Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Gábor emlékezete

Labádi Lajossal a szentesi levéltár nyugdíjba vonuló vezetőjével 2006-ban vettük fel a kapcsolatot. Az egyesület részéről számos tag jelenlétében látogathattuk meg az akkor 140 éve elhunyt Klauzál Gáborról készített kiállítást és tekinthettük meg a szentesi emlékeket. Labádi Lajos önzetlenül segítette a munkánkat. A 150 éves évfordulón az alábbi cikkel emlékezett meg Klauzál Gáborról. A cikket engedélyével közöljük honlapunkon, leköszönő elnökként ezúton is köszönöm barátságát és támogatását. – Dr Dobos Károly


A Szentesi Élet-ben augusztus elején megjelent cikk:


150 éve hunyt el városunk pártfogója


Elmondható, hogy Klauzál Gábort, korának egyik legjelentősebb reformpolitikusát nemcsak életében, hanem halálát követően is nagy becsben tartották Szentesen és Csongrád megye más településein egyaránt. A személyéhez való ragaszkodás érthetővé válik, ha halálának 150 éves évfordulóján felidézzük életútjának főbb állomásait.

Családjáról annyi tudható, hogy apja – Klauszal János – cseh származású katonatiszt volt, aki ezredesként szolgált a magyar gyalogezredben. Katonai érdemeiért I. Ferenc királytól 1793-ban magyar nemességet nyert. Csongrád vármegyében telepedett le, s az egyik legtekintélyesebb család gyermekét, Babarczy Ágnest vette feleségül, akitől nyolc gyermeke született. Gábor hatodik gyermekként jött a világra Pesten, 1804. november 18-án. 1824-ben ügyvédi vizsgát tett, s még ugyanebben az évben Csongrád vármegye szolgálatába lépett: előbb tiszteletbeli alügyész, majd fizetéses táblabíró.

A megyei szabadelvű ellenzék – amely Klauzált tekintette vezérének – többször sikeresen fölléptette országgyűlési követjelöltnek, így az 1832–36, 1839–40, 1843–44 közötti ciklusokban ő volt Csongrád vármegye egyik követe. Az országos reformellenzék egyik vezéralakjaként a polgári átalakulást célzó törvényjavaslatokat támogatta, többet ő maga kezdeményezett. Különösen a szólásszabadságot, a népképviseletet, az örökváltság útján elérendő jobbágyfelszabadítást, valamint az ipar és a kereskedelem fejlesztését célzó törvényeket szorgalmazta hatásos szónoklataiban.
1844 után – az abszolutisztikus hatalom megerősödése következtében – az országos politikától visszavonult. Azonban 1848 tavaszától már ismét Pesten találjuk, s amint ismert, földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterként tagja lett az első felelős magyar kormányának. Az első népképviseleti országgyűlésen Csongrád város képviselőjeként vett részt. A szabadságharc kitörése után több minisztertársával együtt lemondott, és visszavonult a politikától.


Szentes címere
Szentessel 1837-ben került közvetlenebb kapcsolatba. Az Örökváltsági szerződés ügyében a város „pártfogójaként” egyengette a földesurak (a Károlyi grófok) és Szentes közötti megegyezést. Ő dolgozta ki a megváltakozott város új közigazgatási szabályzatát, az ún. koordinációt.

Kalocsán hunyt el 1866. augusztus 3-án. A szegedi Belvárosi temetőben található családi sírboltban helyezték örök nyugalomra. A hálás szentesiek szeptember 3-án gyászünnepet tartottak egykori pártfogójuk emlékére. A képletes ravatal fölött Oroszi Miklós, Szentes országgyűlési képviselője mondott gyászbeszédet, amelynek zárógondolata így szólt: „Legközelebbről Szentesnek, e mi városunknak még sokkal több oka van őróla hálásan emlékezni, mert ő a mi városunk akkori úrbéres lakosainak hű védője, tanácsadója volt. Azért illő dolog, hogy e városnak minden lakosa hálával emlékezzék reá. Legyen gondunk arra is, hogy gyermekeink, sőt unokáink is tudják meg: ki volt Klauzál Gábor…”

A kései utódok igyekeztek eleget tenni e jogos elvárásnak. Ezt bizonyítja, hogy Csongrád vármegye 1895-ben megfestette díszterme számára életnagyságú portréját, Szentes város 1906-ban utcát, majd 1994-ben iskolát nevezett el róla, amely előtt 1998 óta a mellszobra is látható (Máté István alkotása).




Labádi Lajos
a Szentesi Levéltár
szeptemberben nyugállományba vonult
igazgatója

Szentes, 2016. július







Néhány írás honlapunkon Klauzál Gábor és Szentes kapcsolatáról:

http://klauzal.hu/cikk/92.html
http://klauzal.hu/cikk/93.html
http://klauzal.hu/cikk/94.html
http://klauzal.hu/cikk/95.html




Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)