Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Nagysallói emléktúra a honvédek nyomában

Az 1848/49. évi szabadságharcunk győztes ütközetének Alsó-Garam menti helyszíne évek óta visszatérő színtere a Rákóczi Szövetség egy lelkes csoportjának. Az 1849. április 17-i nagysallói ütközet idei évfordulós megemlékezésén egyesületünk két tagja is részt vett.


A Rákóczi Szövetség szervezésében sokadszor vettünk részt a Felvidéken tartott megemlékezéseken, amikor a szerencsés utódok felidézhetik az 1849-es tavaszi hadjárat eseményeit.



Április 21-én Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség egykori alelnökének vezetésével heten keltünk útra autóval, hogy tisztelegjünk a honvéd hősöknek emelt emlékműveknél. Az emlékeket kereső és tisztelgő

csapat tagja volt még Balczó András öttusázó olimpiai bajnok, a nemzet sportolója, Csomós Gyula, Lukács Ferenc, Richárd, Budafok-Tétényből Mészáros Péter és Janzsó János.

A verőfényes napon Budakeszi, Esztergom, Párkány, Garamkövesd, Kéménd, Zalaba, Nagysalló és Léva látnivalói színesítették utunkat. Garamkövesden a temetőben Gyurcsó Pista bácsi híres felvidéki költő sírjánál emlékeztünk, olvastuk el unokákhoz írt versét. Zalabán a néhány száz lelkes kis faluban Etelka polgármester asszony és barátai vendégszeretetét élveztük.


Fél háromkor Nagysallón volt megemlékezés, ahol Kun Ferenc tartott beszédet, külön kitérve a szabadságharc hőseit övező mítoszok ellentmondásosságára. Lehet, hogy beszédének szövegét megkaphatjuk, és következő kötetünkben megjelentethetjük, ha kapunk a szerző-szónoktól kéziratot. Kossuth és Klauzál munkás összefogásának egyik jelzésértékű mondandóját véltem hallani. Itt találkoztunk Hévízi Józsa tanárnő Szent Margitos diákcsapatával is, akik szintén rendszeres résztvevői ezeknek a megemlékezéseknek. A nagysallói kétezer lelkes faluban hetven magyar alapiskolás van és igény lenne valamilyen budapesti kapcsolatfelvételre. Lehet, hogy a református iskolánk nyitott lesz erre. Az emlékmű parkjából egy cserépnyi földet szedtem, hoztam Kutas Endrének, aki a Baross Gábor Polgári Körrel trianoni földgyűjteményt készít.

   

Délután ötkor Léván a temetőben gyűltek össze az emlékezők. Itt volt szónok Balczó András. Az Oroszlányból érkezett fiatal fúvósok színvonalas zenét adtak a megemlékezéshez. Az emlékműnél elhelyeztük a KGT koszorúját. Az este a magyarok házában Török Alfrédék szervezésében (ő a helyi Csemadok elnöke, itt volt a Klauzál szobor avatásán is) baráti beszélgetéssel és vacsorával végződött. Több, mint háromszáz kilométert autóztunk,éjfél lett mire haza értünk. Fárasztó nap volt, de megérte, és csak remélni tudom, hogy az ifjabb generációk is elindulnak honvédeink nyomában, akik a hazáért és a szabadságért küzdöttek és lélekben velünk lesznek, amíg magyar szó lesz a földön.



Janzsó János



Budafok-Tétényben,
2013. április 25.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)