Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Réffy Balázs 2008. november 19., szerda 10:42 253.
A megemlékezés és az est méltó volt Klauzál szelleméhez. Köszönjük a szervezők, vendéglátók és összes közreműködők áldozatos munkáját!
  Dobos Károly 2008. november 19., szerda 7:40 252.
Az első ünnepélyes megemlékezésünket sikeresen megtartottuk november 18-án, Klauzál Gábor születésnapján a Záborszky pincében a faragott Klauzál díszhordónál! Több mint 60-an jöttünk össze, ahol az egyesületünk tagjain kívül együttműködő partnereinket hívtuk meg. A Klauzálról szóló rövid megemlékezés után örömmel köszönthettük körünkben többek között Helyey Lászlót, Ráday Mihályt, Dinyés Lászlót, Pálmány Bélát is. Az est során a Chevaliers Törley Pezsgőrend volt a vendégünk és Quirin Károly ceremóniamesterrel egy talk-show és pezsgőkóstoló keretében megismerkedhettünk a Törley pezsgőkkel is. Az estet színesítette a Reneszánsz Hölgyek Társasága bemutatkozása, Danyilakisz Katalinnal az élén. Jövőre újra ünneplünk november 18-án!
  Gábriel Tibor 2008. november 18., kedd 13:50 251.
A Budapesti Honismereti Társaságnak Budapest Főváros Levéltárában tartott Budapesti Históriák sorozata 2008. november 5-én tartott előadóestjén a Klauzál Gábor Társaság tevékenységéről dr. Simor László, a társaság tagja tartott vetítettképes prezentációt, amely a jelenlévők közt nagy érdeklődést keltett. Többek közt beszámolt a társaság céljairól, alapításáról, szerteágazó tevékenységéről, évente ismétlődő programjairól, kirándulásairól, honlapjáról, kiadói tevékenységéről, stb. A tájékoztatást a Budapesti Honismereti Társaság nevében ezúton is köszönjük és sok sikert kívánunk munkátokhoz.
  Dobos Károly 2008. november 17., hétfő 16:47 250.
Örömmel csatlakozom Márk Gergely fővárosi díszpolgári címének ünnepsége napján. A Klauzál Gábor Társaság kétszer jelölte őt kerületi díszpolgári címre. A Magyar Örökség díj után ismét méltó elismerésben részesült Márk Gergely!
  Juhász Péter 2008. november 17., hétfő 9:04 249.
Társaságunk tiszteletbeli tagja, Márk Gergely rózsanemesítő fővárosi díszpolgári kitüntetésének ünnepélyes átadására ma délelőtt 10 órakor kerül sor a Fővárosi Közgyűlés dísztermében.

Gergely bácsi, aki nemrég ünnepelte 85. születésnapját, egyike azoknak az embereknek, akik egész életükben alkotni, és adni akartak. Még akkor is, amikor arra nem volt „kereslet”. Szűken vett szakterületén, a gyógynövény- és rózsanemesítésen túl országban, ő városrészben, teljes egészben gondolkodott és cselekedett.

Az 1848-as forradalom 12 pontja közül második volt a „Felelős minisztériumot Buda-Pesten”. Az első felelős minisztérium ipar- és földművelésügyi minisztere Klauzál Gábor volt, aki felelősségét hivatalának elvesztése (legalább a feje megmaradt, szemben az aradiakkal) után is átérezve újítások sorát vezette be a mai Budatétény területén. Messzire tekintett, messze túl az akkori földhözragadt napi problémákon. A kitörés lehetőségét kereste. Azt vizsgálta például, miért nem olyan versenyképes a magyar bor Londonban, mint a francia. Nem csak vizsgálta, cselekedett is!

Mi, késői utódai nem nagyon léphetünk nyomába. Mindazok a kertészetek, amelyek Klauzál tevékenysége nyomán jöttek létre szűkebb otthonunkban, ma már legfeljebb telekspekuláció tárgyai, semmi közük az alkotó, újító szellemhez, a termőföld, a klíma adományainak méltó felhasználásához.

