Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

„Szegedhez nem szól senki úgy...”

2016. június 24-én, a Klauzál 150 Emlékév keretében, a Szegedi Közéleti Kávéház vendégeként „Szegedhez nem szól senki úgy...” címmel, Bartos Mihály tartott előadást Klauzál Gáborról a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában.


Bartos Mihály, a Budatétényi Klauzál Gábor Társaság egyik alapító tagja, a helytörténeti kutatás nézőpontjait alkalmazta, amikor a Szegedi Közéleti Kávéház meghívására - 2016. június 24-én, pénteken 17.00-tól 19.00 óráig, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága Székházának dísztermében összegyűlt érdeklődő közönség előtt, a szegedi eseménysorozat nyitóelőadásaként megtartott - „Szegedhez nem szól senki úgy...” című sikeres előadásában Klauzál Gábor munkásságát méltatta.





Klauzál Gábor pályaképét röviden összefoglalta és érdekes adaléktényekkel egészítette ki. Markánsan megfogalmazta például azt a kérdést, Klauzál Gáborról, az első postaügyekkel foglalkozó miniszterünkről mind ez ideig miért nem készült emlékbélyeg? Előadásának második felében részletesen beszélt arról, Klauzál Gábor a Batthyány - kormány egykori minisztere, a szabadságharcot követő időszakban, politikától visszavonulva hogyan élte meg egyszerű gazdálkodó emberként kistétényi hétköznapjait. Megtudhattuk, e téren is sikeres alkotómunkát tudhatott mag mögött.

Bartos Mihály előadását színesítve, projektoros kivetítővel több archív képet, korabeli fotókat és portré festményeket is bemutatott. Kuriózumként láthattunk egy, a pesti Simonyi-féle fényirdában, Klauzál Gáborról az 1860-as évek elején készült fotográfiát is. Klauzál Gábor híres kistétényi rózsakertjéről, a Rosariumról is említést tett. Klauzál-villáról megtudhattuk, többszöri átalakítása ellenére pincéje még ma is az eredeti állapotát őrzi.

Egykori újságcikkek, temetési emlékbeszédek alapján részletes ismertetést adott Klauzál Gábor halálának körülményeiről, holttestének Kalocsáról Szegedre szállításáról és szegedi temetéséről.

Jámbor Pál: Klauzál című rövid versének Klauzál-kultuszt építő sorait Bartos Mihály külön elemezte és filológiai részletességgel foglalkozott a vers szövegromlási folyamatával.





Szegedi Közéleti Kávéház megjelent érdeklődői az előadás zárásaként - a „Klauzál 150 Emlékév” 2015. december 3-i Budatétényi ünnepélyes megnyitóján, Tamron Erika előadásában elhangzott - „Szegeden a kávéházban..” című nóta digitálisan rögzített hangfelvételét is meghallgathatták.

       
Előadás végén a szegedi Klauzál téren domborműves emléktáblát elhelyezni óhajtó Klauzál-tisztelők és hagyományőrzők aktuális gondjai is felmerültek.



Kecskeméti Tibor
az est házigazdája
a Klauzál Gábor Társaság és a
Szegedi Közéleti Kávéház tagja

2016. július


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)