Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2006 - 2.

Klauzál Gábor és kora – előadások a Nagytétényi Kastélymúzeumban 2006. április 29-én

A nagytétényi
Száraz–Rudnyánszky-kastély

A Kastélymúzeum reprezentatív díszterme fogadta szombat délután a Klauzál Gáborral kapcsolatos előadásokat.

Bevezetőül Király Elvira, a Kastélymúzeum igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd elnökünk, dr. Dobos Károly tartott számtalan képpel gazdagított előadást Klauzál Gábor életéről, fellépéséről a reformkor országos eseményeiben, a 48-as szerepvállalásáról, majd a kiegyezés irányába tett lépéseiről. Kiemelten szólt Klauzál kistétényi éveiről, a politikától távol töltött évtizedről, amikor a kistétényi birtokán családjának élt, kertjét, szőlejét ápolta, borászkodott, faiskolát telepített. A kiegyezés felé vivő évek már újból a politikában találták Klauzált, akinek Deák Ferenccel való kapcsolatát a Klauzál-villa kertjében található „Deák széke” kistétényi legendája is bizonyítani hivatott.

Elnökünk szavai után dr. Deák Ágnes történész, a Szegedi Tudományegyetem docense tartott egy átfogó, nagyszerű előadást Klauzál Gábor és Deák Ferenc barátságáról, széles történeti körképbe ágyazva kapcsolatuk több évtizedét.

Az előadások után a hallgatóság kérdéseire válaszoltak az előadók. Különösen üdítő volt, hogy a díszterem székein helyet foglaló iskolások közül számosan tettek fel érdemi kérdéseket. (Mint másnap kiderült – és amit nagy örömmel nyugtáztunk –, fiatal barátaink a kerületi iskolások számára hirdetett vetélkedőnkre is készültek az előadásokon.)

A kérdések után és az előadások alatt mindvégig a hallgatósággal szembenéző Klauzál-portré melletti fotózkodást követően az intézmény munkatársa, Borka Mária művészettörténész értő vezetésével a kastélymúzeum reformkori bútoraira csodálkozhattak az érdeklődők.

Prim György – 2006. május 12.

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)