Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Klauzál Társaság látogatása

Szentesi Élet, XXXVII. évfolyam, 29. szám, 2006. július 21.

A társaság tagjai a levéltár kutatótermében
(a szerző felvétele)

Az elmúlt év februárjában telefonon keresett egy számomra ismeretlen férfiú, aki dr. Dobos Károlyként, a Klauzál Gábor Társaság elnökeként mutatkozott be. Elmondta, hogy az internetről szereztek tudomást arról, miszerint Szentes városa is több szálon kötődik Klauzál Gáborhoz, a kiemelkedő reformkori politikushoz, későbbi 1848-as miniszterhez, ezért szeretnék közelebbről is megismerni ezeket az emlékeket.
Érdeklődése csak fokozódott, amikor tudattam vele, hogy levéltárunk őrzi Csongrád vármegye régi okmányait, köztük a Nemesi Közgyűlés jegyzőkönyveit és iratait, amelyek között számos Klauzál Gábor által írt országgyűlési követi jelentés található. Dobos úr nyomban tudakolta, hogy mikor tekinthetnék meg ezeket a rendkívül értékes dokumentumokat. Mivel a levéltár épülete átalakítás alatt állt, kértem a türelmüket.

A kapcsolat nem szakadt meg, folyamatos levelezésben maradtunk. Elszaladt egy év, míg végre idén július elsején fogadni tudtuk a Klauzál Társaság tagjait a megszépült volt megyeházán. A program rövid városismertetővel és levéltár-ismertetővel kezdődött. A vármegyei raktárban megtekintették a megyegyűlési iratokat, valamint a régi Országgyűlési Naplók gyűjteményét. A legtöbb időt természetesen a Klauzál-levelek tanulmányozásával töltötték, melyeket fénymásolatban magukkal is vihettek. Az elnök elmondása szerint a Szentesen kapott dokumentumok a legértékesebb darabjai eddigi Klauzál-gyűjteményüknek.

Megtekintették a Koszta József Múzeum és a levéltár közös rendezésében készült Szentes város évszázadai című állandó helytörténeti kiállítást. A reformkori tablók mellett eredetiben láthatták az Örökváltsági szerződést, amelynek megalkotását Klauzál jogi tanácsokkal segítette. A Joó Béla festőművész által készített életnagyságú Klauzál-portré előtt csoportkép is készült.

Fehérasztal melletti beszélgetésből derült ki, hogy a társaság foglalkozás szerinti öszszetétele igen változatos: orvosdoktorok, tanárok, mérnökök, vállalkozók stb. Ami összehozta és összeköti őket, az a budatétényi lakhely, illetve Klauzál Gábor emlékének ápolása, munkásságának alaposabb feltárása és bemutatása. Az ugyanis még általánosan ismert, hogy Klauzál a szabadságharc leverése után tétényi birtokára vonult viszsza, de azt már csak kevesen tudják, hogy igen tevékeny életet élt. Gazdálkodásba fogott; híressé vált szőlészete és borászata. Az addig gyermektelen férfiú 1854-ben, 50 évesen újraházasodott, s hamarosan két gyermeke született. A politikával sem szakított végérvényesen, amennyiben az 1860-as évek elején barátjával, Deák Ferenccel megkezdték a kiegyezési tárgyalások előkészítését. E munkálatok közben ragadta el a halál 1866. augusztus 3-án (éppen 140 éve ).

A program városi sétával folytatódott, amelynek a végállomása a Klauzál Gábor Ált. Iskola volt, előtte a Máté István szobrászművész által készített Klauzál mellszoborral. Rendkívül nyitott, érdeklődő, közvetlen modorú, barátságot ébresztő személyeket ismerhettünk meg a tétényi Klauzál Társaság tagjaiban. Elmondásuk szerint városunk, valamint a meglátogatott intézmények és emlékhelyek rendkívül kellemes benyomást tettek rájuk.
Búcsúzáskor a levéltár részéről helytörténeti kiadványokkal kedveskedtünk; cserébe egyedi készítésű, számozott palackos borokat kaptunk, a címkén Klauzál Gábor portréjával. Kölcsönösen annak a reményünknek és szándékunknak adtunk hangot, hogy ez a szentesi találkozó egy tartós, szakmailag gyümölcsöző kapcsolat nyitányát jelentette.
(Aki bővebb ismereteket szeretne szerezni a társaság munkájáról és szentesi útjáról, az nyissa meg a Klauzál Társaság honlapját: www.klauzal.hu)

Labádi Lajos
levéltár-igazgató

Forrás: Szentesi Élet


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (281)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)1848/49 (45)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (99)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (34)
Wolf-kripta (13)