Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
  Juhász Péter 2021. december 31., péntek 9:09 616.
Kedvben, lehetőségekben, eredményekben és szeretetben teli, boldog új esztendőt kívánunk a Tisztelt Társaság tagjainak!
Dorn Zsuzsanna és Juhász Péter
  Dr. Süli Attila 2021. november 26., péntek 20:05 615.
Nagyon jól éreztük magunkat a november 20-án, a Záborszky-kúriában tartott színvonalas, ugyanakkor családias borkóstoló rendezvényen. Remélem, lesz még lehetőségem a a Klauzál-társasággal együtt dolgozni és ünnepelni.
  Tóth Melinda 2021. november 26., péntek 15:43 614.
Kedves Klauzálos Barátaink!

A Budatétényi Polgári kör nevében nagyon köszönjük a meghívást és a kellemes együttlétet! Utóbbinak manapság híján vagyunk, ezért különösen örültünk annak, hogy nagy bátorságot merítve megrendeztétek a 2021-es Klauzál születésnapot. Bár a szokott létszám töredéke jelent meg az eseményen, de a nagy társasági életért busásan kárpótolt minket Vabrik Ferenc borász, aki energiát, humort, szaktudást bevetve, rendkívüli módon szórakoztatta a közönséget. Köszönjük a Lükő házaspár vendégfogadását és a szakértő kérdéseket, amelyekkel sokkal közelebb kerültünk az Etyek- Budai Borvidék rejtelmeihez. Hálásak vagyunk Ambrus Károly barátunk zenei közreműködéséért, az emelkedett hangulat csúcsa volt a közös zenei aláfestéssel megvalósuló éneklés. Reméljük még sok hasonló vidám eseményen vehetünk részt a későbbiek során is.
Tóth Melinda elnök, Takács Márta és Szabó Zoltán Lajos alelnökök
  Kolláthné Hollóssy Rita 2021. november 23., kedd 17:53 613.
Kedves Klauzálosok!

Kellemes szombat esti borkóstolón vettem részt.
Az előző években is remek borászokat hívtatok. A Lükő házaspár szakszerű vezetése mellett, ízlelgetve a finom borokat, csipegetve hozzá a különleges sajtokat, találkozva a régi barátokkal mindig nagyon jól éreztem magam. Mindezek miatt, nagyon hiányzott ez a rendezvény. Örülünk, hogy ismét, megrendeztétek és együtt lehettünk! A fertőzésveszély lehetősége miatt talán kevesebben voltunk, mint máskor, de a hangulat így is kiváló volt.

Szakmáját szerető és értő borászt, vérbeli szőlősgazdát ismerhettünk meg Vabrik Ferenc személyében, humoros előadásán jókat nevettünk.

Külön köszönet Ambrus Karcsinak tárogatójátékáért és a közös éneklés élményért.

Minden szervezőnek kívánok jó egészséget, meghitt adventi várakozást és nagyon szép karácsonyt!

Köszönettel:
Kolláthné Hollóssy Rita
Budatétényi Polgári Kör tiszteletbeli elnöke
  Janzsó János 2021. november 23., kedd 16:31 612.
Kedves KGT-s Barátok, Klauzálosok.... !

Lementünk a Záborszky Pince fenekére, Géczi Gábor kis újonc csapata az est vége felé meg még annál is lejjebb,de nem ültünk föl a hordó tetejére, bár a majd háromórás borozgatás közben néhányaknak kedve lett volna hozzá.
Kajászó is bevonult a megismert tájak sorába boraival, a jókedélyű Vabrik Feri borász jóvoltából.
Az új ülésrend a már fárasztó álldogálás helyett jót tett a kedvünknek, én meg Gönczi Jánossal könnyebben nyitogattam a formás palackokat, töltögethettem a stabil asztalokon várakozó poharakba a jó borokat, mert jó borokat hozott a harminchat hektáros szőlősgazda. A Vabrik pincéről még nem hallottam, de most megtudhattam, hogy Licsék pákozdi pincéje felé menet útba esik és akár meg is látogatható majd, ha elmúlnak a veszélyes vírusos idők.
Hatszor hat üveg bor várta, hogy helyben elfolyjon, de maradt is a palackokban, a teljes bemutató utáni újrakínálás ellenére. Ebből is látszik, hogy a borivás mértéket is jól tartja a társaság.

