Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Elnöki beszámoló
a Klauzál Gábor Társaság 2014-es évéről

A Klauzál Gábor Társaság non-profit civil egyesület elnökének éves beszámolója a Társaság 2014-es évéről.



A tizedik teljes évünk volt 2014, ami civil közhasznú egyesületünk céljainak a megvalósítása szempontjából hetedszer tette lehetővé az adók 1%-ának a gyűjtését.
Az új civil törvénykezésnek megfelelve elkészítettük a civil egyesületünk módosított és egyszerűsített alapszabályát. A módosított alapszabály kelte: 2014. június 26., mely jogerőre emelkedett 2014. december 6-án.

Együttműködésünk folytatódott a XXII. kerületi Önkormányzattal, a Nagytétényi Kastélymúzeummal, a Lics pincészettel, és több civil szervezettel. Az év folyamán a Klauzál Gábor Budafok Tétény Művelődési Központban minden hónap utolsó csütörtökén este fél 7-től rendezvényt tartottunk. Az év folyamán folyamatosan készültek és jelentek meg az anyagaink a honlapunkon a saját tulajdonú klauzal.hu domain néven. A honlap anyagainak a kezelésében 3 tagunk (Prim György, Hódi Szabolcs és Dr Dobos Károly) vettek részt. Az év során a honlapi anyagaink webes szerkesztésével Prim Györgyöt bíztuk meg. Továbbra is a honlapunk a fő kommunikációs csatornánk.

Januárban az egyesületünk nevében ismételten javaslatot tettünk a XXII. kerület díszpolgárjelöltjeként a döntők figyelmébe: a XXII. kerület díszpolgárának címére Bartos Mihályt jelöltük.

– 2014. február 27-én a Klauzál Gábor Társaság 11 tagja csatlakozásával részt vett a Fővárosi Törvényszék (Budapest V. kerület, Markó utca 25-27.) műemléki épületének a lipótvárosi Aranytíz Helytörténeti Klub által szervezett bejárásán, ahol megtekintettük Feszty Árpád festményeit, köztük a Klauzál Gábort is ábrázolót.

Március 15.

Klauzál Gábor Társaság szervezésében idén második alkalommal – új hagyományt teremtő szándékkal – a 2012. áprilisában közadakozásból felállított egészalakos Klauzál-szobornál tartottuk meg az eddig a Klauzál-villánál szokásos budatétényi március 15-i megemlékezésünket, melynek ünnepi előadója Janzsó János tagtársunk volt.

2013. április 11-én immár tizenegyedik alkalommal került sor – hagyományosan a Lics Pincészetben – a kerületi díszpolgárok találkozójára, s egyben az új díszpolgár Horváthné Fükő Zsuzsanna köszöntésére.


Klauzál Napok Tétényben (KNT)

2014. április 25-én, Iskolások vetélkedője

13:30 – 14:30 – Iskolások vetélkedője 10-14 éves tanulóknak, „Klauzál Gábor és Kossuth Lajos emlékezete” címmel a Bartók Béla Két Tannyelvű Magyar-Angol Általános Iskolában. (1224 Budapest, Bartók Béla út. 6.).
A verseny témái: Kossuth Lajos és Klauzál Gábor életrajza voltak. A vetélkedő szakmai szervezője és a vezetője: Kincses Katalin.

2014. április 26-án, szombaton, Megemlékezések Klauzál Gábor budatétényi emlékhelyeinél

11:00 – Megemlékezés a műemlék Szent Mihály kápolnánál, (1223 Budapest, Kápolna u. 31)
„Mítoszteremtés a Kossuth nóták tükrében”
Sisak András kórusvezető, a Budai Nagy Antal Gimnázium ny. tanára előadása
Érdekességek és adalékok ismert, kevésbé ismert illetve ismeretlen Kossuth nótáinkról, a hallgatóság megénekeltetésével.
A mecénás Klauzál Gábor emléktáblájának megtekintése és megkoszorúzása.
Az ünnepség után csoportkép készült a résztvevőkről a kápolna előtt.

11:30 – Séta a Klauzál Gábor utcán a Klauzál-villához (1223 Budapest, Klauzál Gábor u. 6/a).
12:00 – 13:00 – Tiszteletadás és koszorúzás a Klauzál emléktábla és a „Deák széke” emlékhelynél a Klauzál-villa előtt (1223 Budapest, Klauzál Gábor u. 6/a.)
„Emlék-Kövek - Gondolatok a Deák-széke körül...” Bartos Mihály helytörténész előadása
Az ünnepség részeként megkoszorúztuk az emléktáblát és csoportkép készült a villa előtt.

15:00 – 17:00 – 120 éve halt meg Kossuth Lajos és 170 éves Klauzál Gábor reformkori vezérszereplése címmel történelmi előadások a Nagytétényi Kastélymúzeum emeleti dísztermében (1225 Budapest, Kastélypark utca 9-11.)
A Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány két miniszterére emlékeztünk rendhagyó témaválasztású előadásokkal az évfordulók alkalmából.

