Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Kárpát-medencei borpanoráma

Az egykor hatalmas, ma jóval kisebb területen a túlélésért küzdő rózsakert kiváló választásnak bizonyult. Virágok és árnyat adó fák, a pompás Czigány-villa előtt felállított színpad, színvonalas koncertek és remek műsorok várták a vendégeket.

Két éve jött össze először a Budafok–Tétény múlt, jelen, jövő fórum minőséget kereső kis csapata, hogy a budafoki borfesztivál egy csendes zugában az ország távoli borvidékeinek kiváló képviselőivel és remek boraival megismerkedve koccinthasson a szebb jövőre. Tavaly ilyenkor az egyetlen, valódi budafoki bortermelő szőlőkert, a Soós István Borászati Szakközépiskola Tangazdasága látta vendégül a fórum és az időközben megalakult Klauzál Gábor Társaság népes közösségét. Az elérzékenyült tudósító beszámolója végén reményének adott akkor hangot, hogy ezeknek a találkozóknak még lesz folytatása.

Lett is – mégpedig nem akármilyen! Bakonyi Viktor, a Promontorium Borlovagrend frissen avatott tagja és munkatársai nagy fába vágták a fejszéjüket, amikor elhatározták, hogy a XVII. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválhoz kapcsolódva szeptember 2–3-án megrendezik a Kárpát-medencei Borászok I. Találkozóját. A rendezvény végül kimaradt a fesztivál programjából, bár annak ékköve lehetett volna, hiszen a határon inneni és túli legkiválóbb borászok ígérték jöttüket, ezzel is megtisztelve budafoki kollégáikat. Hosszas egyeztetés után, minden körülményt figyelembe véve a szervezők úgy döntöttek, hogy a budatétényi Rozárium legyen a találkozó színhelye. Az egykor hatalmas, ma jóval kisebb területen a túlélésért küzdő rózsakert kiváló választásnak bizonyult. Virágok és árnyat adó fák, a pompás Czigány-villa előtt felállított színpad, színvonalas koncertek és remek műsorok várták a vendégeket.

A társaság hasonló összejöveteleinek két kiváló szervezője, Prim György és Hódi Szabolcs ezúttal a helyzet soha nem látott magaslatáról intézte az előkészületeket. Felkeresték az összes kiállítót, és megszervezték, hogy legtöbbjük bemutasson a társaságnak egy-egy olyan bort, amelyre pincészete igazán büszke. A felajánlott palackok megfelelő kóstolási sorba rendezéséről Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) volt szíves gondoskodni. Íme, a borok származási helye alapján a Kárpát-medence hatalmas karéját körbefogó, lenyűgöző lista:

  • Feind Borház: Balatonaligai Irsai Olivér 2005, bemutatta: Babiczki László,
  • Bott Frigyes (Felvidék, Révkomárom): Morva Muskotály 2005, bemutatta: Bott Frigyes,
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Rajnai Rizling 2005, bemutatta: Liptai Zsolt,
  • Rozsmán István (Muravidék, Lendva): Chardonnay 2003, bemutatta: Rozsmán István,
  • Maurer Oszkár (Délvidék, Hajdújárás): Kormányzó Olaszrizling 2005, bemutatta: Maurer Oszkár,
  • Tokaj Nobilis: Tokaji Kövérszőlő 2005, bemutatta: Bárdos Sarolta,
  • Tokaj Kikelet: Késői Szüretelésű Cuvée 2003 (Hárslevelű & Furmint), bemutatta: Berecz Stéphanie,
  • Balla Géza Pincészete (Arad-hegyalja): Ménesi Rozé (Kadarka & Pinot Noir) 2005, bemutatta: Balla Géza,
  • Dúzsi Tamás: Szegzárdi Kékfrankos 2002, bemutatta: Dúzsi Tamás,
  • Bock József: Bock Syrah 2004, bemutatta: Németh Zoltán,
  • Gere Tamás és Zsolt: Villányi Cabernet Sauvignon 2000, bemutatta: Gere Zsolt,
  • Rozsmán István (Muravidék, Lendva): Muravidéki Cuvée 2004, bemutatta: Rozsmán István (az eredeti borsorban nem szerepelt, de a jókedv és borász szívessége helyet parancsolt neki),
  • Gere Attila Pincészete: Kopár 2003, bemutatta: Kázmér Péter.

