Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

XI. Klauzál Napok Tétényben
- KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV -

Immáron tizenegyedik alkalommal rendezte meg 2016. április 22-23-án a Klauzál Gábor Társaság éves főrendezvényét, a „Klauzál Napok Tétényben” programsorozatot, melynek középpontjában ez évben, egyesületi névadónk állt, annak apropóján, hogy a 2016-os esztendőt halálának 150. évfordulója tiszteletére Klauzál Emlékévnek nyilvánította társaságunk.


A kétnapos rendezvényt minden évben Klauzál Gábor április 27-i kistétényi házasságkötéséhez legközelebb eső hétvégén tartjuk, idén április 22-én pénteken és április 23-án szombaton. 
Hagyományosan az első napon a kerületi iskolások vetélkedőjével nyit a program, melyet másnap délelőtt Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél tartott megemlékezésekkel folytatjuk: a Szent Mihály kápolnában, majd egy rövid sétát követően a Klauzál-villánál, végül délután a Nagytétényi Kastélymúzeum dísztermében történészi szimpóziummal zárjuk rendezvényünket.

A programsorozat helyszínei:

1. Klauzál Gábor Művelődési Központ (1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.)
2. Szent Mihály kápolna (1223 Budapest, Kápolna utca 31.)
3. Klauzál-villa (1223 Budapest, Klauzál Gábor utca 6/a.)
4. Nagytétényi Kastélymúzeum (1225 Budapest, Kastélypark utca 9-11.)

Péntek, 2016. április 22.

Iskolások vetélkedője 10-14 éves tanulóknak

A péntek délelőtt 11 órai kezdéssel – idén rendhagyó módon a Klauzál Házban – megrendezett iskolások vetélkedője hét feladatkörének összeállítója és a vetélkedő levezetője tagtársunk, Kincses Katalin tanárnő volt. Beszámolóját alább olvashatjuk:


 Iskolások vetélkedője Klauzál Gábor halálának 150. évfordulóján


2016. április 22-én 9 kerületi iskolából gyülekeztek a csapatok a Klauzál Gábor Budafok –Tétény Művelődési Központ Mészáros Csaba termében. Tamon Erika és Petz Nándor művelődés szervezők segítették a rendezvényt.

Tervünk ősszel még az volt, hogy szentesi, szegedi, kalocsai, csongrádi iskolákat is meghívjuk a rendezvényre. A városok mind kapcsolódnak Klauzál Gábor életéhez. A nagy távolság miatt a 4 fős küldöttségek nem tudták vállalni az utazás költségeit. Így hagyományos módon rendeztük meg a vetélkedőt.

A következő iskolák indítottak csapatokat: Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Baross Gábor Általános Iskola, Bartók Béla Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gádor Általános Iskola, Rózsakerti Demjén István Reformárus Általános Iskola, Hugonnai Vilma Általános, Iskola Kempelen Farkas Gimnázium, Kossuth Lajos Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

A feladatok között szerepelt totó, igaz-hamis állítás, topográfia, hibás szöveg javítása. A csapatok nagy gondot fordítottak a felkészülésre. A versenyt 79 ponttal a Kossuth Lajos Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata nyerte. Felkészítő tanáruk Lászlóné Szada Judit. A végén a II. és III. helyezett csapat között holtverseny alakult ki 74-74 ponttal. A helyezéseket szóbeli kérdések döntötték el. A Baross Gábor Általános Iskola leány csapata és az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola fiú csapata vívta a csatát. Az első két-két kérdésre nem érkezett jó válasz. A következő három-három kérdésre mindkét csapat jól válaszolt. A következő kérdésnél a lányok hibáztak, így az Árpád Utcai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola lett a második. A fiúk felkészítő tanára Bokor Zsuzsanna, a lányoké Monostoriné Szeleczky Gabriella tanárnő. Az első helyezett csapat minden tagja, valamint a felkészítő tanáruk 5000 Ft-os könyvutalványt kapott teljesítménye elismeréseként. A második helyezett csapat tagjai 4000 Ft-os könyvutalvánnyal, a harmadik helyezett csapat 3000 Ft-os könyvtalánnyal térhetett haza.
A vetélkedő lebonyolítását segítette Bartos Mihály, Gönczi János, Kincses Anikó, Markó András, Tapolcsányi Valéria. Köszönet önzetlen munkájukért.

Szeretném megköszönni minden történelem szakos kollégámnak, a gyermekek felkészítését. Valamennyien arra törekszünk, hogy a történelem szeretete tanítványai életében fontos szerepet kapjon. Klauzál Gábor munkássága egyre több gyermek előtt válik ismertté.



