Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Szickné Tóth Kornélia 2019. november 25., hétfő 15:12 587.
Tisztelt Klauzál Társaság !

Ezúton szeretnénk megköszönni azt a lehetőséget, hogy a Társaságuk rendezvényeiken részt vehettünk. Klauzál Gábor szellemiségének és emlékezetének megőrzése megtisztelő feladat a Társaság vezetőinek érdeme! A rendezvények meghitt , közvetlen baráti körben zajlanak.

A rendezvényeken résztvevők egy része honos, másik része ideköltözők, akik ezt a kerületet mondhatják otthonuknak. Budafok-Téténynek gazdag, több száz évre visszatekintő szép és szomorú történelme van (svábok kitelepítése), szívesen vennénk egy helytörténészt aki hitelesen ismertetné kerületünk múltjának történetét!
Ha lenne lehetőség erre, biztos nagy érdeklődést keltene a tagok és szimpatizánsok sorában.
A Társaság Vezetőinek további szakmai sikereket kívánunk!

Tisztelettel Szickné Tóth Kornélia, Kiss Lászlóné
  Sarnóczay Levente 2019. november 22., péntek 20:59 586.
Kedves Klauzálosok!

Köszönöm a lehetőséget, hogy ismét részese lehettem rendezvényeteknek!
Sajnos hamar kellett "lépnem", de ettől függetlenül, köszönöm, a sok infót, a finom borokat és a Klauzál Társaságtól megszokott szíves és gondos vendéglátást.

Boldog Születésnapot Klauzálosok!!!

Sarnóczay Levente
  Tamás Györgyné 2019. november 22., péntek 19:58 585.
Tisztelt Klauzál Társaság!
Amikor megérkeztünk a Záborszky pincébe, Klauzál Gábor születésnapjának megemlékezésére, még nem tudtuk, hogy milyen kellemes estének nézünk elébe. Minket vendégeket Glattfelder Tamás elnök úr üdvözölt, megemlítve, hogy miért jött létre összejövetelünk, ki az, akit ünneplünk. Azután, hogy helyet foglaltunk, a Lükő házaspár barátságos beszélgetés keretében mutatta be az egri Kiss Péter borászt, aki figyelmünket lekötve beszélt a pincéjéről, borairól, és mindazon dolgokról, amik ezzel összefüggenek. Borai kóstolgatása alatt hangulatosan telt az idő, stílusosan énekelgettünk Ambrus Károly tárogatójának hangjai mellett. Az egyesület titkára Hódi Szabolcs gondoskodott "jólétünkről", finom szendvicsek, sütemények alapozták meg a borkóstolást. Jól éreztük magunkat ilyen születésnapi környezetben, ahol valószínűleg az ünnepelt Klauzál Gábor is örömét lelte volna ilyen jó hangulatú társaságban. Végül a pincelátogatás is élményszerű lett. Megköszönjük az emlékezetes estét.
Tamás Györgyné
  Kecskeméti Tibor 2019. november 21., csütörtök 13:00 584.
Kedves Klauzálosok!

Klauzál Gábor születésének 215. évfordulójára emlékezve, 2019. november 17-én (vasárnap) a Budafoki Záborszky pincében megtartott 12. Klauzál díszhordó megemlékezésről kitűnő méltatások, beszámolók íródtak a levelező listánkra és a honlapunkra.
E néhány képpel szeretném színesebbé, emlékezetesebbé tenni e nagyszerű estet. Felhős elérhetőségük itt találhatók:

- OneDrive: https://1drv.ms/u/s!Ahe3pHKx6r-KhOIcS1bv_VrR-f_gjA?e=a0I6cz
- Google Drive: https://drive.google.com/drive/folders/1HtqR56lPP_GYnY8nHrxNddWbsbB-aMkP?usp=sharing

