Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Gábor emlékezete

A Heti Válasz XII. évfolyam 20. számában 2012. május 17-én jelent meg Döbrönte Katalin beszámolója az egészalakos Klauzál-szobor felavatásáról


Budafok-Tétényben április 27-én avatták fel a Klauzál Gábor Művelődési Központ előtt az első felelős magyar kormány miniszterének egész alakos bronzszobrát.


Régi adósságát törlesztette Budafok-Tétény azzal, hogy április végén egész alakos szobrot emelt a reformkori politikus Klauzál Gábornak, aki a Batthyány-féle első felelős magyar kormány minisztereként dolgozott. 2004-ben alakult meg a Klauzál Gábor Társaság az egykori miniszter születésének bicentenáriumán; célja a politikus szellemi örökségének ápolása, a nemzeti köztudatba való visszavezetése. Ez a társaság döntött még 2009-ben a szobor felállításáról. Ezt megelőzően Klauzál Gábor emlékezetét a XXII. kerületben a róla elnevezett budatétényi utca őrizte, amelyben a politikus egykori villája is áll, valamint a kerület művelődés háza is az ő nevét kapta - az intézmény előtt avatták fel most a szobrát.

A bronz alkotást Benedek György, a kerületben élő Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Teljes honoráriumáról lemondott, ezzel járult hozzá a szobor felállításához. A mű politikusi pályafutásának csúcsán ábrázolja Klauzál Gábort, ezt fejezik ki gesztusai, karakteres arca. Benedek György élete több ponton is összekapcsolódott Klauzál Gáborral. Korábban Kalocsán készített nyolcalakos szoborcsoportot, melyben a politikus is szerepelt. A Pest-budai Látképnek elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy megformálhatta a miniszter alakját. A szoborral a magyar történelem dicső korszakára akarta felhívni a figyelmet.

Az avatási ünnepségen Réthelyi Miklós volt nemzeti erőforrás miniszter kiemelte, hogy a nemzet továbbéléséhez, naggyá válásához elengedhetetlen a múlt emlékezete, örökségének tisztelete és ápolása. Ez határozza meg, kik is vagyunk valójában és hova tartozunk. Felhívta a figyelmet: Klauzál Gábor, az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere a személyes érdekeit minden esetben az ország érdeke mögé helyezte. Tarlós István főpolgármester a magyar történelem egyik kiemelkedő politikusának, a független magyar nemzet egyik meghatározó személyiségének nevezte Klauzált, akinek kiemelkedő szerepe volt a hazai ipar fejlesztésében. A céhtörvény módosításával könnyített a céhlegények terhein, a Védegylet megalapításával pedig a hazai áruk védelmét biztosította. Teljes odaadással dolgozott a nemzet felemelkedéséért. Karsay Ferenc, a kerület alpolgármestere hangsúlyozta: a politikus nemcsak hazájáért, hanem szűkebb lakóközösségéért is sokat tett.

A szobor elkészültéhez nagy kitartásra, sok önkéntes munkára volt szükség - emelte ki Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke. A teljes költség ötmillió forint volt, a fő támogatók a XXII. kerület önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Fővárosi Önkormányzat, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az RTL Klub és a kerületi ipartestület voltak. Negyven magánszemély több mint hétszázezer forinttal járult hozzá a szoborállításhoz. Budafok-Tétény díszpolgárai, Szincsák József, Jandó Jenő és Hegedűs Endre egy közös jótékonysági est bevételét ajánlotta fel.

Élete utolsó másfél évtizedét Klauzál Gábor a mai Budatétényben töltötte. Első felesége húszévi házasság után meghalt, ekkor vonult vissza ide, ahol megtalálta lelki békéjét második felesége, Schmidt Emma oldalán (akivel az egykori kistétényi Szent Mihály-kápolnában esküdött). Klauzál szőlőt művelt, és helyi összefogást szervezett a borok forgalmazásáért - mutatott rá Dobos Károly a politikus sokoldalúságára.

A szoboravatás a Klauzál Napok programsorozat részeként zajlott, délelőtt a kerületi iskolások vetélkedőn vettek részt. A nyerteseket, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjait érte a megtiszteltetés, hogy a szobrot leleplezzék. A koszorúzást követően a támogatók emlékplakettet vehettek át.

Döbrönte Katalin
újságíró

2012. május 17.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)