Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál születésnap a Záborszky Pincében
Vivát Klauzál! - Éljen Klauzál!

A korábbi évek hagyományainak megfelelően 2016. november 18-án - Klauzál Gábor születésének 212. évfordulóján - Társaságunk születésnapi megemlékezést tartott a budafoki Záborszky Pincében.

Idén 9. alkalommal hívtuk meg partnereinket az ünnepi rendezvényre, ahol - hasonlóan az előző évekhez - először a Gudricza István által faragott Klauzál-hordónál gyülekeztünk.





 Záborszky-villa Záborszky Pincészet   Klauzál-hordó  Záborszky Pince díszhordó sora

Itt Markó László, Társaságunk alapítótagja köszöntötte a vendégeket, egyúttal bejelentette- mindazoknak, akik még nem értesültek róla -, hogy korábbi elnökünk, dr. Dobos Károly külföldi munkavégzése miatt nyár végén lemondott elnöki funkciójáról és tisztségét Glattfelder Tamás vette át.





 Vendégek köszöntése  Markó László  Bartos Mihály  Vendégek köszöntése

Bartos Mihály, Társaságunk másik alapítótagja a „Klauzál 150 Emlékév” sikeres programjairól számolt be az egybegyűlteknek. A 2016-os esztendő ugyanis a Klauzál Gábor Társaság eddigi 12 évének legmozgalmasabb esztendeje volt. A hagyományos programok - a Klauzál Napok Tétényben, a Történelmi Szalon, az Ősök Napja vagy a március 15-i fáklyás felvonulás - mellett az emlékév során nagyon sok helyen jártunk, például a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, és a Nemzeti Múzeumban, ahol az ott őrzött Klauzál Gábor személyéhez kapcsolódó tárgyakból kiállítás nyílt és egy újabb, Klauzált ábrázoló Barabás festmény is előkerült.  Saját gyűjtésünkből is szerveztünk kiállítást a budafoki könyvtárban és több helyszínen tartottunk előadásokat, sorolta az év további programjait Bartos Misi, aki kiemelte az augusztus első hetében négy helyszínen zajló rendezvénysorozatunkat, külön hangsúlyozva, hogy a sikeres dunai emléktúrán és a kalocsai megemlékezésen nagyszámban vettek részt fiatalok is, ami a Társaság jövője szempontjából nagy jelentőségű.




 Terített asztalok a borvidéksor előtt  Vendégvárás a borutcában  Borkorcsolyák

Ezután borkóstolóval egybekötött pódiumbeszélgetésre invitálta hallgatóságát. A pódiumbeszélgetés vendége a 2016-ban az „Év Pincészete” címmel kitüntetett tokaji Patricius Borház birtokigazgatója, dr. Molnár Péter volt, akivel Lükőné Örsi Gabriella és Lükő Szabolcs, társaságunk két alapítótagja beszélgetett.




 Lükőné Örsi Gabriella köszöntője Pódiumbeszélgetés   ...és a hallgatóság

Élvezetes percek következtek, sok mindent megtudhattunk az „Év Pincészetéről” és a világörökségi listán szereplő tokaji borvidék sajátosságairól.




 Első sorok balról   Első sorok jobbról  Hátsó sorok

A Patricius Borház a tokaji borvidék egyik meghatározó pincészete, méretben és minőségben egyaránt. Tulajdonosa a Kékessy család, amelynek felmenői már a 18. században szőlőbirtokosok voltak. Az anyai ágon Tokaj-Hegyalján jelentős hagyományokkal rendelkező család hajdanán még országgyűlési képviselőt is adott a megyének, mutatta be a hátteret Molnár Péter. 




 Dr. Molnár Péter
birtokigazgató
 Patricius Borház – Tokaj  Borkostoló palettája

2000-ben alakult a pincészet, a birtokigazgató szerint nagyon szerencsés évben, hiszen ez az év az évszázad évjárata volt, kitűnő terméssel és borokkal. Bodrogkisfaludon épült fel a borház, az egykori uradalmi présház átalakításával. Hét dűlőben, öt település határában termelnek szőlőt, több mint 80 hektáron.

