Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
  Janzsó János 2010. június 4., péntek 15:52 381.
Kedves Borissza és Bornemissza Klauzálosok!

Kik azok a Klauzálosok, hallom itt-ott egy-egy beszélgetés közben. A választ minden Klauzálos tudja, de a legtöbb nem Klauzálos csak sejti. Ha van idő és kíváncsiság, röviden el szoktam mondani.

Ez a háromnapos kombinált rózsa- és borfesztivál jól sikerült, jobban szervezett volt, mint a korábbiak. A Klauzálosok legalább tucatnyian jó néhány órát eltöltöttek e szellemes nevű víkenden. Kétnapos bérlettel három napon át lehetett bolyongani a ROZÁRIUM rózsa-erdőjében és a kitelepült borsátrak között, péntek és szombat este a szervezőknek is biztosan tetsző sokaság forgatagában.

Kultúrált volt a beléptetés, volt elegendő étel, ital és sajt, meg népművészeti mustra lehetőség. A programok, zenék próbáltak többirányú ízléshez közelítő közönséget vonzani. A helyszín ismételten bizonyította, hogy ezt így érdemes és kell megőrizni magunknak meg a jövendőnek, mert helyette nem lesz máshol ily szép Hatholdas rózsakertünk (Babits M.). Az aláírásgyűjtés, hogy mentsük meg, gördülékenyen ment. Elismerés a szervezőknek.

Amit hiányoltam, hogy a budafoki borászok közül csak ketten képviseltették magukat, pedig elfértek volna még néhányan. Nem hiszem, hogy távolmaradásuk kívánatos, bár a résztvevők nevezési díját nem ismerem. Garamvári pincészeténél kóstolgattunk Dobos Karcsiékkal, az esti fotóból is látszik talán néhányunk borkóstoló kedve. A szoborbizottság, Glattfelder Tamás, Gonda Dorka, Györök Nataliék jóízűen kóstolgattak. Rövid, de kellemes beszélgetéseket folytathattunk többekkel, régi és új ismerősökkel. Közülük is Géczi Gábor barátjával Zolival is. Beszélgettünk Szirtes Edittel, a Német Kisebbség elnökével, Jurás Lacival az Ipartestület elnökével, aki elújságolta elnökünknek, hogy az Ipartestület ötvenezer forinttal támogatja Klauzál szobrát. A rövidnadrágos leendő államtitkárral Németh Zsolttal is kedélyesen szót váltottunk. Ő az, aki bizonyára sokáig lehet szponzorgyűjtő támogatója ennek a rendezvénynek is, meg a Klauzál szobornak is, a kettős állampolgárság elfogadásából következő öröm olvasható volt az ő arcán is. Nagyon sok ismeretlen arcot láttunk, akik bizonyára jó hírverés miatt jöttek el.

Kolláthné Hollóssy Rita és férje Ernő is minden ilyen összejövetelen részt vesz. Ritával és másokkal elmélkedtünk a valószínű kezdetekről, amikor a Budatétényi Polgári Kör (most ünnepelte tizenöt éves fennállását) még egyedül hívogatta egy szombat délutáni koncertre az érdeklődőket.

Péntek este tizenegy körül értem haza, majd két kilométert gyalogolva a májusi éjszakában erdélyi magyar honfitársammal, Tiborral. Szombat este végre találkoztam Prim Gyurival is, aki most igen visszafogottan kóstolt. Fideszes és LMP-s politikusokat láttam kóstolgatni, mások most itt nem mutatkoztak, miként a Hősök Vasárnap-i budatétényi és nagytétényi emlékezéseken sem. Itt és ott is most is a Klauzál Gábor Társaságban is tagtársaink Garbóci László és Bartos Mihály emlékeztettek e vasárnapok fontosságára. Bartos Mihály egy különösen szép verssel örvendeztette meg a hallgatóságot. A verses kötet reprint megjelentetését akár a Klauzál Társaság is támogathatná.

