Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Az első Klauzál-előadás a Kárpát-medencén kívül élő magyarok számára

Nem kis izgalommal szerveztünk első ízben előadást a XIX. századi magyar történelemről Klauzál Gábor példáján keresztül a Kárpát-medencén kívül élő magyarok számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen alkalom valóban összehozza a Kárpáthazából származókat. Akár a Felvidékről, akár a mai Magyarországról vagy éppen Sydney-ből jöjjön az érdeklődő.Tittling címere
2016. július 16-án szombaton délután gyülekeztünk a bajorországi Tittlingben, nem messze a Duna felső folyásától, többen akár távolról is érkezvén. Az eseményre a technikát és a termet (a Gasthof Habereder Mozitermét) saját bonyolításban és finanszírozásban rendeztük feleségemmel. Meghívók német nyelven is készültek, de az előadás kifejezetten magyar nyelven lett meghirdetve.

Jó volt érezni és látni a jelenlévők aktív figyelmét, majd az előadás utáni éttermi barátkozást.


Sok vetített képpel és dokumentummal bemutatásra került a XIX. századi Magyarország és a Duna-medence térképe, a magyar reformkor, az 1848-as forradalom, az Önkényuralom majd a Kiegyezéshez vezető út, elsősorban Klauzál Gábor szerepén keresztül. Megemlítésre kerültek a Klauzál emléktáblák és az egész alakos szobor állításának a története is.

Az asztal melletti kötetlen beszélgetést érdekesen fűszerezte a világlátott "nemzetközi" magyarság látásmódja, melyből Trianon katasztrófája sem maradhatott ki.

Ha erő és lehetőség adja folytatás következik.

Éljen Klauzál!


Dr Dobos Károly elnök
Klauzál Gábor Társaság

Tittling, 2016. július 16.


 Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2017. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (14)
Egyesületi élet (281)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)1848/49 (44)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (26)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (98)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (33)
Wolf-kripta (13)