Négyféle bort kóstolhattunk a borkóstolás során, egytől egyig kiválóakat, a három fő fajtából, legkarakteresebb boraikból: a Furmintból, a Hárslevelűből és a Sárga muskotályból, valamint egy késői szüretelésű Katinka fantázianevű házasításból. Bortöltögetőink: Tóth Avanti Péter, Kovács Zoltán, Géczi Gábor és Janzsó János igyekeztek mindenkihez időben és kellő mennyiségben eljuttatni a pompás borokat.





  Kovács Zoltán   Tóth Avanti Péter  Janzsó János

A rendkívül kellemes gyümölcsös íz kapcsán Molnár Péter elmondta, hogy a szőlő feldolgozása során kíméletes technológiát alkalmaznak, így megerősödik a bor gyümölcsössége.

  

A tokaji borvidéket vendégünk a világ egyik legegyedibb borvidékeként jellemezte. A talaj és az éghajlat együtthatása teszi egyedivé e területet.

Vulkanikus eredetű borvidék, így ásványi anyagokban gazdag talajon teremnek a szőlők. Egyedi mikroklíma jellemzi a vidéket, a Bodrog és a Tisza jelenléte miatt magas a páratartalom, a napsütéses órák száma kedvező, ezért jelentős az aszúsodás.

   

A birtokigazgató a legfőbb titkot is elárulta, ami a megfelelő szőlőtermeléshez és a kiváló borok létrehozásához szükséges, ez pedig a természettel szembeni alázat. Ismerni kell a borvidék rezdüléseit, ez a legfontosabb. Korábban szőlőbirtokos családok generációi adták át egymásnak az ismereteket, tapasztalatokat, majd a második világháború után ez a folyamat megszakadt és most a „tudás újrafelhalmozás” folyamata zajlik.

Élmény volt hallgatni a beszélgetést, nem csoda, hogy a jó borok és a helyszín lelkes bemutatása után kedvünk támadt a vidék meglátogatásához. (terveink szerint 2017 júniusában kerül sor az utazásra)






 Gönczi János  Janzsó János  Tapolcsányi Vali  Karacs Zsigmond  Géczi Gábor

  
Ambrus Károly  

A nagyszerű előadás után több kérdés és hozzászólás érkezett tagtársainktól és vendégeinktől. Tapolcsányi Vali, Karacs Zsigmond, Bartos Mihály, Gönczi János, Géczi Gábor és Janzsó János kérdezett vagy fűzött kiegészítést az elhangzottakhoz, többek között a Tokaj, tokaji név magyarországi, szlovákiai használatáról, egyéb borvidékekkel való összehasonlításokról, Márai Boros könyvéről (könyvéből). Márai a miénk, magyarázta Molnár Péter, hiszen Tokajban, Abaúj vármegye szomszédságában tulajdonképpen otthon van.

Ambrus Karcsi tárogatója segítségével zenés hozzászólást választott, a Tokajban szintén „otthon lévő” Rákóczira emlékezve.





 Bartos Mihály  Gábriel Tibor felköszöntése  Dr. Róbert Péter  Vége a pódiumbeszélgetésnek...

Végül Bartos Mihály köszöntötte a rendezvényünkön megjelentek közül Gábriel Tibort, a Budapesti Honismereti Társaság titkárát, aki Klauzálhoz hasonlóan november 18-án született és dr. Róbert Pétertörténészt, akit  2016-ban Honismereti Munkáért Emlékéremmel tüntettek ki.




 Ambrus Károly, Krieger Krisztina és Lükőné Örsi Gabriella  Az előadó, Lükő szabolcs, Tóth Avanti Péter és Janzsó János gyűrűjében  Prim György „töltőmester”

A szendvicsek, sütemények elfogyasztása után pincesétával zárult az este. Áchim Hilda vezetésével körbejártuk a Budafok Borváros földalatti skanzenjét és megtekintettük a Záborszky Pince faragott díszhordósorát.




 Pinceséta a borvidékek utcájában Pinceági félhomály  Földalatti csoportkép

 


Andrásofszky Csilla
a Klauzál Gábor Tásaság alapító tagja


2017. március

 


(A képeket készítette: Kecskeméti Tibor, Mátyás Tibor és Hódi Szabolcs, összeválogatta: Hódi Szabolcs)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)