Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Árnyas fák alatt…

A Budapesti Honismereti Társaság Budapesti Históriák elnevezésű előadóest sorozatának április 6-án Bartos Mihály helytörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület Promontor-Tétény csoportjának vezetője volt a vendége, aki „Árnyas fák alatt.../Emlékképek Klauzál Gábor halálának 150. évfordulóján” címmel tartotta meg előadását.

Budapest Főváros Levéltárának földszinti konferenciatermében az érdeklődők az első magyar polgári kormány miniszterének, Klauzál Gábornak életútját ismerhették meg, kiemelten tétényi vonatkozásait. A Bartos Mihály által vetített képeken pedig felelevenedett egy másfél évszázados múlt: a tétényi birtok térképe és a neves hazánkfiát, Klauzál Gábort és feleségét ábrázoló míves festmények voltak közülük a legérdekesebbek.

    

A Budapesti Honismereti Társaság előadóest sorozatát 2003-ban kezdte el – minden alkalommal más kerületi helyszínen, majd 2005-től az új fővárosi levéltárban tartotta.

A Társaság sajátos módot választott a Budapesti Históriák elnevezésű előadássorozatán elhangzottak megőrzésére – az első nyolc év előadásai szerkesztett változatát közzétette a Budapesti Helytörténeti Portálon (www.bpht.hu).

Ismert, hogy fővárosi egyesület a 2003. és a 2009. év közötti előadásait már korábban kiadta a Budapesti Helytörténeti Emlékkönyvek hét kötetében, a nyolcadik kötet – a 2010. évi előadások – anyagi háttér hiányában nem jelenhetett meg. Az első két kötet már nem, a harmadik és hetedik közöttiek a Társaság székhelyén (Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény) még beszerezhetők.

A nyolcadik kötethez elkészített írások első publikációként – kényszerből – így csak az interneten érhetők el: az említett weblapon a baloldali menüsor Budapesti Históriák menüpontjára kattintva, majd a jobboldali görgetősávval a keresett írást kiválasztva.

A menüpontban éves bontásban elsőként az adott év előadásainak főbb adatait tartalmazó ismertetéssel (időpont, előadók, előadáscímek, helyszín, stb.) találkozunk, majd ezt követik az előadók nevének ABC sorrendjét követő tanulmányok és egyesületi beszámolók – a pdf formátumok Bukovszki Antal önkéntes munkájának köszönhetők.

Mit is tartalmaznak ezek az írások? A főváros és elődtelepülései legújabb kutatási eredményeken alapuló ”múltzárványai” bemutatását az adott témakör, vagy szakterület ismert kutatói, neves szakemberek és helytörténészek végezték – előadásaik szerkesztett változatait többségükben irodalomjegyzékkel, vagy lábjegyzetekkel is ellátták. A helytörténeti estek második részében Budapest egy néhai települése, mai kerületrésze, vagy kerülete múltjának ápolása iránt elkötelezett civil szervezet képviselője tette közzé szervezete tapasztalatait, számolt be tevékenységükről, a megvalósítás néha rögös útjáról, terveikről.

Az interneten most nyolc év 131 előadása szerkesztett változatával szembesülve győződhetünk meg az indulási koncepció hosszú távú megvalósulásáról, és a közölteket felhasználhatjuk tudományos kutatásainkhoz, ismereteink bővítéséhez, vagy civil szervezetünk tevékenységének jobbításához.

A Budapesti Históriák koncepcióját és az első évi előadásait a rendezvénysorozat kezdeményezője már a Honismeret folyóirat 2004 februárjában megjelent 2004/1. számában ismertette. 2011 után – mivel „elfogytak” a fővárosi és kerületi helytörténettel foglalkozó civil szervezetek – egy kutatáson alapuló szakmai előadás és egy fővároshoz köthető jubileum kerül minden Budapesti Históriák esten előadásra. Így találkozhattunk most Bartos Mihály előadásában Klauzál Gáborral is, halálának 150. évfordulójára emlékezve.

 

Gábriel Tibor
titkár
Budapesti Honismereti Társaság

2016. április


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)