Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Díszpolgárok búcsúja dr. Gömöry Gézától

Budafok-Tétény díszpolgárai emlékeznek díszpolgártársukra, akivel feledhetetlen estéket töltöttek együtt a Lics Pincészetben 2004. óta évről-évre megrendezett díszpolgár-találkozók alkalmával.


A 2004. évben útjára indított díszpolgár-találkozókat szervező egyesületként – az elmúlt évek szomorú hagyományának folytatásaként – felkértük kerületünk díszpolgárait, hogy a 2017. december 17-én, életének 76. évében elhunyt, Budafok-Tétény 2015-ben kitüntetett díszpolgára, dr. Gömöry Géza emléke előtt tisztelegve búcsúzzanak el a személyes találkozásaikról őrzött emlékeik felelevenítésével díszpolgártársuktól.

 

Budafokon, a díszpolgártalálkozóknak otthont adó Lics Pincészetben látható a Díszpolgárok Fala, amelyen az alábbi méltatás olvasható dr. Gömöry Gézáról:

2015. Dr. Gömöry Géza, gyermekorvos


1941-ben született Budapesten. A Semmelweis Egyetemen diplomázott 1966-ban, majd 1970-ben csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi képesítést szerzett. A budapesti László Kórházban eltöltött néhány év után 1972-től 2009-ig megszakítás nélkül a nagytétényi úti gyermekorvosi rendelőben dolgozott körzeti gyermekorvosként, főorvosként majd kerületi szakfelügyelő főorvosként. A Magyar Vöröskereszt XXII. kerületi szervezetének aktív tagja, a 2000-es évek elején bő 10 évig elnöke volt. Munkáját 2009-ben Budafok-Tétény Önkormányzata az Egészségügyért-díjjal ismerte el. 1985-ben úszó segédedzői képesítést szerzett, és asztmás gyermekek úszásoktatásával kezdett foglalkozni. 1986-ban Karsay Ferenccel a Budafok-Tétényi Művelődési Ház tanuszodájában az országban először csecsemőúszás-programot indítottak, mely azóta is sikeresen működik. Az egyetemi szintű csecsemőúszás oktatóképzés aktív tagja. A 2002-ben alapított Hófehér Fóka a Gyermekekért Alapítvány elnöke. Magánemberként, majd 1998-2002 között önkormányzati képviselőként fontos szerepe volt a nagytétényi Metallokémia-környezetszennyezés feltárásában és a terület rehabilitációjában. Jelenleg is praktizál, és szükség esetén készséggel helyettesíti a kerületi kollégáit, illetve önkéntes orvosként segíti a kerületi napközis táborokat.

Díszpolgári címét sok évtizedes orvosi, és a gyermekek egészségéért végzett munkásságával érdemelte ki.


Köszönjük díszpolgárainknak, hogy kérésünk hívó szavára azonnal válaszoltak, így álljon itt néma főhajtásuk tisztelete dr. Gömöry Gézának címzett búcsúvételeik…


Szomorú szívvel búcsúzom dr. Gömöry Géza díszpolgár társamtól, akivel közeli kapcsolatom nem volt, de barátaitól, ismerőseitől csak jót hallottam róla.

Nagy veszteség érte a családján kívül a kerület és a díszpolgárok körét.

Nyugodjon békében!





Jandó Jenő zongoraművész,
a kerület díszpolgára (1998)


Gömöry Géza Nagytétény hősei körébe tartozik. 1972-ről dolgozott ott körzeti gyermekorvosként, és szívén viselte a rábízottak sorsát, életét. Az 1977-es nagy ólomszennyezés idején kezdeményezte a szűréseket, és gondoskodott az érintett gyerekek kezeléséről. A rendszerváltás itteni szimbolikus pillanatában, az „ólomgyár” bezárásakor 1990-ben is széleskörű szűréseket végeztetett a térségben élő gyerekek, sőt családok körében. Utána pedig komoly szerepe volt a környezet-egészségügyi tudatosításban, a mentesítés, a rehabilitáció előkészítése és végig vitele folyamatában. Nyugalmat, megfontoltságot sugárzott a legnehezebb időszakokban is.
Nagyon sokat köszönhetünk neki.




dr. Mészáros Péter
Budafok-Tétény díszpolgára (1999)


Kedves Géza!

Bár díszpolgári címed elnyerése előtt sokat hallottam Rólad, de személyesen nem ismertelek. Aztán a cím odaítélése után találkoztunk. Igaznak bizonyultak a korábbi hírek hihetetlen empátiádról, emberbaráti szeretetedről. És most ennek vége. Azt hiszem sokaknak, sokunknak hiányzol. Isten veled drága barátom. Emléked kegyelettel megőrzöm.





Garbóci Laci díszpolgártársad
Budafok-Tétény díszpolgára (2004)


Kedves Doktor Úr, Drága barátom!

Ami neked jó hír, nekem szomorúság. Újra egyedül maradtam kis díszpolgár társaságunkban orvosként. Az orvos is emberből van. Ha az Ő szíve is fáj, ha az Ő szervezete is beteg, akkor Ő is halandó. Ezt el kell fogadjuk, mert ez az élet és nem tehetünk ellene.

Dolgoztál, segítettél emberségesen és szeretettel, de magadon segíteni nem tudtál. Sokáig nagy fegyelemmel tartottad magad és az utolsó pillanatokig küzdöttél a betegségeid ellen.

Hiányozni fogsz nekem és nagyon sokaknak itt Budafokon és Nagytétényben. Akiket gyógyítottál azoknak a gyerekei és néha az unokái is már betegeid voltak és szeretettel gondolnak Rád, őrzik emlékedet.

Nyugodj békében!