Éljen Klauzál!
Mindenki Barátsággal üdvözlök,
Kecskeméti Tibor
  Tóth Ernő 2019. november 21., csütörtök 12:47 583.
Kedves Barátaim!
Köszönöm a meghívást! Jó Kiss borokat, finom sajtokat kóstolhattunk, megtöltötte a pincét Ambrus Karcsi tárogatómuzsikája, a társaság dalolása. Felejthetetlen, lélekemelő alkalom volt.
Köszönöm! Köszönöm!
Tóth Ernő KÉSZ Százhalombatta
  Czifráné Zámbó Mária 2019. november 20., szerda 17:28 582.
Nagyon köszönöm a meghívást! Baráti és szinvonalas volt az előadás. Csak igy tovább! Baráti Üdvözlettel Czifra Marika
  Szabó Andrásné Csilla 2019. november 20., szerda 8:49 581.
Most először vettem részt a Klauzál születésnapon.
Nagy élményben volt részem, bár a borkóstolásról nem tudtam előre, és kicsit a fejembe szállt, de a finomságok amit mellé kínáltak megoldották a problémát. A környezet csoda szép sose gondoltam, hogy egy pincében "falu" házakat csodálhatok. A meghívott bortermelővel a beszélgetés is érdekes volt, sokat lehetett tanulni belőle. A végén a hab a tortán pedig a pince bejárása volt, amit Géczi Gábornak köszönhetek. Hosszúra nyúlt, de egy percet sem bántam, mert sok élménnyel és ismerettel gazdagodtam. Köszönet érte :) :) :)
  Törökné Erika 2019. november 19., kedd 15:26 580.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!
Először is köszönöm, hogy nagy szeretettel fogadtak mint vendéget. Kiváló borászt ismerhettem meg, aki szível-lélekkel, beszélt a szakmájáról. Bepillantást kaptam a szőlő termeléstől, a bor palackozásáig minden részletekre kiterjedve, laikus számára is érthetően. Az előadás felépítése is nagyon tetszett, hogy a borai bemutatása után, megtapasztalhattam a minőségi ízeket is! A pince látogatás is nagyon nagy élménnyel töltött el, sok mindent megtudtam, amikről addig fogalmam se volt. Köszönet a pincejárat vezetőjének, és mindenkinek akik munkájukkal hozzájárult a szervezéshez, lebonyolításához!
Szívesen részt vennék legközelebbi is.
Törökné Erika
(Tamás Ágnes vendége)
  Mercs Éva 2019. november 18., hétfő 17:25 579.
Köszönöm szépen a meghívást, kedves Társaság! Remekül felvezetett és megszervezett rendezvényen vehettem részt. Klauzál Gábor 215 éves születésnapjáról és életútjáról emlékezett meg Glattfelder Tamás elnök úr a beszédében. Helyszín, kerületünk színfoltja: Záborszky Kúria volt. Borkóstolással folytatódott az ünnepség. Bizony, finom borokat kóstolhattunk és a gasztronómiai élvezeteinknek is bőséges kínálata volt biztosítva. Egri bor mesél és meséltet - mint tudjuk... Kiss Péter főborász Eger varázslatos természeti környezetéről, családi borbirtokról, a mindennapi munkájukról számolt be és közben bemutatta a borkóstolásra váró borokat. Ambrus Karcsiról és Géczi Gábor pincesétáról biztosan sokan beszámolnak majd helyettem.... Úgy érzem mindenki nevében mondhatom: Jól éreztük magunkat. Nagyon szép este volt.
  Kecskeméti Tibor 2019. november 17., vasárnap 15:11 578.
Kedves Klauzálosok!

Szegedi Közéleti Kávéház 2019. november 14-én 17 órai kezdettel tartotta meg a Virág Cukrászda és Kávéházban a IV. Klauzál Emlékestet.
Dr. Szalay István a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány Kuratóriumának Elnöke, az est házigazdájának köszöntője után rövid életrajzi ismertetőt adott Szeged város egykori országgyűlési követéről, a Batthyány-kormány miniszteréről születésének 215. évfordulójára emlékezve.
Klauzál-Emlékest megemlékezést társaságunk ifjú tagja, Sáfrány Tímea történész PhD doktori hallgató, Eszterházy Károly Egyetem, Eger "Klauzál Gábor pályakezdése Csongrád megyében" címmel megtartotta meg.
Előadás során Klauzál Gábor családi hátteréről, tanulmányairól és pályakezdéséről hallhattak az érdeklődők. Tímea Csongrád megye reformköri közéletére és a megyei tisztviselők összetételére, szövevényes családi kapcsolatukra is kitért. Megpróbált választ adni arra a kérdésre, ki segíthette a 21 éves, Szegeden akkor még ismeretlen Klauzál Gábor pályakezdését a megyében? Pontos választ még nem kaphattunk, hiszen ennek feltárása komoly kutatómunkát igényel. Jövőre biztosan bővvebbet hallhatunk e felől is.