Két apró élmény, mert mindenki a maga jelenlétére fog majd emlékezni kis idő múlva leginkább.

Négy óra tájban a Nagytétényi úton battyogtam a ZÁPI felé, aztán megállt egy autó mellettem, mondom biztosan valami idegen , aki keresi a Záborszky pincében a Klauzál Társaságot. Hódi Szabolcs volt, gyors szóváltás, biztatás, menjél lesznek legalább harmincan.
Őrsi Gabi és Lükő Szabolcs párosa mint mindig, igazán kedvesen, célirányosan moderálta az estébe futó délutánt, és a néha szabadszájúságra hajló borászt is ügyesen terelgette a borok élvezete felé...
Ambrus Karcsi tárogatózását már várja a társaság, a nótákat, a repertoárt még gyakorolnunk kell... Hat óra tájban, az összes borok bemutatása, kóstolása után jöttek a rövid hozzászólások. Néhány mondat erejéig szót kapva megemlítettem, hogy Csoma Zsigmond volt előadónk elhunyt (Kovács Mari nejének, három gyermeküknek kondoleáltam ) és rá is emlékezve fölolvastam néhány sort 1986-os keltezésű könyvéből, amelynek lektora Antall József, a majd miniszterelnök...
Nászéjszakák bora: a somlai c. könyvéből idézve néhány mondat elhangzott, itt is néhány sor:

"A somlói borpincék külső megjelenésük alapján két nagyobb csoportra oszthatók: a parasztpincék és az urasági présházak csoportjára. Ez az elkülönülés azonban nem mindig takarta a pincetulajdonos társadalmi helyzetét. Elsősorban a vagyoni helyzetet jelezték a pincék nagyságukkal, díszitettségükkel..."

A tájba illő és simuló egykori paraszti és uradalmi épületek harmóniájukkal és egységükkel a természetvédelmi terület értékét növelik. Mind a régi, mind az új présháztulajdonosoknak a még álló présházak megmentése, fenntartása, ápolása Somló múltja iránt közös üggyé kell, hogy váljon..., ahogy Pákozdon Licséknél is láttuk..., és ez a múltőrzés zajlik a KGT-ben is, itt a Záborszky pincében. Vabrik a kis szőlők, pincészetek sorsára vonatkozó kérdésemre igen tanulságos választ adott a Champagne vidéki kis szőlészetek gondjainak felvázolásával.

Az est még egy kellemes élménye haza felé menet, hogy Hódi Szabolcs végül is bevett autójába és házamig fuvarozott három kedves Szabó társaságában: Lajos, Zsombor és Karolina a hátsó ülésen úgy összemelegedtek, hogy nem kívántak kiszállni, előre ülni... A kései autózást köszönöm, mert négy nehéz boros üveggel táskámban nehéznek éreztem az utat hazáig.

Köszönöm valamennyiőtöknek a kellemes estét. Bartos Misinek, Markóéknak és a kényszerből, érthető óvatosságból távol maradóknak is jó egészséget kívánok.

Valete amici et Vivat Klauzál !!!

Janzsó János Budafokról, 2021.nov.23 és bízom, hogy dec.28-án folytathatjuk a borozgató estéket
  Sáfári János 2021. november 22., hétfő 12:40 611.
A Nagytétényi Polgári Kör nevében vettem részt a "Vivát, Klauzál" című rendezvényen a Záborszky-pincében. Nagyon színvonalas, sikeres volt, a jelen lévők igen jól érezték magukat. Vabrik Ferenc borász előadása tartalmas, érdekfeszítő volt. Köszönöm, hogy jelen lehettem.
  Hódi Szabolcs 2021. november 16., kedd 14:45 610.
2021. november 9-én, életének 69. évében elhunyt dr. Csoma Zsigmond egyetemi tanár, a Magyar Bortörténeti Társaság elnöke, aki két Klauzál Napok Tétényben rendezvényünkön is maradandót alkotva: 2008-ban a Klauzál-villa pincéjében, míg 10 évvel ezelőtt 2011-ben a Nagytétényi Kastélymúzeumban megtartott emlékezetes előadásaival örökre beírta Nevét egyesületünk "emlékkönyvébe"...
Emlékét megőrizzük!
  Kecskeméti Tibor 2021. november 12., péntek 19:10 609.
Kedves Klauzálosok!

