károly 2005. augusztus 23., kedd 19:37 66.
Már régebben elkészült Kincses Katitől a kalocsai beszámoló, a honlapra kerülésre vár. Juhász Péter jóvoltából a kerületi riport is megörökítésre került, ugyancsak felrakható.
Ugyancsak megjelenésre vár az első nyári kirándulási beszámoló.
Remélem, hogy hamarosan a honlapon is olvashatjuk a beszámolókat.
  Dobos Károly 2005. augusztus 11., csütörtök 19:43 65.
A kalocsai megemlékezés szépen lezajlott, jelentős érdeklődésre tartott számot.
Tegnap történt egy rövid bemutatkozó interjú is a TV 22-ben. Talán ma adják le, akinek van ilyen kábeltévéje meg tudja nézni.
  Dobos Károly 2005. július 24., vasárnap 18:31 64.
Közeledik augusztus 6-a, amikor Klauzál Gábor halálának a helyszínén, Kalocsán, nagyon közeli naptári időpontban a halála időppontjához ( 1866. aug. 3. ) emlékelőadást tartunk szombat délelőtt 11-kor a Kalocsai Múzeumbarátok Egyesületével Kalocsán a Szent István király utcai Viski Károly Múzeum előadótermében. Klauzál életével megismerkedve különös hangsúlyt kapnak a kalocsai vonatkozások. Az előadás vetítettképes, dokumentált és remélem lelkesítő is lesz.
Ebéd után egyéb kulktúrprogramra is van lehetőség.
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK !
  Prim György 2005. július 23., szombat 23:08 63.
Csatlakozva a május 19-én, a Lics Pincészet pákozdi birtokán tett kirándulásunkról szóló beszámolóhoz, bátorkodom szíves tudomásotokra hozni, hogy a nadapi falunap-bálra vonatkozó meghívásunk esedékes immáron egy hét múlva.
És ahogy a nadapi polgármesterrel folytatott beszélgetésünkből tudható, a július 30-án este 7 órakor kezdődő Sváb-bálra szeretettel vagyon várva, sőt elvárva a Klauzál Gábor Társaság mélyen tisztelt tagsága, valamint a BUDAFOK-TÉTÉNY, múlt, jelen, jövő topik nagyra becsült közönsége.
  Szepesfalvy Márta 2005. július 11., hétfő 9:47 62.
Utólag is szép emlékekre tekinthetünk vissza a június végi kirándulásunk kapcsán. Odaérni is jó volt nem csak ott lenni! A változó táj, az Alföld varázsa nem mindennapi élmény!
Szegvár "élő város", újsággal, lüktető helyi közélettel, tervezgetéssel: miként vehetnék saját kezelésbe a volt Megyeházát (Klauzál emlékhely!)
Gyönyörű, gondozott parkokat láttunk!
Szeged "hirös város" a nagy melegben is szép, kellemes, tiszta volt, az emléktáblák gyönyörűek, különösen a Klauzál-Radnóti Gimnázium falán a KRBTársaság által állított Klauzál-tbála.

Örülök, hogy beneveztünk a közös kirándulásra

Márta
  Babarczy Tamás 2005. július 8., péntek 10:19 61.
"Egy nap Csongrád megyében - Klauzál Gábor nyomában - 2005. 06. 25."

A kirándulásunk nagyon jól sikerült, felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk
Gyönyörű nyári napunk volt. Vendéglátó barátaink sok hasznos információval gazdagították az ismereteinket.
Nagyszerű élmény volt Szegváron a vármegye házában azon falak között lenni, ahol Klauzál ülésezett Csongrád megye képviselőivel.
Felemelő érzés, hogy leróhattam kegyeletemet a szegedi temető hűs árnyat adó fái tövében Klauzál sírjánál.
Csak azt sajnálom, hogy két fiam nem lehetett velem, akiknek pont erre a napra esett a gimnáziumi évzárójuk. Remélem, hogy augusztus 6-án Kalocsán már ők is velem lesznek.
  Prim György 2005. július 7., csütörtök 19:48 60.
Engedtessék meg nekem (amint a régi-régiek mondták volt: „primus ibat Horatius”) egy szóra visszatérni június 25-én tett egész-napos kirándulásunkra Klauzál nyomában:

Számomra nagy élmény volt a tömény szombati nap. Kezdve a martfűi kitérőnkkel, ahol is Magyarország minden bizonnyal legifjabb (és a maga nemében különleges) templomát fotóztuk egy remélhetőleg nyélbe ütődő, nagyszerűnek ígérkező budatétényi előadás előzményeként, majd versenyautó-sofőrünk biztos kezei által Szegvárra kormányozva sajnálkozhattunk a szebb időket látott, jobb sorsra érdemes megyeház mostani állapotján. De ami Szegváron igen megragadott, az a gólyafészkes falumúzeum. Egész csodás, hogy értő kezek (és persze elmék) milyen gazdag bemutatót tudtak elénk tárni, egy teljes nap is kevés lenne minden részlet megismerésére. (Csak így zárójelben tudok ismételten sajnálkozni, hogy mi itten a kerületben képtelenek vagyunk valami hasonlót összehozni:()
És aztán Szeged. Nekem egyik kedvenc városom, most ugyan már vagy 15 éve nem voltam ott, de annak idején sok nyáron élveztem mediterrán hangulatát. És mindig csak nyáron, ezért nem tudom összehasonlítani, hogy más évszakban milyen lenne, minden esetre nyáron nagyon tetszik. Ami pedig már – ismerve az utóbbi évtizedben a vidéki településeken végbe ment pozitív változásokat – szinte meg sem lephetett, az Szeged megszépülése. Mindenhol – amerre jártunk – virág-mezők (még a villamos sínek közén is!), tiszta, graffiti-mentes, frissen festett épületek, és a belváros díjazott térségei mind-mind kellemes érzetet keltettek, amit még csak fokozott a mindenfelé érezhető hársfa-illat. A Klauzál tér meg egyenesen szuper, mi még az esti hallé-vacsora után is kicsit időztünk a téren (engedve egyeseknek a téri fagylajtozók utáni áhítozása tekintetében), azt kell mondanom, varázslatos volt.
(És ez hiányzik itten mifelénk, nincs a városnak, a kerületnek központja, ahol jó hangulatban érezhetné magát az embör. Erről jut eszembe, hogy nagyon tetszett, amikor idegenvezetőinkből csak-csak kibukott itt-ott az ő-zés, embör, gyerök és a legjobb volt Jenő úrtól a hentös.:)
A Klauzálos vonatkozásokra fölfűzött városnézésünkért köszönet a vendéglátó Rimóczi Károlynak és Jenő barátjának, nemkülönben az egész napi program szervezőjének, Markó Lacinak. Noha én már egyes ojjektumokat ismertem, mégis így egy csokorban segített megérezni, mit is jelenthetett Klauzál Gábor a saját korának, nem volt véletlen, hogy Szeged teljesen magáénak tudta.
És már előre várom a kalocsai kirándulást, mivel ott mindig csak átutazóban voltam, most talán meg is ismerhetem a várost kicsinyég.

Köszönjük: P. Gy.
  Réffy Balázs 2005. július 4., hétfő 9:59 59.
Enyhe, szinte kellemes izomláz emlékeztet a tegnapi Nagy Kaszálásra. A kert szép lett, remek társaságban telt a délután és az este. Jó volt veletek, éljen Klauzál!
  Dobos Károly 2005. július 3., vasárnap 19:59 58.
Köszönet a résztvevőknek a mai Wolf kripta és környezetének takarításáért ! Gabi javaslatára a fekete ürmöt és egyéb évelőket ( melyek 1-2 m magasra is megnőttek ) kézzel huzogattuk ki. Utána Lükő Szabolcs állt neki benzines damilos kaszálógéppel a terepnek.
  Dobos Károly 2005. június 26., vasárnap 12:19 57.
A szegvári szegedi kirándulásunk kitűnően sikerült.
Remélem, hogy hamarosan részletes beszámolót is olvashatunk a Hírek rovatban.
Addig is köszönet Markó Lacinak a megszervezésért és helyi segítőinknek: Szegváron Kovács Lajos népművelő a Szegvári Napló főszerkesztője volt segítségünkre. Szegeden pedig Rimóczy Károly tanár úr, idegenvezető, aki egyben a Klauzál Radnóti Baráti Kör elnöke is. Segítségére volt Kószó Jenő, akinek szintén köszönjük a közreműködését.
  Markó László 2005. június 12., vasárnap 23:22 56.
"Egy nap Csongrád megyében : Klauzál Gábor nyomában…."
(2005 június havának 25. napján)