Előadás után az emlékest résztvevői átvonultak a Virág Cukrászda és Kávéházzal szemközti Kis Virág Cukrászdába, ahol Klauzál Gábor emléktáblája előtt virágcsokor elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek.

Klauzál Gábor születésének 215. évfordulója alkalmából megtartott IV. Szegedi Emlékest a helyi sajtó, a Délmagyarország figyelmét is felkeltette. Ünnepi megemlékezésről és Tímea - Szalay professzor szerint PhD védésnek is beillő - kitűnő előadásáról két cikk is:
- https://www.delmagyar.hu/kultura/helyi-kultura/klauzal-gaborra-emlekeztek-4727067/
- https://www.delmagyar.hu/kultura/helyi-kultura/csongrad-megyeben-kezdodott-klauzal-gabor-politikusi-palyaja-4728999/
jelent meg a helyi sajtóban.

Emlékesten digitális képek is készültek, melyek az alábbi %u201EFelhős%u201D megosztásokon nézhetők meg, illetve tölthetők le.
- OneDrive: https://1drv.ms/u/s!Ahe3pHKx6r-KhOFzJa7Rpu2Ggn8ocw?e=aVRtBr
- Google Drive: https://drive.google.com/drive/folders/1aNEMeHzUuspHl0g8DDgcUy-zn-kVY-Gk?usp=sharing

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Juhász Péter 2019. november 4., hétfő 13:18 577.
Kedves Klauzálosok!

Tegnap délután, az Ősök Napja rendezvényt követően lehetőséget kaptunk Radóczy Mária képzőművésztől, hogy a Vén Emil Galériában megrendezett gyűjteményes kiállításán részt vehessünk a Művésznő tárlatvezetésével. Bátran merem állítani, hogy kerületünk történetében ez az egyik legnagyobb szabású, páratlan képzőművészeti esemény volt. Máriát mindannyian ismerjük, hiszen pincegalériájában számos rendezvénynek ad otthont, támogatja a kerületi feltörekvő képzőművészeket, számos közösségi rendezvénynek is otthont adott.

Radóczy Mária munkáiban tűz van, a szó minden értelmében. Munkái élettel, színekkel, gondolatokkal és történetekkel teliek, elképzelhetetlenül részletgazdagok, és az egyes alkotások vonalait is mintha tüzes kéz rajzolta volna. Fizikai értelemben is benne van a tűz ezekben a rendkívüli alkotásokban, hiszen tűzzománc művekről beszélünk. Aki látott már tűzzománcot, felejtse el, Mária alkotásai teljesen egyediek. Hónapok, évek munkáját láthatjuk egy-egy villamosbérletnyi felületen. Különleges a kiállítás abban az értelemben is, hogy a művésznő korábbi műfajában alkotott műveit is láthattuk. Aki a batikról hallott már, az is felejtse el, amit látott, Radóczy Mária kreativitása és a legapróbb részletektől az egészig kiterjedő látásmódja ezeken a műveken is átragyog.

Ahogy a művésznő mindig másokat helyezett maga elé és támogatta városrészünk művészeit, ez a rendezvény sem nélkülözhetett egy ilyen csavart. A kiállítás kis méretű, de rendkívül részletgazdag, és minden létező színárnyalatot felvonultató műveit csak "rendes" világítás mellett élvezhetjük, erre az alkalomra egy kiváló világítórendszerrel bővült a Vén Emil Galéria, a későbbi kiállítók és a közönség örömére is.

Köszönöm a Társaságnak és Radóczy Máriának, hogy megszervezték ezt a rendkívüli tárlatvezetést.
  Kecskeméti Tibor 2019. november 3., vasárnap 18:22 575.
Kedves Klauzálosok!

Klauzál Gábor Társaság 2019. évi programnaptárában is rögzíttetettek szerint a Szegedi Közéleti Kávéház idén negyedik alkalommal – 2019. november 14-én - rendezi meg a IV. Klauzál-emlékestet Szegeden a Virág Cukrászda és Kávéházban.
Emlékest meghívóját, valamint a Szegedi Közéleti Kávéház 2019. november havi programfüzetében megjelent program ajánlóját csatolom.

- Előadás címe - Klauzál Gábor pályakezdése Csongrád megyében
- Előadó - Sáfrány Tímea PhD doktori hallgató, Eszterházy Károly Egyetem Eger, a Klauzál Gábor Társaság tagja.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk Szegeden!

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Janzsó János 2019. szeptember 23., hétfő 17:41 574.
Kedves Pákozdon helytálló Klauzálosok, Barátok !

