Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál szoboravatás

A Lánchíd Rádió 2012. április 27-i, péntek délelőtti Kalauz című műsora Kultúrkorty rovatában riport hangzott el dr. Dobos Károllyal, a Klauzál Gábor Társaság elnökével.



Az adásban elhangzott riport:
(Figyelem: a linken – sávszélességtől függően – kb. 10-20 másodperc múlva ugrik fel a riport ablaka!)

Kovács Anita és dr. Dobos Károly beszélgetésének szövege:

„Amikor az 1848-as Batthyány-kormány tagjairól, minisztereiről esik szó a késői utódokban talán felidéződnek Petőfi Sándor váteszi sorai:
„Hol sírjaink domborulnak,
Unokáink leborulnak,
És áldó imádság mellett
Mondják el szent neveinket.”

Mészáros Lázárnak az 1848-as honvédelmi miniszternek az angliai Wales-ben fellelhető sírjánál* idéződtek fel ezek a sorok számomra, de most ismét aktualitásuk van illetve lesz, ha nem is egy sírkertben, hanem egy szobornál, merthogy Klauzál Gábornak, a Batthyány-kormány földművelési-, ipari- és kereskedelemügyi miniszterének lesz egy szoboravatója. Hát hol is kérdezem dr. Dobos Károlyt, a Klauzál Gábor Társaság elnökét.


KA
- Jó napot kívánok!
DK - A szobrot, Klauzál Gábor egészalakos szobrát Budatétényben fogjuk fölavatni szombaton 14 órakor, délután, nagyszerű időben. Ezért szeretettel várunk minden érdeklődőt. 2009-től indítottuk el a szobor állítását, 3 éves küzdelmes utat jártunk be és nagyon megérte, gyönyörű a szobor.

KA - Ki az alkotó?
DK - Benedek György szobrászművész az alkotó, aki pályázati úton került kiválasztásra. Budafok-Tétényben élő helyi szobrászművész. Fontos megemlítenem, hogy a Klauzál Gábor Társaság számára a teljes alkotói honoráriumáról lemondott, így tulajdonképpen az egyik fő támogatója a szoborállításnak éppen a művész.

KA - Milyen gondolatok, milyen életműadalékok vezették Önöket arra, hogy ez a szobor elkészüljön? Mit mond Klauzál Gábor életműve a ma emberének?
DK - Klauzál Gábor a reformkor vezéralakja, ’48-as miniszter, majd Deák Ferenc oldalán a Kiegyezés előkészítője. Ma hazánk egyik méltatlanul elfeledett nagy hazafija, akinek emlékét ezzel a szoborral is szeretnénk megörökíteni. Azt az emléket, ami egy haladó, okos, mértéktartó, mindig a haza érdekeit szem előtt tartó nagy államférfinek fog emléket állítani.

KA - Ugye a hétköznapi ember, ha egyáltalán kapcsolatba került az Ő munkásságával, a Magyar Postát tulajdonképpen Klauzál Gábor hozta létre, vagy teremtette meg és nem feledkezett meg az egykori honvédekről sem, merthogy a szabadságharc honvéd egészségügyének is Ő volt a megalapozója. Ezeket is számon tartják Önök?

DK
- Igen, ez a szobor egyszerre jeleníti meg a reformkori és a miniszter Klauzált. Azt a Klauzált, akinek a legnagyobb tárcája volt, mert valóban ő volt az első független magyar kormányban a földművelésügyi-, ipar- és kereskedelemügyi miniszter, és mellette, amit gyakorta elfelejtünk az első egészségügyi miniszter és a postaügyek első felelős vezetője is Magyarországon. Tehát ezen politikai kiválósága mellett a szobor, a tétényi szobor megörökíti a Tétényi Klauzált is, azt a Klauzált, aki éppen április 27-én 159 évvel ezelőtt kötött házasságot a budatétényi Szent Mihály kápolnában azzal a Schmidt Emmával, aki Nagysándor József aradi vértanúnak volt a jegyese, ezzel is mintegy hitet tett az önkényuralom éveiben, merthogy erre 1853-ban került sor, a ’48-as eszmék mellett.

KA - Az életrajzi adatokból tudható, hogy Ő a Kiegyezés előtt egy esztendővel hunyt el. Nem vett részt az Osztrák-Magyar Monarchia új formálódó kapcsolatrendszerében.
DK - Valóban, Klauzál, aki a Kiegyezésért oly sokat dolgozott már nem érhette meg ennek a beteljesülését és éppen egy történetírója a Bibliai Mózeshez hasonlította őt, aki már az Ígéret Kapuján nem léphetett be és nem élhette meg azt, amiért küzdött. Egyébként az Andrássy-kormányban pont ugyanazt a tárcát kaphatta volna meg, amit a ’48-as kormányban viselt.

KA - Igen, hát fiatalon, 62 éves korban hunyt el, tehát még bőven adhatott volna neki a sors teremtő esztendőket, de hát másként alakult. Mégegyszer közöljük, hogy pontosan mikor lesz a szoboravatás és hát gondolom hogy valaki azért ott meg is emlékezik a munkásságáról az egykori miniszternek.
DK - Igen, tehát április 27-én szombaton délután 2 órakor, a Klauzál Gáborról elnevezett Budafok-Tétényi Művelődési Központ előtt a főbejáratnál. Ez a XXII. Kerület közepén található Budapesten. Szeretettel várunk Mindenkit. A szobrot avatni fogja Réthelyi Miklós miniszter úr, Tarlós István főpolgármester úr, Karsai Ferenc alpolgármester úr Budafok-Tétény képviseletében és jómagam a szobrot fölállító Klauzál Gábor Társaság képviseletében.

KA - Tehát mindez április 27-én 14:00 órától van a program szerint, úgyhogy érdemes elmenni a Klauzál Gábor Társaságnak a rendezvényére.”





Lánchíd Rádió
Kalauz (hétfőtől péntekig 9:10)
Kultúrkorty

Műsorvezető: Kovács Anita
Szerkesztő: Petz Margó

2012. április 27.

*Megjegyzés: Mészáros Lázár (1796-1858†) honvéd altábornagy, hadügyminiszter, az 1848/49-i forradalom és szabadságharc egyik katonai vezetőjének hamvait (végakaratának megfelelően) 133 évvel halála után, 1991-ben hazahozták szülővárosába, ahol március 15-én a bajai Szent Rókus-kápolnában végső nyugalomba helyezték...


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)