Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2006 - 4.

Klauzál Gábor emléktáblájának ünnepélyes leleplezése a Klauzál-villa falán, 2006. április 30-án

Gyülekezés közben többen kihasználták az időt, hogy a villa kertjében szemügyre vegyék a legenda szerinti „Deák széke” még meglévő köveit.

Pontosan délben, a budatétényi plébániatemplom harangszavára kezdődött az ünnepség a Himnusz eléneklésével. Bartos Mihály tagtársunk eseményvezetésével elnökünk, dr. Dobos Károly tekintette át az elmúlt másfél év történéseit a társaságunk 2004. évi megalapítását indító bicentenáriumi Klauzál-előadástól kezdve az emléktábla-avatásig. Méltatta mindazt a sok munkát, ami elvezetett az áhított célig. Megemlékezett mindazok szerepvállalásáról, akik közvetlenül, személyesen is részt vettek az ötletek kidolgozásában, a rengeteg – munkájuk, családjuk melletti – kétkezi munkával töltött délután–este–éjszaka–hajnal idején.
Külön kiemelte a nagyszerű Klauzál-dombormű alkotója, Györök Natália érdemét, az egyik fő támogató – a Képző és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület Kultúrájáért – megtisztelő segítségét és nem utolsó sorban a Lics-család a jubileumi Klauzál-borok létrehozásában, értékesítésében való odaadó közreműködését. Ábécé-sorrendben említve név szerint is külön megköszönte minden adományozó magánszemély támogatását. (Nekik a felavatott emléktábla képével személyre szóló emléklap készül.)

Az elnöki köszöntőben megemlíttetett, hogy az induláskor kitűzött két célt – társaságunk megalakulását és az emléktábla avatását – elérve már csak a harmadik maradt, nevezetesen, hogy a kerület kulturális és szabadidőközpontja Klauzál Gábor nevét vegye fel. Ezt az igazi megkülönböztetést és rangot adó egyedi nevet, az országos jelentőségű, nemzetünk történelmében kiemelkedő, nagy formátumú és itt helyben is maradandót alkotó Klauzál nevét.
Sisak tanár úr vezényletével és kis kórusának hangjaira támaszkodva a jelenlévők nagy örömmel, lelkesen énekelték együtt a reformkorból, Vörösmarty Mihály versének Erkel Ferenc nemzeti operájába, a Bánk bán-ba ültetett bordalát („Gondold meg és igyál!”), ezzel is utalva Klauzál Gábor kistétényi működésének súlypontjára, a szőlőtermesztésre és a borászkodásra.

Dr. Dobos Károly Györök Natáliával együtt leplezte le az emléktáblát. A közönség soraiban többen egyetértettek azzal a spontán kialakult és minden bizonnyal nem alaptalan vélekedéssel, hogy ez kerületünk legszebb emléktáblája.
Csinos koszorú is került a tábla alá, melyet társaságunk nevében az egyesület mondhatni legkevésbé ifjú tagja egy középidőssel együtt, a legifjabbakkal, a társaság gyermekeivel kézen fogva helyeztek a villa falára, ezzel is hangsúlyt adva annak, hogy a KGT nemzeti, helyi értékeink megbecsülését a jövendő generációk számára is fontosnak tartja átörökíteni.

A kitűnő hangulatú, felemelő ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget. Közös fotózkodásra is sor került, ezzel is méltó nyomot hagyva az utókorra. A csoportkép a honlapunkon szokásos képméreteknél jóval nagyobb méretben is letölthető innen (1,1 MB).


Prim György – 2006. május 12.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)