Kedves Barátunk!

Téged, ki a világhálón hosszan barangolván megérkezel honlapunk „Társalgó”-i rovatához, kérünk pihenj meg nálunk egy kis időre!

Vess néhány pillantást honlapunkra, annak reményében, hogy megismerhesd Társaságunk eddigi tevékenységét, célkitűzéseit (mely többek között „Klauzál Gábor helyi, országos és határon túli szellemi és tárgyi hagyatékának felderítése, ápolása, megőrzése, továbbadása, megismertetése és elismertetése”..).

Amennyiben hosszabb-rövidebb „lapozgatás” után kedvet érzel Klauzál Gábor - a hajdani országgyűlés Csongrád vármegyei követe, majd reformkori miniszter – életének, ill. ahhoz kapcsolodó néhány fontos helyszínének megismeréséhez, majd meglátogatásához, kérjük, csatlakozz hozzánk a fenti napra meghirdetett emléktúránk újdonsült résztvevőjeként.

Egynapos Csongrád megyei autós-látogatásunk során Szegvár érintésével ( a nemrégiben felújított vármegyeháza megtekintése után) Szegeden található emlékhelyeivel, a város nevezetességeivel (pl. Dóm- és Klauzál-tér, a volt Klauzál Gimnázium) és más látnivalóival ismerkednénk meg, lelkes, szegedi lokálpatrióta vezető segítségével. Közben fejet hajtanánk nyughelyénél, mely a belvárosi temetőben található.

Gyülekező (első állomásunkon): Szegvár, Polgármesteri Hivatal bejárata előtt (Szabadság tér 2.), de.,9:45.kor.
A vármegyeháza és Szegvár jellegzetes épületeinek megnézése után tovább indulunk újabb találkozónk helyszínére, a szegedi Széchenyi téren lévő Városháza főbejárata elé. Innen indul 12:00-kor a városnéző séta és a Dóm téri harangjátékkal fejeződik be.

A szegedi városnézésünket - kb. 18 órakor- egy igazi szegedi halászcsárdában elfogyasztott, kellemes hangulatú vacsorával „koronázzuk” meg.

Kedves Barátunk!

Amennyiben e sorokat olvasván kedved támadt arra, hogy emléktúránk tagja légy, kérlek, keress meg részvételi szándékoddal!

Örömmel fogadjuk jelentkezésedet és várunk Téged, családtagjaidat, barátaidat és ismerőseidet.

Kézséggel állok rendelkezésedre , szívesen válaszolok esetleges kérdéseidre, mint ezen emléktúra szervezője.

Baráti tisztelettel üdvözöllek ismeretlenül is:


Markó László
Az „Egy nap Csongrád megyében…”
szervezője
Tel: (30) 9711 651
email: marko.laszlo@axelero.hu
  Dobos Károly 2005. június 8., szerda 21:32 55.
A mai napon a XXII. kerületi Önkormányzat képviselőivel megtörtént a Wolf kripta bejárása. Beszámoló hamarosan olvasható lesz.
Egyúttal ma értesültünk róla hivatalosan, és a megállapodás is aláírásra került arról, hogy a XXII. kerületi Önkormányzat Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának a Pályázatán 30 000 Ft-ot támogatást ítéltek meg Egyesületünknek.
  Dobos Károly 2005. június 3., péntek 18:59 54.
Köszönjük szépen az invitálást. Igyekszünk minél többen ott lenni.
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)