Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Ha március 15, akkor eső - látogatás a haza bölcsének kehidai kúriájában

A március „hosszú hétvégét” Kehidakustányban töltő Lükő Szabolcs és Lükőné Örsi Gabriella tagtársaink, családjukkal és barátaikkal közös nyolcfős csapata március 15-e alkalmából felkeresték és egyesületünk nevében lerótták tiszteletüket Deák Ferenc kehidai otthonánál.



Szakadt az eső, amint az utcára léptünk, s ez egész késő estig tartott, de a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el.

Petőfi naplójából való a részlet, de akár leírhattuk volna mi magunk is, mikor ez év március 15-én zuhogó esőben, ámde annál lelkesebben meglátogattuk Klauzál Gábor barátjának, Deák Ferencnek kehidai kúriáját, hogy megnézzük a Deák-kúria Közalapítvány kezdeményezésében 1997-ben megkezdett, majd Deák születésének 200. évfordulójára, 2003-ra elkészült felújítás eredményeképpen eredeti fényében ragyogó épületet, és a benne megnyitott „A haza bölcse, Zala büszkesége” című Deák-kiállítást.

   

A tárlaton nyomon követhettük az épület történetét, a Deák- és Hertelendy családok életének összefonódó szálait, megismerhettük a gyermek majd ifjú Deák Ferencnek a korabeli vidéki nemességre jellemző módon a friss hírektől való meglehetős – internet nélküli – elszigeteltségben és információhiányban telő hétköznapjainak problémáit, melyeken hírlapok, könyvek és folyóiratok beszerzése, illetve kiterjedt baráti levelezés segítségével igyekezett úrrá lenni. Betekintést nyerhettünk életének második kehidai szakaszába, melyet a szabadságharcot követő passzív ellenállási időszak pezsgő szellemi-politikai légkörében élhetett, köszönhetően a reformkor szinte valamennyi jelentős személyiségének, aki vidéki otthonában ez idő tájt felkereste őt.

A reformkor köznemesi otthonainak hangulatában berendezett kúriában megtekinthetők Deák könyvei, pipagyűjteménye, a Kehidán megfordult neves személyiségek arcképcsarnoka, a haza bölcsének politikai pályafutását bemutató írásos és képi anyagok, személyes hagyatékából származó bútorok és szépen összegyűjtött használati tárgyak.

A kis műhelyből származó míves faragványok révén végre megtudhatjuk azt is, hogy mi volt az neki, „Ami Washingtonnak a rókavadászat, Garibaldinak a méhészet, Adenauernek a rózsanemesítés, Churchillnek a kertészkedés, Mandelanak a lovaglás és Bushnak a horgászat…” : politikai és gazdálkodási tevékenységen túl kedvtelésből, de látható tehetséggel fafaragással is foglalkozott!


  

Annak írásos nyoma ugyan nincs, hogy a sok reformkori politikus között Klauzál Gábor is járt volna nála Kehidán (bár kizárni sem lehet), azt viszont bizonyosan tudjuk, hogy Deák járt Klauzálnál Kistétényben, és jó barátként sok időt töltött együtt a két jeles férfiú a deáki kőszékeken üldögélve, eszmét futtatva a világ és a magyar történelem fontos dolgairól.

Ezt a barátságot felidézve hajtottuk meg esőkabátos fejünket március 15-én a kehidai kúria kertjében álló Deák szobor előtt.


Lükőné Őrsi Gabriella - 2016. március


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)