2021. november 10.-én 13 fő részvételével rövid megemlékezést tartottunk Klauzál Gábor piarista Emléktáblájánál, majd meglátogattuk - szintén a Piarista Gimnáziumban található - Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Könyvtárát.

Baranya Péter könyvtárvezető "Klauzál Gábor iskolai környezete és egykori tanárai" című, rendkívül színvonalas kiselőadásában bemutatta azon korabeli lexikális köteteket, mely Klauzál Gábor nagyívű tudásának megalapozását segítette, és megtekinthettük eminens tanulmányi előmenetelét tanúsító osztálynaplókat, évkönyveket.

Köszönöm, köszönjük Hódi Szabolcs titkárunk nagyszerű előkészítő munkáját, mely révén a közel másfél éves kényszerszünet után ismét remek élményekkel, ismeretekkel gyarapodhattunk.

Piaristáknál tett látogatásunkat e fotósorozattal < https://1drv.ms/u/s!Ahe3pHKx6r-KhYUUmaJsoYEb2LMrbQ?e=SObEC5 > igyekszem emlékezetessé tenni.

Éljen Klauzál!
Mindenkit üdvözlök,
Kecskeméti Tibor
  Hódi Szabolcs 2021. október 1., péntek 12:44 608.
2021. szeptember 30-án, életének 89. évében elhunyt Molnárné Golda Magdolna festőművész, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület 2012. évi Díszpolgára, igazi lokálpatriótaként rajongással szerette szülőhelyét, a mai Budafok-Tétényt, ahol egész életét leélte, s melyet számos alkotásában megörökített...
https://budafokteteny.hu/hir/elhunyt-molnar-jozsefne-golda-magdolna-keruletunk-diszpolgara
Emlékét megőrizzük!
  Prof. Dr. Szalay István 2021. augusztus 2., hétfő 22:40 607.
Kedves Szabolcs,

Papp Éva közös veszteségünk, temetése aug.5-én (csütörtökön) 10.00 órakor lesz Szegeden a Belvárosi temetőben. Javaslom, hogy 3-án a záróvacsorán 1 perces néma felállással adózzatok emlékének. Én magam nem tudok veletek lenni, mert ezen a napon 15.00 órakor kezdődik az előadásom Hódmezővásárhelyen a Vásárhelyi Történelmi Kör XIV. Történettudományi Találkozóján. Ezt követően részt veszek a szekció kerekasztal %u2013 beszélgetésén, így az egész délutánt és az estét is ott töltöm.
Remélem, hogy a következő szegedi Klauzál-megemlékezés szerencsésebben alakul.

Üdv.,
Szalay István
Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány kuratóriumának elnöke
  Hódi Szabolcs 2021. július 30., péntek 17:21 606.

Szomorú hírt kaptunk Szegedről...
A Szegedi Közéleti Kávéházzal közös rendezvényeinken megismert, és a szegedi programjainkon szinte minden alkalommal jelenvolt, örökifjú mindig mosolygó Papp Éva ny. tanárnő, az Országos Széchenyi Kör alelnöke és szegedi szervezetének elnöke - tragikus körülmények következtében múlthét szombaton váratlanul elhunyt..., az idei augusztus 3-i kegyeleti megemlékezésünk kapcsán alig pár hete váltottunk egymással e-mailt, Éva tartotta volna a szegediek részéről Klauzál Gábor sírjánál a megemlékező beszédet..., terveztük, hogy a Széchenyi Kör és a Klauzál Társaság a pandémia elülte után közös emlékülést tarthatna...

Egyesületünk megalapításának 15. évfordulója alkalmából 2019 augusztusának elején a Szegedi Közéleti Kávéházi Estek meghívott vendégeként, Éva volt az est házigazdája, az ott készült fotókkal búcsúzzunk Tőle:

15 éve alakult meg a Klauzál Gábor Társaság - Kávéházi Est Szegeden

Augusztus 3-i megemlékezésünkön Róla is megemlékezünk..., és emlékét megőrizzük!
  Hódi Szabolcs 2021. július 19., hétfő 20:05 605.