Gergely bácsi egy azon kevesek közül, akik ezt az alkotó, kreatív szellemet még ma is aktívan képviselik. Munkája nyomán (elismerve természetesen a többieket is, akik a Rózsakert felvirágoztatásán dolgoztak) igazi, forradalmi újítások születtek. A rózsanemesítést összekapcsolta a kultúrával és egy egészséges (akkor még nem kívánatos) kereskedelmi szellemmel is. Európa akkori legnagyobb rózsakertjében nemcsak a génállomány megőrzése folyt, de termelés is. A helyi adottságok okos kihasználására jellemző az a történet, mely szerint a rózsakiállítás idején vágott virágot is kínáltak, ám a virágok nem egy időben nyíltak. Az értékesítésig hűtőházban kellett volna tárolni a levágott rózsaszálakat, de nem volt lehetőség modern hűtőházat építeni. Ezért aztán kihasználva a budatétényi kőbányászat során kialakult pincéket, az egyikbe egész télen fújták egy kis ventillátorral a fagyos levegőt. A természet hidegével így áthűtött pince még a nyár közepén is alkalmas volt a vágott virág hűtőházi feladatait ellátni.

Sajnos kerületünk nem élt a lehetőséggel. A fejlett országokban ilyen lehetőség, ilyen hagyomány elég ahhoz, hogy szó szerint felvirágoztasson egy városrészt. Szerencsére Gergely bácsi tevékenységére ország- és világszerte egyre több helyen figyelnek fel. Úgy tűnik, rózsái is nagyobb megbecsülést élveznek máshol, sorra jelentkeznek a települések, hogy rozáriumot hoznának (vagy már hoztak is) létre Gergely bácsi rózsáiból.

Budapestnek sajnos nem kellett a lehetőség, amikor azt az alkotó szívből, kvázi ingyen ajánlotta. Most sem járunk élen abban, hogy ezzel az adománnyal élni tudjunk. Szerencsére más vidékek lakói befogadják az ajándékot, és nálunk is nő azok tábora, akik tiszteletüket és elismerésüket fejezik ki Márk Gergely rózsanemesítő személye és életműve iránt, és próbálják élesztgetni azt, amit az akkor még nem létező bevásárlóközponttal szemben Gergely bácsi életre hívott. Ezen elismerések egyike a mai díszpolgári kitüntetés.

Jó egészséget, további kitartást kívánok a 85 éves Márk Gergely rózsanemesítőnek, és gratulálok fővárosi díszpolgári kitüntetése alkalmából.
  Ácsné Varga Mónika 2008. november 3., hétfő 13:36 248.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtára és a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt

A Tétényi-fennsík és a Duna-part természeti értékei
című kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja:
Szigeti Zoltán egyetemi tanár,
a Péter-Pál utca és Környéke Polgári Kör elnöke

Időpont: 2008. november 03., hétfő 18 óra
Helyszín: FSZEK Budafoki Könyvtár (1221 Bp., Kossuth lajos u. 30.)
A kiállítás megtekinthető: 2008. november 14-ig.
  Ácsné Varga Mónika 2008. október 9., csütörtök 10:24 247.

Két könyvtári programunkra szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét:
2008.10.10, pétek 20-24 óra: Tini bulitéka
2008. 10.12. vasárnap 10-16 óra: Könyves vasárnap
Kedvezmények - játék - meglepetések a könyvtárban
(Cím: 1221 Bp., Kossuth Lajos utca 30.)
  Dobos Károly 2008. szeptember 25., csütörtök 22:01 246.
Örömmel olvasom, hogy Márk Gergely rózsanemesítő, egyesületünk tiszteletbeli tagja Budapest díszpolgára lett.
  Dobos Károly 2008. szeptember 20., szombat 16:16 245.
A mai napon egyesületünk ismét egy évre örökbe fogadta a Nagytétényi Kasélymúzeum "Szerelmes Kentaur" szobrát.
  Quirin Károly 2008. szeptember 18., csütörtök 14:09 244.
Tisztelt Klauzál Gábor Társaság!

