Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Barangolások – a Brassai Társaságnál Brassóban

Dél-erdélyi nyaralásunk során újabb kapcsolatokra tehettünk szert. Itt most külön a Brassóban működő Brassai Társaság szíves vendégszeretetét szeretném kiemelni és megköszönni – dr. Dobos Károly beszámolója.

Dél-erdélyi utazásunk előtt e-mailben egyeztettünk Bálint Ferenccel, aki jelezte, hogy bár ő nem lesz Brassóban, mert gyermekek táborozásán vesz részt, de a Brassai Társaságtól fognak minket a szállásunkon keresni.

Így is történt. Székely György a Brassai Társaság tagja keresett meg bennünket és feleségemmel együtt meghívást kaptunk a Brassai Társaság gyűlésére 2006. július 25-én kedden. Gábor Imrééknél volt a találkozó, aki feleségével Katival igen bőséges és kedves vendéglátásban részesített bennünket. Héjja Gyulától a Brassai Társaság elnökétől megtudhattuk, hogy 12 magyar alapította Brassóban a Brassai Társaságot 2001-ben. Részlet a www.brasso.ro/brassaitarsasag.htm honlapról:

„A közösségteremtésnek megtartó ereje, hagyománytisztelete vitathatatlan. E törekvések sorába tartozik a Brassai Társaság is, amely egy tucatnyi férfi döntése nyomán jött létre, 2001-ben. A kultúrát választottuk, mint járható legrövidebb út, ebben az alakuló világban, mely erősíti a helytállás értelmét, a magyarságtudatot, a kisebbségi lét felvállalását, a megmaradást, az erdélyi magyar társadalom jövőjének alakítását. Támogatjuk a brassói magyar televíziózást, kulturális örökségünk megóvását, fennmaradását, s próbáljuk Brassó és a Barcaság meleg, sajátos fészkét megtalálni egy nagy közös Europában. Ki nem mondott célunk térségünk, Brassó és a Barcaság magyarságának polgáriasodását elősegíteni. Eszköztárunk széles, a tévéműsorok készítésétől, rendezvények, kiállítások, versenyek, találkozók szervezéséig, nyomtatványok megjelenítéséig sok minden. Társaságunk a Brassai nevet vette fel, a nemzetközi hírnevet szerzett, kiváló brassói fényképész, Halász Gyula, művészneve alapján.”

A Brassai Társaság egyik fő rendezvénye a Brassóban évente megrendezett Széchenyi Bál. Az ideit is tervezik már késő októberi céldátummal. Az egyesület informatikusa, Puskás Gábor szerkeszti a www.brasso.ro honlapot. Örömünkre, sikerült a Brassói Magyar Diákszövetség két vezetőjével, Imbre Eduárd elnökkel és Székely Ákos ügyvezető elnökkel is találkoznunk (www.brasso.ro/civil/bmd/). A civil est folyamán rendkívül közvetlen, baráti hangulat alakult ki. Minden jelenlévő bemutatkozhatott. A szintén vendégként jelen lévő Toró képviselő úr is aktívan csatlakozott a társalgáshoz. Feleségemmel, Katival képviseltük a Klauzál Gábor Társaságot. A Brassai Társaság jelen lévő tagjaiban kedves, közvetlen embereket ismertünk meg. Jó volt látni és érezni, hogy a Déli Kárpátok ölelésében is őrzik és fejlesztik a magyarság kultúráját és hagyományait.

Az est folyamán a Gábor Imre által személyesen roston sütött húsételek, a friss zöldségek, a helyi orda és borok mellett a Klauzál Gábor Társaság bemutatásán kívül egymás személyes megismerésére is sort keríthettünk. Köszönjük a kitűnő estet! Alkalomadtán szívesen bemutatjuk Klauzál Gábort és a tevékenységünket, akár Brassóban, akár Tétényben (Budapesten) is. Külön megható volt a Brassai Társaság jelen lévő tagjai által dedikálva megkapni Balázs János és Petki Judit Kő kövön című 2004-ben kiadott helytörténeti könyvét, mely a Brassó környéki magyar épített örökség emlékeit mutatja be.



Dr. Dobos Károly – 2006. augusztus

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)