Kolláth Rita ügyes szervező erőfeszítéseivel kb. 2000-től megtartott rózsakerti koncertek után 2006 őszén beindult a Kárpát-medencei Budatétényi rózsás bormustra, kezdetben még igencsak furcsa fogadtatással az akkori városvezetés részéről. Nehéz kezdet, örömszerű folytatás. Ez lenne a titok??? Szerintem egyre színvonalasabb. A helyi művészek esetleges jobb bevonása, a táncos és táncoltató, énekeltető programok, népzenés, néptáncos, táncházas hangulat és modern táncos kiterjesztéséhez ezen a helyszínen minden feltétel adott, miképpen ahhoz is, hogy e Budatétényi hétvégéből akár két-három hétvége programja is megszervezhető legyen! Hasonló rendezvényekből ilyen pompás helyszínnel nagy hiány van Budapesten. Sajnos elmulasztottunk kitenni egy pénzgyűjtő kosarat a Klauzál szobor vagy az árvízkárosultak javára. Erről is beszélgethettünk egy keveset Örsi Gabiékkal, Lükő Szabolccsal, akik a legvidámabb esőűző ruházatban élvezték a harmadik napot, amikor vasárnap délután zuhogó esőben is élvezettel néztük a Nádasdy néptáncosok pazar néptáncát, köztük gyermekeinket...

Jövőre Veletek Klauzálosok ugyanitt, s lehet, hogy egy Vaskeresztesi borkóstolóm is beiktatható lesz. VIVAT Klauzál. Barátsággal emlékezve a rózsás-boros víg napokra.

Janzsó János
  Dobos Károly 2010. május 30., vasárnap 19:43 380.

Közben egyesületünk tagjai május 28-án pénteken este kilátogattak a Nemzeti Rózsakertbe, ahol nem csak az alapító Klauzálra emlékeztünk a Rózsafesztiválon, hanem megkóstoltuk a Kárpát-medencei Borászok V. találkozóján több kiváló pincészet borait is. Külön köszönet Garamvári Vincének, akinél egy kicsit több időt is töltöttünk, "felkészülvén" a november 18-i pódiumbeszélgetésre.

A Klauzál Gábor Társaság által meghirdetve, sok segítővel kivitelezve egyúttal a borfesztivál mindhárom napján az alábbi szövegű tiltakozó aláírásgyűjtést bonylítottuk le:

Tiltakozom a Klauzál Gábor által 1858-ban létesített kistétényi faiskola és rózsakert helyén több mint 60 éve, 1949-ben alapított, a mai Budafok-Tétény, Budapest, XXII. ker. Nagytétényi út - Park utca keresztezésénél fekvő "Budatétényi Rozárium" területének privatizálása illetve beépítése ellen, és követelem, hogy a már több mint 150 éve rózsakertként hasznosuló terület továbbra is a rózsafajták nemesítését, megőrzését és bemutatását szolgálja, a nagyközönség által látogathatóan, kerületünk országosan egyedülálló büszkeségeként!

  Juhász Péter 2010. május 29., szombat 18:52 379.
Amikor a Klauzál Gábor Társaság gondozásába vettea Wolf-kertet, a Társaság tagjai és csemetéi úgy ölelkeztek össze, mint a répamese szereplői, hogy erejüket egyesítve egyenként húzzák ki az embermagasságú gazokat. Ebben a kertben most teljes pompájában virágzik Márk Gergely nemesítése, az "Árpád-házi Szent Erzsébet emléke" rózsa.  Janzsó János 2010. május 28., péntek 19:53 378.
Valahol a város peremén, fönt a hegyoldalban Kistétényben több mint kétszáz esztendeje építettek egy kis házat és áll e kis kápolna, a Szent Mihály kápolna. Innen valamikor messzire lehetett látni, egész a Dunáig és még azon is túl, hogy jön-e Bécs felől a bárka. Klauzál nyomában évek óta idejár egy maroknyi, de lelkes Klauzál-Hívő sereg, hogy Klauzál emlékezetét, ébren tartsa, az általa 150 éve vallott értékeket megismerje, fölfrissítse, valahogyan terjessze. Azt érzem belül, hogy már várom e közös zarándoklatot és már régen nem az a fontos, hogy milyen lesz az idő, meg hogy százan leszünk-e vagy tízen, húszan, harmincan, hanem, hogy van egy hely, amely elevenné teszi a múlttal való kapcsolatunkat.

Így volt ez az idén is. Klauzál és Széchenyi a két vitathatatlan érdemeket szerző reformer férfi ereje teljében akart egy jobb, igazságosabb hazát. Talán ezt is akarjuk mi is, amikor a tőlük olvasott mondatokat, gondolatokat aktualizálni akarjuk."EGYNEK minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Olvashattuk Széchenyitől ezt és tudjuk, hogy így van ez az élet legtöbb területén.

