Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Ünnepi koszorúzás viharos hózáporban és napsütésben

A Városházi Híradó XXI. évfolyam 6. számában március 21-én jelent meg híradás „Az 1848–49-es szabadságharc hőseire emlékeztünk” alcímmel a budatétényi ünnepségről.Idén a közlekedési káoszt is okozó tavaszi hóvihar szinte elsöpörte az ünnepi rendezvényeket március tizenötödikén. A kerületben is elmaradtak a szabadtérre tervezett ünnepségek, de az önkormányzat vezetői, a helyi pártok és civil szervezetek, dacolva a zord időjárással, ennek ellenére elhelyezte koszorúit a tétényi honvédemlékműnél és Zambelli Lajos honvéd huszárezredes emléktáblájánál.

Még szerencse, hogy a Klauzál Gábor Társaság március 10-re szervezte meg a koszorúzását, így napsütéses időben is ünnepelhettek a kerület polgárai.
A Klauzál Gábor Társaság új helyszínen, a tavaly tavasszal átadott egész alakos bronzszobornál tartotta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékező rendezvényét. Az önkormányzat nevében Zugmann Péter alpolgármester helyezett el koszorút.


Dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke névadójuknak az 1848-as forradalom előtt, alatt és után betöltött szerepét méltatta. Elmondta még, hogy a régóta tervezett és civil összefogás eredményeképpen felállított szoborra társaságuk most kapta meg a használatbavételi engedélyt, így egyúttal ezt is ünneplik ebben az évben.

Ezt követően Vaskó Zsolt és Fehérváry Lilla 1848-as katonanótákat adott elő. A muzsikusok pásztorfurulya-, magyar kecskeduda- és ütőgardon-kísérettel teremtettek korabeli hangulatot.
„Nemzetiségek a szabadságharcban” címmel dr. Szász Erzsébet, a Kempelen Farkas Gimnázium történelemtanára mondott emlékbeszédet. Rámutatott, hogy az „oszd meg és uralkodj” elv alkalmazása nyomán a nemzetiségek mindig csak egymás ellen hangolódtak, holott a hasonlóságok, a Kárpát-medencei közös értékek keresése visz csak előre.

Az ünnepség zárásaként Klauzál Gábor szobra elé a következő intézmények és szervezetek képviselői helyezték el koszorújukat: a Klauzál Gábor Társaság, a Budatétényi Polgári Kör, Budapest XXII. kerület önkormányzata, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ és a Politikai Foglyok Országos Szövetsége.


Kántor – Temesi

Fotó: SomaNyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)