Babiczki László (Feind Borház)

Bott Frigyes (Felvidék, Révkomárom)

Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pincészet)

Rozsmán István (Muravidék, Lendva)

Maurer Oszkár (Délvidék, Hajdújárás)

Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis)

Berecz Stéphanie (Tokaj Kikelet)

Balla Géza (Arad-hegyalja)

Dúzsi Tamás (Szegzárdi)

Németh Zoltán

Gere Zsolt (Gere Tamás Pincészete)

Kázmér Péter (Gere Attila Pincészete)

A kóstoló körítéséül Balog Erika nagykőrösi őstermelő sajttálai szolgáltak. Ezeken összesen 13-féle kiváló, különbözőképpen érlelt és fűszerezett juh-, tehén- és kecskesajt szerepelt.

A borászok nem csak a kiszemelt palackokat bocsátották a társaság rendelkezésére, hanem maguk is odajöttek hosszú asztalunkhoz, hogy személyesen mutassák be őket. Ki hosszabban, ki rövidebben szólt, de legtöbbjük nem kizárólag a bor, illetve a szőlő ismertetésére szorítkozott. Beszéltek sikereikről, terveikről; közvetve vagy közvetlenül magyarságukról, a szőlő megtartó erejéről, a dűlők vonzásáról, a szőlőágakról, melyek kinyúló baráti karként üdvözlik őket, arról a titokról, amely révén a pannon tájon e növény igaz otthonra lelt, a pannon lélekről, mely hordók közül, gádorokon át, lugasok rejtekéből tört, mint a szívós, és éltető nedvekkel telt venyige, magasra. Borászaink együtt élnek a természettel, ráadásul hivatásuk szerint őrködniük kell az emberi megismerés által még felfogható két legmagasabb rendű átváltozás felett. E kettő a szőlő levének borrá alakulása, valamint a bor lassú fejlődése, felfelé ívelő, majd lassan ereszkedő életpályája. Ezen transzfigurációk felett már csak a kinyilatkoztatott áll – jellemző módon ez is éppen a borhoz kapcsolódik. Ilyenformán különleges, mély titkok ismerői ők. Szavaikból, mozdulataikból, ahogy a bort kitöltik, vagy akár szemük csillogásából sokat okulhat, aki nyitott bölcsességükre.


Bárdos Sarolta borász
és Örsi Gabriella

Kóstolás és fotózás ötvözése
(Szabó Gábor)

Tűztánc az asztalon

Rozsmán István borász
és Prim György

Szakértőink szerint a szőlő
a legnemesebb növény

Vaskó Zsolt esti dorombolása

Negyvennégy ilyen borra-jóra szomjas jött össze köreinkből, kiegészülve tizennyolc gyerekkel. Míg a felnőttek, mondjuk így, művelődtek, utóbbiak élvezték a kert sok zugát, a bokrokat, a füvet, a mécsesek lángjának lusta lobogását. A tavalyi alkalomhoz hasonlóan, ők is remekül szórakoztak.


Nem lehet elég korán
elkezdeni... (a bodzázást)

Bornemisszák...

Merengő a mécseshez...

Hosszúra, késő éjszakába nyúlt az est. Hosszú az a lista is, melyen azok állnak, akiknek köszönettel tartozunk. Bakonyi Viktornak és elszánt csapatának, a csodás borokat nagylelkűen felajánló borászoknak, a társaság szervezőinek, továbbá azoknak, akik süteményről, gyümölcsről gondoskodtak és végül, de nem utolsósorban a magyar szőlészet–borászat egykori nagy patrónusának, Klauzál Gábornak...

Réffy Balázs – 2006. szeptember

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.

Köszönet a Kárpát-medencei bortúránkat támogató borászoknak!

Feind Borház

Tokaj Nobilis

Bock Pince

Rozsmán Borház

Maurer Oszkár

Dúzsi Tamás családi pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Tokaj Kikelet

Gere Tamás Pincészete

Balla Géza Pincészete

Bott Frigyes családi pincészet

Gere Attila Pincészete


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)