Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Klauzál Gábor Társaság javaslatai

a XXII. kerület díszpolgára, illetve a „Mihalik Sándor-díj – Év pedagógusa”-címre

Társaságunk a következő személyeket javasolta a díszpolgári cím és a „Mihalik Sándor-díj – Év pedagógusa-cím” odaítéléséről döntők figyelmébe:

Feinek Györgyné
Feinek Györgyné
Márk Gergely
Márk Gergely

A díszpolgári cím ügyében írott levelünket e helyen kiegészítjük az alábbiakkal:

A kerületünk közzéppontjában elhelyekedő Budatétény arculatát régen a kertészetek határozták meg. Ezek közül országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedő a Budatétényi Rozárium, mely valaha Európa leghíresebb rózsagyűjteménye volt. Megjegyezzük, hogy az 1850-es években éppen Klauzál Gábor alapított e helyen először dísznövénykertészetet, mely 1906-ig működött. Ennek bizonyos értelemben jogutódja az 1950-ben megnyílt rózsakert, mely fénykorában nem csak botanikai, hanem kulturális központ is volt: az évente megrendezett rózsakiállítások szoborbemutatókkal, koncertekkel párosultak. A hetvenes években a virágzáskor megrendezett kiállítás volt az év legjelentősebb kerületi kulturális attrakciója.
Márk Gergely vezetésével nagyszerű elmék és szorgos kezek fejlesztettek ki évről évre új fajtákat, és gyűjtötték össze a világ egyik legjelentősebb rózsa-génbankját.

Látogatás Márk Gergely törökbálinti rózsakertjében
A táj arculata azóta megváltozott. Az egykor hatalmas, virágzó kert szerepét az új szórakoztató és bevásárló létesítmények veszik át, a kertészeteket felváltják a modern épületek. Ebben a környezetben rezervátumként szerettük volna megőrizni a Rózsakert töredéknyire zsugorodott maradványát, de egyelőre még azt sem sikerült elérni, hogy a rózsatöveket öntözni lehessen sivatagosodó klímánkban – amit sajnos tovább rontott a kert körbebetonozása –, az emberöltőnyi munkával fejlesztett fajták mintapéldányait tolvajok ássák ki, mert még őrzésre sem telik, nemhogy állagmegőrzésre, fejlesztésre. A teljes fényében ragyogó kert szellemi gazdája, Márk Gergely arra kényszerült, hogy kivonuljon hajdani birodalmából, és saját erőből, egy rossz klímájú és talajú telken építse (teremtse) újra a csodát, és létesítsen új rózsakertet az M7-es autópálya mentén. A Budatétényi rózsakert területe elapadt, hagyománya kihalt, fenntartási költségeit megvonták, földjét eladták. A baj sosem jár egyedül: a törökbálinti gazdaságot többször kifosztották, és félő, hogy az idős mester már nem tudja harmadszor is felépíteni, amit kétszer már megalkotott. Tiszteljük meg őt és törékeny életművét ezzel a díjjal, amely talán ugyanolyan egyszeri és megismételhetetlen lesz, mint Márk Gergely alkotásai.
Nem titkoljuk azonban abbéli reményünket, hogy a díj révén a közfigyelem újra a rózsákra és nemesítőjükre terelődne, s bár érthető okokból az önkormányzat a kertről gondoskodni nem tud, azért a díj odaítélésével utolsó segélykiáltásunk szócsöve lehetne.
Budapest XXII. kerületében non-profit szervezetek, lokálpatrióta baráti társaságok és egyesületektől független magánszemélyek fáradoznak a döntéshozók emlékezetében sajnálatosan megfakult nemzeti kincsünk, a hajdan világhírű Budatétényi Rozárium megmentésén.Még egyszer: nem szabad feladni a reményt, hogy legalább egy darabját megmentsük, és ismét élő rózsakultúra virágozzék benne.

2006. március


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)