Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Dobos Károly 2006. augusztus 13., vasárnap 20:25 133.
1866. augusztus 3-án 140 ÉVVEL EZELŐTT HUNYT EL KLAUZÁL GÁBOR!

Ebben az évben először rendeztük meg a Klauzál Napok Tétényben ( KNT ) című hagyományteremtő rendezvényünket ( lásd a beszámolókat a honlapunkon az Archívumban ). A Klauzálra is kiemelten emlékező történelmi előadásokat Deák Ágnes történész segítségével valósítottuk meg, aki maradandót alkotott Klauzál Gábor és Deák Ferenc barátságának a megörökítésével ( lásd az írását a honlapon ). Ekkor emlékeztünk meg Klauzál Gábor Schmidt Emmával Kistétényben 1853-ban kötött házasságáról is ( ez adta az április végi rendezés apropóját is ). A budatétényi temető mementójaként egyesületünk által ápolt Wolf kriptában pedig Klauzál Gábor emlékkiállítást szerveztünk. A közadakozásból létrejött Klauzál emléktábla avatása Klauzál egykori kistétényi nyári lakán külön emelte a 140. halálozási évforduló jelentőségét. Az iskolások vetélkedője Klauzálról szintén hozzájárult Klauzál emlékének a megőrzéséhez.
A halálozás helyszínén Kalocsán az ősz folyamán szervezünk megemlékezést és köszorúzást az emléktáblát 10 évvel ezelőtt állító kalocsai városvédők és a Katona István Társaság tagjaival.

A Klauzál Napok Tétényben 2007-ben is folytatódik. Az időpontja ismét április utolsó hétvégéje lesz. Remélhetőleg a helyi civil szervezetek nem szerveznek más nagyobb eseményt a Klauzál Gábor Társaság évi legfőbb rendezvényének az idejére.
  Dobos Károly 2006. augusztus 2., szerda 22:38 132.
Kedves Barátaim! Kedves Klauzálosok!

A nyári szezonban is dolgoznak a szorgos kezek - immár Piróth Béla jóvoltából a locsolóval is - a Wolf kriptában és emlékkertben. Dél-Erdélyi nyaralásunk során újabb kapcsolatokra tehettünk szert. Itt most külön a Brassóban működő Brassai Társaság szíves vendégszeretetét szeretném kiemelni és megköszönni. Szabolcs jóvoltából Batthyány Lajosra is emlékezhetünk szombaton.
  Dobos Károly 2006. július 12., szerda 21:11 131.
Kedves Lajos!

Igen köszönjük kedves soraid, mi is rendkívül szívesen emlékszünk a szentesi látogatásra!

Üdvözlettel:
Dobos Károly
  Labádi Lajos 2006. július 12., szerda 10:30 130.
Kedves Szabolcs, Károly, Katalinok, Tamások és Dorottya!

Megkaptuk a Titkár úr köszönő levelét, és a mellékelt fotókat. A képek nyomán is rendkívül jó érzés volt felidézni a Veletek töltött órákat, itt Szentesen! Miután búcsút vettünk Tőletek a Kossuth téren, Csúcs Béla kollégámmal lenyeltünk még egy hideg sört, és természetesen értékeltük a lezajlott programot. Évente számos csoport megfordul intézményünkben, de egybehangzóan megállapítottuk, hogy ritka az olyan komoly érdeklődésű, tudományos igényű, ugyanakkor közvetlen modorú, barátságot ébresztő társulat, mint amilyen a Klauzál Gábor Társaság. Csodálatos volt számunkra, amilyen őszinte vehemenciával érdeklődtetek a Klauzál dokumentumok, emlékek, képek, szobrok iránt. Szimpátiánk és elismerésünk csak fokozódott, amikor megtudtuk, hogy nem hivatásos történészek, hanem orvosdoktorok, műszaki mérnökök, tanárok...stb. ápolják a reformkor egyik legnagyobb, legmeghatározóbb történelmi személyiségének, Klauzál Gábornak az emlékét. Ma divatos a "civil" szervezetek emlegetése. Ha létezik ilyen, akkor a Tietek valóban az, a leghasznosabb, hiánypótló fajtából!
Jó volt Veletek, s reméljük, hogy találkozásunk nem az első és utolsó volt. A helyi lapban (Szentesi Élet) tervezek egy tömör beszámolót a látogatásotokról, mintegy példát is adva, hogy milyen tartalmas és fontos dolgok vannak, amelyekre érdemes időt és energiát "pazarolni". (Ha az írás megjelenik, küldöm.)

