Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Klauzál Napok Tétényben 2012 – 1.

Április 27-én, péntek du. ½ 1-kor kezdetét vette a Klauzál Napok Tétényben ez évi rendezvény-sorozata első napi programjával, az iskolások vetélkedőjével, amelynek helyszíne idén, rendhagyó módon – a Klauzál-szobor avatása miatt – a Klauzál Ház volt.


Iskolások vetélkedője – Klauzál Gábor emlékezete



A hetedik alkalommal megrendezésre került Klauzál Napok Tétényben programsorozatunk hagyományosan az iskolások vetélkedőjével indul. Az erőpróbára szokásainktól eltérően nem az előző évi nyertes csapat alma matere (a múlt évben duplázó Baross Gábor Általános Iskola) szolgált helyszínül, hanem a Klauzál-szobor ünnepélyes avatásának felvezetéseként, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ. A győztes csapat egyedi elismerése (a szokásos könyvjutalom mellett), hogy a szoboravatási ünnepségen leleplezhette Klauzál Gábor egészalakos bronzszobrát.

Déli 12 órától a Klauzál Ház előadótermében gyülekeztek a kerületi iskolák tanulói, tanárai, a kísérő szülők és a szép számú érdeklődő.
Ebben az évben Klauzál Gábor életrajza mellett a versenyzőknek Klauzál Gábort ábrázoló szobrok történetéből kellett felkészülni. Klauzál Gábornak hazánkban 2012. április 27-ig nem volt egész alakos (önálló) szobra. A tanulók segítségére elsődlegesen a Klauzál Gábor Társaság honlapja szolgált, ahol megtalálhatták a Klauzál-szobrokra vonatkozó összes adatot.

Örömünkre szolgált, hogy a versenyen idén is képviseltette magát mindegyik városrészünk, így a nagytétényi Hugonnai Vilma és Bartók Béla Általános Iskola, a Baross Gábor-telepi Baross Gábor Általános Iskola, a budatétényi Herman Ottó Általános Iskola és Kempelen Farkas Gimnázium és a budafoki Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, összesen 11 csapattal.
A háromfős csapatokat Petz Nándor a Klauzál Ház művelődésszervezője fogadata, aki a verseny előkészítésében és lebonyolításában is nagy segítséget nyújtott. Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezésre juttatni.


A zsűri asztalánál (az előző évekhez hasonlóan) dr. Adrásofszky Csilla, dr. Janóczki Katalin és Tapolcsányi Valéria tagtársaink foglaltak helyet. Munkájukat Bartos Mihály helytörténész, és Markó László tagtársaink segítették.

A megnyitó és köszöntő után kezdetét vette a vetélkedő. A feladatok között szerepelt totó, szobrok elhelyezkedése, alkotói, Klauzál Gábor életének helyszínei, valamint hibás szöveg kijavítása.

 A feladatokból szemezgetve…

1. feladat: Klauzál Totó

Melyik város nem kapcsolódik Klauzál Gábor életéhez?
1. Miskolc, 2. Kistétény, X. Kalocsa
Melyik mai ország területéről került Magyarországra a Klauzál-család?
1. Franciaország, 2. Belgium, X. Dánia

Ki járt rendszeresen látogatóba Klauzál kistétényi villájába?
1. Jókai Mór, 2. Deák Ferenc, X. Jósika Samu,


2. feladat: Klauzál emlékhelyek
A megadott helyszínek mellé írd be az alkotás fajtáját, majd az alkotó, vagy a létrehozó szervezet nevét!

Alkotás fajtája: egész alakos szobor, mellszobor, emléktábla,
Alkotó: Benedek György, Györök Natália, Horvay István, Kalocsai Városvédő Egyesület és Katona István Társaság, Máté István, Székesfőváros Közönsége, Vastagh György




3. feladat: Válaszolj a kérdésekre!

Hol kötötte meg második házasságát Klauzál?
Ki volt Klauzál gyermekeinek keresztapja?
Melyik temetőben nyugszik Klauzál? ( város, temető neve)


4. feladat: Klauzál életének helyszínei
Melyik városban történtek az alábbi események?

Hol született Klauzál?
Melyik városban járt egyetemre Klauzál?
Melyik várost képviselte Klauzál az 1861-es országgyűlésen?


5. feladat: Klauzál életéről szóló fogalmazásban 10 hibát vétett a készítője. Húzd alá a hibákat!


A csapatok egyenletes teljesítményt nyújtva fej-fej mellett haladtak. A legnehezebbnek a Klauzál-szobrokról szóló kérdés bizonyult. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy a harmadik helyen holtverseny alakult ki.


11 csapat, 33 résztvevő









A zsűri asztalánál:
dr. Adrásofszky Csilla,
dr. Janóczki Katalin és
Tapolcsányi Valéria tanárnő


A verseny szabályai szerint ilyenkor villámkérdések következnek. A Bartók Béla Általános Iskola 6. osztályosai, és a Baross Gábor Általános Iskola 8. osztályos csapata kapták a kérdéseket. A verseny szervezőjének legnagyobb meglepetésére, a leírt kérdésekre egyik csapat sem tudott helyes választ adni. A kérdések elfogytak a papírról a pontszámok nem változtak. Így a továbbiakban improvizálni kellett a kérdéseket, ahol is a harmadik kérdéspár után tudott csak eldőlni a harmadik hely sorsa. A véghajrában, a rutinosnak számító barossi csapat egy ponttal megelőzte a nagytétényi iskola hatodikosait. A két csapatnak külön elismerés jár, hiszen külön szóbeli vetélkedőt vívtak.

A verseny végeredménye a következőképpen alakult:

  I. helyezett, a Kossuth Lajos Általános Iskola csapata: Benis Győző, Kollár Márk és Bán Gergő
(felkészítő tanár: Lászlóné Szanda Judit). 
 
  II. helyezett, a Bartók Béla Általános Iskola 1. csapata: Giczi Karolina, Stefán Dóra és Széll Dóra
(felkészítő tanár: Hargitai Sándorné.
 
  III. helyezett, a Baross Gábor Általános Iskola csapata: Ferenczi Fanni, Máté Dalma és Kósa Kinga
(felkészítő tanár: Monostoriné Szeleczky Gabriella)
 


III. helyezett csapat

II. helyezett csapat

I. helyezett csapat

A Klauzál Gábor Társaság könyvjutalmakat adományozott a versenyzőknek és tanáraiknak. Míg Géczi Gábor és Andrási Anna tagtársaink egyéni felajánlásaként az első három helyezett iskola könyvtára a Pytheas Könyvkiadó és Nyomda kiadásában megjelent Gracza György: Talpra magyar! c. fakszimile könyvét kapta.


A verseny végén érdekes emlékeket osztott meg a szoboravatásra Szegedről felutazott Kószó Jenő, az egykori Szegedi Magyar Királyi Klauzál Gábor Gimnázium 1941/49-es évfolyamának diákja, aki magával hozta szeretett alma matere (az 1950-ben Radnóti Miklós Gimnáziumra átkeresztelt) iskola megsárgult évkönyveit.



Végezetül ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a felkészítő tanároknak áldozatos munkájukért és a tanulóknak a szorgalmas felkészülésért. Jövőre is szeretettel várjuk az érdeklődőket!



Kincses Katalin
2012. június


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)