Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Gábor emlékezete

A Heti Válasz XII. évfolyam 20. számában 2012. május 17-én jelent meg Döbrönte Katalin beszámolója az egészalakos Klauzál-szobor felavatásáról


Budafok-Tétényben április 27-én avatták fel a Klauzál Gábor Művelődési Központ előtt az első felelős magyar kormány miniszterének egész alakos bronzszobrát.


Régi adósságát törlesztette Budafok-Tétény azzal, hogy április végén egész alakos szobrot emelt a reformkori politikus Klauzál Gábornak, aki a Batthyány-féle első felelős magyar kormány minisztereként dolgozott. 2004-ben alakult meg a Klauzál Gábor Társaság az egykori miniszter születésének bicentenáriumán; célja a politikus szellemi örökségének ápolása, a nemzeti köztudatba való visszavezetése. Ez a társaság döntött még 2009-ben a szobor felállításáról. Ezt megelőzően Klauzál Gábor emlékezetét a XXII. kerületben a róla elnevezett budatétényi utca őrizte, amelyben a politikus egykori villája is áll, valamint a kerület művelődés háza is az ő nevét kapta - az intézmény előtt avatták fel most a szobrát.

A bronz alkotást Benedek György, a kerületben élő Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Teljes honoráriumáról lemondott, ezzel járult hozzá a szobor felállításához. A mű politikusi pályafutásának csúcsán ábrázolja Klauzál Gábort, ezt fejezik ki gesztusai, karakteres arca. Benedek György élete több ponton is összekapcsolódott Klauzál Gáborral. Korábban Kalocsán készített nyolcalakos szoborcsoportot, melyben a politikus is szerepelt. A Pest-budai Látképnek elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy megformálhatta a miniszter alakját. A szoborral a magyar történelem dicső korszakára akarta felhívni a figyelmet.

Az avatási ünnepségen Réthelyi Miklós volt nemzeti erőforrás miniszter kiemelte, hogy a nemzet továbbéléséhez, naggyá válásához elengedhetetlen a múlt emlékezete, örökségének tisztelete és ápolása. Ez határozza meg, kik is vagyunk valójában és hova tartozunk. Felhívta a figyelmet: Klauzál Gábor, az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere a személyes érdekeit minden esetben az ország érdeke mögé helyezte. Tarlós István főpolgármester a magyar történelem egyik kiemelkedő politikusának, a független magyar nemzet egyik meghatározó személyiségének nevezte Klauzált, akinek kiemelkedő szerepe volt a hazai ipar fejlesztésében. A céhtörvény módosításával könnyített a céhlegények terhein, a Védegylet megalapításával pedig a hazai áruk védelmét biztosította. Teljes odaadással dolgozott a nemzet felemelkedéséért. Karsay Ferenc, a kerület alpolgármestere hangsúlyozta: a politikus nemcsak hazájáért, hanem szűkebb lakóközösségéért is sokat tett.

A szobor elkészültéhez nagy kitartásra, sok önkéntes munkára volt szükség - emelte ki Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke. A teljes költség ötmillió forint volt, a fő támogatók a XXII. kerület önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Fővárosi Önkormányzat, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az RTL Klub és a kerületi ipartestület voltak. Negyven magánszemély több mint hétszázezer forinttal járult hozzá a szoborállításhoz. Budafok-Tétény díszpolgárai, Szincsák József, Jandó Jenő és Hegedűs Endre egy közös jótékonysági est bevételét ajánlotta fel.

Élete utolsó másfél évtizedét Klauzál Gábor a mai Budatétényben töltötte. Első felesége húszévi házasság után meghalt, ekkor vonult vissza ide, ahol megtalálta lelki békéjét második felesége, Schmidt Emma oldalán (akivel az egykori kistétényi Szent Mihály-kápolnában esküdött). Klauzál szőlőt művelt, és helyi összefogást szervezett a borok forgalmazásáért - mutatott rá Dobos Károly a politikus sokoldalúságára.

A szoboravatás a Klauzál Napok programsorozat részeként zajlott, délelőtt a kerületi iskolások vetélkedőn vettek részt. A nyerteseket, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjait érte a megtiszteltetés, hogy a szobrot leleplezzék. A koszorúzást követően a támogatók emlékplakettet vehettek át.

Döbrönte Katalin
újságíró

2012. május 17.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)