Budatétény, 2016. május. 8.
Kincses Katalin


   

   
 Az I.  a II.  és a II. helyezett csapat
(Németh Zoltán alpolgármester úr gratulál a II. helyezett fiúknak)


Szombat, 2016. április 23.

Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél


Szombaton 11 órakor a műemléki Szent Mihály kápolnában folytatódott a program.
Dr. Dobos Károly elnök megnyitójában emlékeztette a hallgatóságot, hogy 1853. április 27-én e templom falai között kötött házasságot: a 49 éves Klauzál Gábor és az Aradon vértanúságot szenvedett Nagysándor József honvédtábornok özvegy jegyese, a 21 éves Schmidt Emma.

Idén a Zichy Antónia Emlékévhez kapcsolódóan az Emlékbizottság titkára Joó Alfréd politológus emlékezett meg „Az özvegy és a történelem” című előadásával a 200 éve született gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnőre.

   
   
   


Az előadást hagyományosan, Sisak András karnagy vezetésével és a 35 főnyi hallgatóság bevonásával közös éneklés követte. A választott Mária-ének: Bozóky Mihály pilismaróti kántor „Egek ékessége, földnek dicsősége” kezdetű 1797-es szövegének, a Zsasskovszky-testvérek által 1855-ben megzenésített népéneke volt. 
A megemlékezés végén  Lükőné Örsi Gabriella és Lükő Szabolcs helyezték el koszorúnkat Klauzál Gábor emléktáblájánál.

A kistétényi birtokos Klauzál, a kápolnát „mecénásként” élete végéig, saját költségén jó karban tartotta, melyet a templom 1914. évi felújításakor kis emléktáblával hálált meg az utókor.
Az ünnepség után csoportkép készült a résztvevőkről a kápolna előtt.

* * *

A kápolnából gyalogosan elindulva – stílszerűen a Klauzál Gábor utcán – sétáltunk le, a déli harangszóra megérkezve a Klauzál-villához.


A Himnusz eléneklését követően a társaság elnöke köszöntőjében felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az 1848/49-es szabadságharcunkat követő megtorlás éveiben, a passzív ellenállás idején, a „kistétényi idillbe” menekülő, itt családot alapító, gazdálkodó, szőlészkedő, borászkodó Klauzál Gábor 1850-1866 közti élete nyári lakán és a villaépület homlokzatán 2006-ban, a Klauzál Gábor Társaság által közadakozásból állított emléktáblán kívül a kistétényi hagyományápolás legfőbb büszkesége, a kerítés mögött megbúvó – a villa beépült kertjéből megmentett – két kőszék, melyeken a kiegyezést előkészítendő Deák Ferenc és Klauzál Gábor üldögéltek egykoron.

      

A köszöntő után dr. Szász Erzsébet tanárnő, tagtársunk „Klauzál és a márciusi ifjak” címmel tartott megemlékezést Klauzál Gábornak a forradalmárokra gyakorolt hatásáról.
Ezt követően a Klauzál Gábor Társaság nevében az előadó és Hajas Ervin tagtársunk, míg Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata nevében Szepesfalvy Anna alpolgármester helyezték el a megemlékezés koszorúit.

     



Zárásként a résztvevőkkel közös csoportképek készültek.

* * *

A 150 éve elhunyt Klauzál Gábor emléke előtt tisztelegve történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeum emeleti dísztermében


Az ebédet követően délután 3 órai kezdéssel, a rendezvényünket kezdetektől befogadó Nagytétényi Kastélymúzeumban folytatódott a program, ahol az emeleti díszteremben Juhász Károly, a Kastély vezetője köszöntötte a megjelenteket
A harminc-főnyi közönség elsőként a szegedi Bogoly József Ágoston irodalom-és művelődéstörténész, majd visszatérő előadónkként a debreceni Sáfrány Tímea történész előadásait hallgathatta meg a 150 éve elhunyt Klauzál Gáborról.


Bogoly József Ágoston irodalom-és művelődéstörténész előadása:  „Klauzál Gábor élete és műve az emlékezés és felejtés jelenébe" 
Klauzál Gáborról szóló egykorú kortársi vélemények, emlékezete a sajtóban életében és halála után.

  

 

       

– Sáfrány Tímea történész előadása„Az igazi érdem nem vész el a sírral (…)”
Klauzál Gábor emlékezete a sajtóban. Az előadó különböző emlékbeszédek, sajtóban megjelent cikkek alapján vázolta fel Klauzál jellemét, emlékezetét.

Az előadások végeztével dr. Dobos Károly köszönte meg a két nap programjain megjelenteknek a közös megemlékezésekben való részvételt.


Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára




A rendezvény támogatói:




Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata, Iparművészeti Múzeum - Nagytétényi Kastélymúzeum, Budatétény - Szent István király plébánia, Pytheas Kiadó



Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)