Gratulálunk a Záborszky Pince részére Önök által adományozott és a XIX. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál keretein belül ünnepélyesen felavatott Klauzál-díszhordóhoz. Külön öröm számunkra, hogy ez az új faragott hordó az egykori Törley pezsgőalapboros pincében lévő Törley címert ábrázoló díszhordó mellé került, mely szintén Gudricza István fafarogó művész munkája. Bízunk abban, hogy kezdeményezükkel felelevenítették a budafoki pincékben már évszázadok óta hagyományos faragott díszhordók készítésének szokását, és ötletük alapján más civil szervezetek is élnek majd eleinkre ily módon történő megemlékezéssel.
Tiszteletre méltó tevékenységükhöz még egyszer gratulálunk.
Szívélyes üdvözlettel:
a Chevaliers Törley Pezsgőrend nevében
Quirin Károly
ceremóniamester
  Tamás Györgyné 2008. szeptember 11., csütörtök 7:38 243.
Szeretném megköszönni a dombóvári szép napot, melyen a férjemmel együtt nagyon jól éreztük magunkat, és tartalmas időtöltésnek bizonyult a szép nap.

A dombóvári fogadtatás és az ottani helytörténészek jól példázták, hogy szép és jó elfoglaltság a helytörténettel foglalkozni, mely bővíti általános műveltségünket, és a közös összejövetel emberi jó és szép tartalommal tölt el.

Igazán mondhatjuk, hogy érdemes volt együtt lenni, a Klauzálosokkal és a dombóvári lelkes fogadókkal együtt.

Továbbiakban is szeretném, ha számon tartanának és részt vehetnék a munkájukban: Tamásné.
  Dobos Károly 2008. szeptember 10., szerda 7:40 242.
Tegnap este Beke Pál úrral találkoztam, aki az Önkormányzat megbízásából a kerületi kulturális koncepció fejlesztésére tesz javaslatot.
Ugyancsak tegnap este az adók 1%-ával kapcsolatos adminisztrációt bonyolítottuk Krieger Krisztinával.
  Dobos Károly 2008. szeptember 7., vasárnap 15:35 241.
A mai napon felavattuk a Klauzál-díszhordót a Záborszky pince kiállítási csarnokában.

Elsőként köszönet a Klauzál Gábor Társaság faragási költségeit kisegítő egyéni tagi adományozóknak, névsorba rendezve az alábbi 18 egyesületi tagnak: Andrási Anna, Bartos Mihály, Dobos Károly, Géczi Gábor, Hódi Szabolcs, Horváth Miklós, Janóczki Katalin, Juhász Péter, Karsay Ferenc, Kemény Zsolt, Kincses Katalin, Kovácsné Tapolcsányi Valéria, Krieger Krisztina, Németh Gitta, Örsi Gabriella, Piróth Béla, Piróth Béláné, Simor László.

Köszönet Géczi Gábornak és Andrási Annának az ötletadásért, Hódi Szabolcsnak Gudricza István hordófaragó mester szervezéséért, a hordóbizottság tagjainak ( Prim György, Géczi Gábor, Janzsó János, Györök Natália) a szervezésért. Az avatás hangtechnikájának a biztosításáért Juhász Péternek külön köszönet!
  Juhász Péter 2008. szeptember 7., vasárnap 5:41 240.
A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon egy fotókiállításunk nyílt a fiammal. A kiállítás tematikája kevéssé kapcsolódik a Társaság gazdag tevékenységéhez, ezért ért meglepetésként az, hogy a Klauzál Gábor Társaság tagságának egy része olyan önkéntes segítséget nyújtott, amire számítani nem is mertem. Volt olyan tagtársunk, aki megérezve, hogy segítség nélkül nem fogunk elkészülni a megnyitóig, külön kérés nélkül odajött, felmérte, hogy mi a probléma, és fantasztikus precizitással elvégezte a kiállítás installációjának legkényesebb részeit: lézerrel beszintezte a képeket, és elvégezte a teljes villanyszerelést. Nem sorolnék neveket, a Társaságnak szeretnék köszönetet mondani azokért a tagjaiért, szellemiségéért. Köszönöm Nektek, és aki még nem látta, kérem, nézze meg az eredményt ma este 8-ig.
  Dobos Károly 2008. augusztus 27., szerda 21:46 239.
Ma ünnepélyes keretek között a Záborszky pincében megtartották a XIX. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál sjatótájékoztatóját. Az avatásra váró Klauzál díszhordó a Kiállítóteremben gondosan letakarva várja a vasárnapi avatását.
  Hajas Ervin 2008. augusztus 25., hétfő 14:13 238.
Kedves Barátaim !

Simor László gondolatai hasonló érzéseket váltottak ki bennünk is és örülök, hogy mint "külső tag" csatlakozhattam hozzátok feleségemmel együtt, Dombóvár nevezetességeinek megtekintéséhez és megismeréséhez.

Minden résztvevő találhatott magának a programmban csak "neki tetsző", bár mindenkit lenyűgőző és mindenki számára érdekes látnivalót és érdekes új információt. A Hölgyek megcsodálhatták a gyönyörű kézimunkákat az Urak az 1848-as nyomdagépet . Mindannyian érdeklődéssel hallgattuk Kriston Vizi József előadását, melyből érződött a város szeretete az elhivatottság, és így bepillantást kaphattunk Dombóvár multjába és jelenébe. Köszönet ezért a szervezőknek, Markó Lászlónak és segítőinek.

Utunk fő célja a dombóvári Szigeterdőben lévő Kossuth emlékmű megtekintése volt, ahol Takács Istvánné kaluzolása mellett csodálhattuk meg a szobor csoportot mely még így szétszedett , szétdarabolt állapotában is lenyűgöző és csodálatos. Örömmel hallgattam a város Polgármesterét, hogy szándékukban áll a szobor csoport közel eredeti állapotban történő helyreállítása, felállítása, mert megyőződésem,hogy a múlt értékeit a jelenkornak őriznie kell.

Vendéglátóinknak külön köszönet, hogy ily módon betekintést kaphattunk a város multjába, jelenébe és jövőbeli elképzeléseibe valamint terveibe is.

Érdeklődéssel hallgattuk meg a délutáni programm alkalmával Dr Dobos Károly elnök úr bemutatkozó előadását mely láthatóan tetszett az ott lévőknek.

Biztosak vagyunk benne,hogy még visszatérünk Dombóvárra .

Köszönjük,hogy veletek lehettünk és ha megtiszteltek,hogy a következő programokra is meghívtok örömmel veszünk részt . Itt mondok köszönetet Hódi Szabolcsnak aki már most meghívott a Klauzál emlékére készült hordó avatására.

Minden jót kívánunk az egész Társaságnak : Hajas Ervin és felesége Éva
  Dobos Károly 2008. augusztus 20., szerda 14:36 237.
A 2008. augusztus 16-i dombóvári egyesületi látogatásunkról az alábbi helyi TV tudósítás készült:

http://www.dombovar.hu/hircentrum/index.php?azon=161&modul=videotar&menu=0
  Kincses Katalin 2008. augusztus 17., vasárnap 20:50 236.
A Klauzál emlékére készült hordó avatásának időpontja 2008. szeptember 7. vasárnap 11 óra.
  Simor László 2008. augusztus 17., vasárnap 13:00 235.
Kedves Klauzálosok!

Mint kezdő, közöttetek, most tanultam meg, milyen jó is, ha az ember barátai ilyenek, mint TI!

Markó Laci szervezésében csodás napot tölthettünk együtt. MINDEN JÓL MŰKÖDÖTT!

A program előzetesét olvasva kicsit féltem, hogy mivel telik majd tényleg el a tervezett sok-sok idő. Mégis, ott Dombóváron, amikor valahonnan tovább mentünk egy másik helyre, úgy éreztem, hogy szívesen maradnék, mert még mindíg rengeteg érdekesség maradt felfedezetlenül.

Mindez a remek szervezésnek, a jó előkészítésnek és persze dombóvári "gazdáinknak" köszönhető.

Mégegyszer: köszönet mindenkinek, akit illet.

Aki nem jött el, sajnálhatja!
  Ácsné Varga Mónika 2008. július 29., kedd 13:13 234.
A Batyu Színház előadása a FSZEK Budafoki Könyvtárban (1221 Bp.,Kossuth Lajos u.30.)
2008. augusztus 4-én, hétfőn 17.00 órakor.

A szegény ember gazdagsága
Igaz mese a vagyonról és a boldogságról

Szereplők:
Okos Katica: Kontha Nelli
Magyari Mihály: Seder Gábor

Népmese - motívumok felhasználásával írta és rendezte: Albert Péter

A belépés ingyenes!
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)