2021. július 16-án, életének 79. évében elhunyt, az egyesületünk munkáját kezdetektől támogató Ráday Mihály barátunk, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös tb. elnöke, Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopta lándzsa haláláig éber őre...

Felidézve első találkozásunkat: 2004 novemberében kerestem fel személyesen a Magyar Televízió Szabadság téri székházában (az akkoriban még adásban lévő "Unokáink sem fogják látni..." c. örökségvédelmi műsora szerkesztőségi szobájában...), hogy segítségével megtaláljuk a 200 évvel korábban még Károly Kaszárnyaként szolgáló Városháza (Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal) épületegyüttese emeletek-, folyosók- és irodaszobák rengetegében megbújó nevezetes helyiséget, Klauzál Gábor "szülőszobáját", melyet útmutatásai alapján - az F (fő)épület, Városház utcai szárnya, II. em. 233. szobájában, egy tekintélyes méretű centenáriumi vörösmárvány emléktábla kíséretében - sikeresen meg is leltünk, s amelyet aztán 5 évvel később személyes kalauzolásában csoportosan is megnézhettünk..., 2007-ben elsőként adva rólunk országosan hírt, bekerültünk városvédő műsorába, melyben néhány éve működő egyesületünk bemutatása mellett, Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeit is megörökítette kamerájával..., 2008-tól visszatérő résztvevője lett éves főrendezvényeinknek, elsősorban a Záborszky Pincében tartott Klauzál születésnapoknak és az októberi történelmi szalonestjeinknek, melyeket elmaradhatatlan és emlékezetes hozzászólásaival minden alkalommal színesített...

Több mint 40 éves örökségvédelmi munkája és életműve elismeréseként alig egy hónapja tüntették ki Budapest Főváros Díszpolgára címével, ekként az általa is tisztelt Klauzál Gábor nyomdokába szegődve, akit 1845-ben jutalmaztak a budai polgárok e jeles kitüntetéssel...

