Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Dombóvár, Szigeterdő - 2016. március 15.

Március idusát a Kapos völgyében töltő Andrásofszky Csilla és Markó László tagtársaink március 15-e alkalmából felkeresték és egyesületünk nevében lerótták tiszteletüket, a fővárosból 65 éve „száműzött”, Dombóváron menedéket lelt Batthyány-kormány szoborcsoport '48-as miniszterszobrainál, köztük Klauzál Gábor kőszobránál.

 


Ez év március idusát családommal Dombóvár közelében töltöttük, így felkerestük a Szigeterdőben lévő Kossuth-szoborcsoportot, hogy március 15-e alkalmából fejet hajtsunk a Batthyány-kormány minisztereinek, így többek között Klauzál Gábornak a szobra előtt.  

A Horvay János által készített szobrok kalandos történetéről - a Parlament előtti felállításáról, pesszimizmusa miatti eltávolításáról, hányódásáról és Dombóvárra kerüléséről - honlapunkon korábban már több írás is beszámolt, az utolsó képek Prim György tagtársunk jóvoltából 2011 őszén készültek.

  

Azóta a szoborcsoport többször is szerepelt a híradásokban, hiszen 2011 júliusában - a budapesti Kossuth tér átépítésének tervezése során - az Országgyűlés elfogadott egy határozat arról, hogy a dombóvári szoborcsoport restaurált formában visszakerül az eredeti helyére, Budapestre. A dombóváriak azonban szinte azonnal tiltakozó nyilatkozatot írtak alá a szoborcsoport elvitele ellen, nem járultak hozzá a visszaszállításhoz, ezért később megállapodás született, hogy a Kossuth téren a szobrok másolata kerül felállításra.

Egy évvel ezelőtt, 2015 márciusában a Parlament előtt, az eredeti helyen fel is avatták a szoborcsoport másolatát.


Azóta Dombóváron a városba érkezve, több helyen is láthatjuk az útbaigazító táblákat, amelyek „AZ EREDETI” Kossuth-szoborcsoportot hirdetik. A Szigeterdőben csak a korábban is meglévő magyar és német nyelvű tájékoztató táblát láthattuk, a másolat felállításáról, vagy a tervezett, de a tiltakozások miatt meg nem valósult visszaszállításról nem olvashattunk.

Nincs információm arról, hogy a másolat felállításával növekedett-e számottevően a látogatók száma Dombóváron, de egészen más a hangulata a Kossuth téren álló süttői mészkőből készült monumentális szoborcsoportnak, mint a dombóvári csendes parkerdőben több részletre bontva felállított, majdnem egy évszázaddal ezelőtt faragott ruskicai márványszobroknak.

Érdemes mindkettőt felkeresni!

   


Andrásofszky Csilla - 2016. március


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)