Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál-emlékest Szegeden

Klauzál Gábor születésnapja alkalmából hagyományteremtő céllal szervezett emlékestet a Szegedi Közéleti Kávéház 2016. november 16-án. A helyszín Szeged legszebb tere a Klauzál tér, s annak két épülete, a DÉMÁSZ székház és a Kis Virág cukrászda volt.

 

Ha beszámolómat in medias res kezdeném, a helyszínt Bogoly József Ágoston előadásából idézve is bemutathatnám. Szavai szerint a tér - amely Kossuth Lajoshoz és Klauzál Gáborhoz egyaránt kötődik - két világ találkozásának helye, a forrófejű forradalmár Kossuth és az építőkockát építőkockára rakó, megfontoltan haladó Klauzál világa találkozik itt.

Érdekes ilyen megközelítésből szemlélni a teret, de kanyarodjunk vissza az emlékest előzményeihez.

A „Klauzál 150 Emlékév” programjaihoz a Szegedi Közéleti Kávéház is csatlakozott, így augusztus 6-án közösen vettünk részt a Kis Virág cukrászdában a Klauzál-emléktábla avatáson, a DÉMÁSZ székházban a Klauzál kiállítás megnyitóján, a belvárosi temetőben a Klauzál-sírnál koszorúzáson és megemlékezésen.


 A Szegedi Közéleti Kávéház Klauzál est beharangozója programfüzetében

A szegediek felismerték, hogy - a Szegedhez több szálon kötődő, Szeged városáért országgyűlési képviselőként kiemelkedő munkát végző, nagy formátumú politikus- Klauzál Gábor munkássága méltatlanul feledésbe merült, ezért nagy örömünkre úgy határoztak, hogy az augusztusi programok mellett születésnapjának évfordulójáról is megemlékeznek. Emlékestet szerveztek, remélhetőleg hagyományt teremtve, hogy neve és tevékenysége ismertebbé váljon a városban.

A Szegedi Közéleti Kávéház nyomtatott programfüzetében részletesen ismertette az emlékest programját, és néhány sorban Klauzál Gábor munkásságát is. Különösen jól esett mindnyájunknak, hogy hagyományteremtő rendezvényükre meghívták a Klauzál Gábor Társaság új elnökét és a KGT érdeklődő tagjait is.

Budapestről Szeged az autópályán gyorsan elérhető, bár munkanapon, este, ha még ónos eső is fenyeget a távolság kicsit megnő, de azért lelkesedésünket mutatja, hogy elnökünkkel együtt hatan is vállalkoztunk rá, hogy részt vegyünk a megemlékezésen. Hetedik tagunk, Kecskeméti Tibor, részben szegediként, a szervezésből oroszlánrészt vállalva, a helyszínen várt bennünket.

Érkezésünkkor először a Kis Virág cukrászdában ellenőriztük a sütemények és kávék frissességét, s közben megállapítottuk, hogy bár az augusztusban felavatott Klauzál-emléktábla kellemes látvány a cukrászda belső falán, sokkal többet jelentene az ide látogató turistáknak és a szegedieknek is, - és ékessége lehetne a gyönyörű Klauzál térnek, - ha a tábla nem a cukrászdán belül, hanem a külső falon kaphatott volna helyet. Bizonyára eljön majd az az idő, amikor az „illetékesek” maguk is értetlenül állnak korábbi döntésük előtt, mármint, hogy nem engedélyezték az emléktábla külső falra helyezését.




 Kis Virág cukrászda  Klauzálos törzsasztal  Klauzál-emléktábla

Este hat órakor kezdődött a DÉMÁSZ székház műemlék épületében az emlékest, s miközben besétáltunk az előadó terembe, gyorsan végignéztük az EDF galériában Aszkézis címmel megnyílt kiállítást, Balogh Sándor szegedi szobrászművész alkotásait, sőt a jelenlévő művésszel is válthattunk néhány szót.




