Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Díszpolgárok harmadik találkozója

Budafok–Tétény valamennyi még élő díszpolgára örömmel fogadta el a Klauzál Gábor Társaság és a Budafok–Tétény, múlt, jelen, jövő asztaltársaság meghívását március 24-ére, a kerületi díszpolgárok harmadik találkozójára.

El is jöttek mind a tízen, hogy körükben köszöntsék tizenegyedik társukat, dr. Szincsák József építészt, egyetemi docenst, operaénekest.


Munkácsy Károly

Nemes László

Dr. Gazdag László

Jandó Jenő

Dr. Mészáros Péter

Kolonics György

Pelikán Imre

Prof. Dr. Köteles György

Garbóci László

Dr. Kárpáti Zoltán

A díszpolgári címet sok más helyi kitüntetéssel együtt minden év március 15-én osztják ki hivatalos ünnepség keretében, de immár hagyomány, hogy afféle nem hivatalos beiktatást tart a két meghívó társaság a csodálatos és mindig vendégszerető Lics Pincészet falai között.

Dr. Szincsák József esetében méltó és kivételesen gazdag életművet ismertek el a jelölők és a végső döntés meghozói. Építészként nagy szakértelemmel és szorgalommal dolgozott: jóval ezer feletti az általa tervezett épületek, főleg lakóházak száma. Ezek jelentős része itt, a kerületben található, nem véletlen, hogy az egybegyűltek közül is néhányan az ő házaiban élnek – a legnagyobb elégedettségben. A modern kor nem a polihisztorok kora, de régebben sem lehetett gyakori, amire őt tehetsége képesítette és amibe bátran belevágott, hogy építészi hivatása mellett operaénekesként is maradandót alkosson. Csák József művésznéven az Operaház magánékenese lett, s akik hallották énekelni, mind a legnagyobb elismerés hangján nyilatkoztak róla.

Házigazdánk, Lics László és dr. Dobos Károly köszöntője után az ünnepeltek következtek: dr. Mészáros Péter röviden bemutatta és személyes hangon méltatta az egybegyűlt díszpolgárokat és megemlékezett azokról, akik már nem lehettek közöttünk. Ezután – a kialakult kedves szokás szerint – dr. Kárpáti Zoltán, a kerület 2005. évi díszpolgára adta át a képzeletbeli stafétát az idei választottnak, akit utóbb „kollégái” közül még többen felköszöntöttek, köztük Munkácsy Károly, a mindig vidám egykori pedagógus, Nemes László nyugalmazott igazgató-zenetanár és Pelikán Imre építész.

Az egybegyűltek a gratulációk és a koccintások után Garbóci László helytörténész remek előadását hallhatták „Kincs ami nincs” címen a hajdani promontori Savoyai-kastélyról, illetve annak tényleges és vélelmezett maradványairól.

Ötvennyolcan gyűltünk össze az esten, sokan hosszú idő után találkoztak, így időt kellett hagyni a kötetlen beszélgetésre. Ezt Kolonics György díszpolgárunk különösen értékes hozzájárulással színezte: elhozta és körbeadta olimpiai érmeit (atlantai és sydney aranyérmét, s a legfrissebben Athénból hazahozott bronzát), melyeket a jelenlevők nagy áhítattal fényképeztek és tapogattak.

Volt még rövid vetítés és összefoglaló a két szervező társaság elmúlt évi tevékenységéről, voltak édes és sós ínyencségek, remek borok és Vaskó Zsolt barátunknak hála fantasztikus doromb és dudaszó. A díszpolgárok erre az alkalomra palackozott és a címkén fényes kollégiumukat ábrázoló Lics-borokat kaptak. Azt mondták, jól érezték magukat, s hogy már most várják a jövő évi folytatást...

Réffy Balázs – 2006. március

A képekre kattintva azokat nagyobb méretben is megnézheti.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)