Kollégád és barátod Dr. Kárpáti Zoltán
Budapest, 2018. január 7.




dr. Kárpáti Zoltán
Budafok-Tétény díszpolgára (2005)


Megrendülten értesültem díszpolgártársunk elvesztéséről.
Bár személyesen elég keveset találkoztunk, mégis tudtam
Róla sokat. Legfőképpen a belőle áradó műveltséget,
emberséget, a határtalan szakmai tudást és lelkiismeretességet
hallhattuk távollétében, és érezhettük jelenlétében.

Gömöry Géza doktor kedves, szerény lénye, emléke
örökre közöttünk marad.

Nyugodjon békében.





dr. Szincsák József
Budafok-Tétény díszpolgára (2006)


Kedves Géza !

Megrendített földi távozásod híre.
Bármilyen furcs, s talán Te nem is tudtad : rokonlelkek voltunk-vagyunk.
Gyermekeimmel néhányszor nálad voltunk rendelésen, köszönöm a gyógyítást.

Boldogan tölt el utolsó telefonbeszélgetésünk emléke.
Kértelek,hogy minden segítséget megkapva gyere el a Díszpolgári Szentmisére.
Szerényen említetted, hogy ez nem megoldható, s kértél feltétlen adjam át üdvözletedet, jó kívánságaidat minden Díszpolgárnak és Özvegyeiknek.

Köszönöm, hogy sok mindenben példát adtál, adsz nekem .
Nyugodj békében!



Felvégi Marika
Budafok-Tétény díszpolgára (2010)


Kedves Géza!

Szeretnék búcsúzni Tőled, attól az embertől és díszpolgár társamtól, aki – mindenki által követendő példaként, bátran mondhatom ezt – egész életét a köznek áldozta! Soha nem fogom feledni a Veled folytatott ugyan rövid, de igen impulzív és tartalmas mondat-váltásainkat. Most is előttem van, ahogy a díszpolgárokkal közös fényképünkön melletted ülök, amikor a Lics-pincészetben köszöntöttünk Téged a címed elnyerése alkalmából. Boldog voltál és büszke. Őszintén sajnálom, hogy a méltán megérdemelt díszpolgári címedet csak méltatlanul rövid ideig viselhetted, itt a földön. De ott, fent a mennyben, az örökké valóság mindenségébe – ahol tán’ mindez mégsem olyan súlyú, mint lent a földön –, mégis csak a mi díszpolgárunk leszel. Továbbra is.

Nyugodj békében!






Horváthné Fűkő Zsuzsanna
Budafok-Tétény díszpolgára (2014)


Búcsú Gömöry Gézától

Váratlanul ért halálod!

Közeli „zöld harcostársam”, a gyerekorvosunk, jó barátunk volt, nemcsak nekem, hanem sokunknak itt Tétényben.
Amikor még kevesen mertek kiállni a Metalochémia-szennyezés okozta egészségkárosodás ellen, ő bátran felvállalta, 1972-től 2004-ig velünk dolgozott a gyermekek érdekében.
Embervédő Egyesületünknek aktív tagja volt, köszönet munkájáért, amit „kedves doki” sosem felejtünk el.
Furcsa helyzet, mikor 2016-ban – a megelőző 2015-ös év díszpolgáraként - engem mutatott be, akkor azt mondta: „Ági sosem kért magának semmit…”, hát Géza, Rád ez sokszorosan igaz: önzetlen, tisztességes emberként éltél!

Köszönjük, amit értünk tettél, nagyon fogsz nekünk hiányozni!






Bogó Ágnes
Budafok-Tétény díszpolgára (2016)


Dr. Gömöry Géza eltávozása alkalmából.

Nagyra becsült halottunkat személyesen nem ismertem. Értékes élete odaát folytatódik. Imádkoztam és imádkozom lelki üdvéért.

A legújabb Díszpolgár Udvarnoky László István OSPPE






Udvarnoky László István OSPPE
Budafok-Tétény díszpolgára (2017)





Elhunyt díszpolgáraink köztiszteletnek örvendő özvegyei is kérésünkre elküldték búcsúsoraikat...


Kedves Géza Bá !

Nagyon sajnálom, hogy csak egyszer-kétszer találkoztunk.

Tudom, hogy betegséged hősiesen viselted és nagyon jó Ember voltál. Ezzel nekünk is sok erőt adtál, s adsz .

Emlékedet mindig megőrzöm !
Az Úr adjon neked örök nyugalmat !

Szeretettel : Priska J. Tamás özvegye : Éva




Priska József Tamás Budafok-Tétény díszpolgára (2007) özvegye


dr. Gömöry Géza díszpolgár emlékére

Dr. Gömöry Gézával személyesen 2015-ben - amikor díszpolgár lett - találkoztam, abban az évben, amikor férjem januárban elment. Nem tudom, hogy ők ismerték-e egymást, bár valószínűnek tartom, hogy igen és biztosan kölcsönösen nagy tisztelettel és megbecsüléssel voltak egymás iránt.

Jómagam a 80-as években - tanácsi vezetőként - dr. Gömöry Gézáról, mint gyermekorvosról nagytétényi munkatársaimtól többször hallottam. Emberségéről, szakmai tudásáról, gyermekszeretetéről az anyukák legendákat meséltek.

A kerületben nagyon sokan szerették, tisztelték, generációk sora őrzi emlékét.
Nyugodjék békében!



dr.Joó Ernőné Etelka


dr.Joó Ernő Budafok-Tétény díszpolgárának (2009) özvegye


Tisztelettel köszönjük a megemlékező gondolatokat.

* * *

Az oldalt összeállították: Prim György, Hódi Szabolcs – 2018. február


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)