Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Tavaszi őrjáraton a Felvidéken Klauzállal
Emléktúra Nagysallóra és Lévára.

1849. április 19-én Nagysallónál összecsaptak az osztrákok a hazájukat védő honvédekkel. A Dicsőséges magyar győzelemmel végződő csatában sok honvéd maradt a harcmezőn. A helyi megemlékezőkhöz lassan 20 éve visszatérő csatlakozókként idén is képviseltette magát egy kis csapat Budafok-Tétényből: Janzsó János, Géczi Gábor, Ambrus Károly, Oláh Béla és Mészáros Péter.
ÚJ!

Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak...”, írta Petőfi már egy jó évvel korábban. Petőfi látnoki erővel érezte, hogy mi következhet, mert magára hagyták a gyáva népek a magyart. Európa csendes volt...DE az osztrákok e vereségük után hívták be az orosz cár hódító seregeit. A túlerővel nem lehetett bírni akkor sem.

Nagysalló és Léva mai bátor magyarsága ezekre a dicsőséges napokra emlékezik minden év tavaszán. Az 1876-ban Nagysallón a szép református templom mögött állított emlékműnél, obeliszknél emlékeznek a helyiek és környékbeliek, meg az ideérkező egynapos vendégek a magyarság minden tájáról, Bécsből, Oroszlányból, Bátaszékről, Budafok-Tétényből (lassan húsz éve térünk ide vissza, változó összetételű csapattal, Mészáros Péterrel, Kutas Endrével, Szabolcs Attilával, másokkal is) és máshonnan is.

A mi kis rajunk, ötösfogatunk (Ambrus Károly, Géczi Gábor, Janzsó János, Mészáros Péter, Oláh Béla) most a Klauzál Gábor Társaság képviseletében is jött el, hogy együtt emlékezzünk. Tóth Gábor a kétezres falu iskolájának fiatal igazgatója évek óta lankadatlan odaadással szervezi ezeket az ünepségeket. Ugyanezt teszi társaival Török Alfréd Léván a Csemadok vezetőjeként. A múlt felidézésével  a szónokok  igyekeznek  öntudaterősítő gondolatokhoz juttatni a résztvevőket. Léván gyakran távolabbi vendégeket kérnek föl szónoknak. Hallottam már itt Balczó Andrást, Kun Ferencet a Rákóczi Szövetség volt alelnökét, a határon túli magyarság lánglelkű misszionáriusát, aki öccsével 1982-ben helyezett el, szinte titokban, nemzeti színű koszorút, hogy aztán kivívja az akkori politika üldöző haragját, aztán Csáky Pált, aki most brüsszeli EU-s képviselőként próbálja egyengetni az emberi jogok érvényesítését, mint tette azt egykoron Klauzál Gábor a mi '48-as miniszterünk.

Mert ne engedjünk a negyvennyolcból, mert a mi esélyünk nemzetként az lehet, ha nem engedünk a tizenkét pontból, a reformkorszak évtizedek alatt kikristályosodott tízparancsolatából. Voltunk már itt együtt Kincses Előddel, a marosvásárhelyi napok, az erdélyi magyarok, köztük Sütő András és Tőkés László ügyvédjével. Mert egyedül nagyon nehéz a határon túli nemzettestvéreink érdekérvényesítése.

    

Április 17-én vasárnapi autós emléktúránkon, zarándoklatunkon most a Komárom-Érsekújvár-Nagysalló-Léva útvonalon haladtunk. Kb. 350 kilométert autóztunk, és gyalogolgattunk a Komáromi városközpontban, a vár környékén, a vasárnapi kirakodó vásáron, betekintettünk az Európa udvarba és néhány percet időztünk a csodás Szent András templomban, ahol egymást követik a magyar és szlovák nyelvű misék. Jókai szobránál is időztünk és megkóstoltuk a komáromi fagylaltot is. Rövid sétát tettünk Érsekújváron is és mindenütt hallottunk magyar szót, de a kültéri plakátok, tájékoztatók domináns nyelve a szlovák.

     
     

Lévai temetőben emelt emlékmű közelében kétszáznál is több magyar honvéd alussza örök álmát. Most Oroszlányból polgármesterük részvételével voltak ott a lévaiak Rákóczi Szövetséges barátai. Nagy Csaba elnök mondott igen tartalmas emlékező beszédet. Az emlékezések irodalmi műsorát évek óta Újvári Laci bácsi szervezi a helyi irodalmi színpad fiataljainak bevonásával. Örömömre sok-sok Petőfi verset hallottunk és egy fiatal harmonikás Nagy László 48-as dalokat adott elő és elhangzott Tompa Mihálytól a vers, az örökparancsolatú refrén, FIAIM CSAK ÉNEKELJETEK... A Lévai magyarok házában estefelé a programok után finom vacsorával vendégeltek meg bennünket és még néhány dalra is futotta az időből, erőnkből. 

Együtt voltunk majd egy napot (reggel nyolckor indultunk, este tizenegykor már újra Budafokon voltunk) és ez a kis idő is erőt adhat a hétköznapokhoz, hogy tudjunk biztatást, hitet nyújtóan emlékezni, énekelni, beszélgetni, békét, szeretetet, szolidaritást, azaz közteherviselést hirdetni és élni.

Nagysallón és Léván is elhelyeztünk egy kis koszorút.

A rövid úti beszámolót írta: Janzsó János, fotókat mellékelt: Mészáros Péter

Budafok-Tétény, Nagysalló-Léva, 2016. április 17-19.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)