Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Barangolások – a Brassai Társaságnál Brassóban

Dél-erdélyi nyaralásunk során újabb kapcsolatokra tehettünk szert. Itt most külön a Brassóban működő Brassai Társaság szíves vendégszeretetét szeretném kiemelni és megköszönni – dr. Dobos Károly beszámolója.

Dél-erdélyi utazásunk előtt e-mailben egyeztettünk Bálint Ferenccel, aki jelezte, hogy bár ő nem lesz Brassóban, mert gyermekek táborozásán vesz részt, de a Brassai Társaságtól fognak minket a szállásunkon keresni.

Így is történt. Székely György a Brassai Társaság tagja keresett meg bennünket és feleségemmel együtt meghívást kaptunk a Brassai Társaság gyűlésére 2006. július 25-én kedden. Gábor Imrééknél volt a találkozó, aki feleségével Katival igen bőséges és kedves vendéglátásban részesített bennünket. Héjja Gyulától a Brassai Társaság elnökétől megtudhattuk, hogy 12 magyar alapította Brassóban a Brassai Társaságot 2001-ben. Részlet a www.brasso.ro/brassaitarsasag.htm honlapról:

„A közösségteremtésnek megtartó ereje, hagyománytisztelete vitathatatlan. E törekvések sorába tartozik a Brassai Társaság is, amely egy tucatnyi férfi döntése nyomán jött létre, 2001-ben. A kultúrát választottuk, mint járható legrövidebb út, ebben az alakuló világban, mely erősíti a helytállás értelmét, a magyarságtudatot, a kisebbségi lét felvállalását, a megmaradást, az erdélyi magyar társadalom jövőjének alakítását. Támogatjuk a brassói magyar televíziózást, kulturális örökségünk megóvását, fennmaradását, s próbáljuk Brassó és a Barcaság meleg, sajátos fészkét megtalálni egy nagy közös Europában. Ki nem mondott célunk térségünk, Brassó és a Barcaság magyarságának polgáriasodását elősegíteni. Eszköztárunk széles, a tévéműsorok készítésétől, rendezvények, kiállítások, versenyek, találkozók szervezéséig, nyomtatványok megjelenítéséig sok minden. Társaságunk a Brassai nevet vette fel, a nemzetközi hírnevet szerzett, kiváló brassói fényképész, Halász Gyula, művészneve alapján.”

A Brassai Társaság egyik fő rendezvénye a Brassóban évente megrendezett Széchenyi Bál. Az ideit is tervezik már késő októberi céldátummal. Az egyesület informatikusa, Puskás Gábor szerkeszti a www.brasso.ro honlapot. Örömünkre, sikerült a Brassói Magyar Diákszövetség két vezetőjével, Imbre Eduárd elnökkel és Székely Ákos ügyvezető elnökkel is találkoznunk (www.brasso.ro/civil/bmd/). A civil est folyamán rendkívül közvetlen, baráti hangulat alakult ki. Minden jelenlévő bemutatkozhatott. A szintén vendégként jelen lévő Toró képviselő úr is aktívan csatlakozott a társalgáshoz. Feleségemmel, Katival képviseltük a Klauzál Gábor Társaságot. A Brassai Társaság jelen lévő tagjaiban kedves, közvetlen embereket ismertünk meg. Jó volt látni és érezni, hogy a Déli Kárpátok ölelésében is őrzik és fejlesztik a magyarság kultúráját és hagyományait.

Az est folyamán a Gábor Imre által személyesen roston sütött húsételek, a friss zöldségek, a helyi orda és borok mellett a Klauzál Gábor Társaság bemutatásán kívül egymás személyes megismerésére is sort keríthettünk. Köszönjük a kitűnő estet! Alkalomadtán szívesen bemutatjuk Klauzál Gábort és a tevékenységünket, akár Brassóban, akár Tétényben (Budapesten) is. Külön megható volt a Brassai Társaság jelen lévő tagjai által dedikálva megkapni Balázs János és Petki Judit Kő kövön című 2004-ben kiadott helytörténeti könyvét, mely a Brassó környéki magyar épített örökség emlékeit mutatja be.Dr. Dobos Károly – 2006. augusztus

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)