Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

Felavatták Klauzál Gábor szobrát

Tarlós István főpolgármester tiszteletét és köszönetét fejezte ki a Klauzál Gábor Társaságnak és Budafok-Tétény Önkormányzatának, hogy vállalt feladatuknak tekintették Klauzál Gábor emlékének megőrzését – volt olvasható Budapest főváros internetes portálján már április 27-én



A Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere – aki egyben az egészség- és postaügyek első felelős irányítója is volt – Klauzál Gábor (1804-1866) egészalakos bronzszobrát, három éves kitartó munkának köszönhetően 2012. április 27-e délutánján avatták fel Budapest XXII. kerületében, a nevét viselő Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ előtt.

Budapest-főváros internetes honlapján beszámoló olvasható az avatási ünnepségről, ezen belül Tarlós István főpolgármester úr avatási beszédéről:


Vannak tartozásaink a múltunkkal szemben, és ezzel az emlékművel most valamit törlesztünk ebből az adósságból – mondta Tarlós István főpolgármester Klauzál Gábor szobrának avatási ünnepségén. Az alkotás Budatétényben, az első független magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterének nevét viselő művelődési ház előtt kapott helyet. A Klauzál Napok nyitórendezvényén Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter is részt vett, aki beszédében kiemelte: egy nemzet nem lehet naggyá, ha nem emlékszik a múltjára.


A Klauzál Gábor Társaság által életre hívott, és idén hetedik alkalommal megrendezett „Klauzál Napok Tétényben” elnevezésű rendezvénysorozat nyitóeseményeként felavatták Klauzál Gábor egészalakos bronzszobrát. Tarlós István főpolgármester tiszteletét és köszönetét fejezte ki a Klauzál Gábor Társaságnak és Budafok-Tétény Önkormányzatának, hogy vállalt feladatuknak tekintették Klauzál Gábor emlékének megőrzését.

A főpolgármester kiemelte, hogy Klauzál iparvédő politikája több szempontból is fontos volt a kor számára, és példaértékű napjainkban is. A Védegylet megalapítása a hazai iparosok áruinak védelmét szolgálta, amikor a kor kiélezett nemzetközi politikai színterén hazánkkal szemben vámrendszert alakított ki a bécsi udvar, ami ellen egy önálló, a hazai mezőgazdaságra és iparra épülő gazdaságot kellett kiépíteni. Klauzál Gábor és munkatársai ezzel letették annak a politikának is az alapjait, amit ma nemzet-gazdaságnak hívunk.

Tarlós István beszélt arról is, hogy Klauzál nagyszerű szónoklatokban tett hitet a szólásszabadság, a magyar nyelv hivatalossá tétele, a városok jogállásának, belső szervezetének rendezése, a polgárság jogai vagy akár a zsidók emancipációja mellett.

Az avatóünnepségen Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szólt a hazaszeretetről, amely erősebb volt az egyéni érdekeknél, és egységbe forrasztotta a kor nagyjait Széchenyitől Kossuthig, Deáktól Batthyányig, Táncsicstól Klauzálig. A XIX. század dicső évei ma is összefogásra, nemzeti egységre szólítanak minket – hangsúlyozta a tárcavezető.

A szobor felállítását a Klauzál Gábor Társaság kezdeményezte 2009-ben – mondta el dr. Dobos Károly, a társaság elnöke. Az alkotást Benedek György szobrász, Munkácsy-díjas érdemes művész készítette, teljes alkotói honoráriumáról lemondva.  Az egykori reformpolitikus szobrának felállításához mások mellett a Fővárosi Önkormányzat is hozzájárult egymillió forinttal.

2012. április. 27.



A fenti híradás eredeti elérhetősége Budapest-főváros honlapján: Felavatták Klauzál Gábor szobrát

* * *

A főpolgármesteri beszéd teljes szövege a Friss: Ünnepi beszédek a Klauzál-szobor avatásán című cikkünkben olvasható.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)