 Közrefogva a művészt  Képek és szobrok Lélektorzó 

Az EDF galéria vezetője, Plavecz Ildikó házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, kifejezve örömét, hogy a Klauzál 150 Emlékévben egy nagyvállalat központi épületében másodszor adhatnak helyet Klauzálhoz kötődő rendezvénynek.

Kecskeméti Tibor üdvözlésében hangsúlyozta, hogy reményei szerint nem egyszeri alkalom az emlékest, hagyományt szeretnének teremteni a születésnap megünneplésével.




 Dr. Bogoly József Ágoston, Plavecz Ildikó,
Kecskeméti Tibor és Dr. Nagy Péter
 Dr. Nagy Péter köszöntője

 Kószó Jenő Klauzálos öregdiák

Dr. Nagy Péter a Közéleti Kávéház alapító tagja köszöntésében külön üdvözölte a KGT új elnökét, Glattfelder Tamást és a Klauzál Társaság tagjait, valamint a hajdani Klauzál Gimnázium egyetlen jelenlévő öregdiákját, Kószó Jenőt, aki 1949-ben végzett a gimnáziumban. Emlékeztetett rá, hogy Klauzál Gábor- Csongrád megye és Szeged országgyűlési képviselője, Szeged díszpolgára- különösképpen szerette a várost, végső nyughelyének választotta, ezért fontos, hogy neve ne merüljön feledésbe.




 Klauzálosok  Hallgatóság Jelenléti ív

Majd Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató „Klauzál Gábor pályaképe, emlékezete és szegedi küldetése” című előadását hallgathattuk.

A sajátos hangulatú és szerkezetű előadás a hagyományos életrajzi ábrázolásoktól eltérően Klauzál Gábort a kommunikációkutatás eredményei alapján mutatta be, bizonyítva, hogy a kommunikáció tudománya nemcsak a 21. században nagy jelentőségű, segítségével különböző történelmi korszakokat ismerhetünk meg alaposabban.




Klauzál Gábor kifinomult kommunikációját az előadó a Szeged város közönségéhez írt Klauzál-levél alapján érzékeltette, amely a Szegedi Híradó 1861. március 17-i számában jelent meg.

A „Különösen tisztelt tekintetes városi közönség!” megszólítással kezdődő levél, bár mondatszerkezetét tekintve a magyar nyelvtől idegen, de rendkívül csiszolt stílusban íródott és mindvégig az olvasó, a szegedi közönség nagyrabecsülését mutatja.

Az 1861-es esztendőről országgyűlési jegyzőkönyvekből, vagy akár Lónyai Menyhért naplójából is képet kaphatunk, Klauzál bravúros stílusban megírt leveléből azonban a képviselőséget valóban szolgálatnak tekintő, választóközönségét kiemelten tisztelő politikust ismerhetjük meg.

Bogoly József Ágoston a Klauzál-levél mellett a Szegedi Híradó 1865. november 2-án megjelent számának „Klauzál Gábor Szegeden” című cikkét is elemezte, de a továbbiakban az előadást nem ismertetném, mivel remélhetőleg az előadó jóvoltából honlapunkon rövidesen olvasható lesz.

A program befejezéseként együtt vonultunk át a Kis Virág cukrászdába, ahol dr. Nagy Péter és Glattfelder Tamás közös koszorút helyezett el a Klauzál-emléktábla alatt.




 Dr. Nagy Péter és Glattfelder Tamás  Csoportkép az emléktáblánál  Klauzál-emléktábla

A késő esti időpont miatt, a szokásos szegedi programzáró halászléevés ezúttal elmaradt, de így is jó szájízzel hagytuk el a várost.


Klauzál téri csoportkép a Kossuth-szobor előtt

Köszönjük a Közéleti Kávéház meghívását, a szervezésben részt vevő tagoknak a munkáját, szép este, kellemes élmény volt mindnyájunknak. 

 


Andrásofszky Csilla
a Klauzál Gábor Tásaság alapító tagja


2016. december

 


(A képeket készítette: Kecskeméti Tibor, Glattfelder Tamás és Hódi Szabolcs)


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)