Klauzál Gábor
Klauzál Gábor Társaság

„A nemzet javáért dolgozni minden körülmények között”

A Klauzál-szobor avatása után röviddel, péntek délután jelent meg beszámoló a Kormányportálon a budatétényi ünnepi eseményről, dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter úr Klauzál Gábort méltató beszédéről



A Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere – aki egyben az egészség- és postaügyek első felelős irányítója is volt – Klauzál Gábor (1804-1866) egészalakos bronzszobrát, három éves kitartó munkának köszönhetően 2012. április 27-e délutánján avatták fel Budapest XXII. kerületében, a nevét viselő Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ előtt.

A kormányportál az alábbi friss hírben adott tudósítást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője Réthelyi Miklós miniszter ünnepi beszédéről:


Egy nemzet nem lehet naggyá, ha nem emlékszik a múltjára, hiszen így tudjuk meghatározni, kik is vagyunk, hova tartunk – hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken Budatétényen, a Klauzál-szobor avató ünnepségén.



Réthelyi Miklós kiemelte: csak a saját történelmünkre, az évszázadok alatt felhalmozott értékeinkre alapozva tudjuk meghatározni, kik is vagyunk, hova tartunk, a hagyományaink ismerete pedig kezünkbe adja azt a kulcsot, amellyel megfejthetjük a jövő kihívásait.

A XIX. század dicső évei ma is összefogásra, nemzeti egységre intenek minket – fogalmazott a miniszter. Ma, ezzel a szoborral, egy példaképre is felhívjuk a figyelmet, egy olyan emberre, akit bátran követhetünk mindannyian – tette hozzá Réthelyi Miklós.

A tárcavezető nyomatékosította: Klauzál Gábor tevékenységét minden esetben az ország érdekeihez igazította. Minden megbízást alázattal fogadott, mert számára a nemzet ügye és nem a személyes boldogulása, hírneve volt fontos – fűzte hozzá a miniszter.

Most, amikor felavatjuk Klauzál szobrát, gondoljunk arra, amit az ő élete, az ő példája üzen számunkra: a nemzet javáért dolgozni minden körülmények között – zárta beszédét Réthelyi Miklós.

(kormany.hu)

2012. április 27


A fenti híradás eredeti elérhetősége a kormányportálon: „A nemzet javáért dolgozni minden körülmények között”

* * *

A miniszteri beszéd teljes szövege a Friss: Ünnepi beszédek a Klauzál-szobor avatásán című cikkünkben olvasható.


Nyomtatható verzió, nyomtatás Továbbküldés, ajánlás

 

Adószámunk:
18474048-1-43
Köszönjük, ha a 2022. évi adóbevallása elkészítésekor gondol a Klauzál Gábor Társaságra és támogatja egyesületünk tevékenységét személyi jövedelemadójának
1 %-ával
, ezzel Ön is hozzájárul a Podmaniczky-díjjal kitüntetett civil, értékőrző és értékteremtő, közösségszervező tevékenységünkhöz, honlapunk fenntartásához és rendezvényeinkhez.

KÖSZÖNJÜK!


Adomány-köszönő emléklap


Adomány-köszönő emlékplakett

Klauzál Gábor (78)
Közhasznúsági jelentések (16)
Egyesületi élet (284)
Közélet (143)
Klauzál Gyűjtemény (7)



KLAUZÁL 150 EMLÉKÉV (48)
2016. évi médiamegjelenések (1)
2016. évi programnaptár (1)
2017. évi médiamegjenések (1)
2017. évi programnaptár (1)
2018. évi médiamegjenések (1)
2018. évi programnaptár (1)
2019. évi programnaptár (1)
2020. évi programnaptár (1)
2021. évi programnaptár (1)
2022. évi programnaptár (1)
2023. évi programnaptár (1)



1848/49 (52)
Barangolások (34)
Budatétényi Ősök Napja (30)
Díszpolgárok (19)
Helytörténet (18)
Kastélymúzeum (19)
Klauzál Napok Tétényben (129)
Lics Pincészet (15)
Történelmi szalon (43)
Wolf-kripta (21)