Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Az ifjúság és Klauzál Gábor

A rendhagyó módon megtartott 2020. évi Klauzál Napok Tétényben rendezvényünk kilenc „előadásból” álló sorozata hatodik írásaként Kincses Katalin történelemtanárnő, a Klauzál Napok Tétényben iskolások vetélkedőjének kezdetektől szervezője, visszatekintése az elmúlt 15 évre...

A Klauzál Gábor Társaság célja, hogy megismertesse, ápolja, gondozza Klauzál Gábor reformkori politikus, kistétényi gazdálkodó életművét. 15 évvel ezelőtt indult útjára a Klauzál Napok Tététnyben programsorozat. Az a kulturális események előkészítésénél sokszor felmerült hogyan lehetne bevonni a gyereket, a programsorozatba. Hogyan lehet rávenni egy mai kamaszt, hogy elinduljon egy olyan úton, ahol XIX. századi megfontolt, hazája iránt mélyen elkötelezett, sokoldalú politikus tevékenységét ismerheti meg.  A mai gyerekek szóban egyre nehezebben kommunikálnak.
A jelenség hátterében ott áll mai oktatás túlhajszoltsága. Nincs idő egy-egy esemény elmélyült tanulmányozására, mert óriási mennyiségű a tananyag.  

      
Iskolások vetélkedője írásbeli feladatsora

A számonkéréseknél főleg az írásbeli rész dominál, a diákok egy résztét szinte lehetetlen megszólalásra rávenni. Ezen tények figyelembevételével kezdtünk hozzá egy vetélkedő megszervezéséhez.  Tapasztalataim alapján a gyerekek szívesen dolgoznak együtt, nyitottabbak az olyan feladatok iránt, melyet közösen oldhatnak meg, együtt dolgozhatnak. Igy született meg a gondolat, hogy 3 fős csapatoknak hirdettük meg a vetélkedőt.


Iskolások vetélkedője összesítése

15 év alatt sokat változott, formálódott a vetélkedő.  A Klauzál Gábor Társaság nem rendelkezett, olyan helyszínnel, ahol a vetélkedőt megrendezhettük volna. Így az első években a társaság által gondozott Wolf-emlékkertben került lebonyolításra a verseny. A szükséges berendezési tárgyakat az akkori Rózsakerti Általános Iskola biztosította számunkra. Mindig kérdéses volt a verseny megrendezése,* az éppen aktuális időjárási helyzet miatt. Ezek után gondolkoztunk el azon, hogy lehetne fedett helyszínen megrendezni a vetélkedőt. A kerületi oktatási intézményeket kerestük meg kérésünkkel. A győztes csapat iskoláját kértük meg a következő évi helyszín biztosítására. Az utóbbi 4 évben a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ a helyszíne a vetélkedőknek.
Az elmúlt évek alatt a kerület szinte valamennyi oktatási intézmény indított csapatot a megmérettetésen. 

  
2006. évi első iskolások vetélkedője
  
2007. évi iskolások vetélkedője a Wolf-emlékkertben
  
2008. évi iskolások vetélkedője (Nádasdy)
  
2009. évi iskolások vetélkedője (Árpád)
  
2011. évi iskolások vetélkedője (Baross)
  
2012. évi iskolások vetélkedője (Klauzál Ház)
  
2013. évi KNT iskolások vetélkedöje (Kossuth)
  
2014. évi KNT iskolások vetélkedöje (Bartók)
  
2016. évi KNT iskolások vetélkedöje (Klauzál Ház)
  
2017. évi KNT iskolások vetélkedöje (Klauzál Ház)
  
2018. évi KNT iskolások vetélkedöje (Klauzál Ház)
  
2019. évi KNT iskolások vetélkedöje (Klauzál Ház)

Az odaadó, gondos munkát végző felkészítő pedagógusok nélkül, nem jöhetett volna létre ez a program. Itt szeretném megköszönni a felkészítő tanárok munkáját.
A  vetélkedő témáját úgy határoztuk meg, hogy igyekeztünk figyelembe venni az aktuális évfordulókat. Klauzál Gábor tevékenysége mellett a gyerekek megismerték Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Korizmics László munkásságát.
A feladatokat igyekeztem úgy összeállítani, hogy minden évben legyen új feladattípus. A gyerekek visszajelzése alapján totó minden évben szerepelt a feladványok között.  A vetélkedő díjkiosztásánál gondoltunk a versenyzőkre és az őket felkészítő tanárokra is. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a vetélkedőt a következő esztendőben Szegeden, az ottani iskolák körében fogjuk megrendezni. Terveink között szerepelt a vetélkedő megújítása.  A mai modern digitális világban, nagy kihívás az olyan feladatok megtalálása, melyek közel állnak a gyermekekhez. Alkalmazkodnunk kell a változásokhoz. A diákok ismeretinek bővítéséhez, az általuk kedvelt, interneten megoldható feladatokat szeretném alkalmazni a jövőben.
A digitális világ sok lehetőséget rejt. Reményeim szerint így sikerül megújítani a vetélkedőt.

A megszervezett és lebonyolított 15 vetélkedő nem jöhetett volna létre a Klauzál Gábor Társaság tagsága nélkül. Köszönöm tagtársaimnak a verseny megszervezésében, lebonyolításában, értékelésében végzett munkáját.  Kívánom, hogy 2021-ben személyesen is tudjunk találkozni a Klauzál Napok Tétényben rendezvényein.



Kincses Katalin
töténelemtanár

 

2020. május

 

(A képeket összeválogatta: Hódi Szabolcs)       


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)