15:00 – Megnyitó: dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke
15:15 – 15:45 – „Felelve volt, de megfelelve soha” Klauzál Gábor az 1843–44. évi országgyűlésen, Sáfrány Tímea történész előadása
Klauzál Gábor politikai pályafutásának legfontosabb országgyűlését mutatja be az előadó. Az előadásban az országgyűlés fontosabb tárgyain keresztül megismerhetik Klauzál tevékenységét és helyét a reformkori politikai életben.
15:45 – 16:15 – „Kossuth utolsó hónapjai, halála és temetése”
Emlékezés Kossuth Lajos halálának 120. évfordulóján
Gavlik István helytörténész, a Kossuth Szövetség örökös elnöke előadása
16:15 – 17:00 – Beszélgetés az előadókkal.


– Az 1849. április 17-i nagysallói ütközet idei évfordulós megemlékezésén egyesületünk három tagja is részt vett április 27-én.

– A Klauzál Gábor Társaság és a Szegedi Közéleti Kávéház, Klauzál Gábor Szeged Belvárosi temetőben lévő sírjánál tartott 2014. július 26-i közös megemlékezést.

– A Nagytétényi Kastélymúzeumban tartott Múzeumok éjszakáján több tagtársunk részt vett szereplőként az előadásban.


Történelmi Szalon

2014. október 4-én, szombaton a Vojnovich-Huszár Villával közösen szervezett Történelmi szalon-estünkön  Fónagy Zoltán történész, az MTA BTK Történettudományi Intézetének munkatársa adott elő a 2004-ben útjára indított Történelmi szalonsorozatunk 11. állomásán „Végtisztesség és nemzetteremtés. 1848 utóélete temetésekben elbeszélve” címmel, az első magyar kormány minisztereinek temetéseit, illetve gyászünnepeit tekinti át az előadó, a kivégzett Batthyány Lajos gróf holttestének elrejtésétől Kossuth Lajos temetését kísérő gyászpompáig.


Budatétényi Ősök Napja 2014


2014. november 2-án, 16 órakor a 750 éves a Háros-szigeti Szt. Eusztákról elnevezett apátságra emlékezve, a vadászok, erdészek és természetjárók vértanújának ünnepén
„Szarvas vadászat”címmel Sisak András kórusvezető, a Budai Nagy Antal Gimnázium ny. tanára műsorát hallgathattuk!


A hetedik ünnepség november 17-én a Klauzál-díszhordónál

Egyesületi névadónk születésnapjának ünneplése már kiemelt eseménnyé vált. Idén együttműködő partnereink közül kb. hatvanan vettek részt. A megemlékezés mellett az est jó alkalmat teremt, pódiumbeszélgetés keretében, egy-egy érdekes ember részletesebb bemutatkozására és a Klauzál Gábor Társaság programjaiban aktívan közreműködő partnerekkel és támogatóinkkal való kötetlen együttlétre, a jövő tervezésére is. Az idei alkalommal Debreczeni Kálmán borász által ajánlott borokat élvezhettük. A kötetlen együttlét során számos partnerünk szólalt fel.


– Évadzáró rendezvényünkön 2014. decemberben a Borköltők Rendezvényteremben jó hangulatban emlegettük fel a magunk mögött hagyott évet.


A Bartos Mihály kezdeményezésére 2011-ben útjára indult a Gyűjtemény rovat, ahol a tulajdonunkban lévő Klauzál Gáborhoz köthető anyagokat katalógusban mutatjuk meg tovább gyarapodott.

2015-es kártyanaptárunkat Szakáli-Kovács Hajnalka és Tóth Avanti Péter tagtársunk készítették el.

Az év során születtek remek írások a honlapunkra, kiemelném Sáfrány Tímea történész és Presztóczki Zoltán levéltáros írását.


Pályázaton nyertünk a Budafok-Tétény Budapest, XXII. ker. Önkormányzat Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságánál. Az év során folytattuk a Wolf kripta és emlékkert gondozását.

Egyesületünk tisztségviselői és tagjai ebben az évben is térítésmentesen végezték a munkájukat. Külön köszönet illeti Hódi Szabolcsot a szervezéseket illetően, Prim Györgyöt és Hódi Szabolcsot a honlappal kapcsolatban, Kincses Katalint a KNT-vel kapcsolatban és Krieger Krisztinát és Glattfelder Tamást a pénzügyi adminisztrációt illetően, Markó Lászlót az EB munkáját illetően. Valamennyi tagunk végzett rendszeres illetve alkalmi önkéntes munkát kb. 4000 órában.



2015. január 26.
Dr Dobos Károly elnök
Klauzál Gábor Társaság


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)