Csodálatos időben, csodálatos helyen kitűnő társaságban telt ez a Pákozdi-kirándulás és szüret-mustra.
Külön köszönet Lics Balázsnak, szolgálatkész nejének, a röplabdázásra készülő Tamás fiának és a mi Szabolcs titkári rangú "vezérünknek".
Régóta vágytam hasonlóra.
A Pákozdi-birtok megismerése arra késztet már most, hogy tervezzük a jövő évi szüreti látogatást.
Míg a nagy többség a szőlészet gépesítettségével ismerkedett, addig két szorgalmas lány: Dorka és Borostyán, darálták a szőlőt egyre ügyesebben, később mások is nagy mennyiségben gyártották a mustot velem együtt.
Így aztán, ha nem is sok, de egy kis palack húsz fokos must is mindenkinek jutott, meg szőlő is.
Ha sikerül a kísérletem egy ötliteres demizsonban forró borból pohárnyi kóstoló talán lesz Klauzál születésnapja táján.
Csak el ne felejtsem (felejtsük ).
Azt ugyan nem tudtuk meg, hogy a pákozdi csata a mai szőlőbirtok helyén is folyt-e, de a közeli emlékpark, meg az óriás Miskahuszár ezt sejteti.
Föl-föl vitézek... Tiborral ezért próbálgattuk a kardforgatást is...

Vivat Klauzál! Vivat patria nostra!
Janzsó János
  Dr. Vihar Judit 2019. szeptember 20., péntek 16:59 573.

Örömmel írok a Klauzál Gábor Társaság honlapjára a magyar-japán kapcsolatok felvételének 150. évében megjelent örömteli írásukra reflektálva. A 2019-es év még más újdonságot is hozott Japán és a nagyvilág számára. Ebben az évben ugyanis május 1-jétől új korszak köszöntött be Japán történetében és ez a Reiva-korszak. Ettől az időponttól kezdődik Naruhito császár uralkodása, amit a japán időszámítás is jelez. A japánoknál amikor új császár kerül a trónra, új időszámítás is kezdődik. Naruhito császár császári neve Reiva lett, ami boldog harmóniát jelent. Ez uralkodásának jelmondata. A császárt ünnepélyesen októberben fogják beiktatni. Kívánjuk, hogy korszakában valóban legyen boldog harmónia.
A kifejezést különben az első japán versantológia, a 759-ben készült Manjósú, azaz a Tízezer falevél című gyűjtemény egyik versében találták meg, amely a sárgabarack virágzásáról szól. A sárgabarack virága a japánoknál az a virág, amely először nyílik, így az érkező tavasz jelképét is jelenti.

Boldog Reiva-korszakot kívánok:

Dr. Vihar Judit
Magyar-Japán Baráti Társaság
elnök
  Kecskeméti Tibor 2019. augusztus 8., csütörtök 18:14 572.
Kedves Klauzálosok!

Klauzál Gábor Társaság és a Szegedi Közéleti Kávéház Klauzál Gábor életművét, szellemiségét tisztelve immár 10 éve baráti kapcsolatot ápol. Megemlékezik születésének és halálának évfordulójáról. Idei szegedi Klauzál kegyeleti nap előestéjén, 2019. augusztus 2-án (pénteken) 18,00 órától a Szegedi Közéleti Kávéház meghívására 15 éve alakult meg a Klauzál Gábor Társaság címen - kötetlen beszélgetéses és archív kép vetítéses - kávéházi estet tartottunk a Szegedi Városháza Sajtószobájában.
Est vendége Meréteiné Helyey Magdolna a Klauzál Társaság tagja, házigazdái Papp Éva tanár, az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportjának elnöke és Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató, a Szegedi Közéleti Kávéház tagja és Társaságunk tiszteletbeli tagja volt.

Kávéházi esten résztvevő 20 fős hallgatóság rendkívül érdekes előadást hallhatott Magdolnától, aki szegedi kötődéséről és dédapájáról - Szmollény Nándor (1860-1915) szegedi felső kereskedelmi iskolai mérnök tanár, író és színháztörténész - emlékezett meg. Papp Évától több történelmi érdekesség mellett hallhattunk a Batthyány-kormány (1848. március 23. - október 2., Magyarország első felelős "ministeriuma") tagjainak, gróf Széchenyi István és Klauzál Gábor miniszterek munka kapcsolatáról.
Hallgatóság köréből érdekes, Klauzál Gáborral kapcsolatos adalékokat hallhattunk a volt %u201EKlauzálos%u201D diáktól Kószó Jenőtől, a szegedi helytörténésztől dr. Nagy Pétertől és Társaságunk történész Phd doktori hallgatójától Sáfrány Tímeától. Archív képeket és a Klauzál Gábor Társaság honlapját http://klauzal.hu/ Kecskeméti Tibor mutatta be.