Kedves Szabolcs! Küldeni fogom az általad kért egyéb ismertetőket is, de légy egy kis türelemmel. A képek nagyon jók, köszönet értük!
A Klauzál Társaság valamennyi tagjának jó nyaralást kívánva búcsúzom

Őszinte nagyrabecsüléssel és barátsággal

Labádi Lajos
  Dobos Károly 2006. július 2., vasárnap 17:48 129.
Tegnap Szentesen nagyon hasznos és tartalmas napot töltöttünk. Számos új tényadatot tudhattunk meg névadónkról Klauzál Gáborról. A szakszerű helyi kalauzolásért a vendéglátásért, fénymásolatokért, könyvekért külön köszönet Labádi Lajosnak a szentesi levéltár igazgatójának. Köszönet Csúcs Bélának a techmikai segítségért és Labádi Lajosnénak, hogy kalauzolt minket a Klauzál Gábor Iskolában, ahol lefényképezhettük Máté István bronzszobrát is.
  Dobos Károly 2006. június 28., szerda 18:17 128.
A nyár előtti utolsó hóvégi csütörtöki gyűlésünkra rendhagyó módon nem a 111-es teremben, hanem a Bortköltők Társaság pincebeli rendezvényteremben kerítünk sort. Ezúton is várjuk a szíves érdeklődőket is. Az aktuális programok átbeszélésén túlmenően egy jót fogunk hüsölni is!
  Bartos Mihály 2006. június 26., hétfő 22:12 127.
Kedves Zoli! A civil szervezetek közötti koordináció, a közös programszervezés, illetve egymás rendezvényeinek támogatása, látogatása valóban nagyon fontos, az összefogás, az együtt gondolkodás és cselekvés egységét is kifejezheti. Sajnos kevés a hétvége, hála Istennek sok a kerületi - erkölcsi értékrendünk szerint is számontartott - civil szervezet, ’s még több a jó program, így szinte elkerülhetetlenek az ütközések. Azzal is egyetértek, hogy a már hagyományos, évenkénti nagyobb programokat illik kölcsönösen tiszteletben tartani. Nos, a Klauzál Gábor Társaság kirándulása nem jelenti azt, hogy a Társaság, tagjain keresztül nem képviselteti magát a Péter-Pál napi búcsútokon. Tudom, többen is ott leszünk és - mint eddig minden évben - most is tartalmasan és nagyon jól fogjuk múlatni kedves baráti közösségetekben az időt!
  Szigeti Zoltán 2006. június 24., szombat 22:23 126.
Kedves Barátaim!
A civil szféra ereje az összefogásban, az összehangoltságban, a koordinált fellépésben van. Ennek érdekében a civil szervezetek évente legalább egyszer találkoznak, esetenként éppen azzal a céllal, hogy legfontosabb rendezvényeik időpontját egyeztessék. A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör legfontosabb rendezvénye a Péter-Pál Nap immár hetedik éve a naptár szerinti Péter-Pál naphoz legközelebb eső pénteken és szombaton kerül megrendezésre, amit rendszeresen, időben közhírré tettünk. A Klauzál Gábor Társaság tagjait tavaly is és idén is ugyanerre a napra tervezett saját rendezvény miatt nem üdvözölhettük, nem üdvözölhetjük Péter-Pál napkor. S ennek fordítottja is igaz: a Péter-Pál utcai polgári kör tagjai közül azok, akik a saját rendezvényt preferálják , s akik a KGT-nek is tagjai, mint jómagam, azok nem tudtak részt venni a KGT megmozdulásán.
Kár, hogy a társaság a tavalyi alkalomhoz hasonlóan az idén sem vette figyelembe a PP-nap időpontját és ugyanekkorra időzítette szentesi kirándulását.
Sajnálom...
  Dobos Károly 2006. június 13., kedd 7:55 125.
A hóvégi utolsó összejövetelünk a Dél Budai Kulturális és Szabadidőközpont 111-es termében az utolsó csütörtök este, azaz június 29-én este 6 órakor lesz.
Ott még mindig nem lesz késő csatlakozni a Szentesre július elsején induló Klauzál nyomában Szentesen kiránduláshoz.
  Dobos Károly 2006. május 21., vasárnap 21:44 124.
Ma újra összeraktuk a Wolf-kriptában a Klauzál emlékkiállítást a bonni önkormányzati delegáció látogatásának a tiszteletére. Köszönet a gyors német anyag összeállításáért és az előmunkálatokért Hódi Szabolcsnak. A nullszériás villámgyors német anyag nyomtatásáért Juhász Péternek. Örömmel fogadták és olvasgatták az anyagot. Ennek a kiérlelt változatát a honlapon is megjelentetjük majd. Köszönet a délelőtti takarítói, kertészeti és zászlódíszítési tevékenységért Janóczki Katinak, Kincses Katinak, Andrásofszky Csillának, Örsi Gabinak és Krieger Krisztinek. A nehezebb tárgyak installációjában nyújtott segítségért Prim Gyurinak, Markó Lacinak és Szűcs úrnak. Az alkalmi gyorssegítségekért Glattfelder Tamásnak és Papp Tibornak. A fényképezésért Prim Györgynek, Szigeti Zoltánnak és Papp Tibornak jár köszönet.
A delegáció érdeklődéssel hallgatta a rögtönzött tárlatvezetést és kérdéseik is voltak Klauzálról, szerepéről, a Wolf kriptáról.
  Dobos Károly 2006. május 11., csütörtök 17:35 123.
Kedves Kitty!
Köszönjük! Javaslom, hogy a Klauzál vetélkedőről írt soraidat tegyük be önálló beszámolóként is a honlapra. Képeket majd teszünk hozzá. Ugye Szabolcs?
  László Kitty 2006. május 11., csütörtök 17:33 122.
Kedves Szabolcs!

A Bartók Béla Általános Iskolából készültünk: Kiss Renátával és Horváth Dáviddal. Felkészítő tanárunk: Hubert Gabriella volt. Már Március 22-e környékén megkaptuk az anyagot, amiből sok gyakorlással a III. helyre jutottunk. Nagyon érdekes dolgokra jöttünk rá a tanulás alatt és ez igen tanulságos volt mindannyiunk számára. Én személy szerint nagyon élveztem, mert jó volt pl. olyan dolgokat megtudni, hogy Klauzál Gábor az első Batthyány-kormány egyik minisztere volt és itt lakott Budatétényben... A verseny annyiban volt más, mint általában, hogy ha valaki (a szóbeli résznél) nem tudta a választ, akkor más csapatokból aki tudta csokit kapott...
A mai napig bele-bele olvasok a feladatsorba és már azt is megtanultam, amit a versenyre nem sikerült... Az emlékkiállítás is nagyon tetszett... Másoknak is ajánlom jövőre ezt a versenyt, mert mégis csak itt élünk, és legalább annyival megtisztelhetnénk az emlékeket, őseinket, hogy körülnézünk kerületünkben...
  Szigeti Zoltán 2006. május 2., kedd 22:30 121.
Kedves Klauzálosok!

Kalapot emelve, erős kézszorítással gratulálok mindazoknak, akik e pompás rendezvénysorozat (az első KNT) kigondolásában, megszervezésében, lebonyolításában időt és fáradságot nem kímélve részt vettek. A Társaság
ismét bebizonyította, hogy kis tagsággal, de nagy elhivatottsággal és lelkesedéssel igenis lehet "ütős", értékőrző és egyúttal értékteremtő módon cselekedni. Az emléktábla szebb, mint bármilyen előzetes elképzelés alapján
vélni lehetett! A leleplezési ünnepség szépen sikerült. A kiállítás a Wolf kriptában profi munkára utal, hogy csak azokat a programokat méltassam, melyeket magam is megtapasztaltam.
Bízom abban, hogy miután Karcsi 2004-es Klauzál előadása után közfelkiáltással kifejezett közös szándék alapján a Társaság megalakult, valamint immár második közös célunk a Klauzál emléktábla állítása is megtörtént, most már a művelődési központ Klauzál Gáborról történő elnevezésére irányuló együttes törekvésünket kellene, hogy siker
kísérje. S aztán jöhetnek az újabb tervek és feladatok.
Ehhez kívánok nagy erőt és töretlen munkakedvet mindenkinek.

Éljen Klauzál!

Szigeti Zoltán
  Nagyné Bitter Ilona 2006. május 2., kedd 17:19 120.
Szeretettel gratulálok a Klauzál Napok rendezvényeihez, melyen tanáraink és diákjaink jelen lehettek. A kollégák és a gyerekek örömteli beszámolói a rendezvények színvonalát minősítették. Köszönet érte minden közreműködőnek!
  Dobos Károly 2006. április 30., vasárnap 20:06 119.
Kedves Klauzálosok a KNT-n!

Igen nagy örömmel vehetjük, sikeresen lezajlottak a KNT ( Klauzál Napok Tétényben ) rendezvényei!

Elsőként lankadatlan energiájú szervező titkárunknak Hódi Szabolcsnak szeretnék köszönetet mondani! A KNT alatt folyamatosan szervezett, segített! Nagyszerű voltál Szabolcs!

A Klauzál kiállítás megvalósításáért Kemény Zsoltnak, Szabó Gábornak, Réffy Balázsnak, Glattfelder Tamásnak, Örsi Gabriellának, és a projekt felelősének Hódi Szabolcsnak jár külön elismerés, aki az asztalt és az üveglapot is beszerezte! Janóczki Katalinnak, aki segített az IKEA-ból hazacipelni a vitrineket! A kiállítás ügyeletesi teendőiért külön köszönet Kincses Katalinnak, Németh Gittának és Andrásofszky Csillának!

A szombati előadás és múzeumséta kapcsán külön köszönet Prim Györgynek a séta és a helyszín leszervezéséért, Kincses Katalinnak a vetítővászon és állvány személyes elhozásáért, és Szabolcs cipekedői segítéséért, Juhász Péternek a kép és hangfelvételekért! Bartos Mihálynak a Klauzál kép biztosításáért!

Vasárnapról nagy köszönet Garbóci Lászlónak a Szent Mihály kápolna méltatásáért, Sisak tanár úrnak az éneklési segítségért. Szabolcsnak a kápolnakulcs biztosításáért. A koszorúért Örsi Orsolyának.

Az emléktábla projekt leszervezéséért Györök Natáliának jár hatalmas köszönet! Az emléktábla lepellel borításáért Kincses Katalinnak és Markó Lászlónak.
Az ünnepség levezetéséért Bartos Mihálynak külön köszönet! A koszorúért Örsi Orsolyának! Sisak tanár úréknak az éneklésért! Krieger Krisztinának, hogy sétálhattunk egy kicsit a kertben is.

Az iskolások vetélkedőjéért Kincses Katalint illeti ezer köszönet! Nagyszerű és tartalmas volt! Köszönet Hódi Szabolcsnak a padokért és a könyvutalványok beszerzéséért. Janóczki Katalinnak és Andrásofszky Csillának a zsürizésért.

Színvonalas és tartalmas volt a Klauzál Napok Tétényben!

Az egyesület megalakulása és működése után a 2. célkitűzésem is megvalósult. Felavattuk Klauzál Gábor méltó emléktábláját.
A 2004. novemberi, Klauzál születésének 200. évfordulóján általam felvetett célokból most már csak a művelődési központ Klauzál Gáborról történő elnevezése van hátra.

Éljen Klauzál!

Üdvözlettel:
Dobos Károly
  Dobos Károly 2006. április 24., hétfő 20:40 118.
A Nagytétényi Kastélymúzeum honlapján is olvasni a Klauzál Napok Tétényben invitációját:
/www.nagytetenyi.hu/aktualitasok/klauzal2006.html
  Kincses Katalin 2006. április 20., csütörtök 14:12 117.
A Klauzálvetélkedőhöz felkészülést segítő cikkek a honlapunkon megtalálhatók.
Főmenű. Klauzál Gábor élete.
Archívuim:
Budatétényi Mandula cikk Klauzálról
Egy belgyógyász helytörténeti kutatásai- Helyi Théma;
Helyi örökségünk- Helyi Théma;
Kétszáz éve született Klauál Gábor- Városházi Híradó;
Nagysikerű Klauzál emlékelőadás- Mi újság?;
Klauzál nyomában Csongrád megyében 3. rész;
Klauzál nyomában Kalocsán;
Látogatás a Klauzál villa pincéjében;
Emléktábla állítás;
Linkek: Klauzál villája Budatétényben archív;
Feladatok típusai: totó,
Kakukktojás keresése, indoklással,
Villámkérdések,
Történelmi személyek,
Szöveg kiegészítése,
Puzle képkirakó,
Ha más információra van szüksége, kérem, keressen meg! Kincses Katalin
  Dobos Karoly 2006. április 20., csütörtök 11:29 116.
A Klauzál vetélkedővel kapcsolatban Kincses Katalin tanárnő tud bővebb felvilágosítást adni. Ő a 06-20-2358713-as telefonon vagy a kincses.katalin@axelero.hu E-mail címen érhető el.
A Klauzál Gáborról szóló információk legrészletesebb tárháza a Klauzál Gábor Társaság jelen honlapja, ami a felkészüléshez is a legjobb segítség.
  BJ 2006. április 20., csütörtök 11:16 115.
Szeretnék többet megtudni a vetélkedőről!
  Dobos Károly 2006. április 19., szerda 19:22 114.
Előre is köszönet mindenkinek, aki segít a Klauzál Napok Tétényben rendezvénysorozat megvalósításában!
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)