Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Felavatták Klauzál Gábor szobrát

Budafok-Tétény Online: Igazi ünnep volt április 27-én a kerületben. Klauzál Gábor egészalakos bronzszobrának leleplezésére gyűltek össze az érdeklődők a volt miniszterről elnevezett művelődési központ előtt.



A Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere – aki egyben az egészség- és postaügyek első felelős irányítója is volt – Klauzál Gábor (1804-1866) egészalakos bronzszobrát, három éves kitartó munkának köszönhetően 2012. április 27-e délutánján avatták fel Budapest XXII. kerületében, a nevét viselő Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ előtt.


A Budafok-Tétény Online internetes lapján képes összefoglaló jelent meg a szoboravatásról, melyben kiemelik Karsay Ferenc alpolgármester úrnak a kerületi civil szervezetek önkéntes munkáját értékelő gondolatait:



Igazi ünnep volt április 27-én a kerületben. Klauzál Gábor egészalakos bronzszobrának leleplezésére gyűltek össze az érdeklődők a volt miniszterről elnevezett művelődési központ előtt.

 
A különleges eseményre érkezőket fúvósmuzsika fogadta, majd 14 órakor elcsendesült a tér. Garbóci László díszpolgár, a Klauzál Gábor Társaság alapító tagja köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, Szabolcs Attila polgármestert, Karsay Ferenc alpolgármestert, a szobor alkotóját, Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművészt, a kerületi díszpolgárokat, valamint a Klauzál Gábor Társaság tagjait és elnökét, dr. Dobos Károlyt.

Dr. Dobos Károly Klauzál eszmeiségéről és a szoborállítás történetéről beszélt. Mind mondta, 2009-ben határozták el az egészalakos szobor felállítását, és hosszú, küzdelmes utat jártak be támogatóikkal és Benedek György szobrászművésszel. Az alkotás elkészüléséhez nagy kitartásra, sok lelkierőre és rengeteg önkéntes munkára volt szükség. A Klauzál Gábor Társaság elnöke köszönetet mondott támogatóiknak, külön kiemelve a szobor létrehozáshoz hozzájáruló jótékonysági koncert résztvevőit és Benedek Györgyöt.

Beszédét a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola néptáncosainak rövid táncbemutatója követte. Ezután dr. Réthelyi Miklós miniszter, Tarlós István főpolgármester, majd Karsay Ferenc alpolgármester lépett az emelvényre, hogy szóljon a szobor jelentőségéről.

Egy nemzet nem lehet naggyá, ha nem emlékszik a múltjára. Csak a saját történelmünkre, az évszázadok alatt felhalmozott értékeinkre alapozva tudjuk meghatározni, kik is vagyunk, hova tartunk – fejtette ki a tárcavezető. – Csak a történelmünk, a hagyományaink adják kezünkbe azt a kulcsot, amellyel megfejthetjük a jövő kihívásait. A Szabadság szoborral a múltunk egy dicső szakaszára emlékezünk, a reformkorra, a szabadságharcra, és az azt követő hosszú évekre, amelyek végül a kiegyezéshez vezettek – fűzte hozzá.

Az eseményt Tarlós István főpolgármester is üdvözölte és köszönetet mondott mindazoknak, akik elősegítették a szobor létrejöttét. Az ünnepi beszédek sorát Karsay Ferenc alpolgármester zárta, aki Budafok-Tétény „Kisváros a nagyvárosban” jelmondatát idézve kitért arra is, hogy mennyire fontosnak gondolják a kerület vezetői az itt működő civil szervezetek önkéntes munkáját. – Tudjuk, hogy az együttműködés velük mennyi többletet ad lakókörnyezetünknek, tudjuk, hogy „tükörként” is működnek, amelyben folyamatosan ellenőrizhetjük saját tevékenységünket. Ezért kötelességünk és feladatunk megadni nekik minden segítséget, amire lehetőségünk van – mondta az alpolgármester, majd hozzátette: szívet melengető érzés, hogy a szoborállítás kezdeményezéséhez Budafok-Tétény önkormányzatán kívül a fővárosi önkormányzat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetői is csatlakoztak, ezzel segítve a többi pártfogó, a magánszemélyek, a díszpolgárok, Benedek György és a Klauzál Gábor Társaság tagjainak önzetlen munkáját.

Az ünnepi köszöntők után a szobrot fedő leplet átfogó nemzetiszínű szalagot a délben lezajlott „Klauzál Gábor emlékezete” című vetélkedő győztesei, a Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola három diákja vágta el, hogy ezentúl az egykori miniszter szobra teljes pompájában állhasson a Klauzál Ház előtt.

Tamás Angéla

2012. május 2.



A fenti híradás eredeti elérhetősége Budafok-Tétény honlapján: Felavatták Klauzál Gábor szobrát

* * *

Az alpolgármesteri beszéd teljes szövege a Friss: Ünnepi beszédek a Klauzál-szobor avatásán című cikkünkben olvasható.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)