Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Borest és előadás a György-villában

Békési Imre, az üzemeltető Palace Catering igazgatója támogatásával a Klauzál Gábor Társaság és a helyi borklub tagjai Klauzál Gábor és Korizmics László XIX. századi kistétényi borászokat megidéző boresten találkozhattak 2006. június 14-én szerda este a György-villában.

Budatétényben (egykori nevén Kistétényben) találjuk a sok érdekességet rejtő György-villát. Ezen a területen az Árpád-házi királyok idejében ciszterciták és ferencesek dolgoztak, mint szorgalmas szőlőművelők és borkészítők. A György-villát övező dombokon a Budai Ferences Rend szerzetesei a XVI. század kezdetén telepítettek szőlőt, létesítettek pincét. Klauzál Gábor és Korizmics László az annak idején világhíres buda-sas-hegyi borvidék szőlőbirtokosai. (Magyar Borkultúra, Török Sándor–Mercz Árpád, Mezőgazda Kiadó, 1997.)

A György-villa pincéje már a ferencesek idejében is a borkészítést szolgálta, az épületet pedig Dőry báró építtette a barátnője számára. A bejárat fölötti erkélyen az 1827-es felirat látható. Éppen az az évszám, amikor Klauzál Gábor először járhatott az egykori Kistétényben ezen a részen. A szomszédos területen működtette az 1850-es évektől faiskoláját, ahol az őszi- és kajszibarackokon kívül több mint 300 féle rózsát árult. A budatétényi hírneves rózsakiállításoknak is része volt a villa és a mellette lévő területek. A Klauzál alapította faiskolát a község 1906-ban – rossz anyagi helyzete miatt – bezáratta. A György villa-névvel jelzett, kitűnő minőségű borok viszont ma is elérhetők.

A villa impozáns bejáratánál gyülekeztünk, ahol Váradi Hédi, a György-villa igazgatója köszöntött bennünket. A tervezett programnak megfelelően házigazdánk és Szalai Gyula sommelier kedves vezetésével megismerhettük a pincéket és az épületet. Örömmel jártuk be a bormúzeumnak otthont adó pinceágat, ahol valódi muzeális borok sorakoznak szép rendben. Majd a másik szárnyban a kis kerek pincerészt vettük szemügyre, ahol a pince leghidegebb pontja is van. A tokaji ágban tokaji borkincsek rejtőzködnek. Az épületben megtekintettük az elegáns emeleti termet is, majd a pezsgőszárnynak nevezett pincerész előtti térben kerek üvegasztalok körül helyet foglaltunk.


Ekkor tartottam meg előadásomat „Klauzál Gábor és Korizmics László, a korszerű kistétényi borászat úttörői” címmel. Korizmics László (Aggszentpéterpuszta, 1816. március 29.–Kistétény, 1886. október 5.) életének hetven éve alatt imponálóan sokrétű pályát futott be, s a XIX. századi mezőgazdasági irodalom és agrárpolitika egyik meghatározó egyéniségévé vált. 1848-ban Klauzál Gábor földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter hívására vállalt hivatalnoki munkát: osztálytanácsos lett. Írásaiban tervezetet készített többek között a régi és új szőlőiskoláról és abban az új vincellérképzőről. Kifejezetten didaktikus, szakkérdéseket tárgyaló cikkei mellett könnyed, csevegő műfajt is teremtett nehézkes témái kifejtésére: ez a levél volt. Sajátos levélbeli tudósításait, eszmefuttatásait, tapasztalatait rendre kötetbe is rendezte. Ilyen leveleket írt pl. Konstantinápolyból a borkivitel lehetőségeiről. Levelek a szőlőből címmel a szőlőgazdaság kérdéseit feszegette. Klauzál és Korizmics közösen hirdette Kistétényben a jó bor, a jól megválasztott szőlőfajták és a borok szakszerű kezelésének szükségességét. 1864-től majd’ tizenöt évig működött a Korizmics László és Klauzál Gábor kezdeményezésére létrejött Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat. Korizmics a XIX. századi mezőgazdasági irodalom és agrárpolitika egyik meghatározó egyénisége, az okszerű szőlőművelés és borkészítés vezéralakja.

Klauzál Gábor, aki Korizmics előtt már 10 évvel szőlészkedik a kistétényi hegyen, szigorú álláspontot képvisel a minőségi szőlőtermesztés érdekében: „Karthágó eltörlendő”, teljes felújítást, korszerű művelést és új fajtákat követel. Meg is lesz az eredmény: „A (...) kistétényi [bor] derekasabban megállja a sarat Angliában mint a hírneves somlai és tokaji (...), mert egészségesebbek a nevezett arisztokratikus boroknál.” (Levelek a szőlőből, borászati füzetek, Korizmics László, 1871).

Az előadáshoz kapcsolódóan Szalai Gyula sommelier kitűnő borbemutatót és -kóstolót tartott. Kapcsolódó link: a György-villa honlapja.
Köszönjük a szép estét!

Dr. Dobos Károly – 2006. június

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)