Kedves Mihály, nyugodj békében, emlékedet megőrizzük!
  Glattfelder Tamás 2021. július 12., hétfő 23:02 604.
Az idei XXII. kerületi Díszpolgár-találkozó rendhagyó volt abban a tekintetben, hogy hol és hány díszpolgárunkat köszönthettük. Jó érzés volt hallgatni Hollerung Gábort és Bakos Miklóst hitvallásukról, és hogy mit jelent számukra a díszpolgári kitüntetés.
A Klauzál Gábor Társaság nevében tiszta szívből gratulálok nekik!
Igazán megtisztelő volt a jelenlévők között köszönteni polgármesterünket, alpolgármesterünket, a kerületben élő országgyűlési képviselőnket és megannyi más, a civil életből ismert barátokat, ismerősöket.
Őszinte elismerésem a találkozót immár sokadik alkalommal fantasztikus minőségben és hangulatban megszervező tagtársainknak és a Budafok-Tétény-Múlt-Jelen-Jövő asztaltársaságnak.
  Szincsák József 2021. július 12., hétfő 11:35 603.
Kedves Szabolcs és Valamennyien, akik a legutóbbi díszpolgár találkozót megszerveztétek!
Csak a legnagyobb köszönetemet tudom kifejezni ezért a mostani díszpolgári találkozó megszervezéséért. Hálásan gondolok a Lics-Családra, akik évek óta önzetlenül, hatalmas munkát fektetnek az összejövetelek szervezésére, és a vendégek ellátására. Ehhez hasonló önzetlen és baráti gesztust nem nagyon tudnék példának hozni! Az még pluszba jön, hogy most is olyan kulturált, kiemelkedően szép környezetben lehettünk, s örülhettünk az újaknak, és egymásnak. Külön Külön megtiszteltetés volt, hogy az Önkormányzat vezetője, a Polgármester és egyik helyettese is részt vettek az összejövetelünkön,
Mégegyszer köszönöm munkátokat, a szervezést, a vendégek kiválasztását és mindent, ami ezt a nagyon kellemes összejövetelt jellemezte. Gondolkodnunk kellene, hogy vendéglátónknak, a Lics Család-nak miképpen tudnánk méltó módon köszönetet mondani!?
Üdv. Szincsák József
  Lászlóné Varga Éva 2021. július 9., péntek 21:31 602.
Kedves Szabolcs!
Nagyon szerencsés volt az idei Díszpolgár Találkozó helyszínének a megválasztása.
A Pákozdi Lics Szőlőbirtok kiváló környezetet biztosított a tartalmas találkozóhoz.
Köszönettel tartozunk a Lics családnak, és természetesen Neked Szabolcs, hogy mindent megtettél azért, hogy valamennyien jól érezzük magunkat.
Köszönet a Klauzál Társaságnak, hogy ezt a rendezvényt minden évben magas színvonalon szervezi meg.
Lászlóné Varga Éva
  Mészáros Péter 2021. július 9., péntek 21:05 601.
Szabolcs és Kedves Mindnyájan,
köszönet ismételten a szervező munkáért és a Lics családnak a vendéglátásért, nagyszerű este volt. A pincebeli estek is hangulatosak, de itt új színt kapott az egész a térrel, a tájjal, a környezettel, a tágas rendezvény teremmel, ami a hangulatot is befolyásolta. Mindenképpen folytatjuk, nem feltétlenül itt is és így, és a léptéket is jó lenne limitálni, mert a végén kiszorulunk a vérmezőre...
üdvözlettel,
Mészáros Péter
  Felvégi Józsefné / Marika 2021. július 9., péntek 6:38 600.
Hála és KÖSZÖNET a csodálatos Pákozdi Díszpolgári Találkozóért.Óriási SZÍV és Hatalmas Munka volt e professzionális rendezvényben. Ajándék volt számomra az ÜNNEP! Lics CSALÁDNAK is hálás Köszönet! Ennyi jó Ember egy csodás helyen! Isten Áldjon Mindannyiunkat!
  Szász Erzsébet 2021. július 7., szerda 16:00 599.
Nagyon szépen köszönjük a díszpolgár-találkozó szervezését, a különleges pákozdi helyszínt és a Lics család vendéglátását. Örülünk és nagyon hálásak vagyunk, hogy ennyi kiemelkedő, példamutató és mértékadó személlyel tölthettük az estét.
Szász Erzsébet és Boros Tamás
  Géczi Gábor 2021. július 1., csütörtök 12:56 598.
2021.06.18.-án emlékeztünk meg PODMANICZKY FRIGYES születésnapjáról, a szülőházán lévő emléktáblát megkoszorúztuk. Majd átmentünk az ELTE Egyetemi Könyvtár dísztermébe, ahol köszöntöttük a szintén megjelent Város- és Faluvédők Szövetsége, Hungaria Nostra elnökét RÁDAY MIHÁLY-t, aki a fővárosunk díszpolgára lett 2020-ban!

https://mandiner.hu/cikk/20210617_raday_mihaly_budapest_diszpolgara_lett

Továbbá átadásra kerültek a 2020. és 2021. évi odaítélt PODMANICZKY díjak.
A rendezvény fogadással zárult, a KGT-t Bartos Mihály és én képviseltem!
  Andrási Anna Éva 2021. június 26., szombat 9:54 597.
2021.06.14.-én tartotta könyvbemutatóját az Ifjú Gróf Andrássy Gyula Alapítvány a MTA Székházának a dísztermében. A rendezvényre "rányomta bélyegét" a pandémia, így kb csak "harmadháznyian" vettünk részt rajta.

A KÉT GRÓF ANDRÁSY GYULA című albumot neves közéleti személyek mutatták be, közüllük két előadót szeretnék kiemelni Prof. Dr. Csorba László történész, és Julius Bárczi művészettörténészt, aki a betléri Andrássy-kastély és a Krasznahorka Vármúzeum korábbi volt igazgatójának az előadását!

https://www.ifjgrofandrassygyulaalapitvany.org/?p=615

Az album hamarosan kapható lesz, és a fenti honlap címen lehet majd érdeklődni!

A KGT-ét ketten képviseltük Andrási Anna Éva, és Géczi Gábor
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (283)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (29)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (41)
Wolf-kripta (21)