Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Felavatták a Klauzál-szobrot

A Városházi Híradó XX. évfolyam 9. számában május 3-án jelent meg híradás Klauzál Gábor szobrának avatási ünnepségéről.  

Igazi ünnep volt múlt pénteken a kerületben. Klauzál Gábor egész alakos bronzszobrának leleplezésére gyűltek össze az érdeklődők a volt miniszterről elnevezett Klauzál Ház bejárata előtt. Aznap délben zajlott le a „Klauzál Gábor emlékezete” című vetélkedő, amelyet a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola három diákja nyert meg. Az ünnepi köszöntők után a szobrot fedő leplet átfogó nemzetiszínű szalagot ők vághatták el, hogy ezentúl az egykori miniszter szobra teljes pompájában állhasson a kerületi művelődési központ előtt.

A különleges eseményre érkezőket fúvósmuzsika fogadta, majd 14 órakor elcsendesült a tér. Garbóci László díszpolgár, a Klauzál Gábor Társaság alapító tagja köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, Szabolcs Attila polgármester, Karsay Ferenc alpolgármestert, Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművészt, a szobor alkotóját, a kerületi díszpolgárokat, valamint a Klauzál Gábor Társaság tagjait és elnökét dr. Dobos Károlyt. A Sisak András és Arató László karnagyok vezetésével, fúvósok kíséretével közösen elénekelt Himnusz után dr. Dobos Károly beszélt Klauzál Gábor eszmeiségéről és a szoborállítás történetéről. Mind mondta, 2009-ben határozták el az egész alakos szobor felállítását, és hosszú, küzdelmes utat jártak be támogatóikkal és Benedek György szobrászművésszel együtt. Az alkotás elkészüléséhez nagy kitartásra, sok lelkierőre és rengeteg önkéntes munkaórára volt szükség. A Klauzál Gábor Társaság elnöke köszönetet mondott támogatóiknak, külön kiemelve a szobor létrehozásához hozzájáruló jótékonysági koncert résztvevőit és Benedek Györgyöt.

Beszédét a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola néptáncosainak rövid bemutatója követte. Ezután dr. Réthelyi Miklós miniszter, Tarlós István főpolgármester, majd Karsay Ferenc alpolgármester lépett az emelvényre, hogy szóljon a szobor jelentőségéről.
– Egy nemzet nem lehet naggyá, ha nem emlékszik a múltjára. Csak a saját történelmünkre, az évszázadok alatt felhalmozott értékeinkre alapozva tudjuk meghatározni, kik is vagyunk, hová tartunk – fejtette ki a tárcavezető. – Csak a történelmünk, a hagyományaink adják kezünkbe azt a kulcsot, amellyel megfejthetjük a jövő kihívásait. A Klauzál-szoborral a múltunk egy dicső szakaszára emlékezünk, a reformkorra, a szabadságharcra, és az azt követő hosszú évekre, amelyek végül a kiegyezéshez vezettek – fűzte hozzá.

Az eseményt Tarlós István főpolgármester is üdvözölte és köszönetet mondott mindazoknak, akik elősegítették a szobor létrejöttét.

  
Az ünnepi beszédek sorát Karsay Ferenc alpolgármester zárta, aki a Budafok-Tétény „Kisváros a nagyvárosban” jelmondatát idézve kitért arra is, hogy mennyire fontosnak gondolják a kerület vezetői az itt működő civil szervezetek önkéntes munkáját. – Tudjuk, hogy az együttműködés velük mennyi többletet ad lakókörnyezetünknek, tudjuk, hogy „tükörként” is működnek, amelyben folyamatosan ellenőrizhetjük saját tevékenységünket. Ezért kötelességünk és feladatunk megadni nekik minden segítséget, amire lehetőségünk van – mondta az alpolgármester, majd hozzátette: szívet melengető érzés, hogy a szoborállítás kezdeményezéséhez Budafok-Tétény önkormányzatán kívül a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetői is csatlakoztak, ezzel segítve a többi pártfogó, a magánszemélyek, a díszpolgárok, Benedek György és a Klauzál Gábor Társaság tagjainak önzetlen munkáját. 

Tamás Angéla
újságíró
Városházi Híradó

2012. május


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (28)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (117)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (40)
Wolf-kripta (21)