ÉLJEN KLAUZÁL, aki már bizonyos, hogy általatok és bennetek és gyermekeitekben újraéledt, de még virulhat is.

Janzsó János
  Dobos Károly 2010. április 24., szombat 18:43 377.
Ma a KNT 2. napját szerveztük meg. Csodaszép napsütéses időben zajlott a Szent Mihály kápolnánál és a Klauzál villánál az esemény. Délután a történészek előadásait a Nagytétényi Kastélymúzeumban élénk megbeszélés követte.
  Dobos Károly 2010. április 23., péntek 19:22 376.
Ma sikeresen lezárult az 5. alkalommal rendezett Klauzál Napok Tétényben első napja.
A Fiumei úti nemzeti Sírkert Kegyeleti Múzeumában a Kossuth szoborcsoport történetét méltattuk majd az iskolások vetélkedőjén Széchenyi és Klauzál volt a téma.
  Szigeti Zoltán 2010. április 16., péntek 14:44 375.
Felhívásotokra a mai napon 10.000.- Ft-ot utaltam a Klauzál szobor állításának segítésére.
  Lendvai Ildikó 2010. április 6., kedd 14:26 373.
Számomra már az ünneplés hagyományos része, hogy részt veszek a Klauzál Gábor Társaság március 15-i megemlékezésén. Talán azért fontos nekem, mert nélkülöz minden hivatalosságot és átpolitizáltságot - márpedig ez a két betegség szokta tönkretenni az ünnepeket.
  Dobos Karoly 2010. március 14., vasárnap 16:53 372.
Ma délután 3 órakor hideg szélben közel 100 fő részvételével megtartottuk a 4. március 15-i ünepséget a Klauzál villánál.
  Györök Natália 2010. március 5., péntek 19:49 371.
Kedves Klauzálosok, barátaim!

Péter mesélte, hogy a február 25-i taggyűlésen megszavaztátok, hogy tiszteletbeli tag legyek a Klauzál Gábor Társaságban.
Tudom problémákat vet fel egy ilyen szituáció, mint az enyém, mégis nagy öröm, hogy tagtársatok maradhatok hivatalosan is. Bár lélekben sosem szakadtam volna el a KGT-től.
Ez nagyon megható és megtisztelő számomra, köszönöm.
ui.: Nekem az a szoborterv tetszett jobban, amin egy asztalka is van.

  Dobos Károly 2010. február 20., szombat 11:58 370.
Csatlakozzon ön is adományával Klauzál Gábor egészalakos szobrának budatétényi felállításához! Kérjük, hogy adományát a Klauzál Gábor Társaság, non-profit, közhasznú társadalmi szervezet 10918001-00000023-61200004 számú számlájára utalja. A közleményben jelölje meg, hogy a Klauzál szoborra szánt adományról van szó. Ezen adományokat elkülönítve könyveljük.
  Hajas Ervin 2009. december 18., péntek 14:27 369.
Kedves Barátaim!
A tegnap este is egy élmény volt, amit közös évzárónk alkalmából és a megalakulás ötödik évfordulója alkalmából szerveztek, mindig aktív szervezőink. Köszönet érte.Mindenkinek Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok.
  Simor László 2009. december 18., péntek 9:47 368.
Tegnap igazán kellemes estét tölthettünk a KGT jelenlévő tagjaival. A finom vacsora, zamatos borok mellett élménnyé tette az estét a beszélgetés a barátaimmal - azt hiszem bátran kimondhatom ezt a szép szót.
Elmondtuk a véleményünket sok komoly dologról, tréfáltunk, élcelődtünk, tehát tényleg olyanra sikerült az együttlét, hogy alig akartunk haza menni.
Még valami: Karcsi újból bebizonyította azt, hogy a közgyűlésen az elnökválasztás abszolut egy-esélyes lesz, igazán irigylésre méltó az a szerénységgel párosuló határozottság és céltudatosság amivel a vezetői rátermettségét bizonyította tegnap este is!
  Dobos Károly 2009. december 17., csütörtök 22:46 367.
Ma este a nagytétényi Sekrestyés éteremben, ahol a Klauzál Gábor Társaság megalakulása 2004. december 9-én létrejött, megtartottuk az 5 éves jubileumi egyesületi gyűlést!
Köszönet az 5 évért!
  dr. Nagy Sándor 2009. december 4., péntek 17:04 366.

Én mint műszaki ember, és aki Simonyi Károly-tól tanultam a statika tudományát, igencsak örülök hogy részt vehettem ezen a jubileumi Lánchíd túrán, ahol a lánckamrában a láncok lehorgonyzását, és a pillér felső részén a láncok önbeálló alátámasztását tekinthettem meg alaposan. Be kell vallanom hogy maga az alkotás is döbbenetes, de az alkotó EMBER képessége is elcsodálkozásra késztett immár 160 éves távlatból is.
Persze azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy volt egy Széchenyi-nk aki az egészet megálmodta, elkészültét szorgalmazta. Bár csak ma is lenne néhány ilyen Embere e Hazának. Ismételten köszönöm a vezetést, és bízom abban hogy az elkövetkező években lesz még alkalmam, szerencsém néhány másik budapesti híd ilyen alapos megtekintésére ! További sok hasonló sikeres vezetést kívánva, üdvözlettel:

(nagy) Sándor
a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség tiszteletbeli elnöke
  dr. Róbert Péter 2009. december 3., csütörtök 16:07 365.

Nagyon köszönöm, hogy ott lehettem az olyan kellemes körülmények között Budafokon rendezett Klauzál ünnepségen. Érdekes, élvezetes és tanulságos volt!Maga a helyszín bevezetést nyújtott a magyar borászat történelmébe, ezt tartalmas ismertetés mélyítette el. Rövid, de nívós előadások gyarapították ismereteinket, sok újat hallhattunk. Finom volt a bor és a kolozsvári töltött káposzta, a vendéglátók kedvesek.

Emlékezni fogok erre a szép estére!

dr. Róbert Péter
  Karacs Zsigmond 2009. november 26., csütörtök 16:39 364.
Különleges élménnyel kecsegtetett a Klauzál Társaság meghívása a budafoki Záborszky Pincébe. Nem csalódtam. A vonatról sokszor megcsodált klasszicista villa egy hosszú szerteágazó pincével fogadott bennünket. Lenyűgöző méretű faragott hordói közül kiemelkedett és magára vonzotta tekintetünket a nagy tehetségű kőszegi fafaragó Gudricza István műve, a Klauzál-díszhordó, ahol Dobos Károly elnök köszöntötte a megjelent vendégsereget, egyaránt emlékezve Klauzál Gáborra és a promontori szőlészet és borászat históriájára. Vendéglátóink a szellemi élvezetet kulinárissal tették teljessé, borkóstolóval és a felséges kolozsvári káposztával. A késő estébe nyúló jó hangulatú együttléttől fájó szívvel búcsúzva, sok sikert és örömöt kívánok a Klauzál Gábor Társaságnak:

Karacs Zsigmond
   Mercs Éva és Zoltán 2009. november 24., kedd 19:29 363.
Kedves "Klauzálosok"!

Köszönjük a meghívást egy színvonalas és nagyon jól megszervezett rendezvényre. Ajándék volt számomra ez az est amit nagyon Köszönök, remekül éreztük magunkat. Amely különleges est volt: a tanulás és élvezet is párosult.

A meghitt hangulatú helyszínen vidám estet tölthettünk el. Nagyon kedves élményben volt részem Irsai Olivér kapcsán. Örülök, hogy kerületünk sok hírességével lehettem együtt.
  Joó Ernő 2009. november 23., hétfő 22:06 362.
Tisztelt Klauzál Társaság! Kedves Károly!

Egy nagyon jól megszervezett, kellemes est keretében méltó környezetben ismerkedhettünk meg Klauzál Gábornak a szőlészet, borászat, kertészet területén végzett jeles tevékenységével.
Az ilyen események, alkalmak jól szolgálják azt a nemes célodat, hogy Klauzál Gábor élete, munkássága a közérdeklődés középpontjába kerüljön és talán egyszer abból a kis makettből megszületik egy egészalakos Klauzál szobor.
Az est sikeréhez gratulálunk, köszönjük, hogy részesei lehettünk.

Baráti üdvözlettel Joó Ernő
  Csízi Júlia 2009. november 21., szombat 11:12 361.
Kedves Barátaim!

Szeretnék ezen a fórumon is köszönetet mondani a kellemes estéért. Sok újdonságot tudtam meg, amelyek munkámban segítenek, ezért is nagyon hálás vagyok. Bízom benne, hogy sok, élményekben gazdag órát fogunk még együtt tölteni közös, értékmegőrző munkánk során is!

Csízi Júlia
Kegyeleti Múzeum
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)