Szegedi Városháza Sajtószobájában megtartott kávéházi est képei a következő tárhelyeken nézhetők meg és tölthetők le,
- OneDrive: https://1drv.ms/u/s!BBe3pHKx6r-KhN5MzIds4b7yLMpM9w?e=rHfix2
- Google Drive: https://drive.google.com/drive/folders/1DGKOWcBYn-qoaVVVBpQFJRGLIpwCl7vz?usp=sharing

Kávéházi estre készülve megtudtam, idén 30. éve alakult meg az Országos Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja http://www.szechenyi-kor.hu/30-eve-apoljuk-szechenyi-emleket-szegeden/ és 2019. június 1-jén tartották meg ünnepélyes közgyűlésünket a szegedi Városháza dísztermében. Bízom benne, e két kiváló hazafi emlékét ápoló történelmi Társaság jövőbeli együttműködésének alapja lesz a múlt pénteki kávéházi est.

Éljen Klauzál!
Baráti üdvözlettel,
Kecskeméti Tibor
  Kecskeméti Tibor 2019. augusztus 1., csütörtök 16:04 571.
Kedves Barátaim!

Tegnap olvastam Szeged város honlapján - https://szeged.hu/hirek/29899/meghalt-peter-laszlo-szeged-diszpolgara - életének 93. évében elhunyt a társaságunkat is nagy lelkesedéssel méltató, Klauzál Gábor szegedi emléktáblájának állítását támogató nagytiszteletű Dr. Péter László Professzor úr.
E rövid kis méltatás tegnap este jelent meg Róla a Szeged TV - https://www.facebook.com/SzegedTV/videos/730614717341728/ - facebook oldalán. Nyugodj békében Professzor úr!

Szomorú szívvel,
Kecskeméti Tibor
  Hódi Szabolcs 2019. június 18., kedd 11:29 570.

Tegnapi szomorú hír: 2019. június 17-én, 66 éves korában elhunyt: Labádi Lajos főlevéltáros, a Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltárának ny. igazgatója, szülővárosának jeles helytörténésze. Labádi Lajos személyében, a Klauzál Gábor Társaság: megismerkedésünk (2006 nyári első találkozásunk) óta kutatásainkat mindig önzetlenül és örömmel segítő támogatóját, beszélgetéseinkben, levélváltásinkban atyai jó barátját veszítette el. Honlapunk őrzi több írását: Szentes a reformkorban (2006), 140 éve hunyt el Klauzál Gábor (2006), Gróf Széchenyi István emlékezete (2010), Klauzál Gábor emlékezete (2016), s személy szerint őrzöm majd negyvennyi levélváltásunkat, köztük: Klauzál Gábor szentesi kötődéseiről, Klauzál Jánosnak a Szentesi Levéltárban őrzött 1793-as latin nyelvű armális nemességszerző okmányáról, Klauzál Gábor 1866-os halálának szentesi gyászbeszédeiről, Hutiray (Lukácsy) Lajos 1848/49-es honvéd őrnagyról, s legutóbb éppen szeretett Csongrád megyéje névváltoztatásáról...

Kedves Lajos, nem felejtünk, őrizzük emlékedet!
Őszinte részvétünk a családnak, osztozunk mély fájdalmukban...
  Gálné Országh Mária 2019. május 24., péntek 8:46 569.

Egy indokolt megközelítés

Kinek nem fordult még meg a fejében, hogy sorsfordító politikusaink döntéseinél is meghatározó az a bizonyos oldalborda?
Különleges téma, üdítő meglepetés érte a hallgatóságot, amikor egy szombati délelőttön a Klauzál Gábor Társaság tagja, Dr. Szász Erzsébet történelemtanár előadássá komponálta az első magyar felelős kormány minisztereinek legmeghatározóbb döntéseit. Már ami a "nő-ügyeket" illeti. Örök hűséget esküdni, vagy anélkül megélni a biztonság érzetét. A lényeg egy: a Hazát erős államférfiként szolgálni, ám a gyengébb nem segítő támogatásával.

A helyszín és az időpont választása sem volt véletlen. Az érdeklődő közönség a Budatétényi Szent Mihály kápolnában gyűlt össze, barokk örökségünk egyik gyöngyszemében, mégpedig napra pontosan egy házasságkötés 166. évfordulóján. Az akkor 48 éves reformkori - így kétszeresen '48-as! - miniszterünk, Klauzál Gábor és Schmidt Emma - az aradi vértanú, Nagysándor József jegyese - 1853. április 27-én esküdött örök hűséget egymásnak.
A korábbi nevén kistétényi kápolna a tehetséges fiatalember mecénási tevékenységét is dicséri. A Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterének nevét pedig közeli utcácska őrzi, ahol a maga termelte borok kortyolgatása közben a politikus szőlősgazda nem mással, mint Deák Ferenccel töltött értékes órákat.

A haza bölcse címet kiérdemlő igazságügy-miniszterünk ugyan nem megházasodással köteleződött el, de gondoskodó természete által többszörös keresztapaságot vállalva nyilvánította ki a gyengébb nem, mint olyan, tisztes távolságának és közelségének szükségességét. Számára ez jelentette a biztonságot. Méltatói szerint életútja és habitusa révén vívódott bár, mégis: a haza nagy kérdéseinek megválaszolását végül önállóan vállalta.

Tanulságos és figyelemfelkeltő bemutatót hallhattunk a Batthyány-kormány többi tagjának feleségeit illető meghatározó szerepről is.
Egyfelől szerencsés reformpolitikusok hosszú, aktív pályafutására, másfelől érdekesen alakuló életutakra, napjainkig kiható összefüggésekre, olykor pedig a történelem kíméletlen sodrásában megkeményedett özvegyek hűségére, és nagy magyarjaink emlékének tisztes ápolóira csodálkozhattunk rá újra és újra.

Előadónk vetítéssel kísért, finom ívű gondolatvezetéssel hangolt rá bennünket a sorsunkat jó másfél évszázaddal ezelőtt meghatározó minisztereink döntéseinek értékelésére. Döntések, amelyek nem elismerten közügyek, ám tagadhatatlanul meghatározóak. Ily módon Budatétény egyik ikonikus alakjának révén szemléletünk formálását segítő, frissítő elmélkedéssé kikristályosodó előadás részesei lehettünk. Olyan megközelítésű témában, amelyik a nő és a férfi közös felelősségét újratanítja: biztatni, bátorítani, de ha kell, menedéket nyújtani egymásnak. Mi más vinné előre hazánk, népünk, nemzetünk sorsát a jövőben is!

Köszönöm az élményt.
  ambruskarcsi 2019. május 17., péntek 0:42 568.
A Megyeri-híd látogatok második csoportja május 16-án 10 órától örülhetett a magas szintű szakmai vezetéssel megvalósult lehetőségnek.
A híd nyújtott "A" betű formát idéző pilonjai közül a pesti oldaliban elhelyezett ferde lifttel jutottunk fel az összekötő tartóig, majd onnan egy függőleges lifttel az üvegablakokkal védett 21-es szintre. Innét jól belátni az egész hidat, de még a környező tájat is.
Az acélrácsos lépcsőn lefelé megbizonyosodtunk arról, hogy elég magasan voltunk, miután kisétáltunk a pesti oldali meder pillér alapjára. Itt megismerkedtünk a hajózás biztonságát szolgáló berendezésekkel és továbbmentünk a parti hídszakasz szekrénytartóinak belső megtekintésére.
A híd méretei lenyűgöztek bennünket, a hídmester pedig minden kérdésünkre választ adott.
A csapat nagyon fegyelmezett volt, amit csoport-felelősként külön köszönök minden résztvevőnek.
  Kincses Katalin 2019. május 11., szombat 20:51 567.
2019. május 11-én délelőtt különleges helyen járt Hódi Szabolcsnak köszönhetően. 20 fős csapatunk A Megyeri hidat látogattuk meg belülről. Lifteztünk a pilonban, másztunk létrán le és fel. lépcsőztünk egy keveset, apró nyílásokon másztunk ki és be, utaztunk karbantartókosárban (ezt a szerkezetet nem így hívják szaknyelven :)). Megismerkedtünk a híd tervezésével, építésével, sőt szakszerű hídászképzést is kaptunk. Köszönjük a lehetőséget két lelkes kalauzunknak!
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)