Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

A Klauzál Gábor Társaság javaslatai

a XXII. kerület díszpolgára, illetve a „Mihalik Sándor-díj – Év pedagógusa”-címre

Társaságunk a következő személyeket javasolta a díszpolgári cím és a „Mihalik Sándor-díj – Év pedagógusa-cím” odaítéléséről döntők figyelmébe:

Feinek Györgyné
Feinek Györgyné
Márk Gergely
Márk Gergely

A díszpolgári cím ügyében írott levelünket e helyen kiegészítjük az alábbiakkal:

A kerületünk közzéppontjában elhelyekedő Budatétény arculatát régen a kertészetek határozták meg. Ezek közül országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedő a Budatétényi Rozárium, mely valaha Európa leghíresebb rózsagyűjteménye volt. Megjegyezzük, hogy az 1850-es években éppen Klauzál Gábor alapított e helyen először dísznövénykertészetet, mely 1906-ig működött. Ennek bizonyos értelemben jogutódja az 1950-ben megnyílt rózsakert, mely fénykorában nem csak botanikai, hanem kulturális központ is volt: az évente megrendezett rózsakiállítások szoborbemutatókkal, koncertekkel párosultak. A hetvenes években a virágzáskor megrendezett kiállítás volt az év legjelentősebb kerületi kulturális attrakciója.
Márk Gergely vezetésével nagyszerű elmék és szorgos kezek fejlesztettek ki évről évre új fajtákat, és gyűjtötték össze a világ egyik legjelentősebb rózsa-génbankját.

Látogatás Márk Gergely törökbálinti rózsakertjében
A táj arculata azóta megváltozott. Az egykor hatalmas, virágzó kert szerepét az új szórakoztató és bevásárló létesítmények veszik át, a kertészeteket felváltják a modern épületek. Ebben a környezetben rezervátumként szerettük volna megőrizni a Rózsakert töredéknyire zsugorodott maradványát, de egyelőre még azt sem sikerült elérni, hogy a rózsatöveket öntözni lehessen sivatagosodó klímánkban – amit sajnos tovább rontott a kert körbebetonozása –, az emberöltőnyi munkával fejlesztett fajták mintapéldányait tolvajok ássák ki, mert még őrzésre sem telik, nemhogy állagmegőrzésre, fejlesztésre. A teljes fényében ragyogó kert szellemi gazdája, Márk Gergely arra kényszerült, hogy kivonuljon hajdani birodalmából, és saját erőből, egy rossz klímájú és talajú telken építse (teremtse) újra a csodát, és létesítsen új rózsakertet az M7-es autópálya mentén. A Budatétényi rózsakert területe elapadt, hagyománya kihalt, fenntartási költségeit megvonták, földjét eladták. A baj sosem jár egyedül: a törökbálinti gazdaságot többször kifosztották, és félő, hogy az idős mester már nem tudja harmadszor is felépíteni, amit kétszer már megalkotott. Tiszteljük meg őt és törékeny életművét ezzel a díjjal, amely talán ugyanolyan egyszeri és megismételhetetlen lesz, mint Márk Gergely alkotásai.
Nem titkoljuk azonban abbéli reményünket, hogy a díj révén a közfigyelem újra a rózsákra és nemesítőjükre terelődne, s bár érthető okokból az önkormányzat a kertről gondoskodni nem tud, azért a díj odaítélésével utolsó segélykiáltásunk szócsöve lehetne.
Budapest XXII. kerületében non-profit szervezetek, lokálpatrióta baráti társaságok és egyesületektől független magánszemélyek fáradoznak a döntéshozók emlékezetében sajnálatosan megfakult nemzeti kincsünk, a hajdan világhírű Budatétényi Rozárium megmentésén.Még egyszer: nem szabad feladni a reményt, hogy legalább egy darabját megmentsük, és ismét élő rózsakultúra virágozzék benne.

2006. március


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2018. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (15)
Egyesületi élet (282)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016 Emlékév média-megjelenések (1)
2016 Emlékév programnaptár (1)
2017. év médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. év médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)1848/49 (47)
Barangolások (33)
Budatétényi Ősök Napja (27)
Díszpolgárok (18)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (108)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